owoce morza - 5166 przepisów (strona:38/345)

Krewetki w tempurze 60

Tempura to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z warzyw lub owoców morza pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu. Ciasto do tempury w wersji podstawowej przygotowuje się z połączenia lodowatej wody z mąką. Tak zrobione ciasto ma niemalże przejrzystą konsystencję i po usmażeniu jest niesamowicie lekkie. W nieco rozbudowanej wersji do ciasta na tempurę dodawane

MeCooks
Krewetki w tempurze 258

Tempura to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z warzyw lub owoców morza pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu. Ciasto do tempury w wersji podstawowej przygotowuje się z połączenia lodowatej wody z mąką. Tak zrobione ciasto ma niemalże przejrzystą konsystencję i po usmażeniu jest niesamowicie lekkie. W nieco rozbudowanej wersji do ciasta na tempurę dodawane

MeCooks
Smażone kalmary w chrupiącym cieście 200

super przepis na weekendową przekąskę lub sylwestrowe party - musicie jednak lubić owoce morza. Dziś zaserwuję kalmary w chrupiącym lekkim cieście. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Smażone kalmary w chrupiącym cieście 200

super przepis na weekendową przekąskę lub sylwestrowe party - musicie jednak lubić owoce morza. Dziś zaserwuję kalmary w chrupiącym lekkim cieście. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Lulas recheadas czyli faszerowane kalmary po portugalsku 285

Przepis kuchni portugalskiej zaczerpnięty z ulotki Biedronki. Danie przepyszne o ile oczywiście lubicie owoce morza i kalmary. Delikatnie nadziane tuby kalmarów idealnie komponują się z kiełbasą Porco Preto Painha która to dojrzewa powoli w specjalnych piwnicach w Alentejo. Kiełbasa wytwarzana jest z mięsa czarnych prosiąt. Zapraszam na danie godne mistrzów. Lulas recheadas czyli faszerowane kalmary po portugalsku. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Akcja OWOCE MORZA czyli potrawy z głębin mórz i oceanów :) 153

dniach 26/01 - 26/02 wraz z Mikserem Kulinarnym organizowałam akcje kulinarną o tytule "Owoce Morza" Celem przedsięwzięcia było zebranie pomysłów na dania, przystawki, zupy, desery, których bazą są frutti di mare :)   Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom :) Wszystkie dania znajdziecie tutaj: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/owoce-morza-2 Łącznie zebrałam 18 przesmacznych przepisów z czego poniżej publikuję 3 najciekawsze wg mnie potrawy

upichcona
Pieczone ogony langusty 249

Sylwester, Nowy Rok, Karnawał, to okres kiedy na stołach królują przystawki. Dzisiejsze danie będzie dla miłośników owoców morza, ale mam nadzieję, że nie tylko. Langusta – prawdziwy rarytas i jednocześnie kulinarne wyzwanie. Zbyt długie gotowanie lub stosowanie zbyt intensywnych przypraw może ją pozbawić wspaniałego smaku. Dlatego, szukając inspiracji wybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki: - 2 zamrożone ogony langusty (280g

mojewypiekiinietylko
Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy 120

Krewetki to chyba najpopularniejsze skorupiaki i najczęściej ze wszystkich owoców morza goszczą w naszych kuchniach. Można je przyrządzać na wiele sposobów i różne jest podejście co do przygotowania krewetek przed obróbka termiczną. Pojawiają się pytania – krewetki przyrządzamy z głową, czy bez? W pancerzyku, czy bez pancerzyka..?  Wszystko zależy jakie krewetki uda nam się kupić w sklepie(...)chili oczyszczamy z pestek i drobno siekamy lub  kroimy w paski. Pomarańcze obieramy ze skóry i filetujemy. Aby dobrze odfiletować pomarańczę, wystarczy ją odpowiednio obrać. Ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ. Następnie stawiamy pomarańczę pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy

Tajemnice Smaku
Sałatka z krewetkami, mango, awokado i miętowo-limonkowym dresingiem 192

Jesienne dni zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego warto przygotować jeszcze coś skąpanego w promieniach słonecznych. Dziś lekka sałatka dla fanów owoców morza. Jeśli lubicie krewetki, warto podać je na lekkich liściach sałaty z dodatkiem mango i awokado. Do tego orzeźwiający i aromatyczny dresing miętowo-limonkowy. Mam nadzieję, że pobudziłem Wasze kubki smakowe? Czekam na komentarze. Czas przygotowania

kulinarnyJa
Smażony ryż z krewetkami 142

Smażony ryż z warzywami już jedliśmy , to dziś pora na coś dla wielbicieli owoców morza. Krewetki niezwykle delikatne , aromatyczne , z dużą ilością świeżego czosnku i koperku. Smażone na prawdziwym maśle , z odrobiną soli. Ryż al dente, sypki … Całość tworzy fantastyczne danie, które jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad, jak i romantyczną kolację dla dwojga. Polecam! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Jajka faszerowane śledziem 95

