dawna na to czekałam. Tęskniłam bardzo. Jak tylko rozpoczęłam wychodzenie z diety warzywno - owocowej uprażyłam sobie gomasio :) Gomasio to japońska przyprawa stosowana w makrobiotyce. Jest niezwykle zdrowym zamiennikiem zwykłej soli. Standardowo przygotowuje się ją z sezamu i soli. Aby była jeszcze zdrowsza można dodać siemię lniane, ciemne lub jasne (czyli złoty len). sezam z solą + złoty
chwile dla mniePyszny torcik serowy, o smaku owocowym Torcik serowySKŁADNIKI:BISZKOPT5 jaj0,5 szkl cukru0,5 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA SEROWA3 kost sera tłustego1 galaretka z czarnej porzeczki1 galaretka agrestowa1 galaretka wiśniowaśmietana 18% - 400 mlPIANKA1 szkl śmietany kremówki-36%1 galaretka truskawkowaPONCZwoda gotowana ostudzona- 400 mlspirytus -1 kieliszeksok z cytrynycukier -1 łyżeczkaPONADTO200 g pierników nadziewanych
Kuchnia DanusiPrzepis pochodzi z książki "Likiery" Dr. Oetkera. Jest to wspaniała książka z przepisami na różne likiery owocowe, kremowe, korzenne... każdy znajdzie dla siebie odpowiedni smak. Mnie osobiście najbardziej zafascynował likier toffi (który czeka w kolejce na przygotowanie), likier migdałowo- marcepanowy oraz likier espresso (przygotowałam i muszę przyznać, że jest pyszny). Polecam tą książkę, a ja już przymierzam się
Aga w kuchniforemki papierowe do muffinow oraz drobinki czekolady na ozdobe, rowniez marmolada twarda. Rozkladamy na brytfankach foremki zapelniamy do polowy ciastem na srodek ciasta dajemy delikatnie pol lyzeczki twardej marmolady owocowej i przykrywamy dwoma lyzkami ciasta.Posypujemy czekolada i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak samo jak placek. Moze troszke krocej ale musimy muffinki obserwowac. Polecam foremki na duze muffiny. Taka jedna duza
Z Kuchni Do Kuchniwody w organizmie...i pewnie myśli poważnie o kupnie kilku opakowań. Nie przeczę, że i ja zakupie następne, gdyż efekty są widoczne, a co najważniejsze..odczuwalne! Jaki smak? Lekko owocowy. Ja to rozpuszczam w szklance ciepłej wody, lub w herbacie. W zimnej wodzie proszek nie za dobrze się rozpuszcza i pozostaje taki piaseczek i cały roztwór jest mętny. Natomiast
Z Kuchni Do Kuchniprzegotowana i ostudzona woda sól – dwie łyżki na 1,5 l wody główka czosnku na jeden większy słój kilka cm korzenia chrzanu pęczek kopru świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę zrobic dobre ogórkiOgórki trzeba umyć, usunąć szypułki, lekko odciąć końcówki- to jakiś sekret
Z Kuchni Do Kuchnigłód między posiłkami, co zrobić? Co zrobić? Trzeba temu zaradzić w sposób neutralny aczkolwiek smaczny. Składniki -płatki kukurydziane -musli Sante -śliwki suszone sante -daktyle- mama przywiozła z Izraela -jogurt owocowy -jabłko, musi być Wymieszałam płatki z musli i śliwkami, wkroiłam daktyle, wymieszałam z jogurtem. Pokroiłam jabłuszko na cząstki i ...smacznego, zdrowego popołudnia
Z Kuchni Do Kuchnipory robiłam koktajle owocowe tylko na mleku. W smoothie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Ma niepowtarzalną konsystencję ! Koniecznie sami spróbujcie :-) Smoothie: truskawka,banan Składniki: 400 g gęstego jogurtu naturalnego ( u mnie Zott) 2 duże banany 400 g truskawek *4 łyżki cukru Wykonanie: Owoce obieramy i wszystkie składniki miksujemy przez 5 minut w blenderze. Smoothie podajemy dobrze schłodzone. * Oczywiście ilość
Kulinarne przygody GatityJogurt miksujemy z cukrem, następnie dodajemy do niego truskawki rozgniecione widelcem i mus z rabarbaru i dalej miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jogurtowo-owocową. Następnie lody przelewamy do maszynki do lodów, uprzednio odpowiednio zmrożonej i postępujemy zgodnie z zaleceniem producenta maszynki. Potem przekładamy lody do pojemnika, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki
Kulinarne przygody Gatitykoniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie delikatnie mieszamy ją serem i jogurtem. Truskawki miksujemy razem z cukrem. Żelatynę przeznaczoną do masy owocowej zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Gdy żelatynę się rozpuści, a następnie lekko przestygnie wlewamy ją do masy truskawkowej, cały czas miksując. Masę odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitysię. Do musu śliwkowego dodajemy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Mus wylewamy na zastygłą masę jaglaną i ponownie wkładamy do lodówki, aż do ścięcia się masy owocowej
Kulinarne przygody Gatitymasła Kakao, cukier, wodę zagotowujemy. Dodajemy masło. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodatkowo: 100 g posiekanej czekolady (u mnie mix) garść posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek 1 tężejąca galaretka owocowa, rozpuszczona w 1 szklance wody Wykonanie: Na biszkopt w całości wykładamy krem. Na krem nakładamy wycięty biszkopt. Kółeczka zostawiamy na później. W otworki wrzucamy czekoladę, orzechy, rodzynki, nakładamy tężejącą galaretkę
Made By Mom And Songarnka. Dodać maliny, sok z limonki, 2 łyżeczki cukru. Uprażyć, ostudzić, zmixować. 2. Piec nagrzać do 180 C góra - dół 3. Zmielone migdały zmixować z jajkami, cukrem, i owocowym musem. 4. Formę nasmarować olejem (najlepiej bezwonnym), dno wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Przelać ciasto do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do pieca na około 45 minut. Ważne
Matka Żywicielkaspożycia , skwasi się :( Mój kompot był ze śliwek i jabłek , których nie obierałam ze skórki , ale drobno pokrokroiłam.Jeśli ugotujemy kompot bardzo esencjonalny , a lubimy zupę owocową to możemy ugotować do tego makaron i będziemy mieli danie prawie obiadowe :) Tak wygląda po zagotowaniu , a przed cedzeniem
Proste Potrawy