Moje dzieci uwielbiają soczki, kompoty, herbatki owocowe. Nie kupuję im gotowych soczków ze sklepu, a jeśli już to bardzo rzadko. Staram się przygotowywać je w domu, z ekologicznych produktów, aby były jak najbardziej naturalne i zdrowe. Niedawno zrobiłam sok z ciemnych winogron, który moim dzieciom bardzo posmakował. Robi się naprawdę bardzo szybko, wystarczy mieć garnek z durszlakiem do gotowania
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały. Truskawki rozmrozić (jeśli mamy mrożone) i zmiksować. Gorące pierogi polać musem owocowym. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieChipsy owocowe...czy to może smakować? O i to bardzo, nawet się nie spodziewacie jak dzieciom będą smakowały takie chipsy. Nie można się powstrzymać od ciągłego sięgania po kolejnego chrupkiego owoca. Po prostu świetna przekąska w ciągu dnia. Ja już suszyłam prawie każdy owoc:) Najbardziej smakują moim domownikom ananasy, ale wybierzcie swoje ulubione owoce pokrójcie na plastry i wysuszcie. Następnie
Delicious Titbitstakim razie, co powiecie na grillowanego ananasa w miodowej glazurze? Brzmi pysznie? Tak też smakuje! Ten banalnie prosty, soczysty, a przy tym lekki i słodki za sprawą skarmelizowanego miodu owocowy deser połechce Wasze podniebienia :D Ananasa pieczemy w całości tj. wraz ze skórką, która dodatkowo posłuży nam jako wyjątkowo oryginalny „półmisek” do serwowania :) Składniki (na 4 porcje): 1 świeży ananas
MyCookBook.plsię od czerwonej, wiśniowej galaretki z zatopionymi w niej owocami. Bardzo proste w wykonaniu, efektowne i ożywcze. Spód jest bardzo czekoladowy, nasączony wiśniową galaretką, która nie dość, że podkreśla owocowy charakter ciasta to dodatkowo sprawia, że czekoladowiec jest bardzo wilgotny i zwarty, a to z kolei ułatwia jego krojenie :) Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 150 g gorzkiej czekolady
MyCookBook.plwiśnie (i dosłownie kilka sztuk poziomek). Uważam, że ich połączenie było strzałem w 10! Wraz z malinową galaretką, masą serowo-jogurtową i słonym spodem tworzą prawdziwą orzeźwiającą, lekką, owocową bombę! Do galaretki możecie dodać też inne owoce np. borówki i jagody, w dowolnych proporcjach. Składniki: Spód: 3/4 szklanki rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru 2 szklanki (ok. 200 g) rozgniecionych paluszków
MyCookBook.pljuż ostatni dzień wakacji. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a razem z nią nadejdą coraz chłodniejsze i deszczowe dni… Na otarcie łez proponuję zatem lekki i bardzo owocowy tort (bez pieczenia), który pozwoli nam przypomnieć ciepłe, letnie dni, za którymi niebawem bardzo zatęsknimy. Jak już wspomniałam tort zawiera w sobie sporo owoców: jagód, brzoskwiń i malin. Składa się ze spodu
MyCookBook.plSkładniki margaryna, 250g mąka, 300g marchewka, 150g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki szczypta soli dżem owocowy, 1 słoiczek do przełożenia cukier puder, do posypania Przygotowanie Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Margarynę siekamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy marchewkę i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy na 4mm placek. W placku szklanką wykrawamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki kleik ryżowy, 160g masło, 300g jajka, 3 szt proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 małe opak wiórki kokosowe, 5 łyżek dżem owocowy, kilka łyżek Przygotowanie Masło wyciągamy kilka godzin wcześniej, musi być bardzo miękkie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz dżemu dokładnie zgniatamy. Ciasto będzie się kleiło i tak ma być. Rozwałkowujemy
Gotowanie moimi oczamiaromatycznego naparu. W zasadzie wszystkie smaki był dla mnie nowością, dlatego trochę potrwało zanim przetestowaliśmy wszystkie a było co testować bo w paczce znalazło się aż 10 rodzajów herbat owocowych. Częścią obdarowałam rodzinę i przyjaciół, żeby również mogli spróbować i podzielić się opinią- w końcu nic nie działa tak przekonywująco jak sprawdzenie na własnej skórze:) To, co najbardziej spodobało
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczony w kruchym cieście. Choć jest nieco mniej kremowy od tradycyjnego, to muszę przyznać, że smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kruchutkie, całość zwarta, masa słodziutka, a dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki na sernik w kruchym cieście
Rozpustne gotowaniestartej dyni, pomarańczy i cynamonu. Ciasto idealne do kawy, w sam raz na aktualną porę roku. Dynia nie jest zbyt mocno wyczuwalna w cieście, nadaje jedynie pięknego koloru masie owocowej. Mocno wyczuwalna natomiast jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami. Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram mąki 100 gram
Mango Papajamleka 2 łyżki cukru 50 g migdałów, płatków lub pokrojonych w słupki 4 jajka 1 opakowanie szafranu, zmielonego ½ łyżeczki soli 3 łyżki stopionego masła Dodatkowo bita śmietana konfitura owocowa lub świeże owoce Nastaw piekarnik na 225ºC. Zmiksuj mąkę z połową mleka, solą, cukrem i szafranem, po czym dodaj resztę mleka i jajka i zmiksuj raz. Wylej roztopione masło na brytfankę
codojedzeniaBardzo lubię mięsno-owocowe połączenia, sprawiają, że standardowy obiad nabiera innego smaku, staje się bardziej wykwintny i wyjątkowy. Przyda nam się trochę pięknych kolorów, gdy za oknem szaro ;) Składniki( dla 2 osób): połówka piersi z kurczaka sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1-2 łyżki miodu 2 pomarańcze Pierś z kurczaka kroimy
Czerwona Porzeczkacałościa ale równie dobrze może być każdy inny ja użyłam toffiee firmy Dooley`s. Alkohol to również mój dodatek ) Jeśli nie chcecie dodawać alkoholu możecie spróbować dodać gęsty syrop owocowy. 2 kopiate łyżeczki cukru light muscovado Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Odstawiamy. Ponad to : melasa z karobu ( użyłam trzcinowej ) Na dno naczynek układamy kolejno skarmelizowane grissini
Moje domowe kucharzenie