owoce morza - 5166 przepisów (strona:301/345)

Gofry jaglane 65

mogę napisać: tak można dodać stewię do gofrów :) I mleko roślinne zamiast krowiego. I mąkę jaglaną zamiast pszennej. Ale pamiętajcie proszę, że to nie będą gofry z budki nad morzem ani te najlepsze z Polanicy ;) Składniki:  150 g mąki jaglanej  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka stewii lub cukru  3 łyżki roztopionego oleju kokosowego(...)mocy).  Przed pieczeniem kolejnych gofrów ponownie smarujemy gofrownicę niewielką ilością oleju.   Gofry są dość kruche, więc dobrze, jeśli dodatki są "mokre", czyli np. syrop klonowy, owoce z sokiem itp.  Smacznego

bistro mama
Pstrąg w pomarańczowej marynacie 169

Lubię marynaty do ryb komponowane z soku owoców cytrusowych z dodatkiem pikantnych przypraw. I co ciekawe sposób robienia ryby nie wiele sie różni od siebie. Nawet marynaty są bardzo podobne . A jednak - dodatek lub zamienienie 1-2 składników powoduje , że ryba smakuje inaczej. Gorąco namawiam do takich eksperymentów - rybka posmakuje nawet największym sceptykom. Mam wśród znajomych takich którzy jadali(...)karpia na Wigilię i rybę z frytkami ze smażalni nad morzem i nic po za tym, bo twierdzili , że ryb nie lubią . A teraz sami biorą się za ich przyrządzanie . Czas: 1 godzina Składniki: 1 duży filet pstrąga tęczowego olej z pestek winogron 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( bez cukru ) 1 łyżeczka sosu chilii z limonką i kolendrą

Buniabaje w kuchni
Panna cotta mojito - idealne chłodzenie. 133

starych samochodów z lat 40 i 50 snujących się po ulicach, wiekowe fordy, studebakery, hudsony, packardy, edsele, chryslery, buicky i znacznie młodsze Fiaty 126... biały piasek na plażach, lazur morza, no i ten gorący, karaibski klimat :)     U nas słupek rtęci również wędruje w górę więc czas odkurzyć przepisy na chłodzące desery. Oryginalna panna cotta pochodzi(...)słodzenia i dla koloru (można zastąpić cukrem), łyżka rumu (lub bez w wersji bezalkoholowej), 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha (opcjonalnie), Do przybrania: listki mięty, patki jadalnych kwiatów i owoce, domowe żelki z musu malinowego w paskach (opcjonalnie).  Przygotowanie: Celowo nie podaję dokładnych porcji niektórych składników, które stosujemy w odpowiednich ilościach wg. własnych upodobań. Jeśli lubicie desery bardzo orzeźwiające

SzczyptaSmaQ
Gofry z jagodami i jogurtem 133

powodu gofry na blogu pojawiają się właśnie latem, dla mnie to smak dzieciństwa, jadany zawsze, tylko i wyłącznie nad morzem spędzając tam beztroskie wakacje. Pamiętam dobrze maleńką budkę w Mielnie, na ulicy pełnej brzóz gdzie sprzedawali najlepsze gofry jakie jadłam, jeszcze ciepłe w papierowej serwetce smakowały mi najbardziej z cukrem pudrem i malinami, a Wy macie jakieś gofrowe wspomnienia(...)wyjęto z plastikowego pojemnika z długo datą przydatności, kolorowe posypki kuszą dzieciaki, a rodziców wpędzają w stan "skonfundowania", sosy o dziwnych, nienaturalnych kolorach, śmietana ze sprayu, i najgorsze...owoce z puszki - to wszystko sprawia, że gofry są nie tyko niezdrowe, ale też niesmaczne. A przecież tak niewiele trzeba, owoców latem nie brakuje, stragany aż uginają się

