owoce morza - 5166 przepisów (strona:18/345)

Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 221

które ze względu na zróżnicowanie produktów jak i samych gotujących – ewoluowały w nowe dania z europejskim rodowodem.   Jambalayi najbliżej jest do hiszpańskiej paelli – to mieszanka mięs i owoców morza, ryżu, bulionu i pomidorów, oparta na cajuńskiej (pochodzącej od osadników francuskich) duszonej ‘świętej trójcy’ – cebuli, słodkiej papryce i selerze naciowym. Przy szykowaniu jambalayi trochę jak z gumbo – wrzucało(...)mięso, jakie było akurat pod ręką. W zależności od pory roku był to albo kurczak, królik, albo świeżo upolowane na bagnach aligatory, nutrie, żółwie czy nawet wiewiórki. Z owoców morza w jambalayi najpopularniejsze są do dziś krewetki, małże i mięso kraba. Kiełbasa francuska andouille jest w Polsce nie do zdobycia, ale z naszą różnorodnością wędlin spokojnie do jambalayi

Karo in the Kitchen
Zielone curry z krewetkami 198

kupiłabym w sklepie, ani nie zamówiłabym w knajpie niczego, co zawierałoby choćby najmniejszą z nich. Zresztą to samo tyczyło się pozostałych rodzajów stworzeń z rodziny "owoce morza". Co mnie przekonało? Tapas w najlepszej restauracji hiszpańskiej, w jakiej byłam. Krewetki zapiekane w czosnku i i chili pachniały tak pięknie, że nie zawahałam się spróbować, potem zjeść resztę, a następnego(...)Teraz już bardzo lubię krewetki, wiem, jakie trzeba kupić, wiem, jak je przygotować, żeby były smaczne i soczyste, potrafię wkomponować je w większość dań. Do owoców morza też się powoli przekonuję, nawet jeżeli coś mnie odstrasza, zawsze staram się przynajmniej spróbować - bardzo smakują mi omułki i małe kalmary, w najbliższym czasie zamierzam pierwszy raz ugotować coś właśnie

Kuchnia Prezydentowej
W jednym naczyniu - paella 143

pomidorowy lub pomidory czerwone - przyprawa colorante,lub szafran,kurkuma do zabarwienia ryżu - sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku - bulion drobiowy,lub woda 150-200 g owoców morza Wykonanie Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy to bulionem albo wodą(...)spodu.   Ryzu nie mieszamy tylko potrząsamy delikatnie . P od koniec pieczenia możemy dodac ziemniaki podpieczone , podsmazone -pokrojone w plasterkach,lub ósemkach ,-na wierzch paelli,o raz owoce morza i dusimy jeszcze około 4-5 minut

w mojej kuchni
Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki 119

patelni z czosnkiem i natką pietruszki to szybkie i bardzo pyszne danie na romantyczną kolację. Krewetki podajemy z kieliszkiem delikatnego, wytrawnego białego wina i świeżą bagietką. Te owoce morza są niezwykle delikatne w smaku, więc nie możemy przesadzić z liczbą dodatków. Nie powinniście się również bać czosnku w tym daniu, bo jego zapach zniweluje natka pietruszki(...)alkohol odparuje – ok. 2 minut, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1 minutę. Krewetki wykładamy na talerz, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane owoce morza najlepiej jest podać wraz z bagietką, którą będziemy jedli z tym pysznym maślano- winnym sosem. Smacznego! Artykuł Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 191

sobotę 7 lutego 2015 roku blogerzy kulinarni z różnych zakątków Polski zjechali do Cook Up Studio – Fort Mokotów na warsztaty kulinarne z FRoSTA „Ryby i owoce morza” . Dzięki uprzejmości Pani Eweliny z Agencji JBcomm Sp. z o.o. również nasza dwójka wzięła udział w tych smakowitych warsztatach sponsorowanych przez firmę FRoSTA , które odbyły się pod fachowym okiem Witka(...)dobrze robię kupując produkty FRoSTA w sezonie jesienno-zimowym. Więcej zdjęć można obejrzeć na fan pag’u bloga The post Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najdziwniejsze potrawy świata 163

był za granicą na wakacjach lub w pracy? Każdy, kto znalazł się z dala od Polski miał okazję spróbować kuchni innych państw. Przyzwyczailiśmy się już zatem do owoców morza, różnego rodzaju chlebków i serów – z pleśniowymi włącznie. Czy jednak zastanawialiśmy się nad tym, co zrobimy, gdy w dalekim kraju ktoś zaserwuje nam coś naprawdę niezwykłego. Poniżej kilka takich(...)jest nie do przejścia, to jednak śmiałkowie, którzy spróbowali tego przysmaku twierdzą, że smakuje on jak… ruszająca się jajecznica. Takich przysmaków na świecie jest bardzo wiele. Żywe robaki , owoce morza , gady , a nawet ptaki przyrządzone na przeróżne sposoby mogą wprawić w osłupienie niejednego turystę. A Wy, co najdziwniejszego jedliście w życiu? Post Najdziwniejsze potrawy świata pojawił się poraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczne mule w sosie z pomidorami 173

Klasyczne mule w sosie z pomidorami to danie, które jest niezwykle popularne wśród rybaków wracających z połowów. W Polsce niestety nie wszyscy przepadają za owocami morza, a szkoda bo są niezwykle smaczne. Lista składników oraz przepis jest poniżej… Składniki mule (1 kg) 2 szalotki 4-5 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki Przepis(...)garnku na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidorki koktajlowe. Dodajemy mule i pod przykryciem gotujemy ok. 4 minut. W tym czasie owoce morza powinny nam się otworzyć. Po ugotowaniu przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Mule możemy podać z pokrojoną w kromeczki bagietką. Smacznego! Artykuł Klasyczne mule w sosie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ośmiorniczki, Mini kalmary, Krewetki królewskie, Ziemniaczki - Niebo w gębie 137

świeżo zmielonej mieszanki garam masala pieprz roszpunka 2 litry wody  włoszczyzna świeża i z młodych warzyw 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca Przygotowanie: Owoce morza dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do garnka z wodą wrzucamy włoszczyznę oraz liście laurowe, ziele angielskie i jałowca. Gotujemy do zawrzenia wody. Na pierwszy rzut idą(...)specjalne do grillowania) lekko smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na niej umyte i pokrojone w talarki ziemniaki ze skórką i posypujemy przyprawą do ziemniaczków. Później nakładamy nasze owoce morza i zasypujemy oliwkami. Solimy delikatnie i pieprzymy. Następnie zalewamy zalewą z oliwy, czosnku, pietruszki, cebuli. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy całość do rozpalonego już grilla z pokrywą

ClauditteMissCooking
Pieczony pstrąg 86

filmy dokumentalne, polecam film „Ciemne strony rybołówstwa” z 2021 roku. Zobaczcie sobie, naprawdę warto. Miotam się więc pomiędzy tym, że mam niebywałą ochotę jeść ryby i owoce morza, z drugiej strony mam wyrzuty sumienia. Więc nie jemy ich często. A jak już, kupujemy raczej nasze ryby, pokroju właśnie pstrągów. Są zdrowe, nie są jakoś super drogie(...)pomijam. Jak sobie teraz tak myślę, to chyba jednak najbardziej lubię połączenie natki pietruszki, cytryny, czosnku i oliwy. Dla mnie połączenie idealne, jeżeli chodzi o ryby i owoce morza. W moim dzisiejszym przepisie jest koperek, który też świetnie do ryby pasuje. Dodajcie co lubicie. Z tego co pamiętam pstrągi zjedliśmy w najnudniejszą na świecie surówką (a jednocześnie najlepszą

Kardamonovy
PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK 97

KREWETKAMI:   SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI     KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU   PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK TO: – Niebiańsko pyszne danie – Owoce morza o wielu obliczach smakowych – Raj dla podniebienia – Fantastyczna potrawa dla krewetkowych fanów – Genialna kolacja ILOŚĆ PORCJI: 4 Szaszłyki CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT + MARYNOWANIE CO POTRZEBUJESZ: – Krewetki Vannamei – opakowanie(...)jako dani samo w sobie. Print PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK Słodkie, pikantne, nieco kwaśne, lekko słone, istna rozkosz dla podniebienia. Course Main Course Cuisine Polska Keyword Krewetki, Owoce morza, Szaszłyki Prep Time 1 hour Cook Time 15 minutes Servings 2 Author Globus Kulinarny Ingredients Krewetki Vannamei – opakowanie a konkretnie 20 sztuk Odrobina oliwy i łyżka masła

globuskulinarny
Mątwy z grilla 106

okazały się miękkie, delikatne i jednym słowem pyszne. Od tego czasu za każdym razem kiedy jestem na wakacjach w Chorwacji , co najmniej raz zamawiam mątwy. Mątwa należy do owoców morza, swoim smakiem nieco przypomina krewetki. Przygotować można ją poprzez grillowanie, gotowanie lub smażenie. Ja poniżej zostawiam Wam przepis na mątwy z grilla , które zrobić można w bardzo prosty(...)nieprzyjemne w smaku, dlatego też czas który mątwy spędzają na grillu jest niesamowicie waży. Od niego bowiem zależy czy mątwa będzie smaczna czy nie. Lubisz dania z owoców morza? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krewetki w tempurze. The post Mątwy z grilla appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Mamma mia ! – makaronowy raj 283

już swoją historię i na pewno większość krakowian odwiedziło to miejsce co najmniej raz w swoim życiu. Knajpka serwuje tylko i wyłącznie dania kuchni włoskiej. Pizza, makarony, owoce morza, ryby, sałatki, włoskie przystawki oraz desery to dania, które znajdziecie w czytelnie zaprojektowanej karcie. Wnętrze lokalu przypomina swoim wystrojem tradycyjną restaurację włoską. Ciepłe oświetlenie, kraciaste obrusy i zdjęcia(...)powinno być większe Na koniec zapraszam Was do dzielenia się Waszymi spostrzeżeniami na temat Tratorii Mamma mia! i zapraszam do śledzenia blogu Następna recenzja będzie dotyczyć pizzy i owoców morza. Wyczekujcie kolejnych wpisów a tymczasem zapraszam Was serdecznie na Karmelicką w Krakowie do raju dla makaroniarzy Artykuł Mamma mia ! – makaronowy raj pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
SUSHI DONUTS 166

XIXw. To właśnie wtedy za sprawą Hanaya Yohei pojawił się nowy typ sushi, hanaya-zushi, czyli ręcznie formowane podłużne bloczki ryżu z położonym na nich plastrem ryby lub owocu morza. Obecnie znamy je pewnie wszyscy pod nazwą nigiri-zushi. Yohei wpadł na pomysł, jak w jeszcze krótszym czasie podawać rybę z ryżem, jak również wprowadził wiele innowacji do kuchni(...)Sukcesem smacznego sushi są dobrej ( a nawet najlepszej! ) jakości świeże składniki. Tak jak dbamy o perfekcyjny ryż, tak zadbać musimy o wszystkie dodatki do sushi. Najpopularniejsze składniki to: OWOCE MORZA / ŚWIEŻE RYBY : maślana (ibodai-zushi), łosoś (sake-zushi), tuńczyk (tekka-zushi), sardela (katakuchi-iwashi-zushi), sandacz (suzuki-zushi), dorada (tai-zushi), wędzony łososia, grillowany węgorz (unagi-zushi), krewetki

Ostra na Słodko
Północ-Południe 140

się nam wziąć udział w kolacji Surf & Turf. Surf and turf to określenie dla połączenia i owoców morza z owocami lądu, najczęściej – czerwonym mięsem. W praktyce jednak to ryby i owoce morza, a mięso różnych zwierząt. Dla mnie ta kolacja była bardzo ciekawym doznaniem. Po pierwsze – zupełnie niespodziewanie się na niej znalazłam

Kucharzyca
Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 236

Nie każdy je lubi, jednak jeśli nie spróbujecie to nie będziecie wiedzieć co tracicie :) Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!