Owoce morza to bardzo pyszne i szybkie dania. Nie wymagają dużo dodatków i są proste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże, ale nie wszędzie można je dostać, wtedy trzeba się posiłkować mrożonymi. Smażone kalmary z chili i czosnkiem Składniki: 1 kg mrożonych krążków kalmara 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili
Kulinarne przygody GatityMożecie użyć innego sera, ale musi być taki co podczas podgrzania nie rozlewa się tylko mięknie. Tak przygotowane szaszłyki są pycha. Przygotowanie marynaty – do miseczki
Kuchnia Pokoleńuprzedzeniem i ostrożnością , co jest zupełnie nie uzasadnione . Wcale nie jadą rybami , ani mułem , są pyszne , soczyste i delikatne. Mówi to wam ktoś, kto nigdy nie był zwolennikiem owoców morza , a te uwielbia Ostatnio dostępne coraz częściej w marketach . Takie schłodzone są naprawdę dobrej jakości . Mi na cały kilogram tylko jedna się nie otworzyła co oznaczało ,że tylko
Ogrodnik w podróżymogę sobie pozwolić na taki luksus, jakim dla mnie jest łosoś . Ryba na obiad to zdrowy obiad. Mój małżonek wychowany nad Morzem Kaspijskim mógłby jeść ryby i inne owoce morza codziennie. Ja zresztą też. Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Lubię łososia z piekarnika w całości w towarzystwie warzyw. Jakie warzywa wybrać do łososia? Takie jakie akurat macie
codojedzenianajlepsze owoce morza ( jak dla mnie ) Składniki: 10 plastrów grubo krojonego boczku 10 przegrzebków 2 łyżki mieszanki przypraw pół łyżeczki soli 10 szpikulców do szaszłyków ( moczonych w wodzie przez 30 minut świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki nie solonego masła
R'n'G KitchenOwoce morza w sushi Składniki ryż do sushi 250 g nori 5 szt ocet ryżowy 3 łyżki cukier 1 łyżka sól 1 łyżeczka uramaki z krewetkami i łososiem: krewetki … Czytaj dalej Sushi uramaki z krewetkami i łososiem
czarrna od kuchniOwoce morza to jedne z ulubionych dań na naszym stole. Tym razem udało mi się zakupić małe kalmary i dzięki temu danie było pyszne i widowiskowe. Do kalmarów dodałam makaron z semoliny z bazylią i pomidorami. Danie wyszło pyszne, polecam. Kalmary z pomidorami i miętą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj przepis dla amatorów owoców morza – małże, które w Polsce zwane są również omułkami lub mulami. Te jedne z najpopularniejszych mięczaków, uważane są w Polsce za prawdziwy kulinarny rarytas. Małże nie wymagają długiego gotowania. Najlepiej przygotować je w garnku o dużym, grubym dnie, gdy tylko zaczną się otwierać, można uznać, że są już gotowe. Wystarczy im bowiem kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOwoce morza w mojej Rodzince zajadają wszyscy, nawet moje 5-cio letnie Dziecię jest ich wielką fanką. Uwielbia poznawać nowe smaki, obserwuje co jedzą dorośli i ona chce to samo, niekiedy coś jej posmakuje mniej, niekiedy bardziej, mule akurat uwielbia. A te były wyjątkowe, same mule były już extra (polecam są w tej chwili dostępne w Lidlu), bardzo
Smaczne ZdroweUwielbiam owoce morza z dwóch powodów: ich wspaniałego smaku i szybkości i łatwości z jaką się je przygotowuje. Oto najprostszy sposób na małże, wypatrzony na hiszpańskiej stronie z przepisami . Jakże proste i jakie pyszne ! A na dodatek małże były świeżutkie, otworzyły się co do jednej :-) Małże w białym winie Składniki: 1 kilogram świeżych małży 1 szklanka
Kulinarne przygody Gatityzwykła kanapka. Restauracje serwują menu oparte tylko i wyłącznie na kanapkach – zaczynamy od lekkiej, ‘przystawkowej’ (np. ze śledziem który zaostrzy apetyt), danie główne to kanapka z mięsem lub owocami morza, a menu zamyka deserowa kanapka z serem i owocami. Dzień przed robieniem sałatki kupujemy śledzie – grube i jasne filety „a la matias”. Płuczemy filety w zimnej bieżącej
Karo in the KitchenOrientalna potrawka z owocami morza Składniki 200 g krewetek 300 g makaronu curry do dań z woka 1/2 cukinii kawałek pora 1 marchewka 2 ząbków czosnku kilka grzybów mun garść … Czytaj dalej Makaron curry z krewetkami
czarrna od kuchnirazem coś dla wielbicieli owoców morza... Krewetki po toskańsku to bardzo efektowne danie - duże krewetki Black Tiger w gęstym, kremowym parmezanowo - śmietanowym sosie z dodatkiem młodych liści szpinaku i suszonych pomidorów. Potrawa może wydawać się skomplikowana, ale wcale taka nie jest, ponieważ przygotowuje się ją w niecałe 15 minut. Wybornie smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką lub ulubionym makaronem
wyzwania kuchenneKolejna świetna odsłona owoców morza. Ta wersja zachwyci chyba zakochanych, na romantyczna kolację jak znalazł. Jako dodatek wystarczą świece, białe wino i i chrupiące pieczywo czosnkowe. Składniki : 1 kg świeżych muli 2 duże pomidory bez skórki 1 papryczka chilli 2 szklanki białego wytrawnego wina 3 dymki ze szczypiorkiem 4 ząbki czosnku pęczek świeżego lubczyku 1 łyżka
Niezły Młynek