tylko mogę i nie mam na myśli wylegiwania się na słońcu ;) Uwielbiam ten czas, świeże warzywa, soczyste owoce i niskie ceny, korzystajcie z sezonowych darów lata! Smak tej sałatki sprawił, że przez chwilę czułam się jak na wakacjach nad morzem, gdzieś poza granicami Polski, gdzie słońce świeci i ładnie opala buzię, a barman przygotowuje najlepsze drinki na świecie
Moja smaczna kuchniaOliwki krajowe czyli oliwki z niedojrzałych śliwek. Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych
królestwo garówIrańska zupa - Mirza Ghasemi to danie wprost z nad morza Kaspijskiego. Danie jest bardzo aromatyczne i bardzo smakowite, nazywane jest zupą ale dla mnie to
Moje Małe Czarowaniekształcie prostokątów z kratownicą. Gofry najlepiej smakują podane na słodko z bitą śmietaną i owocami, ale można je również serwować z ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem i polane sosem czekoladowym czy innym. Nie ukrywam, że będąc z dziećmi na wakacjach nad morzem niejednokrotnie jedliśmy te pyszne smakołyki kupując je w budce przy plaży. Możemy gofry także przygotować samodzielnie(...)rzepakowego + 1 łyżka do posmarowania gofrownicy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego szczypta soli ulubione dodatki (w moim przypadku bita śmietana i świeże owoce: banan, kiwi, winogrono) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gofrów: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeżeli mleko wyjmujemy z lodówki to należy przelać je do kubka, wstawić
Danka Pichciwypraw morskich przywieźli nasiona cytrusów do Ameryki Środkowej i Północnej. Komercyjnie rośliny uprawiane są w rejonie basenu Morza Śródziemnego (Włochy, Portugalia, Hiszpania), w Indiach Zachodnich, Egipcie, Meksyku, Brazylii, Peru, Argentynie, Turcji i Chinach. Limonki i cytryny to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. W Polsce rosną tylko niektóre odmiany. Limetka, limona, lima, limeta kwaśna inaczej limonka (Citrus aurantifolia
ProstePesto.plmigdałowca zwyczajnego. Proces produkcji jest bardzo prosty. Polega na pozbawieniu orzechów okrywy nasiennej i łuski oraz dokładnym zmieleniu owocu na proszek. Migdałowiec zwyczajny występuje naturalnie na obszarach Azji. W Europie jego uprawy spotkać można natomiast w rejonach południowych, szczególnie w Basenie Morza Śródziemnego. Kupując mąkę migdałową warto dokładnie sprawdzić skład produktu. Jedynie stuprocentowy wyrób z migdałów zasługuje na naszą
Cynamonowe szczęściefigę skąd się wzięła i jakie ma wartości odżywcze, bo może wcale nie wartą ją jeść. Owoc ten istnieje już podobno od 2750 r.p.n.e. gdzie drzewa figowca były uprawiane w Mezopotamii i Egipcie. Współcześnie głównymi producentami fig są kraje basenu Morza Śródziemnego. Wyglądem przypominają małe gruszki koloru śliwkowego, to są te które my znamy, ale kolor
pieprzny smaczekMALINY Te małe czerwone owoce należą do moich ulubionych. Nieodzownym elementem każdego letniego wyjazdu nad nasze morze są dla mnie gofry z bitą śmietaną i malinami. I tylko tam smakują tak wybornie. A dziś z racji tego ,że urlopowe wojaże już w tym roku za nami zaserwowałam sobie namiastkę tego smakołyku. Taką przyjemność sprawiam sobie każdego lata właśnie
Malinowa Kawiarenkabył wprost bajeczny... Takim słodkościom mówię zdecydowane TAAAK. Do nich pyszna kawka, słoneczko nad morzem i chwilo trwaj... :-) Babeczki sprawdzą się także dla najmłodszych, dzieci lubią takie małe słodkości... Ja wykorzystałam do nich ogrodowe maliny i cudne (olbrzymie) jeżyny. Można dodać dowolne sezonowe owoce. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 120g masła - 135g mąki orkiszowej typ750
Smaczne ZdroweWracając do przepisu na owsiane babeczki z konfiturą truskawkową… Do babeczek możecie dodać również świeże owoce np. maliny lub inną, ulubioną konfiturę. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 2 większe babeczki) 3/4 szklanki płatków owsianych JUMBO Provena 1/2 szklanki naturalnego jogurtu (nie morze być zbyt rzadki) 1 jajko M 3 łyżki cukru (zwykłego, brązowego lub innego zamiennika) 1 pełna łyżka
Słodkie okruszkiCzekoladowe gofry…Kto lubi? Moje dzieci uwielbiają czekoladowe gofry z bitą śmietaną, świeżymi owocami i lemoncurd. Czekoladowe gofry wywołuję u mnie uzależnienie. Zawsze lubiłam gofry ! Od kiedy kupiłam gofrownicę, a minęło już parę latek piekę je często na deser . Dzisiaj jest właśnie taki dzień. Poczułam niesamowitą ochotę na czekoladowe gofry. Długo się nie namyślałam tylko od razu zabrałam(...)nieco jak czekolada o zawartości 60% kakao. Są chrupiące takie jak nad morzem…chociaż tam nie spotkałam czekoladowych gofrów. Z czym lubicie jeść gofry. Ja pożarłam od razu dwa na sucho zaraz po upieczeniu. Potem jak zgłodniałam po upieczeniu wszystkich gofrów zjadłam porcyjkę ze śmietaną i owocami. Ten przepis na gofry musicie koniecznie wypróbować! Czekoladowe gofry Składniki
codojedzeniasezon. Bałtyk jest obfity tak naprawdę właśnie w te trzy rodzaje ryb oraz łososia, którego mięso w odróżnieniu od norweskiego jest mniej różowe . Musicie wiedzieć, że wbrew pozorom nad morzem jest ciężko trafić na świeżą rybę, głównie ze względów praktycznych. Właściciele smażalni kupują duże ilości ryb przed sezonem, a następnie oprawione i poporcjowane mrożą. Ja to nazywam świeżym mrożeniem(...)pewnością warto przejść się na miejscowe targowiska, gdzie zakupimy sezonowe owoce i pyszne świeżo uwędzone ryby. Tego roku trwa budowa sztucznej rafy celem powiększenia plaży. Myślę że wraz z pięknymi wydmami i pachnącymi sosnowymi lasami na nadbrzeżu Ustka zdobędzie serce niejednego turysty. Scena na promenadzie Wczasowicze wyjeżdżający nad morze identyfikują się z miejscem nosząc ubrania kojarzące się z plażowym
Kuchnia PROzdrowotnateraz w Anglii mieszkam blisko morza. Pamiętam jak zawsze jako dziecko, a nawet gdy dorosłam zawsze lubiłam jeść gofry kupowane w budkach nad morzem. Przepis, który Wam przedstawię przypomina mi te właśnie gofry. Są lekkie, pulchne, chrupiące i przepyszne. Najbardziej lubię posypane je cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami, jednak można je też podać z ulubioną konfiturą
Zrób to smaczniezielonej, górskiej polanie. Wokół wesoło ćwierkają ptaki, czasem w oddali słychać śmieszne bzyczenie pszczół. Niebo jak morze, a chmury jak owieczki. Powietrze jest słodkie, lepkie, a trawa gilgocze Cię po stopach. I jak na wyciągnięcie dłoni masz krzaczek jagód. Sięgasz po jeden owoc, drugi...i przepadasz. Natura w czystej postaci. Nie znam nikogo, kto byłby w stanie się pohamować. Zapominasz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpuszyste …. słodkie …. Niejednemu z nas przywodzą na myśl wspomnienia z wakacji nad morzem … upalne lato. Ileż to razy spędzałam kolonie w Łukęcinie , gdzie po obiedzie biegłam do centrum , by tam kopić największego gofra pokrytego mnóstwem bitej śmietany i soczystych owoców. Dziś mam dla Was właśnie takie – chrupiące i puszyste , ale zamiast bitej śmietany i owoców
Ostra na Słodko