Słodki Kompromis
Co Lila jadła w środę? 17 (na wakacjach) 127

Wakacyjny wpis "Co Lila jadła w środę"? W tej chwili jesteśmy nad morzem, dlatego mamy ograniczone możliwości jeśli chodzi o gotowanie, ale też nie chce nam się długo pichcić w pokoju. Staramy się żywić zgodnie z naszymi zasadami, stylem życia i mimo, że co chwile obijamy się o stoiska z frytkami i goframi to nie kuszą nas takie przekąski. Zobacz(...)mielonka, ser żółty i marmolada. Oprócz tego był jeszcze stolik z różnymi płatkami i mleko czyli większość dla mnie i Lili odpada. Akurat wczoraj kupiliśmy w Lidlu dżem 100 % owoców i Lilka zjadła 3 takie kromki z masłem i dżemem. Jeśli jest taka możliwość to wybieramy warzywa. II Śniadanie Batonik z daktylami i bananem. Brzoskwinia. Zupa Zupę ugotowaliśmy przed

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 181

dodatkiem. Choć lubię lody moim ulubionym letnim deserem są gofry z wiśniami w żelu. Wiąże się z nimi wiele miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach przy plaży. Pamiętam także gofry u mojego kuzynostwa w Tucholi - mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam(...)powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany nie lubię. W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość - frużelina owocowa, nazywana przeze mnie owocami w żelu. Bardzo polubiłam na gofrach tę mniej słodką owocową galaretkę, a moją ulubioną stała się wersja wiśniowa. Gdy w sklepach pojawiły się pierwsze żelfiksy, zaczęłam przerabiać wiśnie sama

Chilli Czosnek i Oliwa
Cytrynada 143

Używamy jej do marynat, sosów, ciast, lodów, deserów. Sok z cytryny to także kluczowy składnik lemoniady oraz wielu drinków i koktajli. Można ją kisić, peklować i mrozić. Jest to owoc o najbardziej wszechstronnym wykorzystaniu w wielu dziedzinach. A na „Letnie orzeźwienie” – cytrynada. Składniki: - 1 l schłodzonej, gazowanej wody mineralnej - 3 wyszorowane i wyparzone cytryny - nektar z agawy – może(...)szklanek i natychmiast podajemy. Na upalne dni… i nie tylko – orzeźwi, doda energii, ugasi pragnienie – cytrynada. A jak cytrynada, to zawsze jedno skojarzenie. Plaża, szum fal, zapach morza i głos sprzedawcy: „Cytrynada napój boski – nawet łysym rosną włoski”, „Mężu, mężu nie bądź głupi niech ci żona napój kupi”, „Dziadek babci nie dał

mojewypiekiinietylko
Jak nie przytyć na urlopie 153

uroczym miejscy udzielamy sobie swego rodzaju dyspensy na słodkości i wszelkiego gatunku smaczne przyjemności. A na wczasach kusi nas wiele pyszności – frytki, gofry, lody i smażone ryby prosto z morza – to tylko przedsmak poezji smaków, które grają na naszych kiszkach przy każdym stoisku w nadmorskich kurortach. W górach mijamy kramiki z oscypkami, pierogami i gospody z wybornym piwem(...)zjedz gofra na śniadanie. Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem! Gofry z bitą śmietaną i sosem to ładunek energetyczny liczący około 500 kcal. Ten sam deser z samymi owocami to już tylko około 160 kcal. Widać różnice? Wybieraj mądrze i niech to będzie jeden deser dziennie, a nie 4! Jeżeli chcesz zjeść chrupiącą rybę w panierce

Codogara
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 168

Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofrowe wspomnienia z dzieciństwa Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z latem, morzem i ciepłymi promieniami słońca. Niesamowite jest to, jak takie proste skojarzenia z okresu dzieciństwa są w nas głęboko zakorzenione i mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. I te gofry(...)talerzu aż nabiorą chrupkości. Cały proces trwa 15-20 minut i możemy się cieszyć pysznymi, aromatycznymi i chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone. Będzie też wersja wege… wkrótce. Pracuję jeszcze nad wegańską wersją przepisu na gofry, jednak jak na razie żadna kombinacja składników nie spełniła

