owoce morza - 5166 przepisów (strona:286/345)

GOFRY IDEALNE – CHRUPIĄCE I LEKKIE! 912

tygodniową kolonię nad morze do Łukęcina. Małe miasteczko, nad samym brzegiem morza, wypełnione letniskowymi domkami, pocztą, sklepami z pamiątkami, no i oczywiście budkami z goframi. Dzień w dzień, nieważne czy słońce świeciło jak oszalałe czy lał deszcz chodziliśmy na gofry. Z bitą śmietaną i owocami, z frużeliną, z lodami i czekoladą, a kiedy już kieszonkowe się kończyły

Ostra na Słodko
Barolo i przepis na bocconcini z winem 154

się terroir i klimat. Miasteczko Barolo znajduje się 60 km od morza i jest otoczone górami. Prace w winicy trwają długo. Winorośl ta ma długi cykl wegetacyjny – kwitnie bardzo wcześnie – w kwietniu i dojrzewa w pażdzierniku. Winogrona trzeba zbierać ręcznie. Jednocześnie daje jednak bardzo szczególne owoce. Wino ma wyższy poziom alkoholu, wyższą kwasowość i taniczność, co umożliwia

Ugotowane pozamiatane
Barolo i przepis na bocconcini z winem 130

się terroir i klimat. Miasteczko Barolo znajduje się 60 km od morza i jest otoczone górami. Prace w winicy trwają długo. Winorośl ta ma długi cykl wegetacyjny – kwitnie bardzo wcześnie – w kwietniu i dojrzewa w pażdzierniku. Winogrona trzeba zbierać ręcznie. Jednocześnie daje jednak bardzo szczególne owoce. Wino ma wyższy poziom alkoholu, wyższą kwasowość i taniczność, co umożliwia

Ugotowane pozamiatane
gofry (przepis II) 164

Gofry to jedno z moich wspomnień z obozów harcerskich nad morzem.  Tam oczywiście jada się je z jagodami i takie też są najlepsze ale niestety na nie jeszcze musimy trochę poczekać. Poza sezonem jadamy je z bitą śmietaną i frużeliną lub dżemem, albo innymi owocami. Gofry z tego przepisu są bardzo chrupiące a w środku delikatne. Na pewno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z rukolą, truskawkami, fetą i prażonym słonecznikiem 249

być nie do wytrzymania... Jednak nie dla wszystkich. W takie dni, gdy temperatura w cieniu osiąga 30 stopni czuję się jak ryba w wodzie. (szkoda, że my Górale do morza, lub chociaż porządnego jeziora mamy bardzo daleko). Uwielbiam upalne lato, woń suszącej się skoszonej trawy, hamak zawieszony mieðzy brzozami, książke i owocowy sorbet. Uwielbiam wieczory, gdy do późna mogę(...)muzyce cykających świerszczy i nie czując chłodu zbliżającej się nocy czekać na sen. Już pachnie Lato... Lato... Lato... W upalne dni, zamieniam zwykłe posiłki na duże ilości wody, owoce i lekkie sałatki. Wczoraj szperając w lodówce skomponowałam w pośpiechu jedną z nich. Obiad, podwieczorek drugie śniadanie? Jak kto woli!   Sałatka z rukolą, truskawkami, fetą  i prażonym słonecznikiem

Zapiski Młodej Żony
Jeżyny w cukrze wg Aleex 149

ochłonięcie, niż początkowo sądziłam. W wakacje pracowałam, ale znalazłam też czas na odpoczynek: dużo czytałam (mam dla Was kilka naprawdę ciekawych propozycji), udało mi się także wyjechać nad morze do moich ukochanych Międzyzdrojów. Tam, jak mityczny Anteusz, wracałam do równowagi. Teraz mogę wreszcie powiedzieć, że chyba mi się udało. Dziękuję Wam za wszystkie maile, ciepłe słowa, wyrazy troski. Dziękuję(...)bieżąco. Po tej nieplanowanej przerwie proponuję Wam jeszcze kilka letnich przepisów. Dzisiejszy znalazłam u Agnieszki Maciąg. To pomysł, jak zamknąć w słoiczkach odrobinę lata o smaku i zapachu jeżyn. Owoce w cukrze doskonale poprawią nam humor podczas jesiennych i zimowych dni. Wystarczy wtedy tylko odkręcić słoiczek , aby poczuć smak nagrzanych słońcem jeżyn. Gorąco polecam. Składniki: • 2 kg jeżyn

