Słoneczko pięknie dziś świeci, w sumie ładna ta jesień :) Wspominamy wakacje! Spędziłyśmy cudowne chwile nad Morzem Czarnym, w Bułgarii. Pogoda wymarzona, woda i plaża cudowne, wspaniały relaks! Warzywa i owoce niezwykle smaczne i soczyste, przede wszystkim figi, zrywane z drzew rosnących dziko właściwie wszędzie i pola słoneczników... Jedną z najmilej wspominanych chwil tych wakacji był tzw. "wieczór bułgarski
6nieboGranat ...słodki i cierpki zarazem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu. Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go już 5 tysięcy lat p.n.e. Historycy właśnie w granacie dopatrują się "drzewa życia". Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych. Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że granat
potrawyregionalneokien, o hamaku w cieniu brzęczących pszczelim śpiewem lip, o pachnących krzakach róż, o drzewach w sadzie uginających się pod ciężarem owoców. Napewno wspomniałabym o furtce do zaczarowanego lasu na drugim końcu ogrodu i szumie morza dobiegającym z oddali. Opowiedziałabym o skąpanym w słońcu tarasie na którym jadam śniadania właśnie z Nim... Mam u boku wspaniałego człowieka
Zapiski Młodej Żonyobrać owoc granatu - to proste - zobaczcie sami. Granaty są uprawiane na całym Bliskim Wschodzie, w Azji Południowej i regionie Morza Śródziemnego od kilku tysięcy lat. Mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, a ich kwaskowo-słodki smak sprawia, że świetnie pasują do sałatek, deserów i pieczonych mięs. Sok z granatów dobrze gasi pragnienie. Trzeba jednak uważać, aby się(...)bardzo trudne do usunięcia. Sposoby obierania granatów Oddzielanie nasion granatu jest łatwiejsze w misce z wodą, nasiona toną, niejadalna białą osnówka pływa na powierzchni wody. Również zamrożenie całego owocu ułatwia oddzielenie nasion i zmniejsza szanse na poplamienie się sokiem. Innym skutecznym sposobem jest ten zaprezentowany na filmie. Prosty sposób obierania granatów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamyśli zawędrowały, aż do kolonijnych lat, gdy to nad wspaniałym polskim morzem oddawałam się beztroskim wakacyjnym rozrywką. A co poza zabawą, morzem kojarzę najbardziej? Oczywiście promenadowe smakołyki. Ach, te lody i... gofry pełne bitej śmietany i owoców. Wspominając ten drugi przysmak nie umiałam sobie odmówić przygotowania ich domowej wersji. Rodzina była bardzo zadowolona... Przepis stosuję od lat, czasem
Słodkie okruszkiKoniecznie upieczcie ją na weekend 💗. Parę słów o śliwkach Śliwki to klasyczne jesienne owoce, pojawiają się na naszych stołach z początkiem września. Obecnie uprawiana śliwka europejska to połączenie tarniny i śliwy wiśniowej - są to dziko rosnące odmiany na terenach Kaukazu i Morza Kaspijskiego, dlatego też przyjmuje się, że to właśnie tam powstała dzisiejsza śliwka. W Polsce(...)najbardziej popularne są oczywiście węgierki, ale na targach kupimy też mirabelki, renklody, stanleye, opale czy tez inne rodzaje tych owoców importowanych z zagranicy. Śliwki nie tylko bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, ale także na nasza urodę. Okazuje się, że śliwki pomagają przy pękających naczynkach, uszczelniają naczynia krwionośne, a nawet... redukują proces starzenia się oraz powstawania zmarszczek. Dieta bogata
Kulinarne przygody Gatitysosem przygotowanym na bazie majonezu, może to być czosnkowy sos aioli. W każdą niedzielę rano wybieramy się na Fischmarkt, oprócz owoców egzotycznych i mieszanki wędzonych ryb kupiliśmy na targu tzw. kraby brązowe, które łowione są w Morzu Północnym. Te kilogramowe kraby są tu bardzo tanie, za 2 sztuki ważące ponad 2 kg zapłaciliśmy tylko 10 euro, oczywiście były też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest ktoś kto nie jadł gofrów? Gofry to kwintesencja wszystkich dziecięcych wyjazdów nad morze! Przyznam się, że miałam przez długi czas ogromną awersję do gofrów po 3-miesięcznej pracy w gofiarni w Juracie po maturze. Niemniej jednak powrót do ich przygotowania uważam za bardziej niż udany, bo udało mi się opracować wegański przepis na ciasto zarówno w wersji tradycyjnej(...)potrzeba. W dzieciństwie oczywiście musiały być posypane chociaż cukrem pudrem, żeby można je było nazwać deserem. Kiedy pojedziemy nad morze to chyba każdy wie, z jakimi wariacjami możemy się spotkać. Od tony bitej śmietany, po czekoladę, owoce, słodkie sosy i lody. Tak jak w przypadku naleśników , dobra patelnia to podstawa, tak w wypadku gofrów to dobra gofrownica odpowiada
rabarbaroworodziny i gofry są ostatnio u nas stałym punktem programu. Słodkie, chrupiące, z ulubionymi dodatkami. Prawie tak dobre jak te nad morzem, a może nawet lepsze? Każdy z domowników ma swoje ulubione dodatki, Eryk cukier puder i świeże owoce, Agatka syrop klonowy, ja jem je z dżemem lub po prostu suche. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarnyczym Wam się kojarzą gofry? Mi przede wszystkim z latem, morzem i wakacyjnym luzem. Nie wyobrażam sobie pobytu nad Bałtykiem bez pysznego, ociekającego bitą śmietaną, najeżonego słodkimi owocami i zalanego polewą czekoladową gofra. Smak lata :) Ale ten słodki przysmak może być rownież zdrową przekąską, a nawet pełnowartościowym posiłkiem. Wystarczy ząstąpić mąkę i cukier zdrowszymi odpowiednikami i dobrać odpowiednie dodatki
Zawsze głodna!którzy są na noworocznej diecie, lepiej niech tego nie czytają...). Jak ja je lubię! Kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, gdy Rodzice kupowali nam po gofrze skąpanym w bitej śmietanie (w spreju oczywiście), z sosem lub owocami. Śmietana ściekała po rękach, Mama się denerwowała, a ja rozkoszowałam się tym boskim smakiem... Dla mnie gofry są synonimem słońca, wakacji
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakości rodzynki sułtańskie pochodzą z górzystych obszarów, na których panuje gorący klimat. Te przepiękne tereny rozciągają się od Morza Śródziemnego po Morze Kaspijskie. Właśnie tam, niemal na każdym kroku można natknąć się na plantacje słodkich i soczystych winorośli. Zbiory owoców rozpoczynają się w pierwszej połowie września. Żeby zachować wartościowy miąższ owoców, winogrona zbierane są ręcznie, a następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już wspominałam, że jestem ogromną miłośniczką wszelkiego rodzaju chrupiących gofrów, które swoim smakiem przywołują wspomnienia z młodzieńczych kolonii nad morzem w Łukęcinie. Lubię zarówno te na słodko – z dżemem wiśniowym mojej mamy, cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami albo kremem czekoladowym i bananami, jak i te wytrawne – pizzowe, z szynką, serem albo szpinakiem. Dziś, zainspirowana kolejną już
Ostra na SłodkoKiełbasę łososiową przywieziono mi z nad morza, jeszcze ciepłą, wędzoną, pachnącą. Jak tylko ostygła wykorzystałam ją w sałatce, w połączeniu z awokado smakowała wybornie. Jeśli
Moje Małe Czarowaniewiem jak Wam, ale mi te zdjęcia kojarzą się z urlopem nad morzem, gdzieś w kraju śródziemnomorskim, gdzie przy plaży jest knajpka, w której do woli można objadać się bogactwem owoców, warzyw i frutti di mare. Moje ulubione kolory są właśnie na tych zdjęciach, niebieski, biały i zielony, lubię takie klimaty. Jak wyszła cukinia? Bardzo dobrze, robiłam taką
Moja smaczna kuchnia