owocowe - 2000 przepisów (strona:75/134)

Chipsy z carpaccio w czekoladowej glazurze 130

rozmarynem, chili i solą morską oraz sezamem i pistacjami. Do chipsów można zaserwować różnego rodzaju dipy, np. konfiturę z czerwonych borówek, która wybornie komponuje się z daniami mięsnymi lub owocowa, nadająca lekkości i orzeźwiania. Wyjątkowe danie, którego nie serwuje się na co dzień tylko bardziej okazyjnie, a które na pewno zachwyci rodzinę na uroczystościach rodzinnych czy znajomych na kolacji. Chipsy

Kraina Miodem Płynąca
Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką 161

cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy delikatnie, wykładamy na blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Wykonanie pianki owocowej: Galaretki rozpuszczamy w ½ l gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy na mleku według opisu na opakowaniu i łączymy z tężejącą galaretką. Nakładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy owocami leśnym

Tradycyjna Kuchnia
Napój drożdżowy na zdrową cerę, włosy i paznokcie 113

tuczą (100 g drożdży zawiera 85 kalorii), a wypite przed posiłkiem zmniejszają apetyt. Składniki: 8 dag drożdży 20 dag cukru 1 ½ szklanki utartego razowego chleba 1 szklanka soku owocowego Wykonanie: Zagotować 2 litry wody, dodać sok i tym napojem zalać chleb. Po 10 minutach napój przecedzić. Drożdże utrzeć z cukrem i niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kakaowe ciasto otrębowe z borówkami 140

tego co miałabym w szafce i lodówce bo zdarza się, że świecą pustkami i wtedy dostaliby tylko herbatę;p ale kiedy mam zaplanowaną wizytę zazwyczaj serwuję sałatkę owocową, jest niezawodna ;) 6. Facet w kuchni to ..... ? z otaczających mnie przypadków to KATASTROFA, jednak chodzą słuchy że mężczyźni to najlepsi kucharze ;) 7. Moją żelazną zasadą jest? nigdy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Truskawkowa rozpusta 643

gorącej wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić do lekkiego stężenia i wyłożyć ją na stężałe owoce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę owocowego puree i schować do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Krem angielski 146

również docenili jego zalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto czy owocowe crumble zyskają dodatkowy smak. Czym właściwie jest krem angielski? Jego podstawowe składniki to mleko, śmietana, żółtka, cukier i wanilia. Przygotowanie kremu jest dość proste, wymaga jednak sporej uwagi. Najważniejsze jest

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z arbuzem i kiełkami 160

złego cholesterolu. Olej Rydzowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest najczęściej używany do przygotowania sałatek, surówek, śledzi, kasz, ziemniaków, mięs, sosów czy majonezów. Ja użyłam oleju do przygotowania sałatki owocowo- warzywnej. Olej ma bardzo ciekawy smak i zapach. Nadał sałatce wspaniałego aromatu.  Produkt wart polecenia i zakupu. Zdecydowanie zagości w mojej kuchni na dłużej.  Zapraszam Was do sklepu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Słodka sałatka z owocami i jarmużem 157

Jednak pewnego dnia postanowiłam poeksperymentować i tak oto powstało kilka smacznych propozycji z jarmużem w roli głównej. Dziś zapraszam Was na jedną z nich. Połączenie słodkich owoców i jogurtowo-owocowego sosu sprawia, że gorzki smak jarmużu nie jest wyczuwalny, a sałatka staje się niezwykle atrakcyjna i rozchwytywana (znikła bardzo szybko). ... ach te owoce... Jarmuż, podobnie jak brokuły i inne warzywa

Słodkie okruszki
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 379

mojego Męża. Jak co roku upiekłam dla niego tort, jak co roku czekoladowy :) W 2014 r. tort był czekoladowo-czekoladowy, w tym roku mój Mąż zażyczył sobie tort czekoladowo owocowy więc padło na czekoladowo-wiśniowy tort a`la Czarny Las. Niestety tort zniknął w ekspresowym tempie więc nie zdążyłam zrobić zrobić zdjęcia całego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy

Ptasia Kuchnia
Bazyliowa panna cotta z truskawkami i syropem z bzu. Odwagi! 241

bazylii i wyobrazisz ją sobie nie tylko na pomidorach. Naciągniesz strunę jeszcze ciut mocniej i pomyślisz o niej na słodko. Tak, na słodko. Zaczniesz od kilku listków wrzuconych do owocowego smoothie. Zdziwisz się, że tam idealnie pasuje. Nabierzesz ochoty na więcej.  Upieczesz zielony biszkopt - bazyliowy, a jakże! Dojdziesz do wniosku, że stworzona jest do deserów, że pizza czy caprese

KUCHARNIA
Dietetyczne ciasto kawowo-bananowe (145 kcal) 885

mlecznymi warstwami kawową i bananową. Jeśli ciasto podzielimy na 12 kwadracików to jeden będzie miał tylko 145 kcal. Składniki: Spód: 8 łyżki otrębów pszennych 125 ml mały jogurt light (owocowy) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa kawowa: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego light 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny Warstwa bananowa

e-PrzepisyKulinarne
Tarta rabarbarowa z bezą 195

roku w sezonie owocowym staram się zrobić chociaż jedno nowe ciasto z rabarbarem. Oczywiście bardzo się przykładam, żeby wynaleźć zawsze jakiś ciekawy przepis. Całkiem niedawno wpadłam na przepis - który rozpoczynał się słowami "to jedno z najlepszych ciast rabarbarowych, jakie do tej pory jadłam" - no i jak tu było się oprzeć po takim wstępie? :)  Po zrobieniu tego ciasta - potwierdzam

Świat Ciasta
Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym 154

elicja to ciasto proste w wykonaniu, a zarazem bardzo eleganckie . Wzorowane na słynnych biszkoptowych ciasteczkach z galaretką owocową i oblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na mus czekoladowy. Dekadenckie i ponadczasowe połączenie pomarańczy z czekoladą robi swoje i nadaje ciastu wyjątkowego charakteru. Pomarańcze możecie jednak z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami - truskawki czy maliny będą również jak znalazł

Food Square
FRANCUSKA STRUCLA BUDYNIOWO-OWOCOWA 185

Szybki pomysł na słodkie "co nieco" :))  Warunkiem jest tylko posiadanie ciasta francuskiego mrożonego lub chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-owocowy raj dla podniebienia ... :)) Składniki: Op. ciasta francu skiego (600g) 1 budyń waniliowy z cukrem 1 szkl. mleka 1 jajko gruby cukier kryształ (do posypania) dowolne owoce: u mnie truskawki i maliny ok 200g

Walijskie Pichcenie
Koktajl buraczkowo- bananowy 145

moja kolejna propozycja zdrowego koktajlu owocowo- warzywnego. Sok z buraka ćwikłowego zawiera dużo żelaza, dlatego koktajl jest polecany szczególnie dla osób cierpiących na anemię. SKŁADNIKI: 1/2 kg buraków ćwikłowych, 2 banany. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do sokowirówki i wyciskam sok. Sok przelewam do wysokiego naczynia.  2. Banana obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki

Tradycyjna kuchnia Kasi