Book of spells
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 245

Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofrowe wspomnienia z dzieciństwa Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z latem, morzem i ciepłymi promieniami słońca. Niesamowite jest to, jak takie proste skojarzenia z okresu dzieciństwa są w nas głęboko zakorzenione i mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. I te gofry(...)talerzu aż nabiorą chrupkości. Cały proces trwa 15-20 minut i możemy się cieszyć pysznymi, aromatycznymi i chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone. Będzie też wersja wege… wkrótce. Pracuję jeszcze nad wegańską wersją przepisu na gofry, jednak jak na razie żadna kombinacja składników nie spełniła

Book of spells
Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy 152

wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone masło i miksuję blenderem ciasto. Połowę odlewam do miseczki, a do drugiej połowy dodaję kakao i dalej miksuję. Ciasto morze wydawać się rzadkie ale jak wstawimy do lodówki na godzinę zgęstnieje. Do garnka wlewam 350 ml mleka, masło i i zagotowuję. Do reszty mleka wsypuję budyń, dodaję cukier i skórkę(...)zrobiło się masło. Naleśniki smaruję na przemian kremem raz jasny jaz czekoladowy i układam jeden na drugim. Czekoladę gorzką, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam torcik.Dekoruję owocami, naleśnikiem, czekoladowym motylem. Torcik wstawiam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypuję czekoladą startą

wesoła kuchnia
Koktajl jagodowy na maślance 97

Początek tygodnia, a za oknem pogoda wciąż weekendowa. Żar leje się z nieba. Na szczęście są miejsca, gdzie można poczuć się jak na wczasach, choćby przez

Moja smaczna kuchnia
Malinowa szarlotka 143

Połowa wakacji już za nami... Moje chyba dopiero we wrześniu, marzy mi się Grecja lub Bułgaria, koniecznie samolotem, jak dobrze, że samochód można bezpiecznie zostawić na

Domowa cukiernia Ewy
Świnoujście i najlepsze desery! 99

Świnoujściu ostatni raz byłam 30 lat temu. Spragniona słońca, morza i plaży bez wahania zdecydowałam się na spontaniczny wyjazd tygodniowy. Nad morze jechaliśmy pociągiem, w nocy, a nad ranem już byliśmy na miejscu. Pogoda przez cały tydzień była wymarzona, słoneczenie, cudownie!  Bez graniczeń czasowych, na totalnym luzie. Już w pierwszych dniach pobytu wyruszyłam na promendę, aby poszukać ciekawych(...)papają i pistacja. Gofry, które poleciła mi spróbować koleżanka - blogerka kulinarna, to prawdziwa uczta dla zmysłów, niesamowicie delikatne ciasto, chrupiące, podane na talerzykach deserowych, z bitą śmietaną i owocami kiwi w żelu, zajadałam z widelczykiem, popijając affogato, czyli lodami waniliowymi zatopionymi w espresso, a na wierzchu góra bitej śmietany... Jeśli lubicie połączenie lodów i wina musującego wypróbujcie koniecznie deser

Moja smaczna kuchnia
Liban – przewodnik kulinarny 94

raczej nie powinnam udzielać porad turystycznych. Na swoje usprawiedliwienie mam, że to jest wpis z poradami kulinarnymi, że w listopadzie było tam nawet 30 stopni, awokado rośnie na drzewach, morze jest ciepłe i że mają najlepsze jedzenie na świecie. Mają też cenione na świecie wino a protesty były pokojowe i w czasie mojego trwającego od piątku do piątku urlopu już(...)restauracje w Polsce. Kuchnia libańska jest przecież jedną z najlepszych kuchni na świecie. Niestety jednym z jej sekretów jest na pewno klimat i słońce, które sprawia że warzywa i owoce są tak pyszne. Ten sam przepis wykonany w Polsce, gdzie natka pietruszki i pomidory nie pochodzą z grządki, tylko ze szklarni, może niestety nie smakować tak samo. Liban

Ugotowane pozamiatane