prezentuję przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce. Ciasto: 3 i 1/4 szklanki mąki 2 paczki suchych drożdży (razem 14g) 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki(...)będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie się kleiło, dosypujemy mąkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 30x25cm. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę. 2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy a ciasto rozcieramy na kruszonkę. 3. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie
Szefowa kuchniPączki robią sie bardzo szybko i sa bardzo smaczne. Nie są to pączki drożdżowe i to się w smaku wyczuwa, ale jeszcze je na pewno powtórzę. Składniki: 300 g serka homogenizowanego waniliowego, 3 jajka, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia. Przygotowanie: Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną(...)Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Ciasto jest na tyle gęste , że mozna je nakładac widelcem , a drugim zgarniamy ciasto. Dzięki temu wychodza bardzo ciekawe kształty pączuszków. Jeżeli ktoś chce ładne kuleczki moze zrobic wg przepisu Moich Wypieków i niewielką łyżką nakładać porcje ciasta
Państwo Wojtczuk gotujądrugie śniadanie do pracy, są idealne. Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy! To kto dziś piecze? Dajcie znać ;-))) SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typu babuni - 2 jajka - 1 żółtko - 1/2 szklanka ciepłego mleka - 1/2 szkl. cukru - zapach cytrynowy - 1/2 kostki margaryny - 1/2 paczki drożdży świeżych. Wykonanie: rozczyn: - do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali (ma być ciepłe(...)serkiem i wiśniami. Bułeczki możesz posmarować roztrzepanym jajkiem będą wtedy mieć piękny kolor. Ser do bułeczek: - 150 g sera tłustego - 1 żółtko - cukier do smaku W/w zmiksuj. Bułeczki pieczemy w temp. 170 stopni C. czas pieczenia: 25-30 minut. SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIostatnio, że na kulinarnych grupach na pytanie o ciasto bez pieczenia zawsze pada odpowiedź "3 bit". Nie dziwię się, bo to ciasto jest i szybkie i pyszne. Ale żeby znowu nie było takie samo to troszkę je wzbogaciłam. Tak powstałą wersja dla dorosłych:) *foremka 25*34 cm Składniki: 2 paczki herbatników 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka 2 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakolejnym artykułem dotyczącym sporządzania ciast kruchych i półkruchych ( czytaj na stronie: Zasady pieczenia ciast ) prezentuję wypróbowany przez lata przepis. Składniki: -50 dag mąki -15 dag tłuszczu -2 jaja -15 dag cukru pudru -5 - 6 łyżek śmietany lub kefiru -1 paczka proszku spulchniającego ( 2 łyżeczki ) -2 dag margaryny do wysmarowana formy Nadzienie z jabłek(...)złoty kolor ( w moim piekarniku to 50 minut w temperaturze 200-180 stopni ).Upieczony placek wyjąć, lekko schłodzić, zsunąć z blachy przy pomocy szerokiego noża na stolnicę.Najlepiej piec na tzw. blachach mazurkowych, które z jednej strony nie mają brzegu. Aby prędzej i łatwiej placek wyjąć, można przekroić go ostrym nożem w poprzek długości. Gorący placek oprószyć obficie cukrem pudrem
Kulinarne przemysleniapomocą blendera, łączymy z masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C. Na masę serową: 2 kg twarogu sernikowego mielonego 14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka kaszy manny 2 łyżka mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii mała paczka rodzynek Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem pudrem, po czym partiami(...)Pianę delikatnie dodajemy po łyżce do sernika i lekko mieszamy. Na koniec dorzucamy sparzone i obtoczone w mące rodzynki. Delikatnie mieszamy.Masę serową wylewamy na kruchy spód, po czym pieczemy 70 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik na kilka minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
Sajkofanka smakutakie serowe pączki z czekoladą podpatrzyłam u Moniki i postanowiłam takie zrobić..bardzo szybkie do zrobienia i bardzo smaczne...ja nie zdążyłam swoich pączuszków namoczyć w czekoladzie - po prostu musiałam niespodziewanie wcześniej wyjść do pracy.. 2 pełne łyżki serka z wiaderka (gęsty, niesłodzony) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki cukru pudru 1 pełna(...)połącza.Dodać cukier puder, olejek, kakao, proszek do pieczenia i 3 łyżki mąki.Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Na stolnicę wysypać trochę maki i wyłożyć ciasto .Zagniatać podsypując, aż będzie jednolite, elastyczne i miękkie. Rozwałkować ciasto na kółko o średnicy około 20 cm, nożem do pizzy podzielić na trójkąty. Smażyć pączki (ok 2-3 minuty z każdej strony
Moje domowe kucharzenieszklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg. jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka zielona 1 łyżka masła Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 200 g. masła Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka niebieska Dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów 2 czerwone galaretki 100 g. wiórek kokosowych
