dzielimy na dwie części. Obie części rozwałkowujemy cienko i wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy majonezem i posypujemy rozmarynem, a następnie układamy cienko starte ziemniaki, pieczarki i cebulę w piórkach. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy
Kuchnia MagdaLenyWśród królujących na blogach pączków, oponek, chrustów i innych tłustoczwartkowych przepisów wrzucam coś na szybki obiad. Pieczone skrzydełka z kurczaka to moje drugie dziecko filmowe. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten króciutki filmik. Przygotowanie potrawy zajmuje chwilkę, a skrzydełka są przepyszne. Chrupiąca skórka i miękkie mięso posmakuje przede wszystkim młodszym członkom rodziny. Zapraszam-) Artykuł PIECZONE
Pieguskowa Kuchniawyrabiania ciasta) odłożyć na 1,5 h, wyjąć rozwałkować na grubość ok 1,5 cm (moje pączki za dużo nie urosły) wykroić pączki (użyłam do tego dużej szklanki i kieliszka) odstawić na 45 minut, piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Można podawać z lukrem ja zrobiłam go z jogurtu greckiego, zmielonego ksylitolu oraz soku z buraka (wystarczy
zdrowa vege kuchniasmaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy
Ostra na SłodkoSkładniki: 1 l mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy
Pychotkaaasmaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy
Ostra na Słodkodziurkę pośrodku kieliszkiem (bądź używamy małej i dużej foremki do ciastek). oponki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy rozbełtanym białkiem. piec: około 15 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu i ostudzeniu pączków, polukrować i posypać posiekanymi pistacjami, suszonymi pokruszonymi truskawkami i płatkami migdałów. Można również nadziewać oponki po upieczeniu. Smacznego
KreatywnePinyCzyli ciasto bez pieczenia - oto mój sprawdzony przepis na te pyszne ciasto :)Składniki:2 paczki słonych krakersów200g wiórków kokosowych3 żółtka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej3 opakowania cukru waniliowego3 szklanki mleka1 szklanka cukru1 kostka masła lub margarynySposób przygotowania:1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy.2. Dwie pozostałe szklanki mleka
Kuchnia domowa Animiodu 50 gr masła 1/2 szkl cukru pudru 1 jajko 250 gr mąki pszennej + trochę do podsypywania stolnicy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 cm startego świeżego imbiru bądź 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego Krem Cytrynowy: 1/2 paczki budyniu śmiet. bądź waniliowego bez cukru 1/2 dużej cytryny, umytej i sparzonej 125 ml wody z sokiem cytrynowym 1 łyżka cukru cytrynowego(...)pudru ( ja nie dałam ) do dekoracji karmel od Delecty 1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty
Gotowanie...to proste !robiłam nie wiedziałam jakiej wielkości je zrobić (po czym wyszły ogromne, bo bardzo urosły) oraz jak długo je piec. Dodałam marmolady jeszcze przed upieczeniem, ale następnym razem zrobię to chyba dopiero po upieczeniu używając rękawa cukierniczego. Ku mojemu zaskoczeniu pączki wyszły smaczne, a goście, których akurat mieliśmy się nimi zajadali i szybko wszystkie zniknęły, co mnie bardzo ucieszyło. Największym komplement
dom-agi.pllodów. Jak dla mnie mają urok właśnie takie kosmate dlatego nakładam je zwykłą łyżką. Najsmaczniejsze tego samego dnia! EKSPRESOWE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 200 g serka homogenizowanego 3 jajka 1,5 szkl mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać w misce ze sobą i kłaść łyżką niewielkie porcje na rozgrzany olej lub smalec. Smażyć do zrumienienia. Usmażone kłaść
Pieguskowa KuchniaBiszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa 1 słoik dżemu ananasowego 2 galaretki o smaku ananasowym 350 g kremówki 2 paczki ciastek pepitek cukier puder do lukru 1 1/2 szklanka soku z ananasa Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym
Jadło i czytadłoprzypominały tradycyjne pudełko od popcornu :) Składniki na ok 12 muffinek : 280 g patków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy piernikowej 300 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 dojrzałe banany masło orzechowe (do posmarowania) paczka popcornu Przygotowanie : Foremkę do babeczek wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Do blendera wlać jogurt, dodać jajka
zdrowa vege kuchniablaszkę o wymiarach: ok. 30 x 27 x 5 cm Ciasto: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Masa budyniowa: 500 ml mleka dwie paczki budyniu waniliowego 3 paczki/360g musu owocowego (My użyłyśmy mieszankę z owocami egzotycznymi od Tymbarka. Możecie przygotować również taki mus samodzielnie, z ulubionych owoców(...)wybrałyśmy multiwitaminę, żeby dopasować smak do musu owocowego.) 4 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich cukier. Następnie żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelewamy całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 25 – 30 min. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne/kleiste. Jeśli
Pyszny Duetzabrałam się za ich zrobienie Składniki: - 200 g serka homogenizowanego waniliowego - 1 szklanka mąki - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - cukier puder waniliowy do posypania - olej do smażenia Są to najszybsze i najprostsze pączki o jakich słyszałam. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy na jednolitą masę. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy na łyżkę i wrzucamy
Kuchenne Wariacjetygodniu mamy tłusty czwartek więc z tej oto okazji zapraszamy Was już dziś na pączki z mango – smaczne i szybkie w przygotowaniu Składniki: - 2 mango - 270 g mąki - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - cukier puder do posypania - olej do smażenia W garnku mieszamy przesianą mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Do tego dodajemy
Kuchenne WariacjePochmurną pogodę przeganiam kolorowym optymistycznym sernikiem. Jego konsystencja była tak lekka, że rodzinka myślała, że to sernik bez pieczenia. Serniki na biszkoptach to moje ulubione, bo nie trzeba zagniatać ciasta. *foremka 25*34 cm Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 1 kg sera na sernik (z wiaderka) 500 g twarogu w kostce 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 opakowania budyniu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPączki się rozniosły, zostało coś w domu, siadamy w towarzystwie z kawą i smakujemy! Polecam dziś taki relaks Pączki czekoladowe Pączki serowe na serku homogenizowanym czekoladowym SKŁADNIKI: 3 jajka 300 g serka czekoladowego homogenizowanego Rolmiecz łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym(...)homogenizowany. Miksując dodaję powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły zimny olej. Łyżką nabieram porcje ciasta
Zasmakuj Kuchni