Krewetki w białym winie to pyszne i chyba najbardziej popularne z danie z tymi owocami morza w roli głównej. To taka klasyka gatunku, która zawsze smakuje. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie kilka chwil i jest bardzo proste do zrobienia. Do kompletu potrzebujemy chrupiącej bagietki i kieliszka schodzonego białego wina i od razu poczujemy się jak w jednym
Kulinarne przygody GatityZnowu gotujesz te potwory- stwierdziła moja mama, widząc, co wkładam do garnka. Nie jest fanką owoców morza. Choć sam smak może nawet jej odpowiada, bo sos z gotowania może zajadać, to jednak same stwory mają dla niej nieprzyjemną konsystencję. Z tego co słyszę, to właśnie to jest główną przyczyną antypatii względem tego typu potraw. Na to już chyba
PichceniomaniaPisałam Wam wczoraj o miłości do owoców morza. Dzisiejsza propozycja, to takie nasze rozpieszczanie - wszystko co uwielbiamy - wyraźne smaki, piękny aromat, świeżość ziół - czego można chcieć więcej? Aż ślinianki zaczynają mocniej pracować, takie to dobre! :) Składniki: krewetki, sok z 1 limonki, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki sumaku, 1/4 ostrej papryki, sól, oliwa z oliwek Składniki marynaty umieścić
Plate of JoyCeviche to jest rodzaj lekkiej sałatki z surowej ryby, albo owoców morza marynowanych w soku z limonki. Do tej sałatki wykorzystujemy świeże ryby, wiele osób się tego boi, jednak jeśli znajdziecie dobry sklep z rybami to nie musicie się już tego obawiać. Pokażę Wam jak przygotować ceviche z krewetek. Jeśli mimo wszystko nadal się obawiacie surowych krewetek(...)cytryny 1/2 papryczki chilli sok z 1/2 grejpfruta szczypta soli garść świeżej kolendry szczypta białego pieprzu 200g surowych krewetek 1/2 czerwonej cebuli Możecie w tym daniu wykorzystać dowolne owoce cytrusowe, jakie lubicie. Oczywiście pamiętajcie, że podstawą jest limonka. W zależności od tego jakie krewetki macie, dajcie je do sałatki w całości, albo pokrójcie na mniejsze kawałki. Ceviche z krewetek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i mocno wyraziste w smaku krewetki są doskonała propozycją dla fanów owoców morza w nowatorskiej odsłonie. Podane na grzankach idealnie sprawdzą się jako przystawka lub w roli imprezowej przekąski. Składniki: 225g obranych, pozbawionych żyłek mrożonych krewetek 2cm świeżego imbiru sok z wyciśniętej 1 cytryny 1 papryczka chilli 2 pęczki świeżej natki z pietruszki
Szalona Kuchnia Ewelinyspaghetti z krewetkami to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Czas: 12-15 minut Poziom trudności: łatwe Najlepszy przepis na spaghetti z krewetkami Spaghetti
Niedzielny kucharzspaghetti z krewetkami to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Czas: 12-15 minut Poziom trudności: łatwe Najlepszy przepis na spaghetti z krewetkami Spaghetti
Niedzielny kucharzPyszne, zdrowe spaghetti z czosnkowymi krewetkami to idealny pomysł na obiad dla miłośnika owoców morza. Jest ostre, a za razem delikatne. Pełne pysznych przypraw wspomagających metabolizm, zdrowego białka i dobrych węglowodanów. Zaserwujcie sobie odrobinę luksusu rodem z ekskluzywnej restauracji! Składniki na 1-2 porcje: Garść makaronu razowego spaghetti 200g krewetek (mogą być mrożone) 2 łyżki oleju kokosowego Szczypta
CzarnawisienkaCzarny makaron wstążki barwiony sepią z pikantnymi krewetkami koktajlowymi - szybka propozycja dla miłośników dań makaronowych z dodatkiem owoców morza. Składniki na 2 porcje: 200 g czarnego makaronu 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku suszona papryczka chilli 2 łyżki masła łyżka oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego garść siekanej natki pietruszki Makaron ugotować al dente według instrukcji
wyzwania kuchennePodpytałam Was na Facebooku i okazuje się, że jesteście bardzo zainteresowani przepisami na ryby i owoce morza. Przyznam, że takich receptur na blogu jest stanowczo za mało, szczególnie zważywszy na fakt, ze sama jem ryby 1-2 razy w tygodniu. Planuję więc regularnie dzielić się z Wami moimi pomysłami na proste obiady z rybą w roli głównej
Chilli Czosnek i OliwaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron z kalmarami w delikatnym sosie cytrynowo-maślanym. Jeśli lubicie dania z owocami morza, koniecznie sprawdźcie również przepis na makaron z krewetkami w sosie śmietanowym . Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 200 g mrożonych kalmarów - kilka pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - pół papryczki chili bez pestek - sok z połowy cytryny
Bez Cebuliroku o tej porze – święta, święta i po świętach. Lekka sałatka, o nietypowych barwach powinna zachęcić amatorów owoców morza… i nie tylko. Dla bardziej zabieganych – czarne tortelloni i krewetki kupione prawie gotowe, więc samo przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek. Składniki: - 500g czarnych tortelloni z łososiem wędzonym i ricottą - ok. 400g
mojewypiekiinietylkoTempura to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z warzyw lub owoców morza pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu. Ciasto do tempury w wersji podstawowej przygotowuje się z połączenia lodowatej wody z mąką. Tak zrobione ciasto ma niemalże przejrzystą konsystencję i po usmażeniu jest niesamowicie lekkie. W nieco rozbudowanej wersji do ciasta na tempurę dodawane
MeCooksTempura to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z warzyw lub owoców morza pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu. Ciasto do tempury w wersji podstawowej przygotowuje się z połączenia lodowatej wody z mąką. Tak zrobione ciasto ma niemalże przejrzystą konsystencję i po usmażeniu jest niesamowicie lekkie. W nieco rozbudowanej wersji do ciasta na tempurę dodawane
MeCooks