Przeważnie gofry kojarzą na się z wakacjami nad morzem, gdzie pani z budki podje je z bitą śmietaną, owocami czy dżemem. Ale gofry nie zawsze muszą być na słodko. Dziś na śniadanie proponuję wytrawne gofry na słono z moimi ulubionymi składnikami- ze szparagami, szynką i żółtym serem. Wszystkie te składniki razem sprawiają, że mogę takie gofry jeść codziennie
Krylowa KuchniaGofry zawsze kojarzyły się nam z deptakami w nadmorskich miejscowościach. Może to przez fakt, że ile razy jesteśmy nad naszym polskim morzem to zawsze serwujemy je sobie z bitą śmietaną i owocami. Teraz to się zmieniło ze względu na dietę bezglutenową ale to nie powód aby nie przygotować ich w domowych warunkach :) Co prawda
Kuchenne WariacjeCiasto na gofrach z kremem mascarpone i owocami. Smak ulubionego deseru przez małych i dużych podczas wakacyjnego urlopu nad morzem. Przygotowanie jest banalne i każdy z nim sobie poradzi nawet gdy kuchnia to nie koniecznie jego królestwo. Ciasto na gofry 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 200 gramów serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix Do przełożenia użyłam frużeliny malinowej ale może być dżem Dodatkowo ulubione owoce Opcjonalnie bita śmietana Gofry Białka ubić z szczypta soli na gęstą pianę. W drugiej misce zmiksować wszystkie pozostałe składniki wraz z żółtkami na jednolitą masę. Dodać pianę
Andzia PichciMały zielony owoc, który niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla zdrowia. Kiwi , czyli owoc aktinidii, narodził się w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach i początkowo nazywał się chińskim agrestem. W tej chwili kiwi uprawia się w Nowej Zelandii, a także Australii, USA, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Obecna nazwa pojawiła się
Zdrowie i pysznie na talerzuMały zielony owoc, który niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla zdrowia. Kiwi , czyli owoc aktinidii, narodził się w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach i początkowo nazywał się chińskim agrestem. W tej chwili kiwi uprawia się w Nowej Zelandii, a także Australii, USA, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Obecna nazwa pojawiła się
zdrowo i aktywniearomaty i wysoką kwasowość. Północ Włoch to rejon nieco chłodniejszy, dzięki temu wina, które tam powstają mają wyraźne aromaty przypraw i zielonych owoców. To drugi kraj pod względem starości produkcji wina w basenie Morza Śródziemnego. Produkuje się tam nowoczesne trunki oraz te według tradycyjnych receptur. Ponadto Hiszpania ma największy obszar winnic na świecie (posiada około 10 000 czynnych
DrinkologiaŚledź smażony bez ości. Odkąd mieszamy w portowym mieście, co niedziela chodzimy na Fischmarkt po ryby świeże i wędzone, oraz owoce. Można tam kupić wszystko, a szczególnie wszystko co pływa w morzu, ryby, wszelakie skorupiaki, wszystko co człowiek sobie wymarzy, wszystko jest świeże prosto złowione. Ale co ja poradzę, że Piotrek uwielbia śledzie. Tutaj znajdziecie nasze sprawdzone przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPamiętacie gofry nad morzem? Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku, góra bitej śmietany i owoców za jedyne 12 zł. Do tego upaćkane wszystko, klejące się ręce, uświnione dzieci, piasek w zębach, truskawki w piasku, bita śmietana na koszuli. Jednym słowem – relaks w pełni. Od momentu zajęcia się gastronomią do tematu gofrów sprzedawanych we wszelkich budkach podchodzę jak pies
ladykitchenlutego, w słońcu temperatura sięgała 29 stopni. Miasto ma przepiękną architekturę, pięknie zdobione kamienice, uroczy rynek, przyrodę (drzewa pomarańczy i mandarynek rosną wszędzie; owoce można zrywać, jeść niemal na każdym kroku) oraz dostęp do morza. Poniżej fotorelacja z naszego pobytu. Katedra w Walencji Modernistyczna Hala Targowa budowana w latach 1910 - 1926 Wnętrze Hali Targowej El Carmen to stara
Taste Of My DayPulled jackfruit – szarpany owoc chlebowca, to świetne “niemięso” do kebabów, burgerów i na kanapki. Smakuje tak obłędnie, że nabrać się może nawet największy mięsożerca. Pulled jackfruit, czyli szarpany owoc chlebowca to znakomity zamiennik mięsa dla wegan i wegetarian. Ale też dla tych, którzy lubią eksperymenty. Jest niemal nie do odróżnienia od mięsa, a w zależności od tego(...)Bligha, wyruszył z Anglii na wyspę Tahiti, żeby sprowadzić 1000 młodych drzewek chlebowych. Rośliny miały zostać zasadzone na wyspach Morza Karaibskiego — brytyjskim terytorium zamorskim. Chlebowiec już wówczas był uważany za roślinę niezwykle cenną i użyteczną. Jego niedojrzałe owoce można przechowywać ponad miesiąc, dlatego są niezwykle wygodnym prowiantem na długą drogę. Ich miąższ jest nie tylko smaczny, lecz
smakowitehistorie.commożna spotkać rosnące ananasy, banany czy palmy kokosowe. Wszystko to sprawia że Walencja jest samowystarczalna pod wieloma względami. Dostęp do morza i pozyskiwanie z niego wszystkich dóbr, które ono daje opiszę wkrótce! HASTA LUEGO! Artykuł „Owoce” Walencji pochodzi z serwisu Kuchnia hiszpańska - przepisy "Gotuj po hiszpańsku
Gotuj po hiszpańskuPyszne i chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami to niezapomniany smak dzieciństwa. Przywodzą na myśl słoneczne, letnie dni nad morzem. Tak wyjątkowy deser można mieć w swoim domu na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku. Wystarczy dobry przepis na gofry i odpowiednia gofrownica. Jakie parametry powinno mieć to urządzenie, aby gofry smakowały jak te z budki
ProstePesto.plKocham lato, ale nie za opalanie się na plaży. Mam jasną cerę, więc każdy wypad nad morze i opalanie kończy się "raczkiem". Kocham lato za dary w postaci owoców i warzyw, które kupuję na osiedlowym straganie. Pomidory do wyboru, aż proszą się, aby spróbować każdej odmiany. Chrupiące ogórki zielone i fasolka szparagowa, która nie jest wymagającym warzywem
Moja smaczna kuchniadwóch wariantach: średniowiecznym i współczesnym. Książka podzielona jest na 6 działów z przepisami: Mur,Północ, Południe, Królewska Przystań, Dorne i Za Wąskim Morzem. Na zdjęciu wypróbowany przeze mnie pasztet wołowy w cieście. Zamiast suszonych owoców dodałam marchewkę i ziemniaki. Wyszło bardzo smacznie i syto. Co prawda jest to jedno z najbardziej pracochłonnych dań (samo ugotowanie wołowiny, żeby była
W poszukiwaniu inspiracjizachodnią od razu coś się zmienia. Niby to jeden kilometr, a jednak powietrze już wydaje się bardziej ciepłe . Im bliżej Morza Czarnego nad którym leży Adżaria , tym więcej na drzewach kaki, pomarańczy, mandarynek i innych egzotycznych owoców. Krajobraz się nie zmienia – dalej są góry, rzeczki, podobne domki – tylko palm w ogródkach jakoś więcej. Gdy zatrzymujemy się(...)mieście, tak samo panorama Batumi zapowiada już czego możemy się spodziewać – futurystyczne budynki o niesamowitych kształtach, morze, atrakcje. Nie pasuje mi to zupełnie do stereotypowego wyobrażenia o Gruzji, ale jestem ciekawa. Gdy wjeżdżamy do miasta jest już wieczór. Widać morze – ale neonów , jest stocznia , zaraz obok drogie hotele , drapacze chmur oraz diabelski młyn . Wschodnie Las Vegas
Poezja smaku