biały w róże.Dlatego wzięłam kilka truskawek, kiwi i odrobinę uśmiechu, szczyptęradości. Zblendowałam wszystko porządnie.Musowy koktajl na pogodny uśmiech.Może i ktoś z Was się skusi? DWUKOLOROWY MUS OWOCOWY KIWI - TRUSKAWKA (autorski;) 250g świeżych truskawek 4 dojrzałe kiwi 2 łyżki cukru pudru* sok z 1/2 cytryny* Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek, pokroiłam. Dodałam łyżeczkę (nie łyżkę!) cukru pudru i zblendowałam
W kuchni Karmel-itkiCzasem sprawiają też, że jedzenie wydaje się bardziej słone. Z kolei słodkie potrawy podane z tego typu winem złagodzą jego kwasowość i sprawią, że będzie miało delikatniejszy i bardziej owocowy smak. Czerwone wina o wysokiej zawartości alkoholu mogą spowodować, że lekkie posiłki będą się wydawały pozbawione smaku, dlatego też powinno się je podawać wyłącznie z wyrazistym w smaku jedzeniem. Słodkie
W kuchni Karmel-itkiJest to nic innego jak ciasto ze śmietaną i konfiturami. Alkohole Z alkoholi oprócz wina pija się piwo, clerico (specjalnie przyrządzoną mieszankę wina z sokami owocowymi) oraz wszelkiej maści wódki gronowe. Urugwajskie jedzenie nie należy do skomplikowanych dań, za to jest kolorowe, aromatyczne i dość nietypowe. O czym miałam okazję sama się przekonać, przygotowując poniższe danie. Pierwsza
W kuchni Karmel-itkiodczuwam braku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czasnietypowymi zachciankami. Tak jak dziś, piernikiem z wiśniami w maju.Mocno korzenny smak ciasta świetnie kontrastuje ze słodką, owocową nutą wiśniowego nadzienia. Dzięki temu, żejest z galaretką, masa się nie rozłazi, piernik wygląda bardzo schludnie i elegancko. Gorzka, deserowa polewa uzupełniacałość. Po jednym kawałku ma się ochotę na kolejny
W kuchni Karmel-itkiCzasem wpadam do sklepu. Ogarnięta szałem i pragnieniem, by coś ugotować, miotam się między regałami. Główniezatrzymuję się przy dziale warzywnym i owocowym, gdzie selekcjonując dokładnie każdy z produktów myślę, co by tu dziś kupić. Zwykle moje zakupy są przemyślane. Ale wyjątki przecież potwierdzają regułę. Niektórzy zachowują się jak sroki i kuszą się na wszystko,co ładne, błyszczące i modne
W kuchni Karmel-itkioniemieliśmy. Tyle rodzajów czekolady do picia w życiu nie widzieliśmy! Gorzka, deserowa lub mleczna w różnych wariantach do wyboru. Prócz tego, orzeźwiające białe czekolady na zimno z owocowymi smakami, liczne desery na bazie wedlowskiej czekolady, praliny czekoladowe, ciasta oraz aromatyczne kawy i herbaty. Ilość pozycji w karcie aż przytłaczała, a zdecydować się na cokolwiek naprawdę było trudno. Zresztą, całe
W kuchni Karmel-itkiKiedy nie mam jak upiec słodkości (czyt.: zepsuty piekarnik),a ochota jest ogromna, biorę byka za rogi i wymyślam inne alternatywnerozwiązania. Lubię, gdy jest słodko i owocowo, a do tego pachnąco i kolorowo.Kupiłam dorodną aronię. Lubię jej cierpki smak, charakterystyczny zapach i głęboki kolor. Poza tym, stanowi niebywałe źródłowitaminy C. Szklaneczka soku z aronii i można zapomnieć o jakichkolwiek
W kuchni Karmel-itkibrzozy. Pszczoły mogą pozyskiwać ten rodzaj miodu także z wydzieliny zwanej rosą miodową, wytwarzanej przez różne rośliny zielne, głównie zboża i trawy, a także przez drzewa owocowe. Owady wytwarzające spadź wydzielają ją szczególnie obficie podczas upalnych dni lata i suchej jesieni. W tych warunkach, owady pasożytujące na liściach i młodych pędach drzew, intensywnie rozmnażają się i pokrywają
W kuchni Karmel-itkikruche jej i dziewczęce, odbiera owoce i czule całuje w policzek. Zebrawszy pierwsze truskawki z własnego ogrodu w tym roku (KLIK), od razu coś musiałam wykombinować. Powstała orzeźwiająca, owocowa sałatka z pazurem w postaci pieprzu. Można dodać balsamico, które idealnie zbalansuje całość, ale moje się skończyło i musiałam pominąć. Następnym razem wzbogacę jednak o ten składnik i już wiem
W kuchni Karmel-itkiwyrzucić pestki i pokroić owoc w kostkę. Zmiksować za pomocą blendera razem z truskawkami. Na koniec dodać maślankę. Wystarczy jak wymieszacie ją ręcznie, bez problemu połączy się z musem owocowym. Smacznego
Zgrabne GotowanieOstudzić i utrzeć ze śmietaną lub kefirem, dodać owoce miksując dalej. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, porozlewać ją do 6-ciu kieliszków. Do tężejącej galaretki łyżeczką wkładać masę owocową, galaretka ładnie otuli naszą masę. Kieliszki wstawić do lodówki do stężenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujejeszcze ciepłe, zimne też smakują wyśmienicie. Muszą być pyszne, bo mój syn jak ugryzł kawałek i poczuł agrest, to prawie się na mnie obraził, bo dla niego owocowe dodatki do ciast są przestępstwem:) Ale po jakimś czasie usiadł do stołu, podnosił bezową pierzynkę i wydłubywał agrest, składał z powrotem i jadł. Ja zdążyłam zjeść dwie i dwie zawieźć tacie, resztą
Blondynka GotujeBardzo smaczna tarta na kruchym spodzie na żółtkach, do tego klasyczny crème pâtissière, owoce i glazura wykonana z galaretki owocowej. Idealne połączenie. :) Ciasto kruche można przygotować nieco wcześniej. Gotowe ciasto kruche zawinięte w folię spożywczą można przechowywać w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 3 miesięcy. Klasyczna tarta z owocamiPRZEPIS Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: ok. 20 minut
coolinarnastrefa.blogspot.com400g, Lidl) 250 g masła roślinnego 2 łyżki kakao Poncz ok. 1 szkl. soku z puszki ananasów kieliszek wódki albo rumu Dodatkowo 2 galaretki owocowe dowolne owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie Przygotowanie Biszkopty maczać w przygotowanym ponczu (ale tylko chwilkę) i wyłożyć nimi dno tortownicy. Utrzeć masło na puch i dodawać serki. Masę podzielić na 2 części
coolinarnastrefa.blogspot.comwielkiej imprezy, ale coś słodkiego musiało się pojawić na stole. Tym razem nie tort. Żeby zrobić mu przyjemność upiekłam pyszny, bardzo kremowy sernik o delikatnie kokosowym smaku i z owocowym przybraniem. Dziś wiem, że to był bardzo dobry pomysł :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza