kąpieli wodnej,u mnie rzepakowy 1- 1½ szklanki wody ½- 1 szkl.cukru opcjonalnie sok z limonki,lub cytryny opcjonalnie płatki dzikiej ró ży - zbierane nad morzem Wykonanie Słoiki umyć ,wyparzyć ,osuszyć . Umyte i osuszone owoce wypestkować. Morele włożyć do słoików. Połączyć cukier i wodę w garnku ,zagotować do rozpuszczenia cukru. Dodać miód wymieszać . Gorący syrop miodowy wlać do słoików
w mojej kuchnikąpieli wodnej,u mnie rzepakowy 1- 1½ szklanki wody ½- 1 szkl.cukru opcjonalnie sok z limonki,lub cytryny opcjonalnie płatki dzikiej ró ży - zbierane nad morzem Wykonanie Słoiki umyć ,wyparzyć ,osuszyć . Umyte i osuszone owoce wypestkować. Morele włożyć do słoików. Połączyć cukier i wodę w garnku ,zagotować do rozpuszczenia cukru. Dodać miód wymieszać . Gorący syrop miodowy wlać do słoików
mojej kuchniGofry puszyste i chrupkie Urlop nad morzem, promenada i obowiązkowe gofry z bitą śmietaną, owocami czy cukrem pudrem. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby zafundować sobie ten powiew letnich już dziś. Gofry z tego przepisu zawsze wychodzą mi puszyste lekkie i chrupiące. Składniku potrzebne do przygotowania gofrów (około 12 sztuk): 2,5 szklanki mąki pszennej
Gotuj Się Kto MożeCytryna to owoc tropikalny rosnący na drzewie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Jest znakomitym źródłem witaminy C, B1 i bioflawonoidów, zawiera także wapń, fosfor, potas oraz beta - karoten. Zastosowanie : - ma działanie zasadotwórcze, tzn. pomaga neutralizować kwaśne produkty przemiany materii, a tym samym utrzymać równowagę kwasowo - zasadową w organiźmie, - wspomaga usuwanie z organizmu zanieczyszczeń, - obniża ciśnienie krwi, - wykazuje działanie
Kuchenne innowacjepamięta wyjazdów nad polskie morze i tych pysznych chrupiących gofrów z bitą śmietaną i owocami. Obecnie już nawet nie musimy jechać nad Bałtyk, coraz częściej możemy zaobserwować otwierające się nowe lokale w dużych miastach sprzedające świeże chrupiące gofry. Jednak trzeba przyznać, że żadne z nich nie będą tak dobre jak te domowe, te zrobione przez Madzię :) Składniki: 2 szklanki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Belgii nie sposób przejść obojętnie obok gofrów. My w Polsce gofry kojarzymy z latem i beztroskim dzieciństwem. Nie wyobrażam sobie aby nie zjeść nad morzem gofra z bitą śmietaną, dużą ilością polewy i owocami. Najlepsze są te chrupiące zewnątrz i miękkie wewnątrz. #mpm #wlaczgoscinnosc Ja przygotował belgijskie gofry w formie sticky waffles czyli gofry na patyku. Takie gofry sprawdzą
Kuchnia w oparachmiękki miąższ z widocznymi nasionami. Ten szybki w przygotowaniu deser z serka speisequark (typ homogenizowanego sera) z marakują, przypomina mi o wakacjach nad morzem. Prawie codziennie jedliśmy mini serniczki i jogurty z marakują i innymi owocami. Zapraszam Was dzisiaj na pyszne mini serniczki, eleganckie, podane w szklanym naczyniu, idealne na dwa, trzy kęsy. Serniczki te składają się z kremowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuniwersalnego biszkoptu zrobisz takie desery jak kostka kokosowa (lemingtony, kudłacze) oraz ciasta i torty: Malinowa chmurka na biszkopcie Minotaur Pijak Morze czarne Śmietanowiec z galaretkami na kakaowym biszkopcie Torcik z owocami Tort śmietankowo czekoladowy z mascarpone Tort urodzinowy dla dziecka Na święta polecam wyśmienite ciasto: Królewicz – ciasto miodowe z budyniem Wskazówki: Do upieczenia biszkoptu możesz też dodać część mąki
