Domtalhof Eimermann Niska stonowana kwasowość, pięknie zrównoważone. Dominują aromaty cytrusowe. Finisz łagodny, pikantny. Idealne na ciepłe wieczory. Orzeźwiające i bardzo przyjemne. Riesling Bremmer Calmont 2013 z winnicy Franzen Przyjemnie owocowe z dobrą kwasowością. Wyczuwalne słone akcenty. Doskonałe do grillowanych owoców morza, białego mięsa, jagnięciny i twardych serów. Savignon Blanc trocken 2013 z winnicy Domtalhof Eimermann Klasyczne Savignon Blanc ze sporą
królestwo garówracuchy z obu stron na złoty kolor. Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym. Przekładać na półmisek i posypywać cukrem pudrem. Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett. Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena 49 zł Poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker
królestwo garówwiększością ryb, owocami morza i serami. Marques de Castilla Garnacha-Tempranillo. Generalnie nie jestem fanem win różowych ale w tym przypadku bardzo miłe zaskoczenie. Wino posiada intensywny owocowy aromat, pachnie wiśniami i truskawkami. Ma przyjemną kwasowość. Jest dobrze zrównoważone i eleganckie Można pić samo ( schłodzone do 7-8 ° C) ale również z owocami morza, potrawami z ryżem i makaronem
królestwo garówłyżką zimnego masła. Steki polewać sosem. Podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. polecam również stek z rekina I Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett. Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena 49 zł Poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine
królestwo garówdębowych beczkach a następnie 24 miesiące w butelce. Nos jest intensywny, trwały, dominują nuty czerwonych owoców (wiśni, jeżyn) suszonych ziół, przypraw ( pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa). Usta są świeże, owocowe, z nutami warzywno-balsamicznymi. Wino jest gładkie, jedwabiste, eleganckie a tanimy bardzo ładnie wtopione. Bardzo smaczne wina. Według mnie lepszy- ciekawszy jest rocznik 2006 SATOR – Pomaia (Pisa) to 30-hektarowe gospodarstwo
królestwo garówSycylii odmiana czyli Nero d'Avola. Piliśmy już różne wina z tego szczepu, od wodnistych po przesadnie ciężkie i alkoholowe. To z degustacji znalazło się gdzieś pomiędzy. Bardzo owocowe z wyczuwalną wiśnią, sprawiało wrażenie jednocześnie świeżego i mocnego. Nie da się go zapomnieć choćby ze względu na etykietę ze zdjęciem założyciela winnicy. Kolejne wina czerwone to już inny świat
królestwo garówdobrze kwasowe, pozostawia posmak brzoskwini i marakui. Świetne wino do sałatek z owocami morza, dań kuchni azjatyckiej. Monte da Peceguina Branco 2012 VR Alentejano, Heredade da Maladinha Nova Kwiatowo-owocowe, słodko pachnące wino z Alentejo. Mimo pewnego ciężaru gatunkowego nie brakuje mu świeżości. Wino pozostawia posmak owoców (cytrusy, pigwa) i wanilii. Świetnie uzupełnia potrawy z pieczonych ryb, małży czy krewetek
królestwo garówMerlot 2011 Region: Livermore Sandstone Merlot ujawnia aromaty wiśni, czereśni, jeżyn oraz śliwek. W ustach jest pełne, z posmakiem czarnej herbaty oraz dębu. Świetnie zbudowane, o delikatnych taninach i owocowym zakończeniu. Winogrona pochodzą ze wzgórz, które otaczają południowowschodni zakątek historycznej Livermore Valley. Winnica rodziny Wente ma wręcz idealne warunki do uprawy merlota: dni są tam ciepłe, noce chłodne, gleby świetnie
królestwo garówskoszonej trawy, agrestu i zielonej papryki. Kwasowość dość wysoka, finisz zaskakująco długi. Wino dość solidnie zbudowane. Chardonnay–Viognier Reserva Privada 2013 (14,99 zł) Znajdujemy tu sporo owocowych smaków i aromatów (ananas, brzoskwinia, papaja, maracuja). Niska kwasowość będzie pewnie atutem i wino to może się sprawdzić na wielu letnich, plenerowych imprezach. Limited Edition Colchagua Malbec
królestwo garówMega smaczny koktajl gruszkowy z dodatkiem suszonych daktyli, soku z cytryny, odtłuszczonego mleka 0,5 % i szczypty cynamonu to moja kolejna propozycja na koktajl owocowy w wersji light bez cukru. Przepisy na napoje i koktajle znajdziecie tutaj. Przepis na prosty i pyszny Koktajl gruszkowy bez cukru : 3 szt gruszki 3 suszone daktyle 1 łyżka soku z cytryny 350 ml mleka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby np. łosoś świeże soki owocowo-warzywne np. marchwiowy-jabłkowy, jarmuż-banan suplementy diety m.in tran, omega-3, magnez, żelazo O czym należy pamiętać? dzień zacząć od pełnowartościowego śniadania np. owsianka, jajecznica, omlet pić
Truskawkowa Fiestałyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka soku z cytryny lub duża szczypta kwasku cytrynowego 1 puszka brzoskwini lub inne owoce 1 galaretka owocowa 3 czubate łyżki żelatyny * jajka powinny pochodzić z pewnego źródła i być dobrze wyczyszczone i sparzone ** jak wybrać śmietanę kwaśną, a nie słodką bez degustacji w sklepowym zakamarku - kupując śmietanę trzeba
Trzeci talerzużywam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka 250 g dżemu owocowego (np. truskawkowego, wiśniowego) Składniki polewy: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy) Przygotowanie
Moja Delicjaciemną, czerwoną skórkę, którą uzyskuje się poprzez przecieranie jej czerwonym winem. Komponenty i wytwarzanie: Wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego Dojrzewa przez 4 miesiące. Smak i zapach: Smak aromatyczny, owocowy
w mojej kuchnijego urok. Może też trochę pękać, ale pęknięcia stają się niewidoczne, kiedy sernik ostygnie i opadnie:) Po ostygnięciu na środku ciasta utworzy się wgłębienie, które postanowiłam wypełnić orzeźwiającym owocowym nadzieniem. Przygotowałam sos z mrożonych wiśni (450g) cukru (3 łyżki) i odrobiny mąki ziemniaczanej (płaska łyżka), która zagęściła sos. Wszystko wymieszałam, wrzuciłam do rondelka, dodałam łyżkę wody i gotowałam
Kulinarne Inspiracje