Gofry to przekąska, którą kojarzymy z czymś słodkim - nic dziwnego, zazwyczaj jadamy je z dżemem, bitą śmietaną i owocami czy słodką polewą. Pamiętam jako dziecko zawsze jak jechałam z rodzicami nad morze to obowiązkowym punktem spaceru był gofr z bitą śmietaną i polewą karmelową. Słodkie do potęgi, nie dało się zjeść więcej niż jednego, a i to czasem
Z notatnika dietetykaposiadają wiele walorów dietetycznych. Są skondensowanym źródłem energii i składników odżywczych, szczególnie minerałów. Śliwki suszone są produktem powstałym w drodze suszenia owoców śliwki. Uważa się, że suszone śliwki spożywane były tysiące lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego. Śliwka suszona najbardziej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, kiedy używana jest do wyrobu kompotu. 100 g suszonej śliwki(...)Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. Źródło: internet ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości są ukryte w żurawinie, ponieważ jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. 100 g żurawiny to 299 kcal. Właściwości: Działa przeciwbakteryjne oraz zakwasza mocz, dlatego poleca się przy infekcji układu moczowego. Zawarta
Ciastka - domowe słodkościpoziomu cukru we krwi, a także wzmacnianiu układu odpornościowego. W suplementacji wykorzystywane są różne części tej rośliny, w tym liście, nasiona i owoce. Kminek Kminek to doskonale znana w wielu regionach Polski przyprawa, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego i Azji Południowo-Zachodniej. Jest wytwarzana z nasion rośliny Cuminum cyminum, które są znane ze swojego charakterystycznego ziemistego, orzechowego
Zdrowy Styl Joannyzapraszam Was na wspaniałe chrupiące gofry. Idealne na obiad lub deser. Osobiście od zawsze uwielbiałam gofry. Wspominam w szczególności te znad morza, gdy jako mała dziewczynka stałam w długiej kolejce po swojego gofra z mnóstwem owoców i bitą śmietaną. Od lat próbowałam odtworzyć ten smak, aż wreszcie się udało. Przepis, to wyłącznie połowa sukcesu. Najważniejsza jest gofrownica
Słodkie okruszkiSłoneczko pięknie dziś świeci, w sumie ładna ta jesień :) Wspominamy wakacje! Spędziłyśmy cudowne chwile nad Morzem Czarnym, w Bułgarii. Pogoda wymarzona, woda i plaża cudowne, wspaniały relaks! Warzywa i owoce niezwykle smaczne i soczyste, przede wszystkim figi, zrywane z drzew rosnących dziko właściwie wszędzie i pola słoneczników... Jedną z najmilej wspominanych chwil tych wakacji był tzw. "wieczór bułgarski
6nieboGranat ...słodki i cierpki zarazem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu. Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go już 5 tysięcy lat p.n.e. Historycy właśnie w granacie dopatrują się "drzewa życia". Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych. Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że granat
potrawyregionalneokien, o hamaku w cieniu brzęczących pszczelim śpiewem lip, o pachnących krzakach róż, o drzewach w sadzie uginających się pod ciężarem owoców. Napewno wspomniałabym o furtce do zaczarowanego lasu na drugim końcu ogrodu i szumie morza dobiegającym z oddali. Opowiedziałabym o skąpanym w słońcu tarasie na którym jadam śniadania właśnie z Nim... Mam u boku wspaniałego człowieka
Zapiski Młodej Żonyobrać owoc granatu - to proste - zobaczcie sami. Granaty są uprawiane na całym Bliskim Wschodzie, w Azji Południowej i regionie Morza Śródziemnego od kilku tysięcy lat. Mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, a ich kwaskowo-słodki smak sprawia, że świetnie pasują do sałatek, deserów i pieczonych mięs. Sok z granatów dobrze gasi pragnienie. Trzeba jednak uważać, aby się(...)bardzo trudne do usunięcia. Sposoby obierania granatów Oddzielanie nasion granatu jest łatwiejsze w misce z wodą, nasiona toną, niejadalna białą osnówka pływa na powierzchni wody. Również zamrożenie całego owocu ułatwia oddzielenie nasion i zmniejsza szanse na poplamienie się sokiem. Innym skutecznym sposobem jest ten zaprezentowany na filmie. Prosty sposób obierania granatów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamyśli zawędrowały, aż do kolonijnych lat, gdy to nad wspaniałym polskim morzem oddawałam się beztroskim wakacyjnym rozrywką. A co poza zabawą, morzem kojarzę najbardziej? Oczywiście promenadowe smakołyki. Ach, te lody i... gofry pełne bitej śmietany i owoców. Wspominając ten drugi przysmak nie umiałam sobie odmówić przygotowania ich domowej wersji. Rodzina była bardzo zadowolona... Przepis stosuję od lat, czasem
Słodkie okruszkiKoniecznie upieczcie ją na weekend 💗. Parę słów o śliwkach Śliwki to klasyczne jesienne owoce, pojawiają się na naszych stołach z początkiem września. Obecnie uprawiana śliwka europejska to połączenie tarniny i śliwy wiśniowej - są to dziko rosnące odmiany na terenach Kaukazu i Morza Kaspijskiego, dlatego też przyjmuje się, że to właśnie tam powstała dzisiejsza śliwka. W Polsce(...)najbardziej popularne są oczywiście węgierki, ale na targach kupimy też mirabelki, renklody, stanleye, opale czy tez inne rodzaje tych owoców importowanych z zagranicy. Śliwki nie tylko bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, ale także na nasza urodę. Okazuje się, że śliwki pomagają przy pękających naczynkach, uszczelniają naczynia krwionośne, a nawet... redukują proces starzenia się oraz powstawania zmarszczek. Dieta bogata
Kulinarne przygody Gatitysosem przygotowanym na bazie majonezu, może to być czosnkowy sos aioli. W każdą niedzielę rano wybieramy się na Fischmarkt, oprócz owoców egzotycznych i mieszanki wędzonych ryb kupiliśmy na targu tzw. kraby brązowe, które łowione są w Morzu Północnym. Te kilogramowe kraby są tu bardzo tanie, za 2 sztuki ważące ponad 2 kg zapłaciliśmy tylko 10 euro, oczywiście były też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest ktoś kto nie jadł gofrów? Gofry to kwintesencja wszystkich dziecięcych wyjazdów nad morze! Przyznam się, że miałam przez długi czas ogromną awersję do gofrów po 3-miesięcznej pracy w gofiarni w Juracie po maturze. Niemniej jednak powrót do ich przygotowania uważam za bardziej niż udany, bo udało mi się opracować wegański przepis na ciasto zarówno w wersji tradycyjnej(...)potrzeba. W dzieciństwie oczywiście musiały być posypane chociaż cukrem pudrem, żeby można je było nazwać deserem. Kiedy pojedziemy nad morze to chyba każdy wie, z jakimi wariacjami możemy się spotkać. Od tony bitej śmietany, po czekoladę, owoce, słodkie sosy i lody. Tak jak w przypadku naleśników , dobra patelnia to podstawa, tak w wypadku gofrów to dobra gofrownica odpowiada
rabarbaroworodziny i gofry są ostatnio u nas stałym punktem programu. Słodkie, chrupiące, z ulubionymi dodatkami. Prawie tak dobre jak te nad morzem, a może nawet lepsze? Każdy z domowników ma swoje ulubione dodatki, Eryk cukier puder i świeże owoce, Agatka syrop klonowy, ja jem je z dżemem lub po prostu suche. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarnyczym Wam się kojarzą gofry? Mi przede wszystkim z latem, morzem i wakacyjnym luzem. Nie wyobrażam sobie pobytu nad Bałtykiem bez pysznego, ociekającego bitą śmietaną, najeżonego słodkimi owocami i zalanego polewą czekoladową gofra. Smak lata :) Ale ten słodki przysmak może być rownież zdrową przekąską, a nawet pełnowartościowym posiłkiem. Wystarczy ząstąpić mąkę i cukier zdrowszymi odpowiednikami i dobrać odpowiednie dodatki
Zawsze głodna!którzy są na noworocznej diecie, lepiej niech tego nie czytają...). Jak ja je lubię! Kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, gdy Rodzice kupowali nam po gofrze skąpanym w bitej śmietanie (w spreju oczywiście), z sosem lub owocami. Śmietana ściekała po rękach, Mama się denerwowała, a ja rozkoszowałam się tym boskim smakiem... Dla mnie gofry są synonimem słońca, wakacji
Pożeraczka, czyli raz adobrze