Jajka faszerowane to jajka ugotowane na twardo podane z farszem. Farsz do jajek przygotować można z gotowanych lub pieczonych warzyw, wędlin, owoców morza bądź ryb. Najprostszy farsz do jajek to ten zrobiony z ugotowanych żółtek, odrobiny musztardy i kwaśnej śmietany. Jeśli jednak macie ochotę zrobić trochę bardziej urozmaicony farsz do jajek to sięgnijcie po farsz z przepisu poniżej

MeCooks
Krakersy z krewetkami, warzywami i pastą z awokado 119

Jeżeli lubicie sushi, to tak przygotowane krakery na pewno Wam zasmakują. Nawet jeżeli nie jesteście zwolennikami owoców morza, to śmiało możecie się skusić na krakersy z krewetkami, bo w połączeniu z pastą z awokado i warzywami powstaje nam niezwykły smak, którego warto spróbować. SKŁADNIKI 120 g mrożonych lub świeżych krewetek koktajlowych 1/2 cytryny 2 łyżki masła 2 duże

Passions hobbies life
Zupa pomidorowa z owocami morza 126

Zwykła pomidorówka się już wam znudziła? Szukacie pomysłu, inspiracji jak ją odświeżyć i uatrakcyjnić? Mam dla was radę, wystarczy do zupy dodać mieszankę owoców morza, a zwykła pomidorówka zmieni się w pyszną zupę wprost z kuchni śródziemnomorskiej. Zaskoczycie nią rodzinę i znajomych. Prosta, szybka i pyszna. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażone krewetki 190

Krewetki, które znamy z polskiej pizzy, czy koktajlowe kupowane w bezsmakowej wodzie, nie oddają nawet w minimalnym stopniu niezwykłego, bogatego smaku tych owoców morza. Prawdziwy ich smak poznaje się dopiero wtedy, gdy zamiast różowej, oprawionej już, mrożonej krewetki, kupimy taką , być może, mniej wizualnie zachęcającą - szarą, burą i wymagającą oczyszczenia. SMAŻONE KREWETKI Składniki: - dowolna ilość krewetek - masło klarowane

Życie zamknięte w smaku
Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki 52

Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki to jedna z najprostszych wersji krewetek, które od dłuższego czasu przygotowuję najczęściej. Kiedyś lubiłam wszelkie owoce morza, po latach zmienił mi się gust i teraz moja córka jest fanem takich specyficznych pyszności. Tak przygotowane Czytaj więcej

Di gotuje
Sałatka z ośmiornicy z ryżem 150

Takie pożywne sałatki są znakomite na te jesienne chłody. Dodają nam energii i brzuch syty się czuje. Polecam wszystkim smakoszom owoców morza a także wszystkim którzy jeszcze nie próbowali, bo sałatka znakomita jest. Sałatka z ośmiornicy z ryżem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Diabelskie Małże 117

Diabelskie, bo po pierwsze - są ostre, a po drugie - są też diabelnie dobre :-) Mam szczęście, że obok mnie jest świetny sklep rybny i świeże owoce morza mam na wyciągnięcie ręki. No a jeszcze je uwielbiamy... także dziś pokarzę, czym ostatnio zajadamy się w piątkowe wieczory. Takie rozpoczęcie weekendu :-) Jest to spora porcja dla jednej osoby. 0,5kg małży

Smaki Przyprawy i Kolory
Diabelskie Małże 116

Diabelskie, bo po pierwsze - są ostre, a po drugie - są też diabelnie dobre :-) Mam szczęście, że obok mnie jest świetny sklep rybny i świeże owoce morza mam na wyciągnięcie ręki. No a jeszcze je uwielbiamy... także dziś pokarzę, czym ostatnio zajadamy się w piątkowe wieczory. Takie rozpoczęcie weekendu :-) Jest to spora porcja dla jednej osoby. 0,5kg małży

Kulinarna rozmowa
Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina 154

Grillowana ośmiornica na sałacie, z chipsami z topinamburu i buraka, z dodatkiem piany z białego wina. Brzmi skomplikowanie? Wcale nie! Jeśli lubicie owoce morza, warto poświęcić chwile i przygotować to danie. Na pewno zrobicie wrażenie nie tylko smakiem i jego kompozycją, ale także wyglądem. Pianę oczywiście najlepiej byłoby robić z dodatkiem lecytyny, ale bez niej też się

Pociąg Do Kuchni
Smażone przegrzebki czosnkowo - ziołowe podane na okrągłych tostach 143

przegrzebki. Jest to  jadalny gatunek  małża   nitkoskrzelnego  z rodziny  przegrzebkowatych.  Wysoko ceniony pod względem kulinarnym (mięso zawiera wiele żelaza), zaliczany do  owoców morza . (źródło wikipedia). Trzeba uważać żeby je nie przesmażyć. Najlepiej smażyć po 1-2 minucie z każdej strony. Składniki: przegrzebki mrożone (ja kupiłam w biedronce

Bon Appetit Małgorzaty