owoce morza - 5166 przepisów (strona:36/345)

Ośmiorniczki baby w sosie własnym / Baby octopus in its own sauce 123

Scroll down for recipe in English. Czas na coś, co uwielbiam, czyli owoce morza. Dziś przepis na szybkie i łatwe w przygotowaniu mini ośmiorniczki w sosie własnym. Duszone z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Do tego wystarczy lekka sałatka i kawałek chrupiącego pieczywa. Pychota! Składniki: (2 porcje) około 800 g. mrożonych surowych ośmiorniczek baby 3 mniejsze cebule

Delicious Place
Orzo z krewetkami i marynowaną fetą 91

Krewetki, ogólnie owoce morza, to nie moja bajka. Takie bajki pochłania mój małżonek i dla niego sięgnęłam po przepis do książki Yotama Ottolenghiego „Prosto”. Cóż, nie powiem, aby jego przepisy były proste w moim rozumieniu tego słowa, ale też trudu większego nie ma. Jest za to całe morze smaków. 2 porcje: ok. 150 g makaronu orzo

Kucharzyca
Moules Marinieres/Mule w białym winie 125

Coraz częściej w Polsce dostać można dobrej jakości (i świeżości) owoce morza i żal byłoby z tego nie skorzystać. Więc korzystam - coraz chętniej i coraz częściej. MOULE MARINIERES/MULE W BIAŁYM WINIE Składniki: - 1 kilogram muli - 2 szalotki - 3 ząbki czosnku - 1 szklanka białego wina - sól - pieprz Przygotowanie: Mule czyścimy i wyrzucamy te, które są otwarte i nie zamykają

Życie zamknięte w smaku
Grillowana ośmiornica 195

Niektórzy ludzie twierdzą, że nie lubią owoców morza. Niektórzy twierdzą, że mięso ośmiornicy jest twarde i gumowate. Moja odpowiedź jest następująca: zmieńcie restaurację na lepszą. Albo jeszcze lepiej spróbujcie przygotować ośmiornicę według tego przepisu - nie jest ani twarda, ani gumowata, lecz po prostu wyborna, z doskonale podkreślonym smakiem. Przygotowania dania jest zaś  banalnie proste. Słowem rewelacja

Wyprawy kulinarne
C - Krewetkowe eksperymenty 173

Powoli dojrzewam do kulinarnych eksperymentów z udziałem owoców morza.  Zaczełam ostrożnie - od krewetek, chociaż nie na tyle ostrożnie by posiłkować się jakimiś podpatrzonymi przepisami - intuicyjnie podałam je w wersji sałatkowej według własnego "widzi mi się" - i gdyby tylko moja grupa testowa lubiła "morskie robale" można by uznać eksperyment za udany;)) Sałatka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Risotto szafranowe z małżami 87

Efektowe danie w postaci kremowego risotto z szafranem ale w wersji dla wielbicieli owoców morza. Jeżeli nie macie możliwości użycia świeżych małży to nadadzą się również te mrożone, nawet jeżeli są bez muszelek.  Składniki na 2 porcje: 500 g małży 200 g ryżu arborio lub carnarolli 2 szkl. bulionu warzywnego szklanka wytrawnego białego wina szalotka 2 ząbki

wyzwania kuchenne
Zupa pomidorowa z dorszem i krewetkami 117

diecie może być smacznie. Dowodem na to jest zupa pomidorowa z owocami morza i dorszem. Szybka w przygotowaniu, sycąca i do tego zdrowa. Można ją wzbogacić o pikantny, egzotyczny dodatek np. marynowanego kaktusa, którego ja akurat miałam w lodowce dzięki uprzejmości znajomego kucharza. To fajny dodatek do zup. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mule w białym winie 202

Mule w białym winie (małże po marynarsku) to klasyka wśród dań z owoców morza. Zapewne wiele osób się skrzywi i w ogóle nie wejdzie na ten przepis. A szkoda. Małże smakują wybornie (zupełnie inaczej niż wyglądają! bo nie ma co się oszukiwać – z wyglądu są okropne!). Są niskokaloryczne, mają dużo białka i przygotowuje się je błyskawicznie. Łączny

Poezja smaku
Łosoś norweski z sorbetem truskawkowym na sałatce z pieczonymi pomidorkami 127

Gorąco polecam gorącego łososia z lodowatym sorbetem. Jako uzupełnienie doskonała jest sałatka z pieczonymi pomidorami. Ja dorzucam jeszcze mozzarellę. Jeżeli jednak jesteście z tych, którzy nie lubią połączenia owoców morza z serami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej cebuli. W sumie, to ciężki wybór, która wersja jest lepsza ;) Składniki dla 4 osób: Sorbet truskawkowy

Pełny talerz
Frutti di mare według Blondynki 162

Składniki: 250 g owoców morza 5 szt krewetek Black Tiger (opcjonalnie) 200 g dzikiego(...)ryżu 50 g wędzonego boczku 4-5 ząbków czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki garść zielonych oliwek (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zamrożone owoce morza opłukać gorącą wodą. Pokrojony drobno boczek i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać owoce morza. Po 2-3 minutach dodać ugotowany ryż, pokrojone oliwki

Blondynka Gotuje
Krewetki w bialym winie 74

Krewetki w białym winie to pyszne i chyba najbardziej popularne z danie z tymi owocami morza w roli głównej. To taka klasyka gatunku, która zawsze smakuje. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie kilka chwil i jest bardzo proste do zrobienia. Do kompletu potrzebujemy chrupiącej bagietki i kieliszka schodzonego białego wina i od razu poczujemy się jak w jednym

Kulinarne przygody Gatity
Pani ośmiornica tapla się w pomidorach 127

Znowu gotujesz te potwory- stwierdziła moja mama, widząc, co wkładam do garnka. Nie jest fanką owoców morza. Choć sam smak może nawet jej odpowiada, bo sos z gotowania może zajadać, to jednak same stwory mają dla niej nieprzyjemną konsystencję. Z tego co słyszę, to właśnie to jest główną przyczyną antypatii względem tego typu potraw. Na to już chyba

Pichceniomania
Krewetki z jogurtem i ziołami 135

Pisałam Wam wczoraj o miłości do owoców morza. Dzisiejsza propozycja, to takie nasze rozpieszczanie - wszystko co uwielbiamy - wyraźne smaki, piękny aromat, świeżość ziół - czego można chcieć więcej? Aż ślinianki zaczynają mocniej pracować, takie to dobre! :) Składniki: krewetki, sok z 1 limonki, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki sumaku, 1/4 ostrej papryki, sól, oliwa z oliwek Składniki marynaty umieścić

Plate of Joy
Ceviche z krewetek 67

Ceviche to jest rodzaj lekkiej sałatki z surowej ryby, albo owoców morza marynowanych w soku z limonki. Do tej sałatki wykorzystujemy świeże ryby, wiele osób się tego boi, jednak jeśli znajdziecie dobry sklep z rybami to nie musicie się już tego obawiać. Pokażę Wam jak przygotować ceviche z krewetek. Jeśli mimo wszystko nadal się obawiacie surowych krewetek(...)cytryny 1/2 papryczki chilli sok z 1/2 grejpfruta szczypta soli garść świeżej kolendry szczypta białego pieprzu 200g surowych krewetek 1/2 czerwonej cebuli Możecie w tym daniu wykorzystać dowolne owoce cytrusowe, jakie lubicie. Oczywiście pamiętajcie, że podstawą jest limonka. W zależności od tego jakie krewetki macie, dajcie je do sałatki w całości, albo pokrójcie na mniejsze kawałki. Ceviche z krewetek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości 123

Szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i mocno wyraziste w smaku krewetki są doskonała propozycją dla fanów owoców morza w nowatorskiej odsłonie. Podane na grzankach idealnie sprawdzą się jako przystawka lub w roli imprezowej przekąski. Składniki: 225g obranych, pozbawionych żyłek mrożonych krewetek 2cm świeżego imbiru sok z wyciśniętej 1 cytryny 1 papryczka chilli 2 pęczki świeżej natki z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania