Owoce morza na zimno, w wersji przystawkowej lub po prostu lekkiego posiłku. Duże delikatne krewetki w towarzystwie świeżej brzoskwini komponują się rewelacyjnie. Składniki (4 porcje) -20 dużych krewetek -3 brzoskwinie -garść pokruszonych niesolonych pistacji -1 limonka lub pół cytryny -łyżeczka octu balsamicznego -oliwa z oliwek -sól, biały pieprz Przygotowanie Krewetki umyć Obrać z pancerzyków, usunąć
Zielona KuchniaJeżeli chodzi o owoce morza to najlepiej sprawdzają się szybkie i proste przepisy. I taki właśnie jest ten z pomidorkami i świeżym tymiankiem. Wystarczy zaledwie kilka minut i wyrafinowane śródziemnomorskie danie gotowe. Do podania oczywiście ze świeżą chrupiącą bagietką. Składniki: 1 kg muli 250 g małych pomidorków duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżego tymianku kieliszek białego wytrawnego
wyzwania kuchenneJestem zwolennikiem łączenia owoców morza z mięsem. Dlatego też zrobiłam zupę tajską z kurczakiem i krewetkami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawiłam imbirem, curry i wyszła ostra i pożywna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu dzięki salatom :) Skład: 2 piersi z kurczaka około 10 krewetek ( u mnie mrożone) 250 g mix sałaty (albo pekińska sałata) 200 g włoszczyzny
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam owoce morza, ale najczęściej jadam z nich tylko krewetki. Nie przepadam za mięsem, jak już do jadam jedynie drób, dlatego wszelkie ryby i ośmiornice są świetnym rozwiązaniem. Krewetki i małże smakują podobnie do kurczaka, więc miłośnicy "kuraka" spokojnie mogą próbować potraw z tymi składnikami w roli głównej. Mojej mamie przeszkadza zapach "ryby" w całym domu więc muszę
CzarnawisienkaOwoce morza to bardzo pyszne i szybkie dania. Nie wymagają dużo dodatków i są proste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże, ale nie wszędzie można je dostać, wtedy trzeba się posiłkować mrożonymi. Smażone kalmary z chili i czosnkiem Składniki: 1 kg mrożonych krążków kalmara 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili
Kulinarne przygody GatityMożecie użyć innego sera, ale musi być taki co podczas podgrzania nie rozlewa się tylko mięknie. Tak przygotowane szaszłyki są pycha. Przygotowanie marynaty – do miseczki
Kuchnia Pokoleńuprzedzeniem i ostrożnością , co jest zupełnie nie uzasadnione . Wcale nie jadą rybami , ani mułem , są pyszne , soczyste i delikatne. Mówi to wam ktoś, kto nigdy nie był zwolennikiem owoców morza , a te uwielbia Ostatnio dostępne coraz częściej w marketach . Takie schłodzone są naprawdę dobrej jakości . Mi na cały kilogram tylko jedna się nie otworzyła co oznaczało ,że tylko
Ogrodnik w podróżymogę sobie pozwolić na taki luksus, jakim dla mnie jest łosoś . Ryba na obiad to zdrowy obiad. Mój małżonek wychowany nad Morzem Kaspijskim mógłby jeść ryby i inne owoce morza codziennie. Ja zresztą też. Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Lubię łososia z piekarnika w całości w towarzystwie warzyw. Jakie warzywa wybrać do łososia? Takie jakie akurat macie
codojedzenianajlepsze owoce morza ( jak dla mnie ) Składniki: 10 plastrów grubo krojonego boczku 10 przegrzebków 2 łyżki mieszanki przypraw pół łyżeczki soli 10 szpikulców do szaszłyków ( moczonych w wodzie przez 30 minut świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki nie solonego masła
R'n'G KitchenOwoce morza w sushi Składniki ryż do sushi 250 g nori 5 szt ocet ryżowy 3 łyżki cukier 1 łyżka sól 1 łyżeczka uramaki z krewetkami i łososiem: krewetki … Czytaj dalej Sushi uramaki z krewetkami i łososiem
czarrna od kuchniOwoce morza to jedne z ulubionych dań na naszym stole. Tym razem udało mi się zakupić małe kalmary i dzięki temu danie było pyszne i widowiskowe. Do kalmarów dodałam makaron z semoliny z bazylią i pomidorami. Danie wyszło pyszne, polecam. Kalmary z pomidorami i miętą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj przepis dla amatorów owoców morza – małże, które w Polsce zwane są również omułkami lub mulami. Te jedne z najpopularniejszych mięczaków, uważane są w Polsce za prawdziwy kulinarny rarytas. Małże nie wymagają długiego gotowania. Najlepiej przygotować je w garnku o dużym, grubym dnie, gdy tylko zaczną się otwierać, można uznać, że są już gotowe. Wystarczy im bowiem kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOwoce morza w mojej Rodzince zajadają wszyscy, nawet moje 5-cio letnie Dziecię jest ich wielką fanką. Uwielbia poznawać nowe smaki, obserwuje co jedzą dorośli i ona chce to samo, niekiedy coś jej posmakuje mniej, niekiedy bardziej, mule akurat uwielbia. A te były wyjątkowe, same mule były już extra (polecam są w tej chwili dostępne w Lidlu), bardzo
Smaczne ZdroweUwielbiam owoce morza z dwóch powodów: ich wspaniałego smaku i szybkości i łatwości z jaką się je przygotowuje. Oto najprostszy sposób na małże, wypatrzony na hiszpańskiej stronie z przepisami . Jakże proste i jakie pyszne ! A na dodatek małże były świeżutkie, otworzyły się co do jednej :-) Małże w białym winie Składniki: 1 kilogram świeżych małży 1 szklanka
Kulinarne przygody Gatityzwykła kanapka. Restauracje serwują menu oparte tylko i wyłącznie na kanapkach – zaczynamy od lekkiej, ‘przystawkowej’ (np. ze śledziem który zaostrzy apetyt), danie główne to kanapka z mięsem lub owocami morza, a menu zamyka deserowa kanapka z serem i owocami. Dzień przed robieniem sałatki kupujemy śledzie – grube i jasne filety „a la matias”. Płuczemy filety w zimnej bieżącej
Karo in the Kitchen