było by wymienić co lobię (tak przynajmniej mówi mi rodzinka :)) 8.Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie kulinarne z podróży? - Póki co mogę się pochwalić, że jadłam pyszną smażoną rybę nad morzem. 9.Czy jest smak, którego nie znosiłeś/aś w dzieciństwie, a teraz się do niego przekonałeś/aś? -Chyba jogurtów, większości, a szczególnie naturalnych. 10.Czy w mieście, w którym(...)wykwintne? 4. Co, cię zachęciło to tego, aby prowadzić bloga? 5. Twój najlepszy wypiek, lub najlepsze danie? 6. Ostro, czy łagodnie? 7. Twoja ulubiona czekolada? 8. Warzywa, czy owoce? 9. Wolisz gotować samemu, czy z czyjąś pomocą? 10. Wolisz gotować według starych receptur, czy sięgasz po kuchnie nowoczesną? 11. Czy lubisz oglądać programy kulinarne, jak tak to który według
Moje pyszne gotowanieużyjcie płaskiej łyżki na kilogram kapusty. Czyli 15 g. Jednak wiem ze swojego doświadczenia, że praktyka w kiszeniu pozwala nam określić, jak bardzo słone kiszonki nam odpowiadają. Jedni lubią Morze Martwe inni homeopatyczną ilość soli. Kapusta w słoiku jest gotowa po 4-5 dniach. Im dłużej pozwalamy szaleć fermentacji, tym smak ostrzejszy i bardziej kwaśny. Próbujcie. Próbujcie czystym widelcem(...)ukisi się dobrze, dajcie do każdego słoiczka łyżkę soku spod kiszonych ogórków. Kiszonych, a nie kwaszonych, to jest różnica. Sok wystartuje wam fermentację. Jeśli używacie do kiszonej kapusty suszonych owoców, to pamiętajcie, że mają dużo cukru. Ja użyłam suszonej żurawiny i zamiast pysznego cudu otrzymałam słoik dający winem. Mocnym winem, pitym szybko za garażami. Kilka owoców na cały
ladykitchenużyjcie płaskiej łyżki na kilogram kapusty. Czyli 15 g. Jednak wiem ze swojego doświadczenia, że praktyka w kiszeniu pozwala nam określić, jak bardzo słone kiszonki nam odpowiadają. Jedni lubią Morze Martwe inni homeopatyczną ilość soli. Kapusta w słoiku jest gotowa po 4-5 dniach. Im dłużej pozwalamy szaleć fermentacji, tym smak ostrzejszy i bardziej kwaśny. Próbujcie. Próbujcie czystym widelcem(...)ukisi się dobrze, dajcie do każdego słoiczka łyżkę soku spod kiszonych ogórków. Kiszonych, a nie kwaszonych, to jest różnica. Sok wystartuje wam fermentację. Jeśli używacie do kiszonej kapusty suszonych owoców, to pamiętajcie, że mają dużo cukru. Ja użyłam suszonej żurawiny i zamiast pysznego cudu otrzymałam słoik dający winem. Mocnym winem, pitym szybko za garażami. Kilka owoców na cały
ladykitchenjest na świecie ktoś, kto nie zachwyciłby się płonącym niebem we wszystkich odcieniach pomarańczowej i żółtej barwy przeplatanej fioletem i różem? Ognistą kulą, która zanurza się w morzu, tonie w łące albo chowa się za szczytami gór, rozlewając złoty blask po okolicy? Każde spotkanie ze słońcem na horyzoncie zapiera mi dech w piersiach, wzrusza, odbiera mowę i zatrzymuje w zachwycie(...)bazylia sól i pieprz kwiaty rzodkiewki (opcjolanie) Sposób przyrządzenia: 1. Na talerzu rozłóż rukolę. 2. Umyj pomidory i morele. Pokrój pomidory w plastry, a morele w ósemki. 3. Ułóż owoce i warzywa na rukoli. 4. Na środku połóż przekrojoną burratę. 5. Skrop całość oliwą i odrobiną miodu, posyp lstkami świeżej bazylii i tymianku, dopraw solą i pieprzem. Smacznego! Burrata
Kuchnia w Słońcu Skąpanadobrego pieczywa poszarpanego ponętnie w rękach i pokruszona zawartość foremki... Tak, wiem, może ten paprykarz nie wygląda zbyt apetycznie ale w smaku przedni! Krok trzeci - cepeliada od gór po morze Trafiliśmy akurat na Cepeliadę, wydarzenie nawiązujące swym asortymentem do folkloru i sztuki ludowej. Standardowo jak na tego typu iwentach znajdziemy mnóstwo chlebów, wędlin, serów, ryb. Nie zabrakło także wisiorków, zabawek(...)oczyma? Dzięki temu są świeże, chrupiące a ich ciepło sprawia, że dobra bita śmietana zaczyna uciekać z góry na nasze ręce i spodnie tudzież inną kieckę. Do tego sezonowe owoce. Banalnie proste ale to się sprzedaje - nie ważne czy na Monciaku, Krupówkach czy jakimś Krakowskim Przedmieściu. Krok piąty - pieczem do domu Sopot. Miasto F - fajne, z fajnymi ludźmi
