owoce morza - 5166 przepisów (strona:10/345)

Tempura z owoców morza 73

Tempura to danie kuchni japońskiej, chociaż wymyślili ją Portugalczycy. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza, ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: ? 3 duże krewetki ? 2 paluszki krabowe ? kilka krążków kalmarów ? mąka do obtoczenia(...)krewetki z pancerzy pozostawiając ogonki i usunąć przewód pokarmowy, nacinająć najpierw krewetkę na grzbiecie wzdłuż. ? Krewetki, kalmary i paluszki krabowe obtoczyć w mące. ? Dokładnie ubić składniki tempury. ? Maczać owoce morza w tempurze i smażyć w głębokim tłuszczu. Sos paprykowy ? Ocet zagotować z cukrem aż do uzyskanie konsystencji syropu. ? Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, chwilę pogotować. ? Na rozgrzany tłuszcz

To co kocham
Tempura z owoców morza 152

ogonki i usunąć przewód pokarmowy, nacinająć najpierw krewetkę na grzbiecie wzdłuż. • Krewetki, kalmary i paluszki krabowe obtoczyć w mące. • Dokładnie ubić składniki tempury. • Maczać owoce morza w tempurze i smażyć w głębokim tłuszczu. Sos paprykowy • Ocet zagotować z cukrem aż do uzyskanie konsystencji syropu. • Dodać paprykę pokrojoną(...)paseczki, chwilę pogotować. • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić makaron ryżowy, pokręci się i lekko nadmucha, natychmiast wyjąć aby nie przypalił się. • Podawać owoce morza w tempurze na makaronie ryżowym. • Maczać w sosie paprykowym. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia orientalna

To co kocham
Navajas – iberyjska uczta 316

wrzącej kuchni, gdzie przygotowaliśmy kolację. A Portugalia Gourmet zapewniło nam wino i w ten oto sposób … powstała kolacja iberyjska, gdzie portugalskie wino świetnie uzupełniło hiszpańskie ryby i owoce morza oraz hiszpańskie wędliny i sery. Wśród otrzymanych produktów znalazły się: - navajas; - ośmiornica – można kupić już ugotowaną, dzięki czemu jest zawsze miękką, delikatna i pyszna. Wystarczy do niej oliwa, cytryna(...)lekkie i proste, jak większość win z tej apelacji. To 100% alvarinho pachnie cytrusami i owocami tropikalnymi, a bukiet jest wzbogacony o aromaty ziołowe. Na podniebieniu jest zrównoważone, dobrze kwasowe, pozostawia posmak brzoskwini i marakui. Świetne wino do sałatek z owocami morza, dań kuchni azjatyckiej. Monte da Peceguina Branco 2012 VR Alentejano, Heredade da Maladinha Nova Kwiatowo

królestwo garów
Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Przepis krok po kroku. 173

pietruszki.   Dodaj ugotowany makaron i wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj i podawaj.   Podrzucam błyskawiczny przepis na jedne z moich ulubionych owoców morza. Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki nie sprawią problemu, nawet największemu kuchennemu laikowi.   Klasyczne połączenie   Jest to klasyczne połączenie smaków: krewetki, czosnek(...)tamtej pory Chorwację odwiedziłem kilka razy i na pewno jeszcze tam wrócę. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na owoce morza i przygotowuję wtedy krewetki z czosnkiem i natką pietruszki . Na stronie znajdziecie również dość pokaźny zbiór przepisów na bazie owoców morza. SMACZNEGO!!! Artykuł

kuron.com.pl
Makaronowa zapiekanka z krewetkami i bukietem śródziemnomorskich smaków 151

mini mozzarella 1 pęczek kolendry oliwa z oliwek 2 jajka 100ml śmietany 30% sól pieprz Wykonanie: 1. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć , posypać przyprawą do ryb i owoców morza, odstawić na około 30 minut. 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. 3. Suszone pomidory(...)przez około 30 minut. 8. Gotową zapiekankę przed podaniem posypać świeżą posiekaną kolendrą. Kiedy zagubisz się w pomysłach na przygotowanie ryby, weź Vegetę Natur do ryb  i owoców morza i masz gotowe rozwiązanie. Połączenie przypraw, ziół, warzyw jest idealne do każdego rodzaju ryby, mrożonych czy świeżych, rzecznych lub morskich, i niezależnie od sposobu przygotowania - poprzez smażenie, pieczenie

Szalona Kuchnia Eweliny
Krewetki smażone z czosnkiem i natką pietruszki 95

Coraz więcej pojawia się jednak pytań odnośnie przepisów na 14 lutego, postanowiłam parę opublikować. Pierwszym z nich jest klasyka. Klasyka nie tylko na Walentynki, ale klasyka w ogóle. Owoce morza uchodzą za afrodyzjaki, korzystajcie więc, jeżeli je lubicie. Jeżeli nie macie pomysłu na 14 lutego, a krewetki są przez Was szczerze lubiane, zróbcie je według tego przepisu(...)bardzo szybka, aromatyczna i pyszna przekąska. Pisałam Wam nawet tutaj parę dni temu, że dla mnie połączenie czosnku, natki i oliwy to połączenie idealne, jeżeli chodzi o owoce morza. Właściwie dla mnie to połączenie jest idealne nawet do samego pieczywa. Tak w Grecji na wakacjach pożeraliśmy litry oliwy. Świeże pieczywo, oliwa, czosnek i natka. Ja nic więcej

