Latem często nie mam ochoty na jedzenie. Wolę przygotować owocowy koktajl, który nasyci i jednocześnie orzeźwi w czasie upałów. W doborze owoców panuje, użytych do tego napoju, panuje rozkoszna dowolność.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryNikaragui. W smaku jest waniliowe, mocno wilgotne. Prawdopodobnie będę je piec ponownie. Tradycyjnie podaje się je z bitą śmietaną. Zrobiłam małe odstępstwo i podałam z pysznym gęstym sosem owocowym. Przepis zaadoptowałam z książki "Warm bread and honey cake" autorstwa Gaitri Pagrach-Chandra. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymoich ulubionych dodatków do sałatek. Jej słodko-kwaśny smak dodaje głębi świeżym sałatom. Melasa nie jest melasą w ścisłym tego słowa znaczeniu; jest to długo gotowany, gęsty owocowy syrop. Jest używany głównie na Bliskim Wschodzie, np. w Izraelu i Iranie. Syrop z granatów ma szerokie zastosowanie w kulinariach: dodaje się go do marynat do mięsa (świetne do grillowania
Przepisy Aleksandrysię zdecydować co z nich przygotować. Ostatnie upały spowodowały, że jedynym deserem, na jaki mieli ochotę moi najbliżsi był sernik na zimno. Nie miałam więc wyboru i zrobiłam sernik owocowy. Mnogość owoców w masie serowej wygląda jak piękny witraż. Mam nadzieję, że się Wam podoba :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrydodatkiem syropu, cukru i mleka w proszku, cały czas mieszając. Dusimy chwilę do momentu rozpadnięcia się owoców. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą na 10-15 minut, mieszamy. Dodajemy do masy owocowej razem z odrobiną oleju. Gdy glazura zaczyna się powoli zsiadać, a nasz sernik jest już całkowicie wystudzony możemy przelać ją na wierzch ciasta. Rozprowadzamy malinowe cudo równomiernie i całość schładzamy
sama złodyczbiała eko * mąka owsiana razowa eko * mąka pszenna typ 2000 eko * makaron żytni razowy wstążka eko * płatki 5 zbóż eko * sok pomidorowy eko * konfitura truskawkowa bez cukru eko * mix owocowy eko * orzechy nerkowca eko * sok z granatu eko * sól morska gruboziarnista * pestki dyni eko * makaron pszenny razowy świderki eko Cieszy mnie fakt, że mogłam sama przygotować listę produktów
Magiczne Życie Martytrochę pomysłów na wykorzystanie brusznic i borówek. Przeważnie są to desery, ale trafi się także jakaś sałatka. Pomysł na jagody - borówki czernice Najlepsze jagodzianki Drożdżowy wieniec z jagodami Sorbet owocowy ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzalodu to dodatkowo ochłodzi nas w letni dzień. Koktajle przygotowuję bardzo często, wystarczy mieć dobry blender i fantazję w łączeniu smaków i składników tych koktajli. Koktajle warzywne, czy też owocowe są świetnym uzupełnieniem naszego menu, mogą całkowicie zastępować posiłek,pomogą nam pozbyć się kilku kg nadwagi. Przepisy na przykładowe koktajle: Koktajl z kiwi (shake z kiwi) Dietetyczny koktajl z pomarańczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięenergicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Rozlewamy do miseczek i odstawiamy do przestudzenia. Budyń truskawkowy dekorujemy truskawkami i gorzką czekoladą startą na tarce. Jeśli lubicie budynie, a nie przepadacie za owocowymi smakami, polecam także budyń czekoladowy. Post Budyń truskawkowy z kardamonem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutaki, że jak nie muszę, to nigdzie nie wychodzę. W związku z tym musiałam wymyślić coś z rzeczy, które akurat mieliśmy w domu. Mamy jeszcze całkiem niezły zapas przetworów owocowych, a w lodówce znalazłam trochę zapomniane, ale wciąż dobre drożdże. Trzeba było je wykorzystać, więc tym razem padło na drożdżówki. Drożdżowe ślimaczki z dżemem wiśniowym Będziemy potrzebować: 400 g mąki
Ratunku obiadobjętości białek. Gofry pieczemy w nagrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, chociaż same lub tylko posypane cukrem pudrem są równie wyśmienite. Najlepiej w towarzystwie owocowej herbatki lub świeżo wyciskanego soku pomarańczowego. Gofry z tego przepisu są naprawdę leciutkie i puszyste. Gorąco polecam i życzę smacznego
Ratunku obiadbloga Świata Smak. Poniżej odpowiadam na jej pytania: 1. Ulubione danie z dzieciństwa?Zalewajka mojej babci. 2. Co pijecie rano - kawa czy herbata a może nic?Herbatka, najlepiej owocowa. 3. Co jest dla Was ważniejszym posiłkiem - śniadanie czy obiad?Śniadanie. Leniwe i niespieszne. Chociaż rzadko mam czas, by je odpowiednio celebrować, to kiedy już mogę, staram się zawsze doceniać
Ratunku obiadsposobie podania podobieństwa się kończą. Dziś gwiazdą wieczoru (no dobra, popołudnia) są truskawki. Dlaczego? Bo przygotowałam z nich nie jedną, a obie warstwy tego cuda. Pierwszą stanowi intensywnie owocowy i pachnący mus, a drugą lekka i puszysta pianka. Doskonałe połączenie. Pyszny deser. Do tego prosty i szybki, a gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni będzie wręcz idealny :) Truskawkowa pianka
Ratunku obiadDziękuję ślicznie i, chociaż długo zwlekałam z odpowiedzią na pytania, to już to nadrabiam :) Jeśli chcecie się czegoś o mnie dowiedzieć, to zapraszam...1. Kawa czy herbata?Herbatka. Najlepiej owocowa lub zielona i niezbyt mocna.2. Gotowanie czy pieczenie?Lubię jedno i drugie. Kiedyś odpowiedziałabym, że pieczenie, ale teraz obie te czynności dają mi dużo satysfakcji.3. Słone czy słodkie?Słooodkie :) Patrz
Ratunku obiadczęści. Przełożenie tortu:Konfiturę malinową łączymy z wódką i ok. 3-4 łyżkami soku, który wyciekł z rozmrażanych owoców (jeśli używamy świeżych malin, to zastępujemy go taką samą ilością owocowej herbaty), w razie potrzeby dosładzamy. Wierzchni blat biszkoptowy kładziemy na talerzu/paterze górą do dołu i rozsmarowujemy na nim połowę konfiturowej mikstury. Następnie układamy na nim dość gęsto 1/2 malin szerszym
Ratunku obiad