zostały szczególnie podkreślone przez półwytrawne, czerwone wino Celebro Italy (click) (Semi dry red). Zostało ono szczególnie docenione przez mojego męża (rodowitego Włocha), za doskonałą harmonię i delikatny owocowy bukiet. Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g boczku wędzonego pokrojonego
Mia Cucina Sofietastrukturę. **Przed podaniem pudding można po prostu posypać cukrem pudrem, czy wiórkami kokosowymi, lub jak w tym przypadku udekorować konfiturą; można również wykorzystać sezonowe owoce lub musy owocowe
Mia Cucina SofietaWraz z pojawieniem się pierwszych owoców, net zasypały propozycje na ciasta owocowe. Dołączam również moją propozycję, którą jest leciutka babka biszkoptowa, tak puszysta, że owoce same opadają na spód. To ciasto ze starego zaszytu mojej Mamy, ktore zawsze się udaje. Należy tylko pamiętać, aby bardzo dobrze ubić jajka z cukrem i dodać gorący tłuszcz. Babka jest delikatna w smaku
Mia Cucina Sofietaprzetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej sałatce, z galaretką, czy po prostu ze śmietaną i cukrem. Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno się oprzeć: soczyste truskawki z bitą śmietaną i kakaowy biszkopt. Nawet moja wybredna córcia poprosiła
Mia Cucina Sofietablaszkę o wym. 23x33cm, mniejszą zaś owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około godzinę. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 i 1/2 szklanki mleka, 2 budynie owocowe, łyżeczka masła, cukier waniliowy oraz cukier do budyniu. Jabłka obrać, pokroić w dość duże plastry i ułożyć na cieście. Posypać je cukrem waniliowym. Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka
Z miłości do słodkościujmuje w smaku! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka jogurtu naturalnego lub owocowego, szklanka oleju rzepakowego, skórka z 1/2 cytryny, laska wanilii, 500g rabarbaru, 2 łyżki cukru, łyżeczka przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis). Wykonanie Jajka zmiksować
Z miłości do słodkościWsrod wszystkich znanych mi owocow zdecydowany prym wioda jakbla. Uwielbiam rzecz jasna rozne owoce sezonowe, ale jedynie jablko dostepne jest przez caly rok. Mysle, ze to zdecydowany krol owocowej rodziny, do tego mozna je wykorzystac na wiele roznych sposobow. Chyba wlasnie dlatego Tatter postanowila juz kolejny raz zorganizowac miedzyblogowy Dzien Jablka.Ja z chceia przylaczylam sie do wspolnego ucztowania
Przysmaki Karolkimaki 0,5 litra mleka 3 jajka szczypta soli 2 lyzki oliwy skladniki na krem: 1 kremowka twarog smietankowy 250g cukier puder kilka kropli olejku migdalowego platki migdalowe sos owocowy wykonanie:Najpiew nalesniki.Do przesianej maki dodajemy szczypte soli, roztrzepane jajka i mleko z oliwa. Wszystko dokladnie miksujemy i odstawiamy na godzine do lodowki.Po tym czasie patelnie do nalesnikow smarujemy oliwa
Przysmaki KarolkiGdybym miala zrobic liste owocowych szlagierow to zdecydowanie na pierwszym miejscu znalazlyby sie truskawi. Wsrod owocow to wlasnie one nie maja sobie rownych. Nic wiec dziwnego, ze nie potrafie przejsc obojetanie obok straganow z tym czerwonym przysmakiem.Wczoraj zakupiliśmy ich cala masę i pomyślałam sobie, ze chętnie upiekę tartę taka, która jadalismy gdy jeszcze mieszkalismy we Francji. W moim ulubionym francuskojezycznym
Przysmaki Karolkiumytych i osuszonych owocow.Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C.Po upieczenu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!zrodlo : Pani domu poleca - ciasta nr 6/2009Przepis dodaje w ramach konkursu "Owocowe love" ogloszonym na Mikserze kulinarnym
Przysmaki Karolkitylko troche i beda gotowe do zjedzenia.Tymczasem zadowalam sie tymi ze straganu.Dzis upieklam z nich eksperymentalne ciasto, bez maki, bez proszku do pieczenia. Za to pelne aromatu i mocno owocowe. Pyszne na zakonczenie lata.Ciasto amaretti z brzoskwiniamiskladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki
Przysmaki Karolkijeżyny obrodziły jak nigdy. Dla mnie najlepsze są takie prosto z krzaczka, ale ja w ogóle lubię owoce w ich naturalnej postaci. Nie gardzę jednak ciastami i deserami owocowymi. Najbardziej lubię takie proste, szybkie w przygotowaniu słodkości. Toteż u mnie przepis łatwy i prawie ekspresowy. Na tyle szybki, ze Viki nie zdążyła wyjeść wszystkich jeżyn. Na delektowanie się
Przysmaki Karolkijuż wczoraj, by na słodko rozpocząć majówkę. Niestety problemy techniczne sprawiły, że dopiero dziś przychodzę do Was z ciastem. Swoją drogą bardzo dobrym ciastem, prostym, a smacznym, wilgotnym i owocowym. Mój najukochańszy miesiąc w roku rozpoczął się dość miło, ale już dziś pogoda nas nie rozpieszcza, niestety. Zimno zatrzymało nas w domu, ale myślę, że mimo to spędzimy ten wolny
Przysmaki KarolkiZnacie te metodę domowego wędzenia mięsa? Ja jakiś czas tamu uwędziłam w ten sposób schab, a teraz postanowiłam te metodę wędzenia na owocowych herbatach wypróbować na piersiach kurzych. Mięso wyszło pysznie aromatyczne, delikatne i soczyste. A do tego co najważniejsze mega dietetyczne. Polecam o każdej porze roku i z każdym mięsem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik