owoce morza - 5166 przepisów (strona:296/345)

[Notka] Pošip, Čara, 2019 65

roku produkcyjnym. Uprawy odmiany Pošip Większość nasadzeń Pošipu znajduje się w miejscowościach Čara i Smokvica, w szczególności w dużych basenach żyznej ziemi w dolinie otoczonej wzgórzami i osłoniętej od Morza Adriatyckiego na południu. Chociaż Pošip jest uprawiany w całej Dalmacji, wielu mieszkańców uważa, że to właśnie z tej doliny pochodzą najlepsze winogrona. Winorośl tej odmiany jest również z powodzeniem(...)Pošip z miejscowości Čara na wyspie Ko rčula Wygląd: W ino w kolorze złotym o średniej intensywności barwy Nos: o średniej intensywności aromatów, jednak bardzo bogaty. Znajdziemy tutaj żółte owoce, takie jak jabłka i dojrzałe gruszki, odrobinę mango i niedojrzałego ananasa oraz świeże i suszone figi a to wszystko wzbogacone aromatami białych kwiatów, takich jak lipa czy akacja

Kate's Kitchen
Lekka sałatka z cytrusów 174

choć prawdopodobnie przeciwników cytrusów jest niemalże tak samo dużo jak ich zwolenników to paradoksalnie nie ma lepszego czasu by się nimi zajadać, niż właśnie teraz, kiedy w krajach basenu morza śródziemnego zrywane są prawie dojrzałe, po brzegi wypełnione południowym słońcem by po kilku dniach pojawić się u nas. Nie da się ukryć, że pomarańcze, mandarynki, cytryny czy grejpfruty zajmują(...)słodkie. Okazuje się nawet, że już sam ich kojący, relaksujący zapach potrafi wprowadzić nas w dobre samopoczucie. I co tu kryć, pomimo że dawno obalono mit, iż spośród owoców zawierają najwięcej witaminy C, kocham je miłością bezgraniczną i nie potrafię sobie odmówić. A z tej miłości rodzą się takie pomysły jak ten na pyszną, lekką, maksymalnie soczystą sałatkę

Fitsweet.me
Proste dania z kilku składników 93

zamówić we frisco.pl bezpośrednio przez naszego bloga – dodaj je do listy zakupów. Pamiętaj, ta funkcjonalność istnieje tylko dla Twojej wygody. Nie doliczamy do zakupów żadnej prowizji. Mięso/owoce morza Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g 500 g wołowiny mielonej 8 skrzydełek z kurczaka 250 g surowych krewetek 4 plastry bekonu Warzywa Mała sałata karbowana lub masłowa(...)marchewki Mała główka czerwonej kapusty 2 czerwone papryki 1 cebula Główka czosnku 2 średniej wielkości bakłażany 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 3 pomidory1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku Owoce Dojrzałe mango Cytryna Zioła/przyprawy Kolendra lub pietruszka posiekana Garść posiekanych orzechów ziemnych lub laskowych Szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego ¼ szklanki

Niedzielny kucharz
Moja wielka, grecka jesień 141

pachniała ogórkami małosolnymi:) Czy ktoś rozpoznaje co to takiego? Znane i z naszych polskich ogrodów wijce. To co w Grecji najwspanialsze, czyli gaje oliwne. Przy drodze, prawie nas samym morzem- szkarłatka. Ciekawe czy to ta sama co u nas? Tajemnicze drzewo w Kerkyrze, z niesamowitymi naroślami- czy to korzenie powietrzne? Niestety nie udało się nam zwiedzić najsłynniejszych ogrodów w Kerkyrze(...)przyszłość). Tutaj park przy starej twierdzy- niewielki, ale klimatyczny, z milionami gadatliwych cykad. Ten krzak to figa. Mimo, że była obżarta przez przechodniów, udało mi się zdobyć kilka owoców. Dla fig prosto z drzewa mogłabym się przeprowadzić do krajów śródziemnomorskich choćby zaraz (kuszą mnie bardziej niż tamtejszy klimat:)). Ciekawy pomysł zacienienia miejsc parkingowych ogromną glicynią. Niestety było po sezonie

les mirabelles
Placki gryczane (bezglutenowe) 157

dobiegł końca... szkoda, bo to był pierwszy wyjazd od dawna kiedy naprawdę odpoczęłam :-) a dodam, że byliśmy na tych wakacjach z dziećmi - nie wyobrażam sobie inaczej... Cisza, spokój, las, morze... Moje młodsze dziecko jest wprost idealne na takie wyjazdy - przesypiało całe noce, a w dzień spokojnie  się bawiło :-) Starsza - można rzec weteranka rodzinnych wyjazdów - miała już własne pomysły(...)było, minęło... teraz pora wrócić do rzeczywistości, a ta już w weekend wzbudzi wiele emocji - będziemy chrzcić maleństwo... Energii do przygotowań dostarczą z pewnością placki gryczane z owocami. Ja wykorzystuję najczęściej jabłka, bo bardzo mi takie połączenie smakuje :-)  SKŁADNIKI 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka sody 6 - 7 łyżek mąki gryczanej

