owoce morza - 5166 przepisów (strona:288/345)

sałatka szopska 230

Słoneczko pięknie dziś świeci, w sumie ładna ta jesień :) Wspominamy wakacje! Spędziłyśmy cudowne chwile nad Morzem Czarnym, w Bułgarii. Pogoda wymarzona, woda i plaża cudowne, wspaniały relaks! Warzywa i owoce niezwykle smaczne i soczyste, przede wszystkim figi, zrywane z drzew rosnących dziko właściwie wszędzie i pola słoneczników... Jedną z najmilej wspominanych chwil tych wakacji był tzw. "wieczór bułgarski

6niebo
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 158

Granat ...słodki i cierpki zarazem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu.  Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go już 5 tysięcy lat p.n.e.  Historycy właśnie w granacie dopatrują się "drzewa życia". Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie,  odmładza, dodaje sił witalnych.  Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że granat

potrawyregionalne
Ciepło i przytulnie 116

okien, o hamaku w cieniu brzęczących pszczelim śpiewem lip, o pachnących krzakach róż, o drzewach w sadzie uginających się pod ciężarem owoców. Napewno wspomniałabym o furtce do zaczarowanego lasu na drugim końcu ogrodu i szumie morza dobiegającym z oddali. Opowiedziałabym o skąpanym w słońcu tarasie na którym jadam śniadania właśnie z Nim... Mam u boku wspaniałego człowieka

Zapiski Młodej Żony
Jak obrać granat 166

obrać owoc granatu  - to proste - zobaczcie sami. Granaty są uprawiane na całym Bliskim Wschodzie, w Azji Południowej i regionie Morza Śródziemnego od kilku tysięcy lat. Mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, a ich kwaskowo-słodki smak sprawia, że świetnie pasują do sałatek, deserów i pieczonych mięs. Sok z granatów dobrze gasi pragnienie. Trzeba jednak uważać, aby się(...)bardzo trudne do usunięcia. Sposoby obierania granatów Oddzielanie nasion granatu jest łatwiejsze w misce z wodą, nasiona toną,  niejadalna białą osnówka pływa na powierzchni wody. Również zamrożenie całego owocu ułatwia oddzielenie nasion i zmniejsza szanse na poplamienie się sokiem. Innym skutecznym sposobem jest ten zaprezentowany na filmie. Prosty sposób obierania granatów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Po prostu gofry 225

myśli zawędrowały, aż do kolonijnych lat, gdy to nad wspaniałym polskim morzem oddawałam się beztroskim wakacyjnym rozrywką. A co poza zabawą, morzem kojarzę najbardziej? Oczywiście promenadowe smakołyki. Ach, te lody i... gofry pełne bitej śmietany i owoców. Wspominając ten drugi przysmak nie umiałam sobie odmówić przygotowania ich domowej wersji. Rodzina była bardzo zadowolona... Przepis stosuję od lat, czasem

Słodkie okruszki
Krucha tarta ze śliwkami i kremem 157

Koniecznie upieczcie ją na weekend 💗. Parę słów o śliwkach Śliwki to klasyczne jesienne owoce, pojawiają się na naszych stołach z początkiem września. Obecnie uprawiana śliwka europejska to połączenie tarniny i śliwy wiśniowej - są to dziko rosnące odmiany na terenach Kaukazu i Morza Kaspijskiego, dlatego też przyjmuje się, że to właśnie tam powstała dzisiejsza śliwka. W Polsce(...)najbardziej popularne są oczywiście węgierki, ale na targach kupimy też mirabelki, renklody, stanleye, opale czy tez inne rodzaje tych owoców importowanych z zagranicy. Śliwki nie tylko bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, ale także na nasza urodę. Okazuje się, że śliwki pomagają przy pękających naczynkach, uszczelniają naczynia krwionośne, a nawet... redukują proces starzenia się oraz powstawania zmarszczek. Dieta bogata

Kulinarne przygody Gatity
Prosta sałatka z kraba prawdziwego. Simple Crab Salad. 56

sosem przygotowanym na bazie majonezu, może to być czosnkowy sos aioli. W każdą niedzielę rano wybieramy się na Fischmarkt, oprócz owoców egzotycznych i mieszanki wędzonych ryb kupiliśmy na targu tzw. kraby brązowe, które łowione są w Morzu Północnym. Te kilogramowe kraby są tu bardzo tanie, za 2 sztuki ważące ponad 2 kg zapłaciliśmy tylko 10 euro, oczywiście były też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gofry 97

jest ktoś kto nie jadł gofrów? Gofry to kwintesencja wszystkich dziecięcych wyjazdów nad morze! Przyznam się, że miałam przez długi czas ogromną awersję do gofrów po 3-miesięcznej pracy w gofiarni w Juracie po maturze. Niemniej jednak powrót do ich przygotowania uważam za bardziej niż udany, bo udało mi się opracować wegański przepis na ciasto zarówno w wersji tradycyjnej(...)potrzeba. W dzieciństwie oczywiście musiały być posypane chociaż cukrem pudrem, żeby można je było nazwać deserem. Kiedy pojedziemy nad morze to chyba każdy wie, z jakimi wariacjami możemy się spotkać. Od tony bitej śmietany, po czekoladę, owoce, słodkie sosy i lody. Tak jak w przypadku naleśników , dobra patelnia to podstawa, tak w wypadku gofrów to dobra gofrownica odpowiada

rabarbarowo
Gofry 94

rodziny i gofry są ostatnio u nas stałym punktem programu. Słodkie, chrupiące, z ulubionymi dodatkami. Prawie tak dobre jak te nad morzem, a może nawet lepsze? Każdy z domowników ma swoje ulubione dodatki, Eryk cukier puder i świeże owoce, Agatka syrop klonowy, ja jem je z dżemem lub po prostu suche.   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki

Smakowity Blog Kulinarny
Gofry jaglane 120

czym Wam się kojarzą gofry? Mi przede wszystkim z latem, morzem i wakacyjnym luzem. Nie wyobrażam sobie pobytu nad Bałtykiem bez pysznego, ociekającego bitą śmietaną, najeżonego słodkimi owocami i zalanego polewą czekoladową gofra. Smak lata :) Ale ten słodki przysmak może być rownież zdrową przekąską, a nawet pełnowartościowym posiłkiem. Wystarczy ząstąpić mąkę i cukier zdrowszymi odpowiednikami i dobrać odpowiednie dodatki

Zawsze głodna!
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 171

którzy są na noworocznej diecie, lepiej niech tego nie czytają...). Jak ja je lubię! Kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, gdy Rodzice kupowali nam po gofrze skąpanym w bitej śmietanie (w spreju oczywiście), z sosem lub owocami. Śmietana ściekała po rękach, Mama się denerwowała, a ja rozkoszowałam się tym boskim smakiem... Dla mnie gofry są synonimem słońca, wakacji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rodzynki – magiczna ich moc nie tylko na Święta! 203

jakości rodzynki sułtańskie pochodzą z górzystych obszarów, na których panuje gorący klimat. Te przepiękne tereny rozciągają się od Morza Śródziemnego po Morze Kaspijskie. Właśnie tam, niemal na każdym kroku można natknąć się na plantacje słodkich i soczystych winorośli. Zbiory owoców rozpoczynają się w pierwszej połowie września. Żeby zachować wartościowy miąższ owoców, winogrona zbierane są ręcznie, a następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
WYTRAWNE GOFRY – SEROWE Z JAJKIEM SADZONYM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 140

już wspominałam, że jestem ogromną miłośniczką wszelkiego rodzaju chrupiących gofrów, które swoim smakiem przywołują wspomnienia z młodzieńczych kolonii nad morzem w Łukęcinie. Lubię zarówno te na słodko – z dżemem wiśniowym mojej mamy, cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami albo kremem czekoladowym i bananami, jak i te wytrawne – pizzowe, z szynką, serem albo szpinakiem. Dziś, zainspirowana kolejną już

Ostra na Słodko
Sałatka z kiełbasą łososiową i awokado 143

Kiełbasę łososiową przywieziono mi z nad morza, jeszcze ciepłą, wędzoną, pachnącą. Jak tylko ostygła wykorzystałam ją w sałatce, w połączeniu z awokado smakowała wybornie. Jeśli

Moje Małe Czarowanie
Cukinia w cieście naleśnikowym 108

wiem jak Wam, ale mi te zdjęcia kojarzą się z urlopem nad morzem, gdzieś w kraju śródziemnomorskim, gdzie przy plaży jest knajpka, w której do woli można objadać się bogactwem owoców, warzyw i frutti di mare. Moje ulubione kolory są właśnie na tych zdjęciach, niebieski, biały i zielony, lubię takie klimaty.  Jak wyszła cukinia? Bardzo dobrze, robiłam taką

Moja smaczna kuchnia