owoce morza - 5166 przepisów (strona:25/345)

Pierożki z ciasta francuskiego z łososiem i porem 92

Wytrawne pierożki to świetny pomysł na pyszną przystawkę lub kolację. Rybę przyprawiłam przyprawą VEGETA Natur do ryb i owoców morza, która doskonale wzbogaciła smak łososia. To 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu.  Naprawdę polecam bo danie smakowało wyśmienicie. op. ciasta francuskiego por marchew 200 g filetu z łososia łyżka soku z cytryny łyżeczka przyprawy VEGETA Natur(...)owoców morza sól, świeżo zmielony pieprz  łyżka masła oliwa jajko łyżeczka czarnego sezamu Łososia umyć, osuszyć i posypać VEGETĄ. Skropić sokiem z cytryny i odstawić. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i oliwy. Przesmażyć warzywa kilka minut, doprawiając je solą i pieprzem. Przełożyć

Smakołyki Asi
Smażone krewetki w cieście 195

Opis Smażone krewetki w cieście: Smażone krewetki w cieście to przepyszna przekąska, w której się ostatnio zakochałam. Nie przepadałam nigdy za owocami morza, ale krewetki w chrupiącej i złocistej panierce są moim ulubionym daniem. Przepis(...)krewetki w cieście nie jest tak bardzo skomplikowany jak to może się wydawać. Przygotujemy je bardzo szybko i z wielką łatwością. Osoby, które nigdy nie przygotowywały żadnych owoców morza, mogą być spokojne. Każdemu wyjdą pyszne. Krewetki w cieście to bardzo fajna propozycja na imprezę. Możesz podać je także na przystawkę w czasie kolacji z przyjaciółmi. Goście na pewno

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jaka ryba na obiad? 119

zarówno o ekosystemy mórz i oceanów, jak i o ludzi, których byt zależy od rybołówstwa. WWF poprzez praktyczny poradnik konsumenta: „Jaka ryba na obiad?” podpowiada jakie ryby i owoce morza wybrać, a których unikać by był to wybór przyjazny środowisku morskiemu. O tym możecie poczytać na ryby.wwf.pl Stada ryb i innych organizmów morskich wymienione w poradniku otrzymały jedno(...)zdecydowane NIE KUPUJ! i dotyczy gatunków zagrożonych wyginięciem (np. węgorza), ryb pochodzących z przełowionych stad lub pozyskanych metodami połowowymi destrukcyjnymi dla ekosystemu morskiego. Z kolei ryby i owoce morza, które mają w poradniku zielone światło pochodzą ze zrównoważonych połowów, niezagrażających przetrwaniu populacji oraz z połowów o niskim szkodliwym wpływie na środowisko morskie. Po ryby opatrzone żółtym światłem – UNIKAJ

Marder&Marder Manufacture
Grillowane krewetki z kolendrą i miodem 122

pierwszy dzień lata!! A sezon grillowy już w pełni. W ubiegłym roku pisałem o podróży na Sycylię . Jedną z rzeczy którą bardzo miło wspominam z tamtego wyjazdu to owoce morza które można dostać prosto z kutra. Pamiętam klimat portu w Trapani, tą obfitość i różnorodność(...)dostępnych tam świeżych ryb, krewetek, itp. Zresztą sami zobaczcie to zdjęcie powyżej, normalnie paleoraj Takie krewetki to zupełnie inny smak niż mrożone, ale niestety u nas o świeże owoce morza dość trudno… Ale zawsze to lepiej niż jakby miało ich nie być w ogóle. Pysznie doprawione i grillowane krewetki mogę wcinać zawsze i wszędzie. Dzisiejsza propozycja jest

PaleoLife
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 147

organizmie i łagodząc objawy infekcji. Jest daniem występującym w każdej części świata. W Azji do bulionu gotowanego przez wiele godzin dodaje się, oprócz makaronu wieprzowinę, kaczkę, kurę albo owoce morza, a także świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często(...)pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować rosół na bazie ryb lub owoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak. Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem

Smakowity Blog Kulinarny
Hiszpania do zjedzenia - kilka słów o książce a także bonus ... Hiszpańskie Alfajores czyli korzenne ciasteczka. 57

każdej książce bywa tak i w tej zaczynamy przygodę od wstępu a potem częstujemy się przekąskami. Są one różnorodne ale jak przystało na Hiszpanie królują w nich papryki, owoce morza czy chorizzo no i  bakłażany. Następnie pora na coś treściwego więc zjadamy dania bardzo proste i ze składników ogólnie dostępnych. Śmiem sądzić, że kuchnia Hiszpańska jest mało(...)kreatywna" być może się mylę i pochopnie wyrobiłam sobie takie zdanie ale tak to widzę. Paella, młody bób i dużo owoców morza i jeszcze churros to ogólnie mówiąc kuchnia Hiszpańska. Mnie odpowiada a jeśli Wy jesteście jej ciekawi koniecznie zajrzyjcie do tej książki. Oprócz przepisów znajdziecie też informacje które wykorzystacie podczas pobytu w tym kraju, mogę śmiało powiedzieć

Radość kipiąca uśmiechem.
Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) 222

Paella jest chyba najbardziej znaną potrawą kuchni hiszpańskiej. Występuje w wielu odmianach, chociaż według purystów są tylko dwie prawdziwe wersje: Paella Valenciana i Paella de mariscos (czyli z owocami morza). Dawniej różnorodność składników wynikała z dostępności produktów w danej okolicy. Zawsze jednak w składzie paelli musi być ryż, który(...)jest zabarwiony szafranem lub atramentem z kałamarnic, bulion (może być również wino albo woda), w którym ryż będzie się gotować oraz cytryna do podania. Do tego dorzucamy warzywa, owoce morza, mięso. Potrzebna jest także patelnia. Najlepiej taka, od której potrawa wzięła nazwę, czyli paella lub paellera. Dwa uchwyty ułatwiają potrząsanie patelnią, ponieważ po dodaniu ryżu niczego nie wolno

Pełny talerz
KREWETKI PO TAJSKU NA FIOLETOWEJ MARCHWII 169

Tajlandia stoi owocami morza, na kolorowych i zatłoczonych targach można kupić najwspanialsze okazy krewetek, kalmarów i cudownych okazów ryb, najczęściej łączy je się z ostrymi pastami aby podkreślić ich kruchość i delikatność. W Tajlandii popularne są pływające targi, łodzie ściśnięte, burta przy burcie, a kupić można na nich na prawdę wszystko- od żywych kur, owoce, warzywa, ubrania(...)sosem sojowym, posyp sezamem. Dokładnie wymieszaj i ułóż w gniazdo na talerzu. ROZGRZEJ PATELNIĘ grillową i smaż krewetki z każdej strony około minuty. Pamiętaj, że prawie wszystkie owoce morza nie potrzebują długiej obróbki termicznej i przeciągnięte są gumowate. GOTOWE KREWETKI połóż na marchewce, skrop sokiem z limonki i posyp sezamem i kolendrą. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 156

Chorwacji (własnoręcznie upolowane ;)) w zeszłym roku. Teraz to mój drugi raz. Cóż mogę powiedzieć- z cytryną całkiem do przełknięcia ;) Kula pełna smakołyków czyli wariacja na temat owoców morza Na pierwszy ogień poszła potrawa portugalska. Przyrządzona i podana w specjalnym garnku zwanym cataplana. Jest to bardzo popularny rodzaj naczynia w Portugalii, które składa się z miedzianej misy i pokrywy(...)zapinanej specjalnymi klamerkami. Dzięki temu potrawa nie traci naturalnego smaku, a składniki taplają się we własnym sosiku.  Jak mogłam się spodziewać chłopaki pójdą w owoce morza... i nie pomyliłam się. Krewetki odrzuciłam w przedbiegu (może dlatego, że je jadłam i wiem jak smakują). Z wielką ciekawością i równie wielką ostrożnością skusiłam się na te czarne maleństwa

bastalena
Nigiri sushi z łososiem 157

aspekt estetyczny. Potrawa musi być przygotowana do zjedzenia na jeden kęs oraz wyglądać ładnie i być starannie podana. Nigiri są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Po temari sushi zapraszam na nigiri sushi z łososiem. Składniki: - 250g ryżu do sushi - 300ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia

mojewypiekiinietylko
Hiszpańska kanapka Bocadillos 35

popularności. Bocadillos są powszechnie związane z hiszpańską kulturą zwłaszcza ze szynką serrano, która była tradycyjnym składnikiem kanapki. Jednak współcześnie bocadillos są przygotowywane z różnorodnymi wypełnieniami takimi jak owoce morza ser warzywa tortilla i inne tradycyjne hiszpańskie składniki. Rodzaje bocadillos, uważam, że numer 7 jest najlepszy 🙂 1. Bocadillo de Jamón Serrano: To jedna z najbardziej klasycznych i popularnych kanapek(...)Hiszpanii. Składa się z cienko pokrojonej szynki serrano i świeżego chleba. 2. Bocadillo de Calamares: Ta kanapka jest popularna zwłaszcza w Madrycie. Owoce morza takie jak kalmary są smażone i podawane na chrupiącym chlebie często z sosem aioli. 3. Bocadillo de Tortilla: Tortilla to hiszpański omlet z ziemniakami. Jest ona często używana jako wypełnienie kanapki, a na chleb

