owoce morza - 5166 przepisów (strona:34/345)

Warsztaty "ryby i owoce morza" w Mastercooku 180

zeszły czwartek miałam okazje uczestniczyć w siedzibie Mastercooka we Wrocławiu w fantastycznych warsztatach pt. „Ryby i owoce morza” prowadzonych przez Piotra Kucharskiego. Warsztaty były nagrodą za nadesłanie przepisu z użyciem ryb w konkursie na stronie Smaki Wrocławia. Mój przepis który został doceniony przez Jury to Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron ryżowy z omułkami 274

Składniki: 250 g mrożonych owoców morza, u mnie omułki 100 g makaronu ryżowego 200 g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 100 g groszku cukrowego 2 pieczone papryki z zalewy kilka krążków … Czytaj dalej Makaron ryżowy z omułkami

czarrna od kuchni
Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą 152

Domowy Fast  Food  w całkiem nowej odsłonie z owocami morza. Delikatne, dobrze przyprawione krewetki, warzywna salsa bogata w dużą ilość naszpikowanych witaminami kolorowych warzyw. Całość podana z domowym, wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę. Składniki: 6 placków tortilli 300g krewetek tygrysich 1 łyżka

Szalona Kuchnia Eweliny
Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris 204

wielbiamy owoce morza, są smaczne, proste w przygotowaniu i często przywołują wakacyjne wspomnienia gorących plaż, lazurowej wody, kameralnych kolacji nad brzegiem oceanu... a że lubimy sobie powspominać :), zwłaszcza jak za oknem zimno, szaro i ponuro, wciąż poszukujemy nowych sposobów na zjedzenie morskich przysmaków.  Dzisiejsza propozycja to ugotowana ośmiornica (przepis)  podana z ziołową bitą śmietaną Cafe

SzczyptaSmaQ
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 217

Jeśli do tej pory zdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że określony sposób gotowania i obchodzenia się z tym mięsem jest najlepszym kluczem do sukcesu – ośmiornica jest delikatna i aromatyczna, w niczym nie przypomina gumy do żucia. Dzisiejsze danie jest połączeniem ciepłego i zimnego

Karo in the Kitchen
Krewetki z czosnkiem w cieście 239

Ostatnio częściej zacząłem korzystać z owoców morza, krewetki, kalmary i małże. Kiedyś nie doceniałem tych produktów, powodem prawdopodobnie była moja niewiedza na ten temat. W zeszłym tygodniu podszedłem kolejny raz i zrobiłem je na samym maśle i ziołami. Tym razem obrane krewetki zamarynowałem w rozmarynie i czosnku. Zamarynowane zostawiłem na dobę aby przeszły smakiem. Produkty potrzebne do przygotowania

Full Smaku
Woke z tygrysimi krewetkami 130

Krewetki to moje ulubione owoce morza. Moja rodzina też lubi dania z krewetkami zwłaszcza woke z krewetkami. Dzisiejszym wpisie chcę zaproponować danie z tygrysimi krewetkami. są to duże skorupiaki z charakterystycznymi pręgami. Mają nieciekawy szary wygląd, ale po ugotowaniu nabierają rumieńców. Podobnie jak mięso i ryby również skorupiaki można marynować. Nabierają wtedy smaku. Jaką marynatę przyrządzić do krewetek

codojedzenia
Smażone kalmary w panierce 139

Smak egzotycznych wakacji? Dla mnie to chrupiące owoce morza. Uwielbiam je. Z kalmarami mi jednak nie po drodze – nie dlatego, że ich nie lubię, ale nie cierpię ich obierać. Zajmuje to mi zbyt wiele czasu – tylko na filmach wydaje się to proste. Zdecydowanie brakuje mi techniki. Odkąd jednak można kupować świeże kalmarowe krążki na wagę

Poezja smaku
Krewetki najprostsze 177

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam owoce morza ☺ Mąż zakupił opakowanie mrożonych krewetek argentyńskich. Po rozmrożeniu wystarczyło tylko ściągnąć pancerz, wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą, dodać masło czosnkowe i podać z chrupiącą grzanką i zieleniną. Pychota 👌 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Kulinarne przemyslenia
Przegrzebki w boczku 181

Szkocja słynie z ryb i owoców morza, dlatego też tych składników nie mogło zabraknąć wśród moich przepisów. Dziś przygotowałam niezwykle proste i szybkie danie - przegrzebki w boczku . Małże św. Jakuba stanowią idealną przystawkę - chrupiący boczek idealnie komponuje się z delikatnymi i miękkimi przegrzebkami, polanymi maślano - cytrynowym sosem. Przegrzebki w boczku to po prostu Szkocja na talerzu - polecam

Codzienne Gotowanie
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 153

Zdecydowanie za mało na blogu mam ryb i owoców morza. Uwielbiam je, niestety mój ukochany nie podziela mojej miłości, dlatego przygotowuję je praktycznie tylko dla siebie. Dziś proponuję szybkie i rozgrzewające curry z łososiem, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim zabieganym amatorom ryb. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybkie

karmelowy
Krewetki po "hawajsku" - z ananasem, chilli, kolendrą i sezamem. 246

Krewetki to zdecydowanie moje ulubione owoce morza. Z uwagi na ograniczony dostęp do świeżych krewetek, często zmuszona jestem do używania tych mrożonych, które różnią się smakiem, ale wciąż pozostają pyszne. Najbardziej lubię krewetki z chili, czosnkiem i pietruszką w sosie z białego wina, które są dla mnie podstawą do dalszych modyfikacji. Tym razem dodałam do nich ananasa

DefinicjaSmaku
Risotto z małżami (risotto di vongole) 168

Dzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią się gumowate. Oczywiście trzeba je też odpowiednio doprawić, aby wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 200 g małży 400 g ryżu do risotto Arborio około 1 litra bulionu warzywnego 1/2 szklanki

Oryginalny smak
Grillowana ośmiornica 108

ostatni dzień 2018 roku i pierwszy 2019 raczyliśmy się owocami morza – na Sylwestra mieliśmy krewetki w tempurze, a na noworoczny obiad grillowaną ośmiornicę . Oba składniki tego menu od dłuższego czasu czekały w zamrażarce na te okazje. Ośmiornicę robiliśmy po raz pierwszy, dlatego skorzystaliśmy z kilku źródeł i wybraliśmy cenne wskazówki, jak ugotować ośmiornicę. Dzięki nim grillowana ośmiornica

niecodziennikpary