Ania gotujePrzeważnie gofry kojarzą na się z wakacjami nad morzem, gdzie pani z budki podje je z bitą śmietaną, owocami czy dżemem. Ale gofry nie zawsze muszą być na słodko. Dziś na śniadanie proponuję wytrawne gofry na słono z moimi ulubionymi składnikami- ze szparagami, szynką i żółtym serem. Wszystkie te składniki razem sprawiają, że mogę takie gofry jeść codziennie
Krylowa KuchniaGofry zawsze kojarzyły się nam z deptakami w nadmorskich miejscowościach. Może to przez fakt, że ile razy jesteśmy nad naszym polskim morzem to zawsze serwujemy je sobie z bitą śmietaną i owocami. Teraz to się zmieniło ze względu na dietę bezglutenową ale to nie powód aby nie przygotować ich w domowych warunkach :) Co prawda
Kuchenne WariacjeCiasto na gofrach z kremem mascarpone i owocami. Smak ulubionego deseru przez małych i dużych podczas wakacyjnego urlopu nad morzem. Przygotowanie jest banalne i każdy z nim sobie poradzi nawet gdy kuchnia to nie koniecznie jego królestwo. Ciasto na gofry 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 200 gramów serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix Do przełożenia użyłam frużeliny malinowej ale może być dżem Dodatkowo ulubione owoce Opcjonalnie bita śmietana Gofry Białka ubić z szczypta soli na gęstą pianę. W drugiej misce zmiksować wszystkie pozostałe składniki wraz z żółtkami na jednolitą masę. Dodać pianę
Andzia PichciMały zielony owoc, który niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla zdrowia. Kiwi , czyli owoc aktinidii, narodził się w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach i początkowo nazywał się chińskim agrestem. W tej chwili kiwi uprawia się w Nowej Zelandii, a także Australii, USA, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Obecna nazwa pojawiła się
Zdrowie i pysznie na talerzuMały zielony owoc, który niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla zdrowia. Kiwi , czyli owoc aktinidii, narodził się w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach i początkowo nazywał się chińskim agrestem. W tej chwili kiwi uprawia się w Nowej Zelandii, a także Australii, USA, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Obecna nazwa pojawiła się
zdrowo i aktywniearomaty i wysoką kwasowość. Północ Włoch to rejon nieco chłodniejszy, dzięki temu wina, które tam powstają mają wyraźne aromaty przypraw i zielonych owoców. To drugi kraj pod względem starości produkcji wina w basenie Morza Śródziemnego. Produkuje się tam nowoczesne trunki oraz te według tradycyjnych receptur. Ponadto Hiszpania ma największy obszar winnic na świecie (posiada około 10 000 czynnych
DrinkologiaŚledź smażony bez ości. Odkąd mieszamy w portowym mieście, co niedziela chodzimy na Fischmarkt po ryby świeże i wędzone, oraz owoce. Można tam kupić wszystko, a szczególnie wszystko co pływa w morzu, ryby, wszelakie skorupiaki, wszystko co człowiek sobie wymarzy, wszystko jest świeże prosto złowione. Ale co ja poradzę, że Piotrek uwielbia śledzie. Tutaj znajdziecie nasze sprawdzone przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPamiętacie gofry nad morzem? Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku, góra bitej śmietany i owoców za jedyne 12 zł. Do tego upaćkane wszystko, klejące się ręce, uświnione dzieci, piasek w zębach, truskawki w piasku, bita śmietana na koszuli. Jednym słowem – relaks w pełni. Od momentu zajęcia się gastronomią do tematu gofrów sprzedawanych we wszelkich budkach podchodzę jak pies
ladykitchen