W mojej kuchni
Pieczone patisony nadziewane quinoą i Pasztetem Dworskim z jeleniem 216

ręką to co najlepsze do jedzenia świeże warzywa i owoce, ale w wakacje nie zawsze chce nam się stać w kuchni, ja wolę spożytkować ten czas inaczej. Celiaków nie urządza all inclusive, niestety zazwyczaj trzeba gotować samemu, ale najlepiej coś szybkiego. Mam swoje sposoby ;)  Jeśli jesteście nad morzem, w górach, lub nad jeziorem i dysponujecie domkiem z kuchnią

Quinoa Raz!
Pieczone patisony nadziewane quinoą i Pasztetem Dworskim z jeleniem 216

ręką to co najlepsze do jedzenia świeże warzywa i owoce, ale w wakacje nie zawsze chce nam się stać w kuchni, ja wolę spożytkować ten czas inaczej. Celiaków nie urządza all inclusive, niestety zazwyczaj trzeba gotować samemu, ale najlepiej coś szybkiego. Mam swoje sposoby ;)  Jeśli jesteście nad morzem, w górach, lub nad jeziorem i dysponujecie domkiem z kuchnią

Quinoa Raz!
Zjedz jabłko na zdrowie. Jabłko właściwości 133

doctor away. Nie wiem, czy istnieje drugi tak popularny owoc i tak dobry dla zdrowia. Ale jabłko w pełni zasługuje na tę dobrą opinię. Jeżeli dziś jabłko jest znane na wszystkich kontynentach, to za sprawą tego, że dobrze się je przechowuje. Zabierali je ze sobą marynarze na morze (na szkorbut), zabierało wojsko na odległe (czasami mroźne) kampanie wojenne. Bo jabłko

MODA NA BIO
Mleczne gofry z bitą śmietaną, truskawkami i kilka słów o gofrownicy Dezal 96

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, nie mogłam się im oprzeć i zrobiłam na deser gofry. Pyszne, mleczne i chrupiące, takie jak z budki nad morzem. Wróciły wspomnienia najlepszych wakacyjnych chwil, gdzie na ten przysmak czekało się cały rok. Teraz z powodzeniem można zrobić takie same w domu, wystarczy dobry przepis i dobrej mocy gofrownica. Jak jednak wybrać najlepszą(...)przed pierwszym pieczeniem lekko natłuścić pędzelkiem, rozgrzać i nalewać porcjami ciasto i smażyć   około 3,5 minuty gofry. Ciepłe, lekko odparowane na kratce kuchennej dekorować bitą śmietaną i owocami, polać płynną czekoladową polewą i podawać. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Tradycyjne, chrupiące gofry z wiśniową frużeliną 160

który jak mało który kojarzy się z wakacjami nad morzem: chrupiące gofry z bitą śmietaną i pyszną wiśniową frużeliną domowej roboty. Wychodzę z założenia, że na wakacjach trzeba sobie dogadzać! 🙂 Gofry piekę ostatnio dość często, w różnych konfiguracjach. Gdy dzieci chcą zjeść coś słodkiego, lubię podrzucić im coś owocami. […] Artykuł Tradycyjne, chrupiące gofry z wiśniową frużeliną pochodzi

Wiszniówka
Pasztet z halibuta i kalarepki 230

Pierwszy raz robiłam pasztet jak wróciłam z nad morza i przywiozłam pyszny kawałek wędzonego halibuta. Teraz robię pasztet często bo jest soczysty, wyrazisty w smaku

Moje Małe Czarowanie
Relacja z warsztatów dobrego smaku Monini 181

nieustannie rośnie i przenosi się na kraje spoza basenu Morza Śródziemnego. Oliwa to po prostu sok wyciśnięty z oliwek, który pozyskuje się w wyniku mechanicznego tłoczenia, pozbawiony w czasie procesu wody, którą zawierają oliwki. O intensywności smaku oliwy w dużej mierze decyduje stopień dojrzałości oliwek. Im bardziej dojrzałe owoce tym łagodniejsza oliwa. Mieliśmy okazję przekonać się

Smakowity Blog Kulinarny