Szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i mocno wyraziste w smaku krewetki są doskonała propozycją dla fanów owoców morza w nowatorskiej odsłonie. Podane na grzankach idealnie sprawdzą się jako przystawka lub w roli imprezowej przekąski. Składniki: 225g obranych, pozbawionych żyłek mrożonych krewetek 2cm świeżego imbiru sok z wyciśniętej 1 cytryny 1 papryczka chilli 2 pęczki świeżej natki z pietruszki
Szalona Kuchnia Ewelinyspaghetti z krewetkami to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Czas: 12-15 minut Poziom trudności: łatwe Najlepszy przepis na spaghetti z krewetkami Spaghetti
Niedzielny kucharzspaghetti z krewetkami to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Czas: 12-15 minut Poziom trudności: łatwe Najlepszy przepis na spaghetti z krewetkami Spaghetti
Niedzielny kucharzPyszne, zdrowe spaghetti z czosnkowymi krewetkami to idealny pomysł na obiad dla miłośnika owoców morza. Jest ostre, a za razem delikatne. Pełne pysznych przypraw wspomagających metabolizm, zdrowego białka i dobrych węglowodanów. Zaserwujcie sobie odrobinę luksusu rodem z ekskluzywnej restauracji! Składniki na 1-2 porcje: Garść makaronu razowego spaghetti 200g krewetek (mogą być mrożone) 2 łyżki oleju kokosowego Szczypta
CzarnawisienkaNaszło mnie dziś na krewetki, które po prostu uwielbiam. Jak zresztą wszelkie skorupiaki, głowonogi i wszelkie inne owoce morza. Aby zamarynować krewetki wystarczy zmiażdżyć 2-3 ząbki czosnku na papkę i wymieszać z surowymi (nie różowymi - bo takie są już poddane obróbce cieplnej) dodając 1-2 łyżki oleju lub oliwy i posiekaną drobno bazylię. Takie zamknąć w torbie
Sztuka gotowania w/g SamiryCzarny makaron wstążki barwiony sepią z pikantnymi krewetkami koktajlowymi - szybka propozycja dla miłośników dań makaronowych z dodatkiem owoców morza. Składniki na 2 porcje: 200 g czarnego makaronu 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku suszona papryczka chilli 2 łyżki masła łyżka oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego garść siekanej natki pietruszki Makaron ugotować al dente według instrukcji
wyzwania kuchennePodpytałam Was na Facebooku i okazuje się, że jesteście bardzo zainteresowani przepisami na ryby i owoce morza. Przyznam, że takich receptur na blogu jest stanowczo za mało, szczególnie zważywszy na fakt, ze sama jem ryby 1-2 razy w tygodniu. Planuję więc regularnie dzielić się z Wami moimi pomysłami na proste obiady z rybą w roli głównej
Chilli Czosnek i OliwaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron z kalmarami w delikatnym sosie cytrynowo-maślanym. Jeśli lubicie dania z owocami morza, koniecznie sprawdźcie również przepis na makaron z krewetkami w sosie śmietanowym . Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 200 g mrożonych kalmarów - kilka pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - pół papryczki chili bez pestek - sok z połowy cytryny
Bez Cebuliroku o tej porze – święta, święta i po świętach. Lekka sałatka, o nietypowych barwach powinna zachęcić amatorów owoców morza… i nie tylko. Dla bardziej zabieganych – czarne tortelloni i krewetki kupione prawie gotowe, więc samo przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek. Składniki: - 500g czarnych tortelloni z łososiem wędzonym i ricottą - ok. 400g
mojewypiekiinietylkoTempura to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z warzyw lub owoców morza pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu. Ciasto do tempury w wersji podstawowej przygotowuje się z połączenia lodowatej wody z mąką. Tak zrobione ciasto ma niemalże przejrzystą konsystencję i po usmażeniu jest niesamowicie lekkie. W nieco rozbudowanej wersji do ciasta na tempurę dodawane
MeCooksTempura to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z warzyw lub owoców morza pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu. Ciasto do tempury w wersji podstawowej przygotowuje się z połączenia lodowatej wody z mąką. Tak zrobione ciasto ma niemalże przejrzystą konsystencję i po usmażeniu jest niesamowicie lekkie. W nieco rozbudowanej wersji do ciasta na tempurę dodawane
MeCookssuper przepis na weekendową przekąskę lub sylwestrowe party - musicie jednak lubić owoce morza. Dziś zaserwuję kalmary w chrupiącym lekkim cieście. Czytaj więcej
Ana Mari's worldsuper przepis na weekendową przekąskę lub sylwestrowe party - musicie jednak lubić owoce morza. Dziś zaserwuję kalmary w chrupiącym lekkim cieście. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPrzepis kuchni portugalskiej zaczerpnięty z ulotki Biedronki. Danie przepyszne o ile oczywiście lubicie owoce morza i kalmary. Delikatnie nadziane tuby kalmarów idealnie komponują się z kiełbasą Porco Preto Painha która to dojrzewa powoli w specjalnych piwnicach w Alentejo. Kiełbasa wytwarzana jest z mięsa czarnych prosiąt. Zapraszam na danie godne mistrzów. Lulas recheadas czyli faszerowane kalmary po portugalsku. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniedniach 26/01 - 26/02 wraz z Mikserem Kulinarnym organizowałam akcje kulinarną o tytule "Owoce Morza" Celem przedsięwzięcia było zebranie pomysłów na dania, przystawki, zupy, desery, których bazą są frutti di mare :) Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom :) Wszystkie dania znajdziecie tutaj: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/owoce-morza-2 Łącznie zebrałam 18 przesmacznych przepisów z czego poniżej publikuję 3 najciekawsze wg mnie potrawy
upichconaSylwester, Nowy Rok, Karnawał, to okres kiedy na stołach królują przystawki. Dzisiejsze danie będzie dla miłośników owoców morza, ale mam nadzieję, że nie tylko. Langusta – prawdziwy rarytas i jednocześnie kulinarne wyzwanie. Zbyt długie gotowanie lub stosowanie zbyt intensywnych przypraw może ją pozbawić wspaniałego smaku. Dlatego, szukając inspiracji wybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki: - 2 zamrożone ogony langusty (280g
mojewypiekiinietylko