Nasze ulubione owoce morza <3 Składniki: 250 g przegrzebków opłukanych pod zimną wodą 2 łyżeczki czerwonego octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 3 łyżki posiekanej szalotki 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu 1 mały ogórek 1/3 szklanki pokrojonej w drobno
R'n'G KitchenOsobiście uwielbiam owoce morza. Chociaż może bardziej ryby i skorupiaki, czasami zdarzy mi się sięgnąć także po kalmary. Ich tuby świetnie się nadają do faszerowania. Tak i było tym razem. Popełniłam mały mezalians, gdyż do środka trafiły.. ziemniaki i boczek. Jeśli chodzi o kalmary polecam także spróbować kalmary z olivadą . Składniki (4 porcje) -4 duże
Zielona KuchniaUwielbiam owoce morza. Jednak po pierwsze są dość drogie, a po drugie, nie jest łatwo kupić te najpyszniejsze, czyli świeże. Dlatego, jeśli najdzie mnie ochota na tego typu smaki, czasem muszę się nieco oszukać. W szafce z zapasami mam zwykle marynowane skarby morza, w puszkach, mają długą datę przydatności i można je kupić w większości marketów. Zwykle
Pichceniomaniadokładnie mieszamy aż chleb całkowicie zmięknie. Kalmary nadziewamy po brzegi chlebowym farszem, koniec spinamy wykałaczką. Kalmary podpiekamy kurtką chwilkę na oleju i przekładamy do sosu, chwilkę dusimy. Owoce morza podajemy najlepiej z ryżem jednak ja podałam je na porcji sałaty, wyszły pyszne
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam owoce morza ! Jem jak leci, nie wybrzydzam ! Dziś zapraszam na pyszne grillowane krewetki z czosnkiem. Doceniam w niech nie tylko smak, ale również prostotę z jaką się je robi, minimalną ilość dodatków i oczywiście krótki czas, który musimy poświęcić na ich przygotowanie. Z reguły wykorzystuję mrożone krewetki. Od wielu kucharzy słyszałam
Kulinarne przygody GatityUwielbiam owoce morza odkąd tylko pamiętam i w swojej - tej łódzkiej, i w domowej mazurskiej zamrażarce zawsze ukrywają się jakieś małe pyszności ;) Mama poprosiła mnie o wyczarowanie czegoś z makaronem - bo zrobiła takie zapasy, że wystar-czyłoby do wykarmienia połowy garnizonu ;) Tak też powstał pomysł n a: Tagiatelle w pomidorach z krewetkami. Składniki (2 porcje
Spektrum SmakuDanie pyszne, zjedzone w błyskawicznym tempie. Krewetki wyłożyć na durszlak i przelać wodą, odstawić do osuszenia. Do miski dodać pastę curry, posiekane obrane ząbki czosnku, posiekaną
Kuchnia PokoleńNajpopularniejesze skorupiaki wśród owoców morza, to bezapelacyjnie krewetki. Dla jednych przygotowane z nich dania są bardzo wykwintne, dla innych… w ogóle niejadalne. Moim zdaniem krewetki jednak zasługują na swoje miejsce w naszym jadłospisie. Są niskokalorycznym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają witaminy z grupy B, jod, wapń, selen, fluor oraz – w mniejszych ilościach – żelazo, magnez(...)rozmrożeniu będzie 700g) Ciasto : - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody (dałam gazowaną) - ¾ szklanki piwa Purre z mango: - 1 dojrzały owoc mango - 70 ml soku z mango - 1 papryczka chilli (ilość dodajemy w/g gustu) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - ok. 200 g wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki pszennej - olej
mojewypiekiinietylkoOwoce morza i kokosy to produkty ogólnie dostępne w Tajlandii, stąd też połączenie bardzo popularne i lubiane. Z dodatkiem aromatycznych ziół i pikantnych przypraw dają ciekawe wrażenia smakowe. Tajskie potrawy z reguły mają neutralny smak, czasami wręcz mdławy. Można je doprawić wg. własnych upodobań, dosłodzić, dosolić sosem rybnym, zakwasić sokiem z limonki lub użyć prostego sosu chili (równie(...)limonki i woda. Można też dodać świeży czosnek, imbir, trawę cytrynową, liście lub kawałki limonki. Do przygotowywania dań orientalnych polecam (w miarę możliwości) używanie świeżych azjatyckich ziół, przypraw, grzybów, owoców i warzyw, które można kupić w sklepach z żywnością orientalną lub na osiedlach zamieszkiwanych przez Azjatów (np. Wólka Kosowska k/Warszawy). Czas przygotowania
SzczyptaSmaQOwoce morza na zimno, w wersji przystawkowej lub po prostu lekkiego posiłku. Duże delikatne krewetki w towarzystwie świeżej brzoskwini komponują się rewelacyjnie. Składniki (4 porcje) -20 dużych krewetek -3 brzoskwinie -garść pokruszonych niesolonych pistacji -1 limonka lub pół cytryny -łyżeczka octu balsamicznego -oliwa z oliwek -sól, biały pieprz Przygotowanie Krewetki umyć Obrać z pancerzyków, usunąć
