owoce morza - 4343 przepisów (strona:10/290)

Zupa z muli na białym winie 46

Choć owoce morza stosunkowo rzadko są bohaterami w naszej polskiej kuchni to warto jednak korzystać z ich dobrodziejstw z uwagi na wartości odżywcze, niskokaloryczność oraz wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka. Oprócz krewetek uwielbiam mule dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zupę z muli na bazie białego wytrawnego wina. Składniki: 0,5kg muli (mogą być mrożone(...)przygotowanego bulionu rosołowego (przegotowana woda + kostka rosołowa). Dodajemy mule i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Gdy wywar się zagrzeje (nie zagotuje) zalewamy wszystko białym wytrawnym winem do poziomu przykrycia owoców morza (może być ciut wyżej, wedle uznania). Po 5 minutach gotowania dodajemy hartowaną śmietanę (wymieszaną w kubku wraz z wywarem aby się nie zważyła). Doprawiamy pieprzem oraz solą

upichcona
Szybka sałatka z owocami morza z dodatkiem curry 69

czas mieszając. Krewetki i przegrzebki wrzucić do miski i skropić sokiem z cytryny. Wlać wino i gotować chwilkę, winno powinno lekko wyparować. Dodać pomidorki przekrojone na pół i owoce morza. Gotować aż krewetki nabiorą lekko czerwonego koloru. Trwa to około 3-4 minut. Awokado wydrążyć, pokroić na małe kawałeczki i wrzucić na patelnię. Dodać roszponkę, delikatnie zamieszać. Podawać

Kuchnia Pokoleń
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 48

osobę : ) Być w Hiszpanii i nie napić się sangrii to grzech. Pomimo tego, że byliśmy tam zimą, napój ten podawany jest z lodem. Skoro jesteśmy nad morzem to co jemy – owoce morza. Na pierwszy ogień poszły smażone nad żarem sardynki posypane grubą solą morską (ryby te można jeść w całości). Rybki te smaży się nad rozgrzanymi węgielkami drzewnymi(...)Pomógł tym razem Trip Advisor , a wybór padł może nie na #1 w tym mieście ale też było bardzo dobrze – restauracja Los Melizzos . Serwują tradycyjną kuchnię hiszpańską, świeże owoce morza i oczywiście paellę. Zdecydowaliśmy się na wersję z langustynkami i krewetkami. Ryż lekki, aromatyczny, swój kolor zawdzięczał szafranowi - nic dodać, nic ująć. Owoce morze świeże, pachnące morzem

Right Behind The Kitchen
Rigati Tricolore Fructti Di Mare 35

Lubella , owoce morza , czarne oliwki połączone z owocem granatu. Jak dla mnie PETARDA którą potrafi zrobić każdy kucharz amator w zaciszu domowym. Wspaniałe danie w 30 minut !!!! Jak to?????? No tak to, zaufaj mi  ;-) Składniki: Makaron   Rigati Tricolore Rurki nr.15 0.5 kg mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary ,przegrzebki ) 100 ml białego półwytrawnego wina(...)możemy pozbawić makaronu nawilżenia z wody w której się gotował . Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy . Roztapiamy masło , dodajemy czosnek ,wino i redukujemy . Gdy wino zacznie wyparowywać dodajemy owoce morza i pietruszkę . Często mieszamy smażymy chwilkę gdy krewetki zmienią swój kolor dodajemy  wszystko do naszego makaronu ,i delikatnie łączymy nasz jakże prosty wytrawny obiad . Posypujemy owocem granatu, szczypiorkiem

Viola cooks with passion
Oczyszczanie owoców morza: ośmiornica i mątwa 86

Owoce morza wzbudzają różne odczucia. Jedni za nimi przepadają, innym nie smakują, a jeszcze inni(...)boją się nawet ich spróbować. Pamiętam moje pierwsze spotkanie ze skorupiakami i mięczakami. Było to w pewnej nadmorskiej tawernie w Vieste (Apulia), gdzie podano nam pyszne risotto z owocami morza. Od tamtego czasu trwa moje do nich uwielbienie, mogę je jadać zawsze i wszędzie. Najlepsze oczywiście są świeże, ale mogą być również rozmrożone( na pół oczyszczone) lub mrożone

Mia Cucina Sofieta
Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany 32

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny(...)obiad oparty na mieszankach. Bez udziwniania, bez zbędnych przygotowań i bez ślęczenia godzinami w kuchni. Raz, dwa i masz gotowe danie w stylu tajskim, Artykuł Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany pochodzi z serwisu Kosą po patelni

Kosą po patelni
Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem 55

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Uwielbiam owoce morza a szczeg\u00f3lnie krewetki.Przepadam r\u00f3wnie\u017c za risotto, tak wi\u0119c po\u0142\u0105czenie tego w ca\u0142o\u015b\u0107 staje si\u0119 dla mnie czym\u015b wyj\u0105tkowym. Mi\u0119ta z groszkiem i nutka cytryny daje niesamowite wra\u017cenia smakowe i w po\u0142\u0105czeniu z delikatno(...)minut do uzyskania lekkiego zrumienienia z obu stron. Pod koniec sma\u017cenia posypujemy delikatnie natk\u0105 pietruszki na patelni i mieszamy by oblepi\u0142a krewetki."]} Uwielbiam owoce morza a szczególnie krewetki.Przepadam również za risotto, tak więc połączenie tego w całość staje się dla mnie czymś wyjątkowym. Mięta z groszkiem i nutka cytryny daje niesamowite wrażenia smakowe

