owoce morza - 5166 przepisów (strona:36/345)

Krewetki w bialym winie 108

Krewetki w białym winie to pyszne i chyba najbardziej popularne z danie z tymi owocami morza w roli głównej. To taka klasyka gatunku, która zawsze smakuje. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie kilka chwil i jest bardzo proste do zrobienia. Do kompletu potrzebujemy chrupiącej bagietki i kieliszka schodzonego białego wina i od razu poczujemy się jak w jednym

Kulinarne przygody Gatity
Pani ośmiornica tapla się w pomidorach 156

Znowu gotujesz te potwory- stwierdziła moja mama, widząc, co wkładam do garnka. Nie jest fanką owoców morza. Choć sam smak może nawet jej odpowiada, bo sos z gotowania może zajadać, to jednak same stwory mają dla niej nieprzyjemną konsystencję. Z tego co słyszę, to właśnie to jest główną przyczyną antypatii względem tego typu potraw. Na to już chyba

Pichceniomania
Krewetki z jogurtem i ziołami 166

Pisałam Wam wczoraj o miłości do owoców morza. Dzisiejsza propozycja, to takie nasze rozpieszczanie - wszystko co uwielbiamy - wyraźne smaki, piękny aromat, świeżość ziół - czego można chcieć więcej? Aż ślinianki zaczynają mocniej pracować, takie to dobre! :) Składniki: krewetki, sok z 1 limonki, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki sumaku, 1/4 ostrej papryki, sól, oliwa z oliwek Składniki marynaty umieścić

Plate of Joy
Ceviche z krewetek 105

Ceviche to jest rodzaj lekkiej sałatki z surowej ryby, albo owoców morza marynowanych w soku z limonki. Do tej sałatki wykorzystujemy świeże ryby, wiele osób się tego boi, jednak jeśli znajdziecie dobry sklep z rybami to nie musicie się już tego obawiać. Pokażę Wam jak przygotować ceviche z krewetek. Jeśli mimo wszystko nadal się obawiacie surowych krewetek(...)cytryny 1/2 papryczki chilli sok z 1/2 grejpfruta szczypta soli garść świeżej kolendry szczypta białego pieprzu 200g surowych krewetek 1/2 czerwonej cebuli Możecie w tym daniu wykorzystać dowolne owoce cytrusowe, jakie lubicie. Oczywiście pamiętajcie, że podstawą jest limonka. W zależności od tego jakie krewetki macie, dajcie je do sałatki w całości, albo pokrójcie na mniejsze kawałki. Ceviche z krewetek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości 158

Szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i mocno wyraziste w smaku krewetki są doskonała propozycją dla fanów owoców morza w nowatorskiej odsłonie. Podane na grzankach idealnie sprawdzą się jako przystawka lub w roli imprezowej przekąski. Składniki: 225g obranych, pozbawionych żyłek mrożonych krewetek 2cm świeżego imbiru sok z wyciśniętej 1 cytryny 1 papryczka chilli 2 pęczki świeżej natki z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Spaghetti z krewetkami w maślanym sosie 184

spaghetti z krewetkami to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Czas: 12-15 minut Poziom trudności: łatwe Najlepszy przepis na spaghetti z krewetkami Spaghetti

Niedzielny kucharz
Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym 219

spaghetti z krewetkami to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Czas: 12-15 minut Poziom trudności: łatwe Najlepszy przepis na spaghetti z krewetkami Spaghetti

Niedzielny kucharz
Spaghetti z czosnkowymi krewetkami 179

Pyszne, zdrowe spaghetti z czosnkowymi krewetkami to idealny pomysł na obiad dla miłośnika owoców morza. Jest ostre, a za razem delikatne. Pełne pysznych przypraw wspomagających metabolizm, zdrowego białka i dobrych węglowodanów. Zaserwujcie sobie odrobinę luksusu rodem z ekskluzywnej restauracji! Składniki na 1-2 porcje: Garść makaronu razowego spaghetti 200g krewetek (mogą być mrożone) 2 łyżki oleju kokosowego Szczypta

Czarnawisienka
Czarny makaron z krewetkami koktajlowymi 226

Czarny makaron wstążki barwiony sepią z pikantnymi krewetkami koktajlowymi - szybka propozycja dla miłośników dań makaronowych z dodatkiem owoców morza. Składniki na 2 porcje: 200 g czarnego makaronu 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku suszona papryczka chilli 2 łyżki masła łyżka oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego garść siekanej natki pietruszki  Makaron ugotować al dente według instrukcji

wyzwania kuchenne
Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką 185

Podpytałam Was na Facebooku i okazuje się, że jesteście bardzo zainteresowani przepisami na ryby i owoce morza. Przyznam, że takich receptur na blogu jest stanowczo za mało, szczególnie zważywszy na fakt, ze sama jem ryby 1-2 razy w tygodniu. Planuję więc regularnie dzielić się z Wami moimi pomysłami na proste obiady z rybą w roli głównej

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z kalmarami w sosie maślanym 177

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron z kalmarami w delikatnym sosie cytrynowo-maślanym. Jeśli lubicie dania z owocami morza, koniecznie sprawdźcie również przepis na makaron z krewetkami w sosie śmietanowym . Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 200 g mrożonych kalmarów - kilka pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - pół papryczki chili bez pestek - sok z połowy cytryny

Bez Cebuli
Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek 166

roku o tej porze – święta, święta i po świętach. Lekka sałatka, o nietypowych barwach powinna zachęcić amatorów owoców morza… i nie tylko. Dla bardziej zabieganych – czarne tortelloni i krewetki kupione prawie gotowe, więc samo przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek.   Składniki: - 500g czarnych tortelloni z łososiem wędzonym i ricottą - ok. 400g

mojewypiekiinietylko
Krewetki w tempurze 90

Tempura to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z warzyw lub owoców morza pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu. Ciasto do tempury w wersji podstawowej przygotowuje się z połączenia lodowatej wody z mąką. Tak zrobione ciasto ma niemalże przejrzystą konsystencję i po usmażeniu jest niesamowicie lekkie. W nieco rozbudowanej wersji do ciasta na tempurę dodawane

MeCooks
Krewetki w tempurze 291

Tempura to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z warzyw lub owoców morza pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu. Ciasto do tempury w wersji podstawowej przygotowuje się z połączenia lodowatej wody z mąką. Tak zrobione ciasto ma niemalże przejrzystą konsystencję i po usmażeniu jest niesamowicie lekkie. W nieco rozbudowanej wersji do ciasta na tempurę dodawane

MeCooks
Smażone kalmary w chrupiącym cieście 237

super przepis na weekendową przekąskę lub sylwestrowe party - musicie jednak lubić owoce morza. Dziś zaserwuję kalmary w chrupiącym lekkim cieście. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Smażone kalmary w chrupiącym cieście 237

super przepis na weekendową przekąskę lub sylwestrowe party - musicie jednak lubić owoce morza. Dziś zaserwuję kalmary w chrupiącym lekkim cieście. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Lulas recheadas czyli faszerowane kalmary po portugalsku 319

Przepis kuchni portugalskiej zaczerpnięty z ulotki Biedronki. Danie przepyszne o ile oczywiście lubicie owoce morza i kalmary. Delikatnie nadziane tuby kalmarów idealnie komponują się z kiełbasą Porco Preto Painha która to dojrzewa powoli w specjalnych piwnicach w Alentejo. Kiełbasa wytwarzana jest z mięsa czarnych prosiąt. Zapraszam na danie godne mistrzów. Lulas recheadas czyli faszerowane kalmary po portugalsku. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Akcja OWOCE MORZA czyli potrawy z głębin mórz i oceanów :) 181

dniach 26/01 - 26/02 wraz z Mikserem Kulinarnym organizowałam akcje kulinarną o tytule "Owoce Morza" Celem przedsięwzięcia było zebranie pomysłów na dania, przystawki, zupy, desery, których bazą są frutti di mare :)   Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom :) Wszystkie dania znajdziecie tutaj: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/owoce-morza-2 Łącznie zebrałam 18 przesmacznych przepisów z czego poniżej publikuję 3 najciekawsze wg mnie potrawy

upichcona
Pieczone ogony langusty 304

Sylwester, Nowy Rok, Karnawał, to okres kiedy na stołach królują przystawki. Dzisiejsze danie będzie dla miłośników owoców morza, ale mam nadzieję, że nie tylko. Langusta – prawdziwy rarytas i jednocześnie kulinarne wyzwanie. Zbyt długie gotowanie lub stosowanie zbyt intensywnych przypraw może ją pozbawić wspaniałego smaku. Dlatego, szukając inspiracji wybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki: - 2 zamrożone ogony langusty (280g

mojewypiekiinietylko