bogactwo smaków i składników, które pochodzą ze wszystkich krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego. W związku z tym, że zbliżała się nieuchronnie pora obiadowa, postanowiłem przygotować marokański gulasz z ciecierzycą . Połączenie aromatycznych przypraw, chrupiącej marchewki i cieciorki, dobrej jakości pomidorów, limonki i słodkich suszonych owoców dało początek temu wyjątkowemu daniu… Po prostu coś PYSZNEGO! Z czym
Blendmanbergamotowy? Bergamotka to niski krzew o rozłożystych gałęziach, rosnący głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Współcześnie roślinę tę można spotkać przede wszystkim w okolicach południowych Włoch i Sycylii, chociaż za jej ojczyznę uważa się Indie. Bergamotka ma niewielkie, białe i pięknie pachnące kwiaty. Z kolei owocem tego krzewu jest pomarańcza, która kształtem przypomina zieloną gruszkę, zaś w przekroju – limonkę(...)właśnie z niej, poprzez wyciskanie, otrzymuje się wartościowy olejek (czynność tę wykonuje się metodą „pelatrice”). Substancję wyróżniającą się najlepszą jakością można uzyskać z owoców dojrzałych, ale jeszcze przed ich opadnięciem z drzew. Pomarańcza bergamota sama w sobie jest niejadalna. Jej skórkę dodaję się jednak do herbat typu Earl Grey. Zastosowanie w medycynie Olejek bergamotowy ma szerokie zastosowanie w medycynie
Cynamonowe szczęściejest dość rzadko spotykana. Szkoda - jest łatwa do zrobienia i smakuje niezwykle. Owoce chleba świętojańskiego choć ich smak jest bardzo charakterystyczny przypominają nieco kakao. Chleb świętojański (szrańczyn strąkowy) jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Teraz występuje w zasadzie w każdym kraju basenu Morza Śródziemnego. Poza smakiem może zaoferować nam wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor
Milion Smakówroku :) Jest ciepło, wszystko jest piękne, zielone, dużo kwiatów, mnóstwo warzyw i owoców. Uwielbiamy to :) Dzisiaj przygotowaliśmy coś specjalnego w wakacyjnych klimatach. Jak każdy uwielbiamy podróże. Dzisiejszym obiadem chcemy Was zabrać w podróż do słonecznej Grecji, a konkretnie na Korfu :) Korfu to wyspa na Morzu Jońskim, w pobliżu wybrzeża Albanii, najbardziej zielona ze wszystkich wysp greckich. Cudowne
vegetanieLato w pełni, czas urlopów, wyjazdów, więc i ja postanowiłam zabrać Was do gorącej Hiszpanii. Wygodny leżaczek gdzieś w cieniu, szum morza, delikatna bryza pieszcząca rozgrzane ciało, a w szklaneczce schłodzona, słodka, niesamowicie owocowa Sangria... Gasi pragnienie, orzeźwia, a po drugiej szklaneczce świat jakby piękniejszy, bardziej słoneczny... Jest idealna na letnie imprezy, grille, spotkania w gronie przyjaciół(...)goździki 300 ml gazowanej wody (opcjonalnie) kostki lodu listki melisy lub mięty Jabłka, brzoskwinie i cytryny obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do dzbanka. Dokładamy resztę owoców, goździki oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie do owoców dolewamy wino, rum i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy otrzymać napój bardziej orzeźwiający to dolewamy
Rozpustne gotowanieByliśmy na wakacjach, nad polskim morzem. Piękny ośrodek wczasowy pośrodku sosnowego lasu w małej, nadmorskiej miejscowości. Mieszkaliśmy w kawalerce z aneksem kuchennym. Wyżywienie mieliśmy we własnym
Moja Delicjabanalne, ale na prawdę działa. Ułóż w miseczce z owsianką ulubione owoce Twojego dziecka w kształcie uśmiechniętej buzi. Z pewnością wzbudzisz zainteresowanie i wywołasz uśmiech na twarzy szkraba – szanse na zjedzenie uśmiechniętego posiłku pikują do góry. Możesz ułożyć też kotka, myszkę czy łódkę na morzu pośród fal – wykaż się kreatywnością. Nie zmuszaj! Nic tak nie zniechęca
Dietologtygodniową kolonię nad morze do Łukęcina. Małe miasteczko, nad samym brzegiem morza, wypełnione letniskowymi domkami, pocztą, sklepami z pamiątkami, no i oczywiście budkami z goframi. Dzień w dzień, nieważne czy słońce świeciło jak oszalałe czy lał deszcz chodziliśmy na gofry. Z bitą śmietaną i owocami, z frużeliną, z lodami i czekoladą, a kiedy już kieszonkowe się kończyły
Ostra na Słodkosię terroir i klimat. Miasteczko Barolo znajduje się 60 km od morza i jest otoczone górami. Prace w winicy trwają długo. Winorośl ta ma długi cykl wegetacyjny – kwitnie bardzo wcześnie – w kwietniu i dojrzewa w pażdzierniku. Winogrona trzeba zbierać ręcznie. Jednocześnie daje jednak bardzo szczególne owoce. Wino ma wyższy poziom alkoholu, wyższą kwasowość i taniczność, co umożliwia
Ugotowane pozamiatanesię terroir i klimat. Miasteczko Barolo znajduje się 60 km od morza i jest otoczone górami. Prace w winicy trwają długo. Winorośl ta ma długi cykl wegetacyjny – kwitnie bardzo wcześnie – w kwietniu i dojrzewa w pażdzierniku. Winogrona trzeba zbierać ręcznie. Jednocześnie daje jednak bardzo szczególne owoce. Wino ma wyższy poziom alkoholu, wyższą kwasowość i taniczność, co umożliwia
Ugotowane pozamiataneGofry to jedno z moich wspomnień z obozów harcerskich nad morzem. Tam oczywiście jada się je z jagodami i takie też są najlepsze ale niestety na nie jeszcze musimy trochę poczekać. Poza sezonem jadamy je z bitą śmietaną i frużeliną lub dżemem, albo innymi owocami. Gofry z tego przepisu są bardzo chrupiące a w środku delikatne. Na pewno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyć nie do wytrzymania... Jednak nie dla wszystkich. W takie dni, gdy temperatura w cieniu osiąga 30 stopni czuję się jak ryba w wodzie. (szkoda, że my Górale do morza, lub chociaż porządnego jeziora mamy bardzo daleko). Uwielbiam upalne lato, woń suszącej się skoszonej trawy, hamak zawieszony mieðzy brzozami, książke i owocowy sorbet. Uwielbiam wieczory, gdy do późna mogę(...)muzyce cykających świerszczy i nie czując chłodu zbliżającej się nocy czekać na sen. Już pachnie Lato... Lato... Lato... W upalne dni, zamieniam zwykłe posiłki na duże ilości wody, owoce i lekkie sałatki. Wczoraj szperając w lodówce skomponowałam w pośpiechu jedną z nich. Obiad, podwieczorek drugie śniadanie? Jak kto woli! Sałatka z rukolą, truskawkami, fetą i prażonym słonecznikiem
Zapiski Młodej Żonyochłonięcie, niż początkowo sądziłam. W wakacje pracowałam, ale znalazłam też czas na odpoczynek: dużo czytałam (mam dla Was kilka naprawdę ciekawych propozycji), udało mi się także wyjechać nad morze do moich ukochanych Międzyzdrojów. Tam, jak mityczny Anteusz, wracałam do równowagi. Teraz mogę wreszcie powiedzieć, że chyba mi się udało. Dziękuję Wam za wszystkie maile, ciepłe słowa, wyrazy troski. Dziękuję(...)bieżąco. Po tej nieplanowanej przerwie proponuję Wam jeszcze kilka letnich przepisów. Dzisiejszy znalazłam u Agnieszki Maciąg. To pomysł, jak zamknąć w słoiczkach odrobinę lata o smaku i zapachu jeżyn. Owoce w cukrze doskonale poprawią nam humor podczas jesiennych i zimowych dni. Wystarczy wtedy tylko odkręcić słoiczek , aby poczuć smak nagrzanych słońcem jeżyn. Gorąco polecam. Składniki: • 2 kg jeżyn
W mojej kuchni