zdjęciu z patelni przekładamy na kratkę lub ręcznik papierowy, żeby się nie `spociły` (zwłaszcza jeżeli nie jemy ich od razu). Podajemy posypane cukrem pudrem lub z musem/dżemem owocowym
Zakręcony WidelecOrsona Wellsa. W klasycznej wersji należy wymieszać Prosecco, mus/nektar z białych brzoskwiń oraz odrobinę syropu malinowego (dla pięknego różowego koloru), ale w praktyce każda kompozycja musujące wino-sok/nektar owocowy może się sprawdzić. Świetna jest np. wersja z truskawkami. Ja do drinków najchętniej używam mocno wytrawnego Prosecco, gdyż nie chcę, aby mój napój był za słodki.Bellini z brzoskwiniami
Chilli Czosnek i Oliwachodzić spać bez małego co nieco, szczególnie kiedy zaczyna ssać w brzuszku. A najlepsze "co nieco" to coś słodkiego, zdrowego i banalnie prostego. Wczoraj wybór padł na deser owocowy jego dzieciństwa czyli Tropicalia. Składniki:pół gruszkipół jabłka pół banana 2 plastry ananasa2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki mleka zagęszczonego słodzonego, 8% tłuszczuOwoce pokroić w plasterki
Smaki Brazyliimleko słodzone skondensowane inni zwykłe mleko czy wodę a nawet mleko kokosowe. Można dodać żółtka a można i nie. Są tacy co lubią ubarwić smak tradycyjnej cocady i dodają owocową pulpę.Nasza cocada zawierać będzie 3 składniki i w następującej proporcji:- 200 gram wiórków kokosowych- 400 gram cukru białego- 0,5 litra mleka słodzonego zagęszczanego (8%)Wszystkie składniki mieszamy
Smaki Brazyliiweekend (przyczyna prozaiczna - brak limonek w pobliskim spożywczaku). Pewno wielu z Was wie że ich bazą są również podobne składniki - alkohol, cukier trzcinowy oraz lód a tzw. wkładem owocowym - limonka. Tangerinarosca czy wtorkowa kiwirosca to pochodne te drinków, w pierwszym przypadku zamiast limonki podano mandarynkę a w drugim jak już wiecie - kiwi. Składniki:- 2 mandarynki
Smaki Brazyliibudyniu dodajemy 340g masła o temperaturze pokojowej, wyrabiamy robotem na niskich obrotach. Dodajemy, po łyżce, 250g serka mascarpone – należy delikatnie go wmieszać. Biszkopt przekrawamy na dwie części, nasączamy sokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym dżemem (porzeczkowym) i nakładamy masę budyniową. Teraz kolej na masę śmietanową. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Gdy jest zimna i zaczyna
mojewypiekiinietylkoPorcja witamin z rana, w południe, czy na wieczór. Każda pora jest dobra na koktajle owocowe. Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, dla spragnionych oraz zmęczonych upałem… Składniki: - dojrzałe mango- dojrzały banan- 2 pomarańcze- 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, przy bardzo słodkich owocach, można odpuścić) Umyte owoce obieramy. Mango kroimy na kawałki, banana w plasterki
mojewypiekiinietylkolekko gorzkawe, nadają sosom i sałatkom ciekawy, ostry smak, dlatego warto włączyć je do kulinarnych poczynań. Papaje mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Możemy przygotowywać z nich sałatki owocowe, wyjąć nasiona i po skropieniu cytryną jeść miąższ łyżeczką lub przygotować koktajl. Jeżeli decydujemy się na łączenie papai z innymi owocami, musimy zrobić to tuż przed podaniem, ponieważ powoduje
mojewypiekiinietylkojest ktoś kto nie lubi sałatek? Chyba nie. Może dlatego, że sałatkę możemy skomponować smakowo pod swój gust. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co jest dodatkowym atutem. Sałatki jarzynowe, owocowe, makaronowe, z owoców morza… i nie tylko. Tym razem, jedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem. Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe- 1 puszka ciecierzycy
mojewypiekiinietylkojabłkach rozsmarować resztę ciasta i rozsypać brzoskwinie piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki jak wystygnie, posypać po rancie cukrem pudrem ciasto jest lekkie i smacznie owocowe............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubięznalazłam fotkę więc i pojawi się wpis. Przepis pochodzi z "Kuchni" Nigelli Lawson. Nie wymaga wiele zachodu choć nie jest też takim sobie zwykłym ciastem. Idealnie łączy maślany spód, owocowy wilgotny środek i migdałową masę jajeczną
Dzieje kuchennej WiewióryZłota i polska jak jeszcze w sobotę, słotna i melancholijna tak jak dziś. Przyszła można by rzec wraz ze złotym medalem naszej reprezentacji. Nie mam już ochoty na lekkie, owocowe czy warzywne smakołyki. Potrzebuję ciepła grubych skarpet, gorącej herbaty z miodem i zapachu przypraw korzennych.Po plackach dyniowych pachnących cynamonem postanowiłam upiec ciasteczka z kandyzowanym
Dzieje kuchennej Wiewiórybiszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe:5 dużych kwaśnych jabłekdżem z fig ( ale może być każdy inny )4 figiSkładniki na kruszonkę:400 g mąki150 g masła100 g cukru trzcinowego, ciemnego z melasą ( ale może być zwykły)Jabłka
Bon Appetit Małgorzatyżurawinę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowaną tłuszczem formy keksowej i wstawiamy do lodówki do wystygnięcia. Kroimy jak keks :) blok czekoladowy "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl
Bon Appetit Małgorzatyokoło 180 stopni. Podudzia zawieszamy na stojaku, a całość ustawiamy na ruszcie. Używając stojak do grillowania należy pamiętać aby w wanience ociekowej był zawsze płyn (woda, wino, piwo, sok owocowy). Podudzia grillujemy w ten sposób około 20-30 minut lub do momentu aż ich temperatura wewnętrzna osiągnie minimum 88 stopni. Grillowane podudzia z boczkiem is a post from: naRuszcie.plThe post
naRuszcie