owocowe - 2000 przepisów (strona:84/134)

Torciki bezowe z serkiem, pomarańczami i granatem 151

cynamonem. Mam nadzieję, że zdjęcia wystarczą aby przekonać Was do wypróbowania :)Na 3 torciki:2 białka z niewielkich jajek100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru)szczypta soliopakowanie serka owocowego (u mnie z wiśnią i żurawiną)pomarańcza3 łyżki miodułyżeczka cynamonupołowa granatuPiekarnik nagrzewamy do 120 stopni.Białka ubijamy ze szczyptą soli.Gdy będą już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli

Mienta blog
ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM 129

etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje podbiła pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej pani Sylwii Naumowicz i to do niej pojedzie kolejny zestaw Kamis.Poniżej moje wykonanie tego dania. Ale...mój mąż nie wyobraża sobie grila bez kawałka dobrej karkówki

Z Majeczką w kuchni
SERNIK NA ZIMNO 261

Najprostszy przepis na pyszny serniczek. Jesli potrzeba chwili żeby zrobić cos pysznego polecam ten przepis!Składniki:1kg sera waniliowego w wiadereczku2 galaretki owocowe( u mnie truskawkowa)3 łyżki żelatyny1/3 szkl. gorącej wody1 opakowanie biszkoptówWykonanie:Na dno tortownicy wykładamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie,studzimy. Miksujemy z z serem. Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki

Z Majeczką w kuchni
Pitaja (smoczy owoc, truskawkowa gruszka) 178

smakuje Prezentuje się pięknie, natomiast w smaku… przypomina trochę mdłe kiwi. W wersji solo nie przypadł mi do gustu, ale dodany np. do lodów, koktajli, kremów lub sałatek owocowych sprawdza się znakomicie

Oryginalny smak
Babeczki wiosenne pszczółki 212

spodobają się pewnie szczególnie maluchom. Waniliowe ciasto z bananem i nadzieniem czekoladowym ozdobione czekoladkami. Żółte czekoladki kupiłam na stoisku ze słodyczami Karmello, na pszczółki nadadzą się jednak także okrągłe owocowe żelki lub drażetki np. M&Msy. Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 dojrzały bananczekolada

Ciastkozercy
Sałatka z kaszą pęczak na słodko 175

dzisiaj proponuję pyszną sałatkę z kaszą pęczak i owocami.Kasza pęczak ma najwięcej wartości odżywczych ponieważ jest tylko minimalnie przetworzona .Wspomaga nerki i proces mineralizacji kości .Zapraszam :)Sałatka owocowa z kaszą pęczak Składniki ;około 2 szkl kaszy pęczak1/ 2 brzoskwinie w syropie1 banan4 łyżki jogurtu brzoskwiniowego1 cukier wanilinowysuszone owoce kandyzowane ;- malutka garstka suszonych bananów- malutka garstka suszonych moreli- malutka garstka kokosu

Sama słodycz i szczypta chili
Muffinki jogurtowe 181

żeby jakoś rozweselić dzisiejszy dzień upiekłam dzieciom pyszne kolorowe muffinki z motylkami :) Przepis prosty i szybki :) Zapraszam :)  Składniki : 2 szkl mąki tortowej 1/2 szkl oleju1/2 szkl jogurtu owocowego ( ja dałam truskawkowy Bakoma )1 szkl cukru1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera5 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia kokos w kosteczkachKrem waniliowy Dr. Oetkera1 szkl mlekaBarwnik czerwony i niebieski Wykonanie

Sama słodycz i szczypta chili
Galaretkowiec, kolorowy deser z winogronami 211

przygotowuję desery z galaretek,  a jeśli już to dodaję je do serników na zimno. Ale postanowiłam na chwilę powrócić do słodkich dziecięcych wspomnień i przygotować deser na bazie owocowych galaretek. Przepis ten powstał specjalnie dla Nestea Green Tea.     Kolorowy deser z winogronami Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 6 godzinSkładniki: 1 galaretka z czarnej

Kulinarne przygody Gatity
Obłędny deser lodowy z figą i śliwką w karmelu z dodatkiem whisky! 199

następnym kroku na patelnię wsypujemy śliwki. Chwilę później dodajemy również figi. Owoce mieszamy, by pokryły się karmelem i poddały działaniu temperatury puszczając swój sok. Ostatnim krokiem w przygotowaniu owocowo-karmelowego cuda jest doprawienie zawartości patelni alkoholem. Polecam aromatyczną whisky lub brandy. Alkohol niesamowicie dopełnia całość. W powietrzu unosi się zapach, od którego można stracić zmysły! Gdy owoce z karmelem

Taste Of My Day
Tajski deser z wiedźmowego kociołka - idealny dla dzieci 221

Wbrew pozorom, to jest tajski deser, ale na potrzeby Halloween przygotowałam je w nieco innej formie :) Deser jest lekki, owocowy, a wnętrze smakuje jak domowy budyń. Dodatkowo dzięki przygotowaniu na parze, zatrzymujemy cały smak nektarynki i wszystkie witaminy. Idealna alternatywa dla cukierków na halloweenową imprezę dla dzieciaków :) Poniżej przedstawiam dwie wersje deseru: dla dzieci i dla dorosłych.  Zapraszam

Tajskie smaki
Sernik z musem malinowym 209

wiaderko lub dwukrotnie zmielony 100 g serka homogenizowanego 5 jajek ½ kostki masła (100 g; stopione) ½ szklanki cukru cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g herbatników ciemnych  Mus owocowy:300 g malin (świeże/mrożone)3 łyżki cukruWYKONANIETwaróg ucieramy z cukrem, dodajemy stopione masło i dalej ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy serek homogenizowany i cukier waniliowy miksujemy

W kuchennym oknie Ewy
Płonące pomarańcze 116

uszkodzić skórki, pozostaną miseczki.Miąższ pomarańczy kroimy w małe cząstki, dodajemy pozostałe owoce i skrapiamy 2 łyżkami rumu z cukrem.Pomarańczowe miseczki ustawiamy na kwadratach z folii, wypełniamy mieszanką owocową i folię szczelnie zawijamy.Wkładamy na 10 min do nagrzanego piekarnika.Gorące pomarańcze wyjmujemy z folii ,układamy na talerzykach. Na wierzchu kładziemy nasączoną alkoholem kostkę cukru ,którą podpalamy.Gasimy światło

Kulinarny karnet Christophera
Wiśniowe "NIC". 154

Ekspresowy deser na niedzielny obiad lub podwieczorek. Świetny, staroświecki niskokaloryczny deser jest spadkiem po mojej babci. Babcia podawała "śnieżne kule" z różnymi owocowymi musami. Uzależniała to od pory roku i związanych z nią owoców. Zimową porą korzystam z mrożonych wiśni i truskawek.0,5 kg wiśni,2-3 łyżki cukru,2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,2 łyżki wiśniówki (dla dorosłych),Wiśnie wsypać

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z kabaczkiem. 214

Był to rosół, niezastąpiony w okresie rekonwalescencji ,barszczyk czerwony przed cięższym daniem ,żurek czy grzybowa przed lżejszym. Wiosną zaczynał się sezon jarzynówek ( ukochana szparagowa) ,przechodzący w chłodniki warzywne i owocowe ,a jesień przynosiła zupy rozgrzewające. Rola zupy w naszym odżywianiu nieco się zmieniła .Nie jest już przysposobieniem żołądka do przyjęcia innych pokarmów ,lecz coraz częściej osobnym daniem ,które chcemy zjeść

Kulinarny karnet Christophera