Woda na upały jak wiemy jest najlepsza. Ale żeby woda nie była nudna warto podkręcić jej smak robiąc owocową wodę, czyli z dodatkiem kawałków świeżych owoców, listków mięty i lodu. Taka woda doda smaku i orzeźwienia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjeszcze ok. dwóch minut. Masą wypełniamy foremki do lodów lub inne naczynia, w których chcemy podać lody. Wkładamy do zmarażarki na kilka godzin. Lody bananowo - czekoladowe można podawać z owocowymi musami. Banany pochodzą z Azji. Istnieje osiemset odmian tych owoców, ale uprawia się zaledwie dwadzieścia. To owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik, witaminy z grupy
My Chcemy Jeśćpoczątku sezonu letniego w restauracjach królują najróżniejsze chłodniki począwszy od warzywnych kończąc na owocowych. Aktualnie na dworze j est tak duszno , że na pewno nie będę stała przy garach mimo, że kocham to nad życie. Więc i u mnie będzie balował chłodnik. Tym razem buraczkowy, wiem że już powoli kończy się czas na botwinkę ale śmiało można ją zastąpić koncentratem
pieprzny smaczekpóźniej i wyszła rewelacyjnie. Człowiek uczy się na błędach. To nic trudnego. Rolada ta jest uniwersalna, można dodać różne owoce: jagody, truskawki, maliny, co tylko chcecie. Wyszło lekko, śmietanowo, owocowo, smacznie i szybko. Składniki: biszkopt: 4 jajka opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki tortowej 100 g cukru masa: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki
na moim stole...już nawet nie patrzę na termometr, bo temperatury są naprawdę wysokie... Co jest najlepsze na ochłodę w takie dni? Oczywiście lody. A że lato niesie ze sobą mnóstwo wspaniałych owocowych smaków, trudno z nich nie skorzystać. Dziś zapraszam Was na pyszne domowe lody jagodowo-śmietankowe. Przygotowanie jest proste i szybkie. Spróbujcie. ... lody jagodowo-śmietankowe, to dla mnie najlepszy deser
Słodkie okruszkijednej strony, a z drugiej olbrzymie jezioro Mälaren. Wejście do parku otwiera brama z pięknymi, złotymi, królewskimi ornamentami. Park zdobią przeróżne fontanny i statuetki, pięknie przycięte żywopłoty i owocowe drzewa. Przyjemnie tu przystanąć, kiedy słońce nieźle przypieka. W pobliżu pałacu znajduje się królewska kawiarnia. Z chęcią wypiliśmy kawę i zjedliśmy po ciachu wciąż nienasyceni pięknymi widokami… Wspaniały dzień powoli
codojedzeniaMoże Wasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe nagrody… A dzisiaj w ramach Festiwalu Wypieków publikuję kolejną, słodką historię. Zapraszam na puszyste, owocowe babeczki z waniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali
Mała Cukierenkaczarnej porzeczki - idealny na drugie śniadanie. Musze się Wam przyznać ze ostatnio koktajle to dla mnie rozwiązanie na przekąskę owocowa w ciągu pracy .. Polecam Wam takie rozwiązanie, dostarcza świeżą porcję witamin a w dodatku człowiek się tak nie ubrudzi
dlaSmaQunikalnym zapachu, rewelacyjna kompozycja smakowa. POLECAM DILMAH lub OSKAR TEA Jaśminowa ZIELONA - Naturalnie aromatyzowane, intensywne i mocno pobudzajce - warte swojej ceny. BIO ACTIVE Grejpfrut z ACAI - bardzo aromatyczna herbat owocowa warta swojej ceny BIOFIX Poziomkowa - Rewelacyjny smak ulubionego owocu poziomki - bez ściemy, dobry aromat i bardzo atrakcyjna cena. Photo credit: lippo / Foter
Kuchnia PROzdrowotnaWciąż zbyt wiele osób zadziwia fakt, że można upiec jakiekolwiek ciasto bez użycia jajek. W niektórych przepisach można je po prostu pominąć, a w innych zastąpić przecierami owocowymi lub warzywnymi: z marchewek, dyni, batatów, bananów (uwaga, ich smak jest dość mocno wyczuwalny w cieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango; mango
Roślinna - blog wegańskiMoże Wasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe nagrody… A dzisiaj w ramach Festiwalu Wypieków publikuję kolejną, słodką historię. Zapraszam na puszyste, owocowe babeczki z waniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali
Mała CukierenkaCzytałam o nim już nie raz. Nim przyrządziłam je sama minęło trochę czasu. Intensywne, wilgotne, pachnie i kusi za każdym ugryzieniem. Czekoladowe, z owocowo orzechową nutą. Bardzo długo zachowuje świeżość. U mnie z początku coś w nim chrupało, na drugi dzień było już tylko mięciutkie. Pożeram je wespół z Synciem już pięty dzień i nadal smakuje
Dzieje kuchennej WiewióryMoże Wasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe nagrody… A dzisiaj w ramach Festiwalu Wypieków publikuję kolejną, słodką historię. Zapraszam na puszyste, owocowe babeczki z waniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali
Mała Cukierenkadwie sorbetu porzeczkowego Kawę rozpuszczam we wrzątku, studzę. Mieszam z mlekiem roślinnym i syropem z agawy. Mocno schładzam w lodóce (min. 30 minut). Na dnie szklanki układam kulkę sorbetu owocowego, zalewam zimną kawą i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkioknem czasem pochmurno :( Na poprawę humoru proponuję urocze, proste muffinki z mnóstwem jagód w środku. Smakują jak znane z dzieciństwa nadbałtyckie jagodzianki. Zalety? Proste, szybkie i bardzo owocowe. Przepis ze strony mojewypieki.com. Zapraszam! Składniki : 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g brązowego cukru 150 g jagód 180 ml maślanki/kefiru/jogurtu
Chocolate Muffin Blog