miłości do owoców morza jestem niestety osamotniona. Najcierpliwszy na dźwięk słowa krewetki dostaje drgawek i minę ma taką, że od razu mam wyrzuty sumienia i czuję się, jakbym co najmniej mu powiedziała, że mam zamiar udusić go we śnie i uciec z cyrkowcem. Nie wiem, dlaczego moja lepsza połówka gardzi tymi miłymi i pysznymi stworzonkami. Instrukcja obsługi
ladykitchenzupą, aż do pierwszego wyjazdu, już w życiu dorosłym, a nie z mamą i tatą heheh nad morze. To tam próbowałam pierwszych zup rybnych, potem wszystkich możliwych zup chińskich, wietnamskich itp, z udziałem ryb i owoców morza, aż po sięganie do kuchni śródziemnomorskiej a na skandynawskiej kończąc. Zupa rybna to idealny obiad na lato, ale również bardzo
SMYKWKUCHNIUwielbiam zupy pomidorowe w każdym wydaniu, te z dodatkiem ryb i owoców morza szczególnie, gdyż to moje ulubione dodatki. Ta zupa ma w sobie wszystko co mieć powinna. Karmelizowaną cebulę z dodatkiem czerwonego wina, pyszne pomidory, które poza sezonem smakują lepiej z puszki. Delikatną rybę, przepyszne krewetki i smaczny makaron, prosto z Włoch. A całość uwieńczona świeżymi ziołami
Mango Papajaprzypraw , które wzbogacają smak dań, ale również pozwalają na mniejsze użycie soli (wiadomo nadmiar soli = nadciśnienie) oraz zawierają przeciwutleniacze. 2. Dwa razy w tygodniu sięgaj po ryby i owoce morza. Chyba każdemu kuchnia śródziemnomorska kojarzy się ze wspaniałymi daniami z ryb i owoców morza. Grecy w latach 50. jadali świeże, lokalne ryby, najczęściej były to tłuste(...)kwasów tłuszczowych omega-3 . Rybki smażono na oliwie i podawano z zielonymi warzywami, czasem przygotowywano z nich zupę lub grillowano. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu , szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony
Chilli Czosnek i OliwaScroll down for recipe in English. Czas na coś, co uwielbiam, czyli owoce morza. Dziś przepis na szybkie i łatwe w przygotowaniu mini ośmiorniczki w sosie własnym. Duszone z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Do tego wystarczy lekka sałatka i kawałek chrupiącego pieczywa. Pychota! Składniki: (2 porcje) około 800 g. mrożonych surowych ośmiorniczek baby 3 mniejsze cebule
Delicious PlaceKrewetki, ogólnie owoce morza, to nie moja bajka. Takie bajki pochłania mój małżonek i dla niego sięgnęłam po przepis do książki Yotama Ottolenghiego „Prosto”. Cóż, nie powiem, aby jego przepisy były proste w moim rozumieniu tego słowa, ale też trudu większego nie ma. Jest za to całe morze smaków. 2 porcje: ok. 150 g makaronu orzo
KucharzycaCoraz częściej w Polsce dostać można dobrej jakości (i świeżości) owoce morza i żal byłoby z tego nie skorzystać. Więc korzystam - coraz chętniej i coraz częściej. MOULE MARINIERES/MULE W BIAŁYM WINIE Składniki: - 1 kilogram muli - 2 szalotki - 3 ząbki czosnku - 1 szklanka białego wina - sól - pieprz Przygotowanie: Mule czyścimy i wyrzucamy te, które są otwarte i nie zamykają
Życie zamknięte w smakuNiektórzy ludzie twierdzą, że nie lubią owoców morza. Niektórzy twierdzą, że mięso ośmiornicy jest twarde i gumowate. Moja odpowiedź jest następująca: zmieńcie restaurację na lepszą. Albo jeszcze lepiej spróbujcie przygotować ośmiornicę według tego przepisu - nie jest ani twarda, ani gumowata, lecz po prostu wyborna, z doskonale podkreślonym smakiem. Przygotowania dania jest zaś banalnie proste. Słowem rewelacja
Wyprawy kulinarnePowoli dojrzewam do kulinarnych eksperymentów z udziałem owoców morza. Zaczełam ostrożnie - od krewetek, chociaż nie na tyle ostrożnie by posiłkować się jakimiś podpatrzonymi przepisami - intuicyjnie podałam je w wersji sałatkowej według własnego "widzi mi się" - i gdyby tylko moja grupa testowa lubiła "morskie robale" można by uznać eksperyment za udany;)) Sałatka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaEfektowe danie w postaci kremowego risotto z szafranem ale w wersji dla wielbicieli owoców morza. Jeżeli nie macie możliwości użycia świeżych małży to nadadzą się również te mrożone, nawet jeżeli są bez muszelek. Składniki na 2 porcje: 500 g małży 200 g ryżu arborio lub carnarolli 2 szkl. bulionu warzywnego szklanka wytrawnego białego wina szalotka 2 ząbki
wyzwania kuchennediecie może być smacznie. Dowodem na to jest zupa pomidorowa z owocami morza i dorszem. Szybka w przygotowaniu, sycąca i do tego zdrowa. Można ją wzbogacić o pikantny, egzotyczny dodatek np. marynowanego kaktusa, którego ja akurat miałam w lodowce dzięki uprzejmości znajomego kucharza. To fajny dodatek do zup. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMule w białym winie (małże po marynarsku) to klasyka wśród dań z owoców morza. Zapewne wiele osób się skrzywi i w ogóle nie wejdzie na ten przepis. A szkoda. Małże smakują wybornie (zupełnie inaczej niż wyglądają! bo nie ma co się oszukiwać – z wyglądu są okropne!). Są niskokaloryczne, mają dużo białka i przygotowuje się je błyskawicznie. Łączny
Poezja smakuGorąco polecam gorącego łososia z lodowatym sorbetem. Jako uzupełnienie doskonała jest sałatka z pieczonymi pomidorami. Ja dorzucam jeszcze mozzarellę. Jeżeli jednak jesteście z tych, którzy nie lubią połączenia owoców morza z serami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej cebuli. W sumie, to ciężki wybór, która wersja jest lepsza ;) Składniki dla 4 osób: Sorbet truskawkowy
Pełny talerzSkładniki: 250 g owoców morza 5 szt krewetek Black Tiger (opcjonalnie) 200 g dzikiego(...)ryżu 50 g wędzonego boczku 4-5 ząbków czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki garść zielonych oliwek (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zamrożone owoce morza opłukać gorącą wodą. Pokrojony drobno boczek i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać owoce morza. Po 2-3 minutach dodać ugotowany ryż, pokrojone oliwki
Blondynka Gotuje