RafalCook
Chorwackie smaki 156

Przepis zamieszczę w kolejnych postach.  Oto przysmaki, które udało się nam spróbować: Grillowana makrela - zawsze jadłam tylko wędzoną :)  Bruschetta z anchois - wielkość mnie zaskoczyła :) Sałatka z owoców morza - tuńczyk (niestety z puszki) kalmary, anchois i ośmiornica. Aby odpocząć sałatka caprese Grillowana ośmiornica z kalmarami z ziemniakami z blivą. Ziemniaki są podawane z blivą, która jest bardzo(...)kieliszek regionalnego alkoholu - strasznie miły gest :). Mąż był wniebowzięty z dwóch deserków :) Odkryliśmy również miejscową farmę gdzie był wyrabiany ser kozi oraz półwytrawne wino :) Zdecydowanie nie jestem smakoszką owoców morza, nie są to do końca moje smaki. Cieszę się, że udało mi się ich spróbować, a zdecydowanie wygrała makrela. Posiada dużo białego mięsa, lekko tłusta

Łycha smaków
Nietypowe sztućce 98

serwetki i bazy pod talerz, na którym ustawiamy zastawę. Baza ta wyznacza środek całego nakrycia.  Widelec do ślimaków i skorupiaków - Najwięcej niepewności budzą chyba sztućce do ryb, owoców morza i ślimaków. Patrząc na niektóre z nich bardzo trudno się domyślić do czego mogą służyć . - Sztućce do ryb są bardzo charakterystyczne. Widelec ma cztery ząbki(...)jest szerszy w środkowej części. Z kolei nóż jest ostro zakończony i nieco ścięty, co ma ułatwić oddzielanie ości od mięsa. Największą różnorodność sztućców faktycznie spotykamy w przypadku owoców morza i ślimaków. Widelce do ślimaków mają dwa ząbki i są serwowane ze specjalnymi szczypcami. Z kolei widelec do homara jest bardzo długi, zakończony niewielkim rozwidleniem. Do wydobywania mięsa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 142

również jest imponująca. Co roku powstaje tu 400 milionów butelek. Wina są doskonałym partnerem do jedzenia. Te z Doliny Loary Idealnie uzupełnią bardzo różne potrawy. Wytrawne wina białe: Owoce morza, skorupiaki, ryby Świeży lub dojrzewający ser kozi Drób grillowany lub w sosach, rillettes Słodkie wina białe: Foie gras, białe mięso z rusztu lub z sosami Potrawy egzotyczne(...)grillowany drób, mięso, dziczyzna Delikatne sery Wina różowe: Rosé i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z czerwonymi owocami i porzeczkami Wytrawne rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ Szlachetne wina musujące: Aperitif, owoce morza, truskawki, desery Połączeń kulinarnych mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji, którą prowadził redaktor naczelny Magazynu Wino Tomasz Prange - Barczyński Dania do degustacji

królestwo garów
Risotto z małżami, pomidorkami i parmezanem 105

duża czerwona cebula - papryczka chili (ja użyłam dwóch mini) - 2 ząbki czosnku - garść posiekanej natki pietruszki - łyżka masła - sól, pieprz - oliwa z oliwek (do smażenia) Zaczynamy do przygotowania owoców morza. Małże rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować z dodatkiem soli. Gotować przez około 10-15 min, po czym odcedzić małże zostawiając wywar(...)patelnię wsypać ryż. Po około 2 minutach zalać go białym winem i czekać aż wsiąknie delikatnie mieszając. Gdy wino się zredukuje, zaczynamy wlewać wywar, który otrzymaliśmy po gotowaniu owoców morza. Wlewamy go stopniowo, ja do tego używam chochli. Gdy ryż wchłonie jedną porcję wywaru, dolewamy następną. Czynność powtarzać, do momentu aż ryż będzie całkowicie miękki. Ostrzegam

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania