migdałowca zwyczajnego. Proces produkcji jest bardzo prosty. Polega na pozbawieniu orzechów okrywy nasiennej i łuski oraz dokładnym zmieleniu owocu na proszek. Migdałowiec zwyczajny występuje naturalnie na obszarach Azji. W Europie jego uprawy spotkać można natomiast w rejonach południowych, szczególnie w Basenie Morza Śródziemnego. Kupując mąkę migdałową warto dokładnie sprawdzić skład produktu. Jedynie stuprocentowy wyrób z migdałów zasługuje na naszą
Cynamonowe szczęściefigę skąd się wzięła i jakie ma wartości odżywcze, bo może wcale nie wartą ją jeść. Owoc ten istnieje już podobno od 2750 r.p.n.e. gdzie drzewa figowca były uprawiane w Mezopotamii i Egipcie. Współcześnie głównymi producentami fig są kraje basenu Morza Śródziemnego. Wyglądem przypominają małe gruszki koloru śliwkowego, to są te które my znamy, ale kolor
pieprzny smaczekMALINY Te małe czerwone owoce należą do moich ulubionych. Nieodzownym elementem każdego letniego wyjazdu nad nasze morze są dla mnie gofry z bitą śmietaną i malinami. I tylko tam smakują tak wybornie. A dziś z racji tego ,że urlopowe wojaże już w tym roku za nami zaserwowałam sobie namiastkę tego smakołyku. Taką przyjemność sprawiam sobie każdego lata właśnie
Malinowa Kawiarenkabył wprost bajeczny... Takim słodkościom mówię zdecydowane TAAAK. Do nich pyszna kawka, słoneczko nad morzem i chwilo trwaj... :-) Babeczki sprawdzą się także dla najmłodszych, dzieci lubią takie małe słodkości... Ja wykorzystałam do nich ogrodowe maliny i cudne (olbrzymie) jeżyny. Można dodać dowolne sezonowe owoce. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 120g masła - 135g mąki orkiszowej typ750
Smaczne ZdroweWracając do przepisu na owsiane babeczki z konfiturą truskawkową… Do babeczek możecie dodać również świeże owoce np. maliny lub inną, ulubioną konfiturę. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 2 większe babeczki) 3/4 szklanki płatków owsianych JUMBO Provena 1/2 szklanki naturalnego jogurtu (nie morze być zbyt rzadki) 1 jajko M 3 łyżki cukru (zwykłego, brązowego lub innego zamiennika) 1 pełna łyżka
Słodkie okruszkiCzekoladowe gofry…Kto lubi? Moje dzieci uwielbiają czekoladowe gofry z bitą śmietaną, świeżymi owocami i lemoncurd. Czekoladowe gofry wywołuję u mnie uzależnienie. Zawsze lubiłam gofry ! Od kiedy kupiłam gofrownicę, a minęło już parę latek piekę je często na deser . Dzisiaj jest właśnie taki dzień. Poczułam niesamowitą ochotę na czekoladowe gofry. Długo się nie namyślałam tylko od razu zabrałam(...)nieco jak czekolada o zawartości 60% kakao. Są chrupiące takie jak nad morzem…chociaż tam nie spotkałam czekoladowych gofrów. Z czym lubicie jeść gofry. Ja pożarłam od razu dwa na sucho zaraz po upieczeniu. Potem jak zgłodniałam po upieczeniu wszystkich gofrów zjadłam porcyjkę ze śmietaną i owocami. Ten przepis na gofry musicie koniecznie wypróbować! Czekoladowe gofry Składniki
codojedzeniasezon. Bałtyk jest obfity tak naprawdę właśnie w te trzy rodzaje ryb oraz łososia, którego mięso w odróżnieniu od norweskiego jest mniej różowe . Musicie wiedzieć, że wbrew pozorom nad morzem jest ciężko trafić na świeżą rybę, głównie ze względów praktycznych. Właściciele smażalni kupują duże ilości ryb przed sezonem, a następnie oprawione i poporcjowane mrożą. Ja to nazywam świeżym mrożeniem(...)pewnością warto przejść się na miejscowe targowiska, gdzie zakupimy sezonowe owoce i pyszne świeżo uwędzone ryby. Tego roku trwa budowa sztucznej rafy celem powiększenia plaży. Myślę że wraz z pięknymi wydmami i pachnącymi sosnowymi lasami na nadbrzeżu Ustka zdobędzie serce niejednego turysty. Scena na promenadzie Wczasowicze wyjeżdżający nad morze identyfikują się z miejscem nosząc ubrania kojarzące się z plażowym
Kuchnia PROzdrowotnateraz w Anglii mieszkam blisko morza. Pamiętam jak zawsze jako dziecko, a nawet gdy dorosłam zawsze lubiłam jeść gofry kupowane w budkach nad morzem. Przepis, który Wam przedstawię przypomina mi te właśnie gofry. Są lekkie, pulchne, chrupiące i przepyszne. Najbardziej lubię posypane je cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami, jednak można je też podać z ulubioną konfiturą
Zrób to smaczniezielonej, górskiej polanie. Wokół wesoło ćwierkają ptaki, czasem w oddali słychać śmieszne bzyczenie pszczół. Niebo jak morze, a chmury jak owieczki. Powietrze jest słodkie, lepkie, a trawa gilgocze Cię po stopach. I jak na wyciągnięcie dłoni masz krzaczek jagód. Sięgasz po jeden owoc, drugi...i przepadasz. Natura w czystej postaci. Nie znam nikogo, kto byłby w stanie się pohamować. Zapominasz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpuszyste …. słodkie …. Niejednemu z nas przywodzą na myśl wspomnienia z wakacji nad morzem … upalne lato. Ileż to razy spędzałam kolonie w Łukęcinie , gdzie po obiedzie biegłam do centrum , by tam kopić największego gofra pokrytego mnóstwem bitej śmietany i soczystych owoców. Dziś mam dla Was właśnie takie – chrupiące i puszyste , ale zamiast bitej śmietany i owoców
Ostra na Słodkoroku jeździłam na 3-tygodniową kolonię nad morze do Łukęcina. Małe miasteczko, nad samym brzegiem morza, wypełnione letniskowymi domkami, pocztą, sklepami z pamiątkami, no i oczywiście budkami z goframi. Dzień w dzień, nieważne czy słońce świeciło jak oszalałe czy lał deszcz chodziliśmy na gofry. Z bitą śmietaną i owocami, z frużeliną, z lodami i czekoladą, a kiedy już(...)gofrów zawsze znajdziecie wśród polecanych markę DEZAL. DEZAL to polski producent najlepszych gofrownic, które w połączeniu z idealnym ciastem gwarantują Wam gofry smakujące jak te z najlepszej budki nad morzem. Moja gofrownica to model DEZAL 301.7 PROFI Posiada specjalną pokrywę otwierającą się pod kątem 100 stopni oraz 2 płyty grzewcze pokryte powłoką greblon zapobiegającą przywieraniu ciasta. Temperatura robocza przy zamkniętych
Ostra na Słodkoprostu cudownie. Nie musimy gotować i sprzątać, śniadanie czeka na nas już od 07.30. Popijając poranną kawkę podziwiam piękne morze. Jest nam tu naprawdę dobrze i baaardzo słonecznie. Nie przypuszczałam, że będzie aż tak gorąco. Na szczęście woda w morzu super ciepła, oczywiście nie tak jak powietrze, ale schłodzić się można. Kilka dni temu były ogromne fale i nici(...)oraz bilety na statek. Mieliśmy tylko ze sobą wodę do picia, owoce, ale na statku był duży wybór kreteńskich dań, kanapek i napojów. Nie przesadziłam, że mocno wiało. Mało mi głowy nie urwało! Te skały pewnie też kiedyś rozsypią się na złocisty piasek. Podczas opływania z Balos morze znowu zmieniło kolor. Co mnie zachwyciło na Balos to morze, którego
codojedzeniamorza. A było co podziwiać! Piękne domy mieszkalne usytuowane piętrowo, jeden nad drugim na stromych zboczach gór. W dolinach zielone sady a w całkowitej oddali niebieskie morze i zatopione w nim pionowe ściany skał. Dolina sadów Gdy wjechaliśmy do doliny prowadzącej do wodospadów Algar, poczułam się jak w bajce. Wszędzie gdzie się nie obejrzałam widziałam sady Nispero. Owoc(...)tutaj w Hiszpanii, w Walencji kupowałam go w sklepach i urzekł mnie swoim intensywnym słodko-kwaśnym smakiem. Okazało się że Callosa d’en Sarria słynie z intensywnej uprawy Nispero, owoców których uprawę rozpoczęto w Hiszpanii w XIX wieku, i których kraj ten jest głównym eksporterem na rynki Francuskie i Włoskie. Drogą wijącą się między sadami obwieszonymi owocami dojechaliśmy
Gotuj po hiszpańskuchrupiącymi goframi, które pamiętacie z wakacyjnych budek? Zawsze uwielbiałam gofry, które kupowali mi rodzice nad morzem w budkach. Do dzisiaj kojarzą mi się one z wakacjami i wspaniałym dzieciństwem. Kiedyś uwielbiałam gofry z bitą śmietaną i nutellą, ale obecnie najbardziej lubię ze świeżymi owocami, frużeliną czy dżemem. Oczywiście zawsze dodatki możecie dobierać i dowolnie łączyć ze sobą, to wszystko
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneGofry przypominają mi dzieciństwo, lato, długie kolejki przy budce nad morzem. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku gofry czekoladowe. Idealne do kawki, na podwieczorek. Podane z cukrem pudrem, konfiturą, bitą śmietaną, owocami smakują obłędnie. Ja uwielbiam a Wy? Gofry podałam swojej rodzince z konfiturą truskawkowy rabarbar
Zrób to smacznie