owoce morza - 5166 przepisów (strona:300/345)

Produkty marki Seitenbacher. 125

posiłek organiczny" to niepoddane obróbce termicznej pełnoziarniste, ekologiczne ziarno orkiszu połączone z migdałami, jabłkami, daktylami, nasionami słonecznika, siemieniem lnianym, sezamem i pestkami dyni. Inaczej mówiąc - to co najlepsze: nasiona, owoce i czyste ziarno orkiszu. Smakuje ciekawie, trochę inaczej... smak jest jakby "świeższy", a wszystkie składniki wyjątkowo chrupiące. 6) Makaron proteinowy w trzech wariantach: klasycznym, pełnoziarnistym i z dodatkiem szpinaku(...)połączony ze zmielonymi ziołami takimi jak: cebula, oregano, bazylia, czosnek, tymianek i rozmaryn. Sól to mieszanka ziół takich samych jak te użyte do produkcji ww. oleju oraz soli z Morza Martwego. Świetnie sprawdza się jako składnik pesto, marynaty czy sosu. Zawiera dodatek oleju roślinnego, który spaja całą kompozycję i uwydatnia smak. 14) Orzechy nerkowca - miękkie, lekko słodkie i pachnące

Poranek na słodko
.707. omlet zamiast owsianki 110

~omlet owsiany z puree bananowym i startą gorzką czekoladą ; herbata "chwila wspomnień" ~ Wczoraj dowiedziałam się, że rodzice planują jeszcze wyjazd na Mazury...Szczerze mówiąc po ostatnim

breakfast of dreams
Wegańskie gofry z 3 składników FIT 55

czym kojarzy Wam się lato, wakacje i morze? Może z goframi? Jeśli tak, to mam dla Was genialny przepis! Jestem pewna, że nigdzie nie znajdziecie prostszego przepisu, który może być wegański, a jeśli znajdziecie bezglutenowe płatki owsiane to również bezglutenowy. Mimo swej prostoty gofry te są niezwykle sycące, więc śmiało mogą stanowić samodzielny posiłek. A co z dodatkami? Hulaj dusza(...)około 212kcal, B: 4,7g, T: 3,2g, W: 42,1g. Składniki: – 2 banany – 190ml napoju roślinnego (kokosowego/migdałowego/sojowego) – 100g płatków owsianych (lub mąki owsianej) Dodatkowo: ulubione owoce, ksylitol w pudrze, złoty brokat Płatki mielimy na mąkę. Łączymy miksując z napojem i rozgniecionymi bananami na jednolitą, gładką masę. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy

Be Fit Be Strong
Wegańskie gofry z 3 składników FIT 65

czym kojarzy Wam się lato, wakacje i morze? Może z goframi? Jeśli tak, to mam dla Was genialny przepis! Jestem pewna, że nigdzie nie znajdziecie prostszego przepisu, który może być wegański, a jeśli znajdziecie bezglutenowe płatki owsiane to również bezglutenowy. Mimo swej prostoty gofry te są niezwykle sycące, więc śmiało mogą stanowić samodzielny posiłek. A co z dodatkami? Hulaj dusza(...)Składniki: – 2 banany – 190ml napoju roślinnego (kokosowego/migdałowego/sojowego) – 100g płatków owsianych (lub mąki owsianej) Dodatkowo: ulubione owoce, ksylitol w pudrze, złoty brokat Płatki mielimy na mąkę. Łączymy miksując z napojem i rozgniecionymi bananami na jednolitą, gładką masę. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy przez 7-8 minut, aż się zarumienią

Be Fit Be Strong
Kiszona czerwona kapusta 69

czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje jej dodatkowe skile i nie mięknie tak szybko jak biała. Jak pokombinujecie z dodatkami, połączycie z przyprawami czy owocami, to dostaniecie cudo, które wyżera się prosto ze słoika. Kisić czerwoną kapustę nauczył mnie Eksio. Znaczy nauczył mnie, że można, a ja gorliwie uczyłam się na jego błędach, czyli(...)używamy płaskiej łyżki na kilogram kapusty. Czyli 15 g. Jednak wiem ze swojego doświadczenia, że praktyka w kiszeniu pozwala nam określić, jak bardzo słone kiszonki nam odpowiadają. Jedni lubią Morze Martwe inni homeopatyczną ilość soli. Kapusta w słoiku jest gotowa po 5-6 dniach, ukiszenie zajmuje czerwonej kapuście ciut więcej czasu niż białej. Im dłużej pozwalamy szaleć fermentacji, tym smak

ladykitchen
Kiszona czerwona kapusta 124

czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje jej dodatkowe skile i nie mięknie tak szybko jak biała. Jak pokombinujecie z dodatkami, połączycie z przyprawami czy owocami, to dostaniecie cudo, które wyżera się prosto ze słoika. Kisić czerwoną kapustę nauczył mnie Eksio. Znaczy nauczył mnie, że można, a ja gorliwie uczyłam się na jego błędach, czyli(...)używamy płaskiej łyżki na kilogram kapusty. Czyli 15 g. Jednak wiem ze swojego doświadczenia, że praktyka w kiszeniu pozwala nam określić, jak bardzo słone kiszonki nam odpowiadają. Jedni lubią Morze Martwe inni homeopatyczną ilość soli. Kapusta w słoiku jest gotowa po 5-6 dniach, ukiszenie zajmuje czerwonej kapuście ciut więcej czasu niż białej. Im dłużej pozwalamy szaleć fermentacji, tym smak

ladykitchen
Jutro obchodzimy dzień gofra 150

drożdżach. Nie zaprzeczę, że belgijskie gofry można upiec i w tradycyjnej kwadratowej gofrownicy. Czytając inne blogi często trafiam na reklamą typu gofry jak nad morzem . Moje gofry jak nad morzem są o wiele smaczniejsze, bo są to gofry na naturalnych składnikach. Jajka, masło, maślanka to podstawowe składniki w przepisie na gofry. Gofry są chrupiące i bardzo smaczne. Przepis na gofry(...)wymieszanej z rozpuszczonym masłem. Dodaj suche składniki i wymieszaj. Ubij pianę na sztywno i lekko wymieszaj z resztą ciasta. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry aż będą rumiane. Podawaj z owocami, cukrem pudrem czy owocowym syropem. Tradycyjny przepis na gofry można zmodyfikować i upiec gofry czekoladowe . To ulubione gofry moich dzieci, które bardzo lubią czekoladę. Gofry czekoladowe piekłam całkiem niedawno

codojedzenia
Ciasto z cynamonem i jabłkami 177

wodzie)  5 jabłek  Przygotowanie:  Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę Jajka łączymy z cukrem ucieramy dodajemy olej - ucieramy  Powstałym płynem zalewamy owoce i odstawiamy je na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do nich przesianą mąkę z sodką, cynamonem oraz osączone rodzynki. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy, aż powstanie gęsta masa(...)mogę się oprzeć pokusie by nie pokazać Wam pięknego zdjęcia tegorocznej jesieni w Kołobrzegu :)                         Nawet jesienią nad morzem jest uroczo

Proste Potrawy
Chrupiące bezglutenowe gofry 107

obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z latem, morzem i ciepłymi promieniami słońca. Niesamowite jest to, jak takie proste skojarzenia z okresu dzieciństwa są w nas głęboko zakorzenione i mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. I te gofry(...)więcej nie trzeba robić. Cały proces trwa 15-20 minut i możemy się cieszyć pysznymi, aromatycznymi i chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone. Pracuję jeszcze nad wegańską wersją przepisu na gofry, jednak jak na razie żadna kombinacja składników nie spełniła do końca moich oczekiwań