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewlewamy ciepłe masło, nie przerywając ubijania. Ja od siebie dałam jeszcze proszek do pieczenia, zawsze daję do drożdżowych wypieków. Dawno temu sprzedała mi ten patent, pewna Pani. Doświadczona kucharka i prawdziwy mistrz w swoim fachu. Tak samo jak i to, że gdy włożymy pączki do tłuszczu i smażymy pierwszą stronę, robimy to pod przykryciem. Lepiej i szybciej wyrastają, czym(...)zyskują na urodzie. Masło wtłaczamy w ciasto przez jakieś 2 - 3 minuty, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrosnąć. Ciasto jest luźniejsze niż na pączki, dzięki temu mocno wyrasta i jest jak mój mąż powiedział... jak watka. Gdy wyrośnie, kładziemy łyżeczką na rozgrzany tłuszcz niewielkie porcje ciasta. Ja użyłam do tego takiej metalowej łyżeczki do robienia kulek. Trzeba pamiętać aby za każdym
Dieta moja pasjaczekoladowego. Ciasto Maxi King Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto bez pieczenia, inspiracja: blog Moje pasjeMasa mleczna 200 g masła1/4 szkl. cukru pudru3 szkl. mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego)400 g serka waniliowego Daniolikier Amaretto do smaku Dodatkowook. 4 paczek herbatników (ok. 400 g)1 puszka masy kajmakowej150 g orzeszków ziemnych solonych lub nie solonychPolewa(...)smakuPrzygotowanie 1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań na przemian mleko w proszku z serkiem. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie rozsmarować połowę masy mlecznej i przykryć drugą warstwa herbatników. Wyłożyć masę kajmakową i dokładnie ją rozprowadzić po herbatnikach. Na niej rozsmarować pozostałą masę mleczną
coolinarnastrefa.blogspot.comsamo dobrze, jak oryginalne. Mini pączki bez jajek, bez masła, bez krowiego mleka. W dalszym ciągu smaczne i lekko drożdżowe. Margarynę razem z mlekiem i dwoma łyżkami oleju rzepakowego rozpuszczamy w garnuszku lub na patelni. Po rozpuszczeniu wrzucamy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Mieszankę należy lekko przestudzić. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, drożdżami, solą do głębokiej miski. Wlewamy margarynę(...)może zacząć się palić. W szerokim garnku lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tłuszcz – jak do każdego głębokiego smażenia – musi mieć odpowiednią temperaturę – około 160-180⁰C. Jeśli włożycie pączki do za zimnej frytury opadną na dno i wchłoną jej mnóstwo zanim wypłyną i zaczną się smażyć. Po podrośnięciu pączki smażymy partiami, po kilka, w mocno rozgrzanym oleju przez około
Karo in the Kitchenbardzo prosty sposób. Robi się je z ciasta parzonego i smaży na gorącym oleju rzepakowym. Są bardzo puchate i takie lekkie. Siostrzeniec miał dzisiaj ucztę! PRZEPIS NA PUSZYSTE PĄCZKI GNIAZDKA składniki: - 100 g margaryny - 200 ml wody - 1 cała i 3/4 szklanki mąki typ 480 - szczypta soli - 5 jaj rozmiar L - 700 ml oleju rzepakowego do smażenia W rondelku(...)gęstego kremu. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Z papieru do pieczenia wytnij 2-3 kwadraciki. Na kwadracik wyciśnij porcję ciasta - okrąg i włóż na gorący olej, trzymając za róg. Ciasto odklei się i będzie się smażyć, na ten sam papierek wyciskamy kolejnego pączka itd. Pączki smażymy na zloty kolor, wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierze
SMYKWKUCHNIpozwolić. Korzystając z zaproszenia Bożenki na wydarzenie Ciasto na niedzielę , tym razem usmażyłam pączki hiszpańskie. Składniki: - 500ml wody - 300g mąki tortowej - 120g masła - 6 średnich jaj - szczypta soli Lukier: - cukier puder - sok z cytryny - trochę wrzątku - woda różana (opcjonalnie) Dodatkowo: - olej do smażenia - papier do pieczenia - ręczniki papierowe Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie(...)wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Odcinamy arkusz papieru do pieczenia. Aby sobie ułatwić pracę – rysujemy kwadraty o boku 9cm. Na każdy wyciskamy porcję ciasta formując okręgi. W płaskim rondlu lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. ok. 175 ° C. Papier
mojewypiekiinietylkosztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Piec około 30 minut w temperaturze 175°C. Krem ananasowy: puszka ananasów pół opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 200 g masła 4 żółtka Z puszki ananasów(...)kremu i delikatnie mieszać łyżką. Beza kokosowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 mała paczka wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce o takich samych wymiarach jak biszkopt. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Wyłączyć piernik, a bezę zostawić jeszcze przez 15 minut
BullioApropos cukierniczych wyrobów… Dziś małe, wdzięczne mini-pączki. Z serkiem waniliowym. Ale…chyba już ich więcej nie zrobię… Są stanowczo za dobre! Je się je jak cukierki. Mięciutkie, puszyste, waniliowe. Bardzo proste w przygotowaniu. Składniki: 3jajka 250g mąki pszennej 300g serka waniliowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Wykonanie: W misce mieszamy jajka
Raj dla Podniebienia