przez Piotra Chełchowskiego. Sycylia cieszy się coraz większym powodzeniem w Polsce. Bez wątpienia ma na to wpływ fakt, że coraz więcej Rodaków spędza wakacje na tej największej wyspie Morza Śródziemnego. Ciekawość z pewnością wzmagają endemiczne odmiany winogron uprawiane tylko, bądź głównie, na Sycylii. Ciężko jest wymienić wszystkie winiarskie regiony sycylijskie; winorośl uprawia się niemal na całej wyspie. Niemniej(...)mogłyby równie dobrze znajdować się w różnych krajach. Okolice Palermo to typowe południe Europy. Z winogronami dojrzewającymi tak szybko, że są zbierane już pod koniec sierpnia. Pod palącym słońcem owoce dojrzewają tak silnie, że wina często są odbierane jako zbyt alkoholowe, bądź po prostu nudne. Na szczęście tak nie było z winami z winnicy Costantino, które mieliśmy okazję próbować
królestwo garówmały skrawek Hiszpanii, w którym zakochałem się od pierwszej chwili. Niezwykłe miasto łączące wiele kultur, smaków i krajobrazów. Jeżeli ktoś zastanawia się, czy wyjechać w góry, czy nad morze to polecam jechać do Walencji!!! Jestem bardzo wdzięczny losowi, że dostałem się do tego projektu, który otworzył przede mną – czyli przed skromnym chłopakiem z niewielkiej wsi, wiele możliwości. Mam szansę(...)chorizo, wykwintnymi winami i paella. Dotarło do mnie, że istotą jest wydobycie jak największej ilości smaków z produktów, dzięki czemu używa się mniej przypraw i minimalizuje straty warzyw i owoców (Hiszpanie to naprawdę oszczędny naród). Co więcej, nadaje to potrawom nieziemskich cech organoleptycznych. Sekret Jamón ibérico O tutejszej kuchni można by pisać bez końca, jednak ja chciałbym przybliżyć temat
Gotuj po hiszpańskuJaume’iego była wycieczka statkiem po Albuferze. Historia jeziora otoczonego polami ryżowymi jest bardzo interesująca. Albufera jest oddzielona od morza przez mierzeję, co pozwala aby tak blisko morza utworzył się wielki zbiornik wodny o słodkich wodach. Większość parku przyrody to pola ryżu niełuskanego z „arroz bomba” i ryżu „albufera”, oba używane lokalnie(...)wizyta tutaj to „must have” dla każdego, nie tylko dla kucharzy czy pasjonatów kulinarnych. Mercat to taka „świątynia gastronomii” – różnorodność lokalnych produktów, świeżych owoców, warzyw, najlepszych rodzajów szynki iberyjskiej, serów, wypieków od regionalnych piekarzy, oliw od producentów z tutejszych gajów oliwnych, pysznych win, szafranu (luksusowej przyprawy wykorzystywanej do przygotowania Paelli Valenciany) pozwala na zanurzenie
Gotuj po hiszpańskugórskie, a wśród szczytów widzę najwyższy, nieco przesłonięty mgłą – Olimp – siedzibę bogów. Zieleń już jest intensywna, choć na zewnątrz na razie jest kilkanaście stopni. Temperatura pozwala na spacery brzegiem morza, a nawet na brodzenie po wodzie. Słońce wychyla się zza obłoczków I cudnie rozświetla lazurowe niebo. Jest przepięknie. Jadąc tu, liczyłam wyłącznie na ucztę duchową. Wiedziałam, że będę zachwycona(...)kilka do wyboru – wytrawnie lub na słodko, w zależności od naszych preferencji. Do każdego posiłku podawane są warzywa (normalnie smakujące sałaty, słodkie pomidory i ogórki jak w sezonie) i owoce: pyszne i w dużym wyborze (kiwi, banany, jabłka, gruszki, melony ). Wszystko świeże. Ogromny wybór przepysznych deserów naprawdę robi wrażenie, np. panna cotta z bitą śmietaną, baklava czy różne rodzaje
W mojej kuchniRoll - człowiek, który w wieku 40 lat został okrzyknięty jednym z najsprawniejszych ludzi na świecie. Fakt, że odżywiając się samymi roślinami, można wygrać wyścig Ultramana (10km pływania w otwartym morzu, 421km jazdy rowerem i 84km biegu) świadczy o niesamowitej wartości odżywczej i energetycznej pożywienia wegańskiego. Przeczytaj książkę R. Rolla, by dowiedzieć się, że nigdy nie jest za późno na zmiany(...)Zdrowe dzieciaki" pomogła mi udoskonalić dietę własnego dziecka. Dzięki wskazówkom ze "Zdrowych dzieciaków" mam zdrowego dzieciaka. Zrozumiałym dla każdego językiem opisuje wpływ karmienia piersią, diety bogatej w warzywa i owoce, suplementacji witaminą d, cynkiem i dha na prawidłowy rozwój i zdrowie dzieci. Godną polecenia książką tego samego autora jest "Superodporność" i - dla cukrzyków - "Wylecz cukrzycę" . Jeśli mowa
Jeść, by żyć w zdrowiudyni i suszonej śliwki chodziło za mną od dawna... a dokładniej od kiedy przypomniałam sobie przepis na ten tażin z wołowiną . Suszone śliwki to jedne z moich ulubionych suszonych owoców (uwielbiam też żurawinę, a nienawidzę rodzynek). Bardzo dobrze komponują się ze słodkawą dynią i świetnie równoważą aromat korzennych przypraw. Tym razem na tej sprawdzonej kompozycji smaków oparłam mój(...)Mężem lubimy. Pilaw z dynią i suszoną śliwką jest w smaku korzenny i słodkawy. Według mnie właśnie taki powinien być, w końcu wywodzi się ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Poza dynią piżmową, suszonymi śliwkami i pięknie pachnącymi przyprawami, dodałam do niego przyjemnie chrupiące pestki dyni. Jednak jak mój Mąż nie lubicie czysto słodkich smaków, doprawcie pilaw ostrą papryką
Chilli Czosnek i Oliwaniczym tratwy rozbitków na uspokajającym się powoli morzu. Patrzy Karmel-itka przez okno na zapadany, mokry świat. I główkuje intensywnie, jakby tu poprawić sobie humor. Najbardziej lubi truskawki słodkie, mocno dojrzałe pomarańcza i zestawia je w duet. Wychodzi coś pysznego, lekkiego, a zarazem słodkiego. Bez dodatkowego cukru, bez tłuszczu, tylko owoce. I to w zupełności wystarczy, aby słoneczny uśmiech
W kuchni Karmel-itkiChoć kojarzą się głównie z sezonem letnim, kiedy to jak grzyby po deszczu, na każdym rogu wyrastają budki z goframi (zwłaszcza nad morzem) to zapewniam, że o każdej porze roku smakują wyśmienicie i możecie przygotować je w zaciszu własnego domu (i to równie pyszne). Co ważne, są proste i szybkie w przygotowaniu, ze składników, które zawsze mamy pod ręką(...)wanilią :) A co do dodatków to ogranicza Was tylko wyobraźnia. Ja przygotowałam gofry klasyczne, czyli z bitą śmietaną i frużeliną (użyłam gotowej – truskawkowej), ale będą równie pyszne ze świeżymi owocami, serkiem mascarpone, dżemem, kolorowymi posypkami do ciast i deserów, czy po prostu oprószone tylko cukrem pudrem. Skusicie się? :) Składniki (na ok. 8-10 gofrów): 1 1/2 szklanki mąki pszennej
MyCookBook.plChrupiące gofry. Przepis na gofry jak z nadmorskiej budki , a nawet lepsze :) Te pyszności to nic innego jak rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla pieczonego w gofrownicy
Kulinarne Przebojeowsiane błyskawiczna - 150 g wody - 110 g mleka Owsiankę gotuję 10 minut, spora ilość płynu odparuje, owsianka jest przepyszna, gęsta i ma ten jedyny smak! Do owsianki zazwyczaj dodaje owoce teraz np. truskawki i kończę mrożoną porzeczkę białą z zamrażalnika, w końcu trzeba zrobić miejsce na nową! Owsianki nigdy nie słodzę, czasami dodaje miód na wierzch ale staram się(...)tyle że ona tylko dodawała trochę soli do owsianki, ja dodaje jeszcze trochę innych rzeczy, ale o tym innym razem! Smacznego! Koniecznie zerknijcie do zakładki śniadania na blogu to morze inspiracji śniadaniowych
SMYKWKUCHNIlepiej! Zwracacie uwagę na oznaczenia egzotycznych owoców, które wrzucacie do koszyka? Ja przyznam szczerze, że do tej pory nie przywiązywałam większej uwagi do małych naklejek na skórkach owoców. Jednak kilka dni temu miałam przyjemność wziąć udział w konferencji „Exotic taste of Europe” i europejskie znaki jakości, które będę wybierać. Począwszy od ryb z Azorów, po banany(...)dzięki bezpiecznym metodom, stosowanym na każdym etapie produkcji i transportu. Poznajcie znaki jakości produktów pochodzących z ultraperyferyjnych regionów Europy: Kolor żółty oznacza słońce, niebieski nawiązuje do koloru nieba i morza, kolor zielony odzwierciedla uprawy. Nawiązując do tych kolorów oznaczenie RUP potwierdza jakość produktów pochodzących z regionów ultraperyferyjnych. Ich zgodność z normami europejskimi zapewnia najwyższe standardy metod uprawy, połowu
DietologGofry najlepiej mi przypominają czas spędzony nad morzem .A teraz czas do powrotu zwykłego szarego dnia . Pierwsza rada za każdym razem kiedy nalewacie ciasto na gofrownicę posmarujcie ją olejem ,lepiej się odklejają. składniki na ciasto 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mleka 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 1/2 łyżki cukru kryształu odrobina(...)wymieszać mikserem. Nalewamy na ciepłą gofrownicę równo rozprowadzić i tak około od 4 do 5 minut powinny tam być ,potem wyjmujemy .Gofry przyrządzamy tak jak lubimy na słodko z owocami
Moje Wyrobypodrobienia. Znana z wyśmienitych makaronów, najsmaczniejszych serów, gdzie niewątpliwie królem jest parmezan, gorgonzola, mozzarella czy chociażby ricotta. Cucina italiana obfituje w ryby i frutti di mare, w niezliczoną ilość owoców, warzyw i ziół. Włosi to naród , który kocha jeść, kocha swoje kulinarne dziedzictwo i za nie mógłby nawet polec w bitwach. To naród, który jest przywiązany do smaków(...)które np. na Sycylii, spożywa się nawet po 23.00. Nic to, wszakże białe , sycylijskie noce ,przyciągają co roku rzesze turystów spragnionych słońca, jedzenia, dobrego towarzystwa i krystalicznie czystego morza. Kuchnia włoska, to kuchnia , która trzyma się swojej kultury, nie przekupiona przez fast foody, nie zjedzona i wyparta przez hamburgery. Słynne spaghetti, lasagne, pizza zachowały swoje "ja" i zostały
Z Kuchni Do Kuchniposiłek organiczny" to niepoddane obróbce termicznej pełnoziarniste, ekologiczne ziarno orkiszu połączone z migdałami, jabłkami, daktylami, nasionami słonecznika, siemieniem lnianym, sezamem i pestkami dyni. Inaczej mówiąc - to co najlepsze: nasiona, owoce i czyste ziarno orkiszu. Smakuje ciekawie, trochę inaczej... smak jest jakby "świeższy", a wszystkie składniki wyjątkowo chrupiące. 6) Makaron proteinowy w trzech wariantach: klasycznym, pełnoziarnistym i z dodatkiem szpinaku(...)połączony ze zmielonymi ziołami takimi jak: cebula, oregano, bazylia, czosnek, tymianek i rozmaryn. Sól to mieszanka ziół takich samych jak te użyte do produkcji ww. oleju oraz soli z Morza Martwego. Świetnie sprawdza się jako składnik pesto, marynaty czy sosu. Zawiera dodatek oleju roślinnego, który spaja całą kompozycję i uwydatnia smak. 14) Orzechy nerkowca - miękkie, lekko słodkie i pachnące
Poranek na słodko