Book of spells
Morele w syropie. I plaża 141

temu. Pojechaliśmy więc na plażę. Uważam się za prawdziwą szczęściarę - od morza dzieli mnie około 25 kilometrów, od najbliższej plaży - 30. Od tej, na którą lubimy jeździć, mniej więcej 50. Nie są to zbyt wielkie odległości, wycieczka nie zajmuje więcej niż 45 minut. A ja morze wręcz uwielbiam! Piasek, woda, lekki wietrzyk...  Oczywiście wybraliśmy się w nasze ulubione(...)Ptysia pływała dzielnie - chyba coraz bardziej jej się to podoba. Tym wpisem otwieram sezon przetworowy na Pożeraczce . Będąc w Polsce (już o tym wspominałam) przygotowałam 61 słoiczków z owocami w różnej postaci. Część dałam Mamie, większość przyjechała ze mną do Danii. Będę się mogła teraz nimi cieszyć aż do następnego lata. Nie wszystkie pokażę teraz: większość jest bowiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zdrowe gofry z marchewką i płatkami owsianymi 162

Chyba każdy uwielbia gofry, chrupiące i puszyste.  Mi kojarzą się z wakacjami nad polskim morzem, gdzie gofry stanowią obowiązkowy punkt każdego urlopu i kiedy to w dzieciństwie cała buzia umazana była bitą śmietaną, ale mimo wszystko jadłam je na potęgę. Czym byłam starsza tym poznawałam wartość kaloryczną i zdrowotną gofrów i znacznie je ograniczyłam. Jednak moja miłość z dzieciństwa(...)BARDZO smaczne sami spróbujcie! Jaki dodatek wybrać do zdrowych gofrów? Jeżeli chcecie aby Wasz gofr był naprawdę zdrowy i fit zapomnijcie o kalorycznej bitej śmietanie. Zamiast tego postawcie na owoce, domowe konfitury i dżemy, Jeżeli Wasze domowe zapasy konfitury od kochanej Babci właśnie się skończyły, polecam Wam (zwłaszcza zimą gdy brak jest soczystych truskawek czy malin) dżemy marki Łowicz

Wylizany Rondel
Jesienne stragany 109

dalej odjeżdżaliśmy od morza, tym klimat stawał się ostrzejszy, bardziej górski, ciągle jednak zaskakiwało bogactwo roślinności i to że mimo pierwszego dnia listopada zieleniły się jeszcze liście.   Drzewa, w przeciwieństwie do ich polskich odpowiedników, były ulistnione na tyle solidnie, że zgubiliśmy gdzieś jesienną porę roku, cofając na kilka dni kalendarz. Im dalej byliśmy od Batumi, tym okolica wydawała(...)limuzyny pochodzące z któregoś z krajów Zachodniej Europy, zalegalizowane zgodnie z tutejszym prawem, mimo braku jakichkolwiek dokumentów zakupu. Na ustawionych wzdłuż drogi straganach sprzedawano orzechy, słodycze własnego wyrobu i owoce, wszystko to w co jesień zazwyczaj obfituje.   Michał Kruszona „Czarnomorze. Wzdłuż wybrzeża w poprzek gór”   Zysk

Jadło i czytadło
Tatar ze śledzia z korniszonami 74

jest wędzony, tylko solony, ale zapewniam Was, że pysznie smakuje i będzie wspaniałą przekąską.  Dodałam do niego także ziarenka granatu, jesteście zaskoczeni? Powiem Wam, że ten kwaskowy owoc tworzy bardzo fajny duet z rybą.  Koniecznie przygotujcie tatara według mojego przepisu i dajcie znać, czy ten granat faktycznie tu pasuje 💓.  Tatar ze śledzia z korniszonami   Śledź - najpopularniejsza(...)osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne wartości odżywczych, a przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Śledzie to ryby pelagiczne,  zamieszkują w morzu strefę z dala od dna morskiego oraz brzegów. Sezon na śledzia Śledzie łowi się prawie przez cały rok. W maju popularne matiasy, czyli młode ryby przed pierwszym tarłem, od lipca

Kulinarne przygody Gatity