Kardamonovy
TAJSKA ZUPA RYBNA CURRY 253

łyżki sosu rybnego 1 lub pół czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pastę curry, podsmażam do momentu aż zacznie(...)trawę cytrynową, cukier, sos rybny. Gotować przez kolejne 3 minuty. Zmniejszyć ogień i dodać włożyć pokrojone i oczyszczone ze skóry i ości filety, krewetki (cztery zostawiam nieobrane) i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut dodając sól do smaku, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekane chilli. Całość gotuję

Calzonella.com
Domowa Hiszpańska Fideuà Faceta w Kuchni 118

faktu, że Fideuà jest pyszna. Różnic między Paellą a Fideuà to nie tylko ryż i makaron, pierwsze z dań można zrobić z mięsem, Fideuà jest tylko z owocami morza. Mój przepis jest domowy, nie z restauracji czy książek kucharskich, mam przyjemność pracować z koleżanką, która jest Hiszpanką i podała mi przepis, który robi Ona, jej mama czy też(...)drobno pokrojonego ✅ 2-3 papryki ramiro pokrojonej w cienkie paski ✅ 3-5 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę ✅ 400 g makaronu fideo ✅ 750 ml bulionu warzywnego ✅ 200 g owoców morza ✅ 200 g krewetek ✅ Sól ✅ Złoty proszek prosto z Hiszpanii 1 łyżeczka ✅ Cytryna lub limonka ✅ Oliwa z oliwek 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię i wlej kilka łyżek oliwy

RafalCook
Zupa z muli na białym winie 151

Choć owoce morza stosunkowo rzadko są bohaterami w naszej polskiej kuchni to warto jednak korzystać z ich dobrodziejstw z uwagi na wartości odżywcze, niskokaloryczność oraz wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka. Oprócz krewetek uwielbiam mule dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zupę z muli na bazie białego wytrawnego wina. Składniki: 0,5kg muli (mogą być mrożone(...)przygotowanego bulionu rosołowego (przegotowana woda + kostka rosołowa). Dodajemy mule i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Gdy wywar się zagrzeje (nie zagotuje) zalewamy wszystko białym wytrawnym winem do poziomu przykrycia owoców morza (może być ciut wyżej, wedle uznania). Po 5 minutach gotowania dodajemy hartowaną śmietanę (wymieszaną w kubku wraz z wywarem aby się nie zważyła). Doprawiamy pieprzem oraz solą

upichcona
Szybka sałatka z owocami morza z dodatkiem curry 157

czas mieszając. Krewetki i przegrzebki wrzucić do miski i skropić sokiem z cytryny. Wlać wino i gotować chwilkę, winno powinno lekko wyparować. Dodać pomidorki przekrojone na pół i owoce morza. Gotować aż krewetki nabiorą lekko czerwonego koloru. Trwa to około 3-4 minut. Awokado wydrążyć, pokroić na małe kawałeczki i wrzucić na patelnię. Dodać roszponkę, delikatnie zamieszać. Podawać

Kuchnia Pokoleń
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 183

osobę : ) Być w Hiszpanii i nie napić się sangrii to grzech. Pomimo tego, że byliśmy tam zimą, napój ten podawany jest z lodem. Skoro jesteśmy nad morzem to co jemy – owoce morza. Na pierwszy ogień poszły smażone nad żarem sardynki posypane grubą solą morską (ryby te można jeść w całości). Rybki te smaży się nad rozgrzanymi węgielkami drzewnymi(...)Pomógł tym razem Trip Advisor , a wybór padł może nie na #1 w tym mieście ale też było bardzo dobrze – restauracja Los Melizzos . Serwują tradycyjną kuchnię hiszpańską, świeże owoce morza i oczywiście paellę. Zdecydowaliśmy się na wersję z langustynkami i krewetkami. Ryż lekki, aromatyczny, swój kolor zawdzięczał szafranowi - nic dodać, nic ująć. Owoce morze świeże, pachnące morzem

Right Behind The Kitchen
Rigati Tricolore Fructti Di Mare 141

Lubella , owoce morza , czarne oliwki połączone z owocem granatu. Jak dla mnie PETARDA którą potrafi zrobić każdy kucharz amator w zaciszu domowym. Wspaniałe danie w 30 minut !!!! Jak to?????? No tak to, zaufaj mi  ;-) Składniki: Makaron   Rigati Tricolore Rurki nr.15 0.5 kg mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary ,przegrzebki ) 100 ml białego półwytrawnego wina(...)możemy pozbawić makaronu nawilżenia z wody w której się gotował . Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy . Roztapiamy masło , dodajemy czosnek ,wino i redukujemy . Gdy wino zacznie wyparowywać dodajemy owoce morza i pietruszkę . Często mieszamy smażymy chwilkę gdy krewetki zmienią swój kolor dodajemy  wszystko do naszego makaronu ,i delikatnie łączymy nasz jakże prosty wytrawny obiad . Posypujemy owocem granatu, szczypiorkiem

Viola cooks with passion
Oczyszczanie owoców morza: ośmiornica i mątwa 208

Owoce morza wzbudzają różne odczucia. Jedni za nimi przepadają, innym nie smakują, a jeszcze inni(...)boją się nawet ich spróbować. Pamiętam moje pierwsze spotkanie ze skorupiakami i mięczakami. Było to w pewnej nadmorskiej tawernie w Vieste (Apulia), gdzie podano nam pyszne risotto z owocami morza. Od tamtego czasu trwa moje do nich uwielbienie, mogę je jadać zawsze i wszędzie. Najlepsze oczywiście są świeże, ale mogą być również rozmrożone( na pół oczyszczone) lub mrożone

Mia Cucina Sofieta