Czary - gary w kuchni
Recenzja frytkownicy powietrznej 4SWISS 99

przede wszystkim pysznych dań.  Serdecznie zapraszam do ich obejrzenia, gdzie krok po kroku pokażę Ci, jak je przygotować. Tymczasem zostawiam Ci przepis na pyszny niczym prosto z nad morza obiad: pieczoną rybę z łódeczkami z ziemniaków i szparagami w orzechowym pesto. składniki: - tuszka ulubionej ryby u mnie dorada - ziemniaki - szparagi - pomarańcz - świeże zioła: lubczyk, oregano, natka pietruszki(...)wykładamy na talerz, ziemniaczki polewamy jogurtowym sosem a szparagi orzechowym pesto.  Pyszne, zdrowe i takie szybkie danie! W kilka minut możemy zjeść obiad, jakbyśmy byli na wakacjach nad morzem! Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam Cię na mój Instagram - Smyk_w_kuchni_blog. Życzę smacznego! Na koniec zostawiam Ci jeszcze garść informacji technicznych o urządzeniu. Gotowe funkcje: Chicken (kurczak

SMYKWKUCHNI
Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 155

chwile kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika! Coś co dodatkowo nie będzie męczyło naszego sumienia i nie będzie dręczyło uporczywymi wyrzutami sumienia! Figowe brownie! Ciasto zrobione z suszonych owoców, orzechów i gorzkiej czekolady! Samo zdrowie! A kiedy brownie jest dobrze schłodzone smakuje jak najlepsze pralinki! Pycha! Przepis pochodzi z książki, do której mamy ostatnio słabość. Wiele słyszeliśmy dobrego(...)nawodnienia, poniżej fragment "Karoliny odNOWA" (...) Kluczem do odpowiedniego nawodnienia organizmu nie jest jednak wypijanie hektolitrów wody.  Nadieżda Siemonowa, rosyjska terapeutka, zajmująca się naturalnymi metodami leczenia, która prowadzi nad Morzem Czarnym Szkołę zdrowia, w książce „Szkoła zdrowia" tłumaczy to tak: „Można rzec, że w organizmie są dwa oceany. Jeden znajduje się wewnątrz komórek, a drugi poza nimi. Dobre zdrowie zależy

Plate of Joy
Papryka faszerowana mięsem 144

przypłynęła do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej pod koniec XV wieku.  Na europejskie stoły trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi . Najwcześniej uprawiana była w państwach zlokalizowanych w basenie Morza Śródziemnego, później dotarła do Bułgarii, Rumunii, na Węgry, do Czech i Słowacji. Do Polski przywędrowała pod koniec XVII wieku. Istnieje około 2000 odmian tego warzywa. Papryka występuje w różnych postaciach(...)bogate źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Odmiany czerwone mają większa zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. Mówiąc o owocach tej rośliny, nie sposób nie wspomnieć o kapsaicynie, która nadaje im ostrość. Kapsaicyna obecna jest głównie w pestkach oraz białych błonkach papryki. Papryka jest również dobrym źródłem błonnika

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z czerwonej papryki dla leniwych 174

warzyw.  przypłynęła do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej pod koniec XV wieku. Na europejskie stoły trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi . Najwcześniej uprawiana była w państwach zlokalizowanych w basenie Morza Śródziemnego, później dotarła do Bułgarii, Rumunii, na Węgry, do Czech i Słowacji. Do Polski przywędrowała pod koniec XVII wieku. Istnieje około 2000 odmian tego warzywa. Papryka występuje w różnych(...)bogate źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Odmiany czerwone mają większa zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. Mówiąc o owocach tej rośliny, nie sposób nie wspomnieć o kapsaicynie, która nadaje im ostrość. Kapsaicyna obecna jest głównie w pestkach oraz białych błonkach papryki. Papryka jest również dobrym źródłem błonnika

Kulinarne przygody Gatity
Liedster Blog 135

wolnym czasie - poza kucharzeniem?     Ogrodem , szydełkowaniem   8. Jaka byłaby Twoja wymarzona podróż kulinarna?     Ostatnio polubiłam smaki śródziemnomorskie i chętnie wybrałabym się nad to morze. 9. Jakie jest Twoje najprzyjemniejsze kulinarne wspomnienie?    Sernik upieczony w ognisku 10. Co myślisz o fast-foodach?     Profanacja żywności . Powinny zniknąć 11. Kto jest  dla Ciebie(...)Śledzie w galarecie   3. Ulubiony gadżet w kuchni?             Robot wielofunkcyjny    4. Warzywa czy owoce?            Warzywa     5.  Idealne śniadanie to..           Jajko sadzone na pierzynce z warzyw

Eli Gotowanie
Kooperatywa spożywcza, czyli jaki jeść zdrowo i niedrogo 111

nami od samego początku i można nas oszukać raz, góra dwa razy. Nie więcej. I co jeszcze? Duża kooperatywa regionalna, gdzie np. do gór jej bliżej niż do morza, będzie miała ryby prosto z kutra. Bo rybakom opłaca się przyjechać z dużym zamówieniem do Wrocławia. Rolnikowi z Woźnik na Śląsku opłaca się przysyłać całe palety kasz i bakalii(...)jeszcze wniesie do garażu. A czasem w gratisie dorzuci ekologiczną rzodkiewkę, czy jabłka dla dzieci. I najlepsze. Lokalny rolnik dla ciebie i tylko dla ciebie wyhoduje wybrane przez ciebie owoce i warzywa i/lub zapewni ci dostawę raz w miesiącu wiejskiej eko kury (ale o tzw. RWSach to już innym razem). Dolnoślązaków mogę tylko szczerze zaprosić do naszej kooperatywy KOOPERATYWA

gutfut
Costantino - winnica z Palermo 91

przez Piotra Chełchowskiego.  Sycylia cieszy się coraz większym powodzeniem w Polsce. Bez wątpienia ma na to wpływ fakt, że coraz więcej Rodaków spędza wakacje na tej największej wyspie Morza Śródziemnego. Ciekawość z pewnością wzmagają endemiczne odmiany winogron uprawiane tylko, bądź głównie, na Sycylii. Ciężko jest wymienić wszystkie winiarskie regiony sycylijskie; winorośl uprawia się niemal na całej wyspie. Niemniej(...)mogłyby równie dobrze znajdować się w różnych krajach. Okolice Palermo to typowe południe Europy. Z winogronami dojrzewającymi tak szybko, że są zbierane już pod koniec sierpnia. Pod palącym słońcem owoce dojrzewają tak silnie, że wina często są odbierane jako zbyt alkoholowe, bądź po prostu nudne. Na szczęście tak nie było z winami z winnicy Costantino, które mieliśmy okazję próbować

królestwo garów
Magia jakości i smaku 116

mały skrawek Hiszpanii, w którym zakochałem się od pierwszej chwili. Niezwykłe miasto łączące wiele kultur, smaków i krajobrazów. Jeżeli ktoś zastanawia się, czy wyjechać w góry, czy nad morze to polecam jechać do Walencji!!! Jestem bardzo wdzięczny losowi, że dostałem się do tego projektu, który otworzył przede mną – czyli przed skromnym chłopakiem z niewielkiej wsi, wiele możliwości. Mam szansę(...)chorizo, wykwintnymi winami i paella. Dotarło do mnie, że istotą jest wydobycie jak największej ilości smaków z produktów, dzięki czemu używa się mniej przypraw i minimalizuje straty warzyw i owoców (Hiszpanie to naprawdę oszczędny naród). Co więcej, nadaje to potrawom nieziemskich cech organoleptycznych. Sekret Jamón ibérico O tutejszej kuchni można by pisać bez końca, jednak ja chciałbym przybliżyć temat

Gotuj po hiszpańsku
„Ta ostatnia niedziela…” 87

Jaume’iego była wycieczka statkiem po Albuferze. Historia jeziora otoczonego polami ryżowymi jest bardzo interesująca. Albufera jest oddzielona od morza przez mierzeję, co pozwala aby tak blisko morza utworzył się wielki zbiornik wodny o słodkich wodach. Większość parku przyrody to pola ryżu niełuskanego z „arroz bomba” i ryżu „albufera”, oba używane lokalnie(...)wizyta tutaj to „must have” dla każdego, nie tylko dla kucharzy czy pasjonatów kulinarnych. Mercat to taka „świątynia gastronomii” – różnorodność lokalnych produktów, świeżych owoców, warzyw, najlepszych rodzajów szynki iberyjskiej, serów, wypieków od regionalnych piekarzy, oliw od producentów z tutejszych gajów oliwnych, pysznych win, szafranu (luksusowej przyprawy wykorzystywanej do przygotowania Paelli Valenciany) pozwala na zanurzenie

Gotuj po hiszpańsku