Kosą po patelni
Makaron z krewetkami na białym winie 66

Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z owocami morza, radzę zacząć próbować w pierwszej kolejności te tradycyjne przepisy, te bez zbędnej wirtuozerii i (czasem zbytniej) fantazji kucharza(...)Dlaczego? Przy próbowaniu nieznanych produktów warto najpierw sięgnąć do podstaw, aby dobrze je poznać. Później zaś dopiero niech puszczają wodze, działa wyobraźnia! Dla tych z Was, którym owoce morza „wychodzą uszami” – może warto przypomnieć sobie, jak cudnie smakują w klasycznym wydaniu? Dla wszystkich dziś właśnie taki przepis – klasyczny, prosty… Nie znaczy to jednak

Garniec Magalie
Polskie owoce morza – śledź z cebulą 79

ogarnął naród przy owocach morza. Wiadomo, że Polska to nie tropiki, a Bałtyk to nie ocean oblewający piaszczyste plaże RPA, więc na chłopski rozum hasło „świeże owoce morza” powinno być brane przez pół. Czeluście internetów pełne są przepisów na krewetki, przegrzebki i ośmiornice. Osobiście znam przypadki spożywania owoców morza bo tak wypada

ladykitchen
zupa rybna bouillabaisse 78

cytryny 1 papryka czerwona szczypta szafranu 1 ząbek czosnku natka koperku oraz owoce morza (kalmary, k rewetki,  małże) filety ryb morskich łączna waga ryb i owoców morza nie powinna być niższa niż 1 kg i nie wyższa niż 1,5 kg 2 l wywaru rybnego według tego  przepisu sposób przygotowania W garnku rozgrzewamy oliwę(...)białej barwy). Teraz dodajemy  obranego ze skóry i  pokrojonego w cząstki  pomidora, oraz paprykę pokrojoną w cienkie plastry. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia,  dokładamy owoce morza, solimy i pieprzymy, doprawiamy szafranem  oraz sokiem z wyciśniętej limonki i po trzech minutach gotowania garnek zdejmujemy z ognia.  Wyciągamy z garnka skórę cytryny

Miód i pieprz
Spaghetti Aglio Olio z krewetkami 44

makaron na wrz\u0105tek, krewetki na patelni\u0119 i wymiesza\u0107? Spaghetti Aglio Olio z krewetkami to w\u0142a\u015bnie takie danie. Przy okazji ja je uwielbiam, kocham owoce morza a podane w\u0142a\u015bnie w takiej prostej formie s\u0105 najlepsze. Dobra oliwa, czosnek, nuta ostro\u015bci, makaron i pietruszka - tylko tyle i a\u017c(...)coś bardziej prostego niż wrzucić makaron na wrzątek, krewetki na patelnię i wymieszać? Spaghetti Aglio Olio z krewetkami to właśnie takie danie. Przy okazji ja je uwielbiam, kocham owoce morza a podane właśnie w takiej prostej formie są najlepsze. Dobra oliwa, czosnek, nuta ostrości, makaron i pietruszka - tylko tyle i aż, bo w połączeniu tworzą wyśmienite, sycące

Kosą po patelni
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 88

Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku(...)względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się

Karo in the Kitchen
Krewetki w sosie serowym z pietruszką 105

Krewetki uwielbiamy oboje, jednak miłość Piotra do krewetek musiała dojrzeć. Gdy go poznałam mówił, że nie jada robali Jednak stopniowo przemycałam mu wszelakie owoce morza w różnych daniach, aż w końcu w nich zasmakował, ba pokochał. Dzisiaj polecam Wam ulubione danie Piotra: Krewetki(...)serem rokpol, makaronem i pietruszką, danie przygotowuje się w 15 minut, to ekspresowy posiłek! Zobaczcie przepisy na: Orientalną zupę z krewetkami i mleczkiem kokosowym Tajską zupę z owocami morza Przepis na Krewetki w sosie serowym z pietruszką składniki : 250 g krewetek tygrysich, mrożonych 250 g sera Rokpol 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml mleka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa rybna 87

MAKRO  po ryby i zobaczyliśmy te wszystkie piękne okazy ciężko było oprzeć się pokusie i nie wyjść ze sklepu z setkami siat z rybami i owocami morza! Wszystko co chcecie - ryby słodko i słonowodne, te polskie i z zagranicy! Do koloru do wyboru(...)skórą i bez, w całości i filet, filet albo polędwica! I powiem Wam zupełnie szczerze, że aż trochę obawiam się kolejnej wizyty w MAKRO, bo ryby i owoce morza kocham miłością wielką, więc wszystko będzie dalej kusić! A jeśli zależy nam na jakiejś konkretnej rybie czy owocach morza możemy zadzwonić do wybranej przez nas hali

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania