owoce morza - 5166 przepisów (strona:303/345)

Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 312

pierwsza pokazała księżyc I pierwszy śnieg na świerkach, I pierwszy deszcz. Byłem wtedy mały jak muszelka, A czarna suknia mojej matki Szumiała jak Morze Czarne(...)formie. Mrożone truskawki wsypać do garnka bez rozmnażania, świeże umyć i odszypułkować. Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka-kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wyłożyć na całkowicie ostudzony biszkopt. Wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wszystko, co musisz wiedzieć o oliwkach! 52

Najstarsze dowody na istnienie oliwek w tak odległych czasach znaleziono na wyspie Kreta, Syrii i Palestynie. Pestki oliwek znaleziono także w jaskiniach nad Morzem Martwym. Szacuje się, że pochodzą z 3700-3500 lat p.n.e. Jeśli chodzi o Polskę, to nie ma tutaj wystarczających warunków klimatycznych do uprawy oliwek. Jednak popularne jest uprawianie drzewa oliwnego jako rośliny pokojowej, szczególnie w formie(...)regionie Katalonii. Charakteryzuje się przepysznym smakiem i wysoką zawartością oliwy. Kolejny rodzaj, czyli Hojiblanca to odmiana, której oliwki są duże i okrągłe ważące nawet 4,8 g. Z tych owoców pozyskuje się nawet do 19% wysokiej jakości oliwy. Oliwki Picudo to natomiast owoce wydłużonym, szpiczastym kształcie. Z tych owoców można uzyskać również nawet 20% cennej oliwy. Oliwki

Kuchcik gotuje
Kuchnia gruzińska 305

smaku słodko-ziołowo-chemiczna. Ten smak się uwielbia, albo nienawidzi. Mi posmakowała. Jak to nie Wasza bajka możecie wybrać inną lemoniadę, między innymi: gruszkową, winogronową, waniliową czy z owoców granatu. Jestem ciekawa czy lemoniada estragonowa przyjęłaby się u nas. W tle mało gruzińska, ale za to lubiana przez miejscowych i turystów sałatka Cezara Chinkali – pierogi w kształcie sakiewki(...)danie gruzińską owsianką. Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej i sera Ryby Tradycyjnym daniem rybnym jest ryba w soku z granatów. Nad Morzem Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury. Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrąga Czarnomorskie smażone ryby Dania mięsne Jagnięcina w sosie ze szpinaku

Poezja smaku
Istenić - Slovenian Bubbles 105

roku jako pierwsza z republik jugosłowiańskich. Rozpościera się od Adriatyku aż po Wielką Nizinę Węgierską. Wśród wzgórz znajduje się wiele winnic podzielonych na trzy regiony PRIMORSKA nad morzem ( z podregionami : Goriśka brda, Vipava, Kras, Istra Słowenskia ) POSAVJE wzdłuż rzeki Sawy ( z podregionami Bizeljsko: Sremić, Bela Krajina, Dolenjska ) oraz PODRAVJE nad rzeką Drawą ( z podregionami: Prekmurje, Śtajerska Słowenia ). Klasyfikacja win Słoweńskich(...)się, wychodząc z założenia że dobre wino potrzebuje czasu. Słoweńskie wina musujące to Penina, w trakcie spotkania próbowaliśmy pięciu win : Vila Istenic - 100% Chardonnay ( 64 zł.) – półwytrawne, dominują aromaty owoców cytrusowych. Polecane do picia z lodem z dodatkiem mięty, limonki, pomarańczy, cytryny. Dobre na letnie dni. To wino podano nam jako aperitif. Z lodem, do wyboru z miętą

królestwo garów
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 166

było by wymienić co lobię (tak przynajmniej mówi mi rodzinka :)) 8.Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie kulinarne z podróży? - Póki co mogę się pochwalić, że jadłam pyszną smażoną rybę nad morzem.  9.Czy jest smak, którego nie znosiłeś/aś w dzieciństwie, a teraz się do niego przekonałeś/aś? -Chyba jogurtów, większości, a szczególnie naturalnych. 10.Czy w mieście, w którym(...)wykwintne? 4. Co, cię zachęciło to tego, aby prowadzić bloga? 5. Twój najlepszy wypiek, lub najlepsze danie? 6. Ostro, czy łagodnie? 7. Twoja ulubiona czekolada? 8. Warzywa, czy owoce? 9. Wolisz gotować samemu, czy z czyjąś pomocą? 10. Wolisz gotować według starych receptur, czy sięgasz po kuchnie nowoczesną? 11. Czy lubisz oglądać programy kulinarne, jak tak to który według

Moje pyszne gotowanie
Kiszona biała kapusta 74

użyjcie płaskiej łyżki na kilogram kapusty. Czyli 15 g. Jednak wiem ze swojego doświadczenia, że praktyka w kiszeniu pozwala nam określić, jak bardzo słone kiszonki nam odpowiadają. Jedni lubią Morze Martwe inni homeopatyczną ilość soli. Kapusta w słoiku jest gotowa po 4-5 dniach. Im dłużej pozwalamy szaleć fermentacji, tym smak ostrzejszy i bardziej kwaśny. Próbujcie. Próbujcie czystym widelcem(...)ukisi się dobrze, dajcie do każdego słoiczka łyżkę soku spod kiszonych ogórków. Kiszonych, a nie kwaszonych, to jest różnica. Sok wystartuje wam fermentację. Jeśli używacie do kiszonej kapusty suszonych owoców, to pamiętajcie, że mają dużo cukru. Ja użyłam suszonej żurawiny i zamiast pysznego cudu otrzymałam słoik dający winem. Mocnym winem, pitym szybko za garażami. Kilka owoców na cały

ladykitchen
Kiszona biała kapusta 137

użyjcie płaskiej łyżki na kilogram kapusty. Czyli 15 g. Jednak wiem ze swojego doświadczenia, że praktyka w kiszeniu pozwala nam określić, jak bardzo słone kiszonki nam odpowiadają. Jedni lubią Morze Martwe inni homeopatyczną ilość soli. Kapusta w słoiku jest gotowa po 4-5 dniach. Im dłużej pozwalamy szaleć fermentacji, tym smak ostrzejszy i bardziej kwaśny. Próbujcie. Próbujcie czystym widelcem(...)ukisi się dobrze, dajcie do każdego słoiczka łyżkę soku spod kiszonych ogórków. Kiszonych, a nie kwaszonych, to jest różnica. Sok wystartuje wam fermentację. Jeśli używacie do kiszonej kapusty suszonych owoców, to pamiętajcie, że mają dużo cukru. Ja użyłam suszonej żurawiny i zamiast pysznego cudu otrzymałam słoik dający winem. Mocnym winem, pitym szybko za garażami. Kilka owoców na cały

ladykitchen
Lipcowa sałatka z burratą i pomidorami 172

jest na świecie ktoś, kto nie zachwyciłby się płonącym niebem we wszystkich odcieniach pomarańczowej i żółtej barwy przeplatanej fioletem i różem? Ognistą kulą, która zanurza się w morzu, tonie w łące albo chowa się za szczytami gór, rozlewając złoty blask po okolicy? Każde spotkanie ze słońcem na horyzoncie zapiera mi dech w piersiach, wzrusza, odbiera mowę i zatrzymuje w zachwycie(...)bazylia sól i pieprz kwiaty rzodkiewki (opcjolanie) Sposób przyrządzenia: 1. Na talerzu rozłóż rukolę. 2. Umyj pomidory i morele. Pokrój pomidory w plastry, a morele w ósemki. 3. Ułóż owoce i warzywa na rukoli. 4. Na środku połóż przekrojoną burratę. 5. Skrop całość oliwą i odrobiną miodu, posyp lstkami świeżej bazylii i tymianku, dopraw solą i pieprzem. Smacznego! Burrata

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Trójmiasto po trosze - Sopot 165

dobrego pieczywa poszarpanego ponętnie w rękach i pokruszona zawartość foremki... Tak, wiem, może ten paprykarz nie wygląda zbyt apetycznie ale w smaku przedni! Krok trzeci - cepeliada od gór po morze Trafiliśmy akurat na Cepeliadę, wydarzenie nawiązujące swym asortymentem do folkloru i sztuki ludowej. Standardowo jak na tego typu iwentach znajdziemy mnóstwo chlebów, wędlin, serów, ryb. Nie zabrakło także wisiorków, zabawek(...)oczyma? Dzięki temu są świeże, chrupiące a ich ciepło sprawia, że dobra bita śmietana zaczyna uciekać z góry na nasze ręce i spodnie tudzież inną kieckę. Do tego sezonowe owoce. Banalnie proste ale to się sprzedaje - nie ważne czy na Monciaku, Krupówkach czy jakimś Krakowskim Przedmieściu. Krok piąty - pieczem do domu Sopot. Miasto F - fajne, z fajnymi ludźmi

Right Behind The Kitchen
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 180

Codziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę, że wcale! Nawet nie dopuszczam tej myśli, że nie jadacie deserów! Kto to widział?! To jak wyjazd nad morze bez figli bosych stóp ze spienionymi falami. Jak spacer po deszczu bez chlapnięcia w kałużę. Obiad bez deseru?! To nie przystoi! Choćby jabłko zerwane wprost z drzewa, miseczka malin, kilka(...)lekko podgotowanymi porzeczkami i malinami oraz powstałym podczas ich gotowana sokiem. Owocowe nadzienie nakrywa się warstwą białego pieczywa, obciąża z góry i odstawia na noc do chłodnego miejsca, aby owoce puściły jeszcze więcej soku, którym nasiąka chleb. To punkt wyjścia do mojego deseru. Przygotowując summer pudding nie używam białego pieczywa, tylko piekę biszkopt. Dla smaku i koloru dorzucam tylko

KUCHARNIA
Zdrowa dieta słoikowa 120

żółte 2 papryki czerwone Cebula szalotka Sery/nabiał/jajka Kozi ser Parmezan 1 jogurt grecki 250 ml 2 jajka Zioła Kolendra Pietruszka Makarony/kasze Kuskus Makaron ryżowy Ryż Mięso/owoce morza Krewetki Udka z kurczaka Polędwiczki Mielony indyk 400 g Boczek wędzony Konserwowe 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy Dodatki Garść orzechów pistacjowych Przecier pomidorowy Bułka tarta Sok z cytryny(...)jajko trzeba zjeść maksymalnie w ciągu 2 dni od ugotowania. Podobnie jest z krewetkami – lepiej nie trzymać ich długo w lodówce. Trzeba też uważać na sałatki z dodatkiem owoców, jak np. granat, czy winogrona, gdyż mogą one zacząć fermentować, dlatego nie należy za długo trzymać ich w lodówce. Jednak najlepiej sałatki robić na świeżo. w ekstremalnych warunkach sałatkę

Niedzielny kucharz
Szaszłyki drobiowe z figami 148

ojczyzną są rejony Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Słynie z nich Turcja i Grecja. Figi – mają kształt gruszki i kilka odmian: czarną, białą, zieloną i fioletową. Te o barwie fioletowej (właśnie ta odmiana najczęściej pojawia się w naszych sklepach) można jeść na surowo, dodawać do sałatek, wypieków, do dań na słodko i na wytrawnie. Świetnie się komponują(...)olejem, dodajemy przekrojone limonki, posiekane orzechy. Całość polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Szaszłyki podajemy, np. z ryżem jaśminowym. Lubię połączenie mięsa z owocami, jednak do szaszłyków bardziej pasują mi morele suszone lub ananasy. Świeże figi są owocem bardzo delikatnym i w obróbce termicznej tracą swój efektowny wygląd i strukturę. Skorzystałam z przepisu

mojewypiekiinietylko
Jaka jest historia mieszanek przypraw? 40

wyłącznie jałowym smakiem pożywienia. Warto wiedzieć, że tysiące lat temu „Homo sapiens” doszli małymi krokami do wniosku, że smak surowego mięsa można poprawić bulwami, pędami niektórych roślin lub leśnymi owocami. Z upływem czasu przyprawy stały się niezbędnym składnikiem pożywienia. Tym bardziej, że ludzie szybko się zorientowali, że dodawanie do potraw niektórych roślin nie tylko wzbogaca i urozmaica smak, lecz(...)Europie miała Wenecja oraz bogate miasta Italii. Natomiast tej włoskiej dominacji sprzeciwiły się potęgi morskie, przede wszystkim Portugalia i Hiszpania, do których dołączyli wkrótce Anglicy oraz Holendrzy. Na morza i oceany wyruszyły wyprawy, których celem było głównie przełamanie włoskiego monopolu i nowy podział zamorskiego świata przypraw. Walcząc o imbir, pieprz czy cynamon odkryto nowe kontynenty, które szybko okazały się

ProstePesto.pl
Domowa przyprawa garam masala 108

zwany Jedwabnym Szlakiem (Nazwa powstała dopiero w XIXw). Prowadził on na zachód z chińskiego miasta Chang an (Xi an), wzdłuż Himalajów, przez Persję, wokół Wielkiej Pustyni syryjskiej, do rejonu Morza Śródziemnego. Był on modyfikowany, w zależności od sytuacji politycznej i wysokości podatków nakładanych na karawany. Szlakiem jedwabnym przewożono jedwab, klejnoty, kasję, kmin i imbir.  Najpopularniejszą przyprawą Wschodu był(...)garam masala. Jest to przyprawa używana w niedużych ilościach. Przygotowana przeze mnie wersja mieszanki garam masala najczęściej stosowana jest w Pendżabie i Uttar Pradesh. Składniki: 40g kminu, 25g kolendry (owoce), 20 g nasion kardamonu (ja użyłam zmielonego kardamonu), 20 g owoców czarnego pieprzu, 15 goździków, 15 zmielonego kwiatu muszkatołowego 3 liście laurowe, 2 laski cynamonu. Przygotowanie: Laski cynamonu

Pełna Lodówka