Zielona KuchniaJeżeli chodzi o owoce morza to najlepiej sprawdzają się szybkie i proste przepisy. I taki właśnie jest ten z pomidorkami i świeżym tymiankiem. Wystarczy zaledwie kilka minut i wyrafinowane śródziemnomorskie danie gotowe. Do podania oczywiście ze świeżą chrupiącą bagietką. Składniki: 1 kg muli 250 g małych pomidorków duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżego tymianku kieliszek białego wytrawnego
wyzwania kuchenneJestem zwolennikiem łączenia owoców morza z mięsem. Dlatego też zrobiłam zupę tajską z kurczakiem i krewetkami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawiłam imbirem, curry i wyszła ostra i pożywna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu dzięki salatom :) Skład: 2 piersi z kurczaka około 10 krewetek ( u mnie mrożone) 250 g mix sałaty (albo pekińska sałata) 200 g włoszczyzny
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam owoce morza, ale najczęściej jadam z nich tylko krewetki. Nie przepadam za mięsem, jak już do jadam jedynie drób, dlatego wszelkie ryby i ośmiornice są świetnym rozwiązaniem. Krewetki i małże smakują podobnie do kurczaka, więc miłośnicy "kuraka" spokojnie mogą próbować potraw z tymi składnikami w roli głównej. Mojej mamie przeszkadza zapach "ryby" w całym domu więc muszę
CzarnawisienkaOwoce morza to bardzo pyszne i szybkie dania. Nie wymagają dużo dodatków i są proste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże, ale nie wszędzie można je dostać, wtedy trzeba się posiłkować mrożonymi. Smażone kalmary z chili i czosnkiem Składniki: 1 kg mrożonych krążków kalmara 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili
Kulinarne przygody GatityMożecie użyć innego sera, ale musi być taki co podczas podgrzania nie rozlewa się tylko mięknie. Tak przygotowane szaszłyki są pycha. Przygotowanie marynaty – do miseczki
Kuchnia Pokoleńuprzedzeniem i ostrożnością , co jest zupełnie nie uzasadnione . Wcale nie jadą rybami , ani mułem , są pyszne , soczyste i delikatne. Mówi to wam ktoś, kto nigdy nie był zwolennikiem owoców morza , a te uwielbia Ostatnio dostępne coraz częściej w marketach . Takie schłodzone są naprawdę dobrej jakości . Mi na cały kilogram tylko jedna się nie otworzyła co oznaczało ,że tylko
Ogrodnik w podróżymogę sobie pozwolić na taki luksus, jakim dla mnie jest łosoś . Ryba na obiad to zdrowy obiad. Mój małżonek wychowany nad Morzem Kaspijskim mógłby jeść ryby i inne owoce morza codziennie. Ja zresztą też. Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Lubię łososia z piekarnika w całości w towarzystwie warzyw. Jakie warzywa wybrać do łososia? Takie jakie akurat macie
codojedzenianajlepsze owoce morza ( jak dla mnie ) Składniki: 10 plastrów grubo krojonego boczku 10 przegrzebków 2 łyżki mieszanki przypraw pół łyżeczki soli 10 szpikulców do szaszłyków ( moczonych w wodzie przez 30 minut świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki nie solonego masła
R'n'G KitchenOwoce morza w sushi Składniki ryż do sushi 250 g nori 5 szt ocet ryżowy 3 łyżki cukier 1 łyżka sól 1 łyżeczka uramaki z krewetkami i łososiem: krewetki … Czytaj dalej Sushi uramaki z krewetkami i łososiem
czarrna od kuchniOwoce morza to jedne z ulubionych dań na naszym stole. Tym razem udało mi się zakupić małe kalmary i dzięki temu danie było pyszne i widowiskowe. Do kalmarów dodałam makaron z semoliny z bazylią i pomidorami. Danie wyszło pyszne, polecam. Kalmary z pomidorami i miętą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj przepis dla amatorów owoców morza – małże, które w Polsce zwane są również omułkami lub mulami. Te jedne z najpopularniejszych mięczaków, uważane są w Polsce za prawdziwy kulinarny rarytas. Małże nie wymagają długiego gotowania. Najlepiej przygotować je w garnku o dużym, grubym dnie, gdy tylko zaczną się otwierać, można uznać, że są już gotowe. Wystarczy im bowiem kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOwoce morza w mojej Rodzince zajadają wszyscy, nawet moje 5-cio letnie Dziecię jest ich wielką fanką. Uwielbia poznawać nowe smaki, obserwuje co jedzą dorośli i ona chce to samo, niekiedy coś jej posmakuje mniej, niekiedy bardziej, mule akurat uwielbia. A te były wyjątkowe, same mule były już extra (polecam są w tej chwili dostępne w Lidlu), bardzo
Smaczne Zdrowe