Right Behind The KitchenCodziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę, że wcale! Nawet nie dopuszczam tej myśli, że nie jadacie deserów! Kto to widział?! To jak wyjazd nad morze bez figli bosych stóp ze spienionymi falami. Jak spacer po deszczu bez chlapnięcia w kałużę. Obiad bez deseru?! To nie przystoi! Choćby jabłko zerwane wprost z drzewa, miseczka malin, kilka(...)lekko podgotowanymi porzeczkami i malinami oraz powstałym podczas ich gotowana sokiem. Owocowe nadzienie nakrywa się warstwą białego pieczywa, obciąża z góry i odstawia na noc do chłodnego miejsca, aby owoce puściły jeszcze więcej soku, którym nasiąka chleb. To punkt wyjścia do mojego deseru. Przygotowując summer pudding nie używam białego pieczywa, tylko piekę biszkopt. Dla smaku i koloru dorzucam tylko
KUCHARNIAżółte 2 papryki czerwone Cebula szalotka Sery/nabiał/jajka Kozi ser Parmezan 1 jogurt grecki 250 ml 2 jajka Zioła Kolendra Pietruszka Makarony/kasze Kuskus Makaron ryżowy Ryż Mięso/owoce morza Krewetki Udka z kurczaka Polędwiczki Mielony indyk 400 g Boczek wędzony Konserwowe 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy Dodatki Garść orzechów pistacjowych Przecier pomidorowy Bułka tarta Sok z cytryny(...)jajko trzeba zjeść maksymalnie w ciągu 2 dni od ugotowania. Podobnie jest z krewetkami – lepiej nie trzymać ich długo w lodówce. Trzeba też uważać na sałatki z dodatkiem owoców, jak np. granat, czy winogrona, gdyż mogą one zacząć fermentować, dlatego nie należy za długo trzymać ich w lodówce. Jednak najlepiej sałatki robić na świeżo. w ekstremalnych warunkach sałatkę
Niedzielny kucharzojczyzną są rejony Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Słynie z nich Turcja i Grecja. Figi – mają kształt gruszki i kilka odmian: czarną, białą, zieloną i fioletową. Te o barwie fioletowej (właśnie ta odmiana najczęściej pojawia się w naszych sklepach) można jeść na surowo, dodawać do sałatek, wypieków, do dań na słodko i na wytrawnie. Świetnie się komponują(...)olejem, dodajemy przekrojone limonki, posiekane orzechy. Całość polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Szaszłyki podajemy, np. z ryżem jaśminowym. Lubię połączenie mięsa z owocami, jednak do szaszłyków bardziej pasują mi morele suszone lub ananasy. Świeże figi są owocem bardzo delikatnym i w obróbce termicznej tracą swój efektowny wygląd i strukturę. Skorzystałam z przepisu
mojewypiekiinietylkowyłącznie jałowym smakiem pożywienia. Warto wiedzieć, że tysiące lat temu „Homo sapiens” doszli małymi krokami do wniosku, że smak surowego mięsa można poprawić bulwami, pędami niektórych roślin lub leśnymi owocami. Z upływem czasu przyprawy stały się niezbędnym składnikiem pożywienia. Tym bardziej, że ludzie szybko się zorientowali, że dodawanie do potraw niektórych roślin nie tylko wzbogaca i urozmaica smak, lecz(...)Europie miała Wenecja oraz bogate miasta Italii. Natomiast tej włoskiej dominacji sprzeciwiły się potęgi morskie, przede wszystkim Portugalia i Hiszpania, do których dołączyli wkrótce Anglicy oraz Holendrzy. Na morza i oceany wyruszyły wyprawy, których celem było głównie przełamanie włoskiego monopolu i nowy podział zamorskiego świata przypraw. Walcząc o imbir, pieprz czy cynamon odkryto nowe kontynenty, które szybko okazały się
ProstePesto.plkanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić do szerokiego garnka z grubym dnem. Wlać ok. 150 ml wody i zagotować pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i pogotować ok. 10 minut na palniku o małej mocy. Trzeba(...)Tamose i wychowawca jego sióstr Tehuti i Bekathy. Początkowo podróżujemy Nilem, by przekonać się, jak przebiegnie intryga uknuta przez Taitę w celu skłócenia Hyksosów z Kreteńczykami. Z czasem pokonujemy Morze Czerwone i półwysep Synaj. Docieramy do Babilonu, a stamtąd na Kretę, gdzie Egipcjanie chcą zawrzeć przymierze z Minosem w walce z Hyksosami (wypisz-wymaluj historia opisana przez Miki Waltariego
Weekendy w domu i ogrodziemogłam temu zaradzić, byłaby okropna. 5. Ulubiona książka. Za dużo ich. 6. Na wakacje wolisz morze, góry czy jezioro? Dlaczego? Morze. Dlaczego? Tak po prostu, w wakacje zawsze było morze i nie zamierzam tego zmieniać. 7. Ulubiona bajka z dzieciństwa. Barbie? Ale to raczej filmy xd ? Bajki..hmm na myśl przychodzą mi smerfy, gumisie, tabaluga i pokemony(zalety posiadania młodszego(...)Koktajl banan-szpinak, czy truskawkowy? 6. Spokojny ranek, czy wieczór? 7. Najpierw czytasz książkę, czy oglądasz film? 8. Domowe kino z przyjaciółmi, czy może kino na mieście? 9. Najgorszy owoc? 10. Wiedziałeś/aś, że arbuz to warzywo
More food, love and dreamsJuż za chwilę, już za momencik znajdę się nad polskim morzem i co wtedy? Opalanie, zabawa, pływanie i jedzenie. Hallo, o czymś zapomniałam! Picie, dużo picia, bo w upały nie wolno nam o tym zapomnieć. Ale co pić, jak znudziła się nam ta klasyczna woda, czy popularne napoje chłodzące? Czas wymyślić coś nowego. Sieć aż huczy od nowych pomysłów, wystarczy(...)jest dojrzały i słodki. Jeżeli znajdziecie całego arbuza z suchym ogonkiem, również śmiało możecie go kupić :) Jeżeli jednak obawiacie się, że Wam się nie uda, kupujcie już przekrojone owoce. Powinny być bardzo czerwone i soczyste
Słodkie PrzyjemnościPolsce. Upalne dwa tygodnie sierpnia, gdzie jedynie wyprawa na zakupy przynosiła niejaką ulgę, a wszyscy mieszczanie jednogłośnie błogosławili galerie handlowe z klimatyzacją. Później okazało się również, że wycieczka nad morze jest niczego sobie w takie upały. Przy nadmorskim wietrze i zimnej (nie bójmy się tego słowa), słonej wodzie, słońce straciło swoją niepojętą moc. Zamiast prażyć, przyjemnie grzało(...)użyć dorodnych, soczystych śliwek, na które teraz jest sezon. Można też pokusić się o maliny, te jeszcze bowiem dzielnie trzymają się na krzaczkach. W ostateczności można śmiało wspomóc się owocami mrożonymi, truskawkami na przykład, które do poziomek zbliżone są chyba najbardziej. I jeszcze jedno - sernik jest malutki; tak jak wspomniałam, zużyć chciałam ostatnie zapasy. Polecam więc od razu podwoić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiejscu warto te unikalne włoskie specjały nieco przybliżyć. ASTI Docg to wina produkowane w 100% z winogron Moscato Bianco. Ta jedna z najstarszych gatunków winorośli na wybrzeżu Morza Śródziemnego, rośnie na wapiennych obszarach wzgórz należących do światowego dziedzictwa UNESCO, rozpościerających się na terenie 52 gmin pomiędzy Asti, Alessandrią i Cuneo. Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg to wino musujące(...)mleczarskiej całego kraju. Olio Extravergine d’Oliva Toscano IGP produkowana jest przez członków Stowarzyszenia Toskańskich Producentów Wyrobów z Oliwek (Spółdzielnia Rolna ARL), zrzeszającego 3135 plantatorów oliwek. Uzyskiwana jest z owoców drzew oliwnych przynajmniej dwóch z następujących odmian: Frantoio, Correggiolo, Leccino i Moraiolo (Oliwa Extra Vergine DOP Terre di Siena) lub z kultywaru oliwek Olivastra Seggianese, których minimalna zawartość
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakwaśny dżem - krem - polewa z gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto) - owoce jagodowe do dekoracji. Składniki na biszkopt, forma ok. 28 cm średnicy (raczej nie mniejsza): 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego 4 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)Rybaka, który w czasach swojej świetności budził wiele kontrowersji, ciekawa historia widok na Mierzeję Helską w drodze na Hel momentami tylko droga i po jednej ze stron morze Hel w Jastarni nazwy ulic podawane są w 2 językach: polskim i kaszubskim niedaleko Gwiazdy Północy w Jastrzębiej Górze, najdalej wysuniętego na północ punktu linii brzegowej polskiego wybrzeża plaża
Qlinarnie i Qlinarnie