zielonej, górskiej polanie. Wokół wesoło ćwierkają ptaki, czasem w oddali słychać śmieszne bzyczenie pszczół. Niebo jak morze, a chmury jak owieczki. Powietrze jest słodkie, lepkie, a trawa gilgocze Cię po stopach. I jak na wyciągnięcie dłoni masz krzaczek jagód. Sięgasz po jeden owoc, drugi...i przepadasz. Natura w czystej postaci. Nie znam nikogo, kto byłby w stanie się pohamować. Zapominasz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpuszyste …. słodkie …. Niejednemu z nas przywodzą na myśl wspomnienia z wakacji nad morzem … upalne lato. Ileż to razy spędzałam kolonie w Łukęcinie , gdzie po obiedzie biegłam do centrum , by tam kopić największego gofra pokrytego mnóstwem bitej śmietany i soczystych owoców. Dziś mam dla Was właśnie takie – chrupiące i puszyste , ale zamiast bitej śmietany i owoców
Ostra na Słodkoroku jeździłam na 3-tygodniową kolonię nad morze do Łukęcina. Małe miasteczko, nad samym brzegiem morza, wypełnione letniskowymi domkami, pocztą, sklepami z pamiątkami, no i oczywiście budkami z goframi. Dzień w dzień, nieważne czy słońce świeciło jak oszalałe czy lał deszcz chodziliśmy na gofry. Z bitą śmietaną i owocami, z frużeliną, z lodami i czekoladą, a kiedy już(...)gofrów zawsze znajdziecie wśród polecanych markę DEZAL. DEZAL to polski producent najlepszych gofrownic, które w połączeniu z idealnym ciastem gwarantują Wam gofry smakujące jak te z najlepszej budki nad morzem. Moja gofrownica to model DEZAL 301.7 PROFI Posiada specjalną pokrywę otwierającą się pod kątem 100 stopni oraz 2 płyty grzewcze pokryte powłoką greblon zapobiegającą przywieraniu ciasta. Temperatura robocza przy zamkniętych
Ostra na Słodkoprostu cudownie. Nie musimy gotować i sprzątać, śniadanie czeka na nas już od 07.30. Popijając poranną kawkę podziwiam piękne morze. Jest nam tu naprawdę dobrze i baaardzo słonecznie. Nie przypuszczałam, że będzie aż tak gorąco. Na szczęście woda w morzu super ciepła, oczywiście nie tak jak powietrze, ale schłodzić się można. Kilka dni temu były ogromne fale i nici(...)oraz bilety na statek. Mieliśmy tylko ze sobą wodę do picia, owoce, ale na statku był duży wybór kreteńskich dań, kanapek i napojów. Nie przesadziłam, że mocno wiało. Mało mi głowy nie urwało! Te skały pewnie też kiedyś rozsypią się na złocisty piasek. Podczas opływania z Balos morze znowu zmieniło kolor. Co mnie zachwyciło na Balos to morze, którego
codojedzeniamorza. A było co podziwiać! Piękne domy mieszkalne usytuowane piętrowo, jeden nad drugim na stromych zboczach gór. W dolinach zielone sady a w całkowitej oddali niebieskie morze i zatopione w nim pionowe ściany skał. Dolina sadów Gdy wjechaliśmy do doliny prowadzącej do wodospadów Algar, poczułam się jak w bajce. Wszędzie gdzie się nie obejrzałam widziałam sady Nispero. Owoc(...)tutaj w Hiszpanii, w Walencji kupowałam go w sklepach i urzekł mnie swoim intensywnym słodko-kwaśnym smakiem. Okazało się że Callosa d’en Sarria słynie z intensywnej uprawy Nispero, owoców których uprawę rozpoczęto w Hiszpanii w XIX wieku, i których kraj ten jest głównym eksporterem na rynki Francuskie i Włoskie. Drogą wijącą się między sadami obwieszonymi owocami dojechaliśmy
Gotuj po hiszpańskuchrupiącymi goframi, które pamiętacie z wakacyjnych budek? Zawsze uwielbiałam gofry, które kupowali mi rodzice nad morzem w budkach. Do dzisiaj kojarzą mi się one z wakacjami i wspaniałym dzieciństwem. Kiedyś uwielbiałam gofry z bitą śmietaną i nutellą, ale obecnie najbardziej lubię ze świeżymi owocami, frużeliną czy dżemem. Oczywiście zawsze dodatki możecie dobierać i dowolnie łączyć ze sobą, to wszystko
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneGofry przypominają mi dzieciństwo, lato, długie kolejki przy budce nad morzem. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku gofry czekoladowe. Idealne do kawki, na podwieczