choinkę, pisanki, kwiaty z bibułki, palmy wielkanocne. Piecze sękacze. W stodole znajduje się mini skansen starych przedmiotów gospodarstwa wiejskiego. Znakiem rozpoznawczym tego gospodarstwa są również przetwory z własnych owoców i warzyw. Przetwory, wyroby rękodzieła ludowego do kupienia w sklepiku. Dla wtajemniczonych stary dziki sad za stodołą, a w nim stare odmiany jabłek - pyszne. Nam udało się uczestniczyć(...)dodatkowe atrakcje. Wszędzie zaobserwowaliśmy dużą dbałość o przygotowywane posiłki. Najczęściej z własnych produktów, według tradycyjnych przepisów i receptur. Wszyscy rozumieją, że nie mając naturalnych wielkich atrakcji (typu góry lub morze) muszą zaproponować swoim gościom dodatkowe atrakcje i takie zapewniają. Można obcować ze zwierzętami, przejść kurs rozpoznawania i wykorzystywania roślin dziko rosnących, jeździć konno lub bryczką, nauczyć się robienia wycinanek
królestwo garówdopiero teraz trafiłam na stronę, gdzie można znaleźć kilka plaż mniej okupowanych przez turystów – 7 plaż w Barcelonie i w okolicy. Mimo to, miasto z dostępem do plaży, morza jest miejscem, gdzie moje nerwy odchodzą w zapomnienie i relaks coś na prawdę znaczy. Mogłabym godzinami przesiadywać na ławce, po prostu gapić się na wodę. Kawa, sernik i lody(...)jedno z portalu airbnb. Kiedy wyszliśmy na pierwszy spacer napotkaliśmy to, co najpiękniejsze dla osoby spragnionej kuchni – na każdym kroku kusiły małe sklepiki z świeżymi warzywami i owocami. Skrzynie pełne karczochów, szparagów czy pomidorów, nie sposób było przejść obok nich obojętnie. Dzięki temu celebrowaliśmy leniwe śniadania grzanką z awokado, pomidorem i mozzarellą. Na obiad zajadaliśmy się szparagami
Pink EnvelopeTegoroczna pogada sprzyja zakwitaniu cukinii. W czasie upałów kwitną głównie kwiaty męskie, na których nie zawiązują się owoce. Gdy temperatura spadnie i roślina będzie odpowiednio podlana, zawiązują się kwiaty żeńskie, a na nich malutkie cukinie. Przy zrywaniu kwiatów należy pamiętać, by na roślinie zostawić oba ich rodzaje, bo oba są potrzebne do zapylania. Składniki (na 2 porcje): 8 kwiatów(...)choć ja początkowo gubiłam się w wielości postaci i nazwisk. Lekka, w miarę przyjemna lektura, mimo znów samych pięknych, młodych, bogatych i utalentowanych bohaterów. Zdecydowanie wolę bohaterów bliskich rzeczywistości. morze, góry czy Mazury? Lato kropka
Weekendy w domu i ogrodziepokrywają dywany suchych liści, zupełnie zapominam o przestrogach babci (a może nawet trochę im na przekór), i szuram z zapamiętaniem. Ciężko zresztą nie szurać, gdy brodzi się w szeleszczącym morzu aż po kostki. Ten dźwięk zawsze wprawia mnie w lepszy humor - oznacza bowiem pogodny dzień i powrót do beztroskich spacerów z dzieciństwa. Czasem tak dobrze jest się zapomnieć(...)masa całkowicie zastygnie. Przygotować mus: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Porzeczki z cukrem zagotować, gotować na niewielkiej mocy palnika kilka minut, aż cukier się rozpuści. Porzeczki ze słoika podgrzać. Owoce przetrzeć przez sitko; do masy dodać odciśniętą żelatynę, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Białko ubić, pod koniec partiami dodając cukier. Do letnich owoców dodać najpierw kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChrzan obok czosnku i cebuli jest świetnym elementem profilaktyki chorób przeziębieniowych i dróg oddechowych, bo to naturalny antybiotyk, który ma silne działanie antywirusowe i przeciwbakteryjne. Chrzan
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 100g. sera feta 4 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko
MarcinChefpalcami.Gdzie tak bardzo smakuje na przykład chrupiąca skórka żytniego chleba maczana w najlepszej oliwie z oliwek??? Puree ma konsystencję gęstego sosu i podaje się na nim wszystko co z morza czyli ośmiornice z grilla czy kalmary albo mątwę.Również białe ryby podawane są na tym pysznym bakłażanowym puree.Typowe greckie duszone dania z wołowiny lub z baraniny w sosie pomidorowym(...)łyżki. Na koniec dodać starty ser Parmezan.Zamieszać.Nie zagotowywać. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem do smaku. Na takim beszamelowym puree z bakłażana podawać można ryby i owoce morza.Pyszny na ciepło i na zimno.Na zimno staje się bardziej gęsty oczywiście i jest tedy doskonałym dipem. W Grecji jest tamtejszą specjalnością i podaje się na nim pieczoną
Sztuka gotowania w/g Samiryświecie, statystycznie każdy mieszkaniec kupuje co roku ponad 2,5 kg herbaty wyprzedzając tym samym Anglików (2,1 kg na osobę). Herbata jest uprawiana w Turcji w leżącej nad Morzem Czarnym prowincji Rize. Herbaciarnie są w Turcji bardzo popularnym miejscem na spędzanie wolnego czasu i spotkania biznesowe. Istnieją dwa rodzaje herbaciarni - pierwsze z nich tzw. çayhane albo kıraathane, odwiedzają(...)Przyprawy dodajemy zawsze do suszu herbacianego znajdującego się w górnym imbryczku na samym początku procesu parzenia herbaty. W Turcji bardzo popularne są herbaty owocowe, zwłaszcza jabłkowa lub z owoców granatu. Tych herbat nie parzy się jednak w imbryczkach, są one sprzedawane w formie proszku, suszu z owoców lub w saszetkach. Czarna herbata liściasta i herbata jabłkowa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZnacie kogoś kto nie lubi gofrów? Tak szczerze. Albo byliście kiedyś nad morzem i nie zjedliście chociaż jednego? No przecież to jest grzech ;) A teraz pytanie najważniejsze: jak takie dobre gofry zrobić sobie samemu w domu? Mam dla Was dziś prosty przepis na gofry i kilka wskazówek jak to zrobić, żeby były pyszne, puszyste, a przy tym rumiane i chrupiące(...)studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek. Ale jak się nie ma co się lubi… to wersja z bananem i Nutellą lub nawet samym cukrem pudrem
Ciastkozercystworzyć idealnie wypieczone gofry o różnorodnych smakach i dodatkach. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnych kanapek czy płatków śniadaniowych, która pozwoli nam się poczuć nieco jak w czasie wakacji nad morzem. Pamiętajcie jednak, aby wybrać urządzenie o możliwie jak największej mocy, dzięki czemu zyskasz pewność, że gofry będą chrupiące i zrobią się naprawdę szybko. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400(...)dodatków i konserwantów. W tym celu warto zaopatrzyć się w sokowirówkę, chociaż nawet lepiej sprawdzi się wyciskarka do soków wolnoobrotowa . Dzięki nim w krótkim czasie wyciśniesz sok z ulubionych owoców i warzyw, tworząc wyjątkowe kompozycje smakowe i upewniając się, że w twojej kuchni nie zmarnują się żadne produkty. Weź pod uwagę, że sokowirówki i wyciskarki posiadają różne funkcje, takie
okolicepalnika.pltrwa nadal, tym razem podejmując mój ukochany temat, czyli jedzenie. W dodatku jedzenie letnie, wakacyjne. Czy może być coś wspanialszego...? Na straganach piętrzą się pachnące warzywa i owoce, obok których nie potrafię przejść obojętnie. Najchętniej do domu przyniosłabym wszystko! Znoszę więc naręcze rabarbaru (tak, tak, nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce; nie oszukujcie więc, że sezon już się(...)Przepis znalazłam w duńskim magazynie Femina magazine: Sommer mad 2015 . I natrafiłam na problem z tłumaczeniem: jak bowiem przełożyć na polski swirl ? Duńczycy się tego zadania nie podjęli; wśród morza duńskich słów swirl wiruje w tak walca angielskiego. Jakieś pomysły...? Jeśli więc macie ochotę poczuć smak duńskiego lata, polecam Wam ten deser ogromnie. Może rozbudzi w Was miłość
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobotę wyjeżdżam nad morze na zasłużony wypoczynek. Będą to pierwsze wakacje ze Spinsonem. W zeszłym roku jakoś nam się nie złożyło migrować w celach rekreacyjnych dalej niż do mojej Mamy na RODOS ;) Jest pierwsza w nocy. Właśnie przed chwilą skończyliśmy z Mężem trasę opracowywać. Już czuję ten dreszczyk emocji, rządzę przygody i chęć przemierzania polskich szos.... No z tym ostatnim(...)Ładnie wygląda, a poza tym sernik nie przechodzi metalicznym smakiem tortownicy. Na wierzch wyłożyłam borówki i pokrojonego banana. Zalałam odrobiną zimnej galaretki i wstawiłam do lodówki by tężejąc unieruchomiła owoce. Kiedy to nastąpiło wlałam resztę galaretki i gotowe. No prawie. Po 3 - 4 godzinkach cierpliwego oczekiwania schłodzony w lodówce sernik był gotowy. Niestety nie udało mi się go uchwycić
Kuchnia po mojemuKminek to roślina, która jest ceniona ze względu na swoje właściwości zdrowotne i lecznicze. Jest to przyprawa używana w tradycyjnej kuchni polskiej, jednak ze względu na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żurawiny, syrop z pigwy, syrop z owoców bzu czarnego, syrop z czarnej porzeczki oraz syrop korzenny z imbirem 6) Konfitury i powidła Produkty jak z babcinej spiżarni. Tylko owoce i cukier, bez konserwantów, i sztucznych dodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych(...)przyszły do mnie w całości. Wędliny były zapakowane próżniowo, a chleb w papierowej torebce. Nic się nie pogniotło, a zaznaczam, że paczka szła przez całą Polskę - z gór nad morze 😉 Koniecznie zajrzyjcie do sklepu internetowego, bo produkty, które opisałam to kropla w morzu - tam jest więcej takich pyszności
Kuchnia MagdaLeny