znikomy. Zupa za to ma bardzo fajny smak i aromat. Polecam takie eksperymenty i inne moje wersje zupy pomidorowej np, z masłem orzechowym , cebulowa z kozim serem , z owocami morza czy na ostro z kaparami . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzyznam się szczerze, ze nigdy nie jadłam ani nie robiłam chowdera, czyli zupy rybnej lub z owocami morza, wywodzącej się z kuchni anglosaskiej. W książce „Gotuj z Julia” znalazłam przepis na podstawowy chowder, w którym Julia używa wywaru rybnego albo bulionu drobiowego . Chowder drobiowy Julia proponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikRamen to po prostu rosół, ale inny do tego jaki gości na naszych stołach, tak naprawdę zawiera wszystko co tylko chcemy tam dać, makaron, mięso, grzyby, warzywa, ryby, owoce morza. Kompozycja zupy zależy tylko do nas, od naszego smaku i pomysłu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj na obiad owoce morza, polecam Scallopki ze szparagami Smacznego
Smaki EdytyKochani, porcja białka przyda się każdemu. O walorach ryb I owoców morza nie muszę nikogo przekonywać :) Dzisiaj ekspresowy obiad :). Zanim ryż ugotujemy - obiad będzie gotowy. Zaczynamy : Składniki: 2 łyzki oleju szczypiorek 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 150 ml bulionu kurczakowego 4 kaffir liście ok 400 gr łososia
Smaki EdytyPrzenoszenie się w różne zakątki świata za sprawą jedzenia to wspaniała przygoda. Klucząc paluchem po mapie, w ciepłym fotelu, dzięki pysznej strawie można wyobrazić sobie, jak
W kuchni Karmel-itkiJako, że na warsztatach z marką Fairy KULINARNE WYZWANIA FAIRY , które odbyły się w piątek, 14-ego czerwca br. (o nich napiszę bardzo soczystą i długą
W kuchni Karmel-itkiośmiorniczki. Nigdy ich nie dotykała, nie wąchała, nawet nie pomyślała by je kupić! No, to się zgłosiła. I w ten sposób przełamała swój lęk i odrazę do tych owoców morza. Dodatkowo zajęła się samodzielnie (nie licząc tego, że non stop pytała się o wszystko Grzegorza - nie chcąc nic zepsuć) sandaczem. Nie były to, rzecz jasna, takie typowe warsztaty
W kuchni Karmel-itkiMoje krewetkowe doświadczenie jest bardzo znikome. Tak naprawdę, dopiero teraz w pełni zaczynam poznawać możliwości tych różowych stworzonek, które jak się okazuje, są naprawdę spore. Pod
W kuchni Karmel-itkinaprawdę przytulne miejsce. Małe, ale urocze. Otaczające butelki wina wprawiają w typowo hiszpański nastrój. Stąd też nie mogło zabraknąć prawdziwego, hiszpańskiego jedzenia. MENU: Gazpacho andaluzyjskie Paella marinara (z owocami morza ) fot.: Karmel-itka Cocido madrileno ( gulasz madrycki) Churros z sosem czekoladowym fot. Karmel-itka. Crema catalana ( krem kataloński ) fot. : Karmel-itka . Panierowane jajka przepiórcze fot. : Karmel
W kuchni Karmel-itkiprzytulne miejsce, wprawia w stan odprężenia i pozytywnie nastraja. Z pewnych względów zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche , czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia . Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć w rzeczywistości
W kuchni Karmel-itkiSą takie składniki, którym nie wszystkim odpowiadają. Są takie przyprawy, które o zawrót głowy przyprawiają. Bądź o mdłości. Są takie smaki, których unikamy. Najczęściej ich nie
W kuchni Karmel-itkisię okazuje, jestem dość dziwnym stworzeniem. Dla jasności (dużo wśród moich znajomych jest wątpliwości, co ja tak właściwie jem): przeszłam na laktoowowegetarianizm, a więc nie jadam mięsa, ryb, owoców morza, żelatyny. Produkty odzwierzęce, czyli miód, nabiał i jajka owszem. Tylko, że za jajkami nie przepadam, chyba, że są w cieście i ich nie wyczuwam. No cóż, ale tradycja
W kuchni Karmel-itkiZupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy . Rozpływa się
Poezja smakurisotto jest idealnym rozwiązaniem. Jest to danie bardzo uniwersalne, możemy do niego dodać to, na co tylko mamy ochotę. Można z niego zrobić wykwintne danie, dodając na przykład owoce morza, czy wołowinę. Możemy też je wykorzystać do pozbycia się resztek jedzenia z lodówki. Opcji jest wiele, dlatego ryż arborio zawsze znajduje się w mojej kuchni. Robiąc risotto staram
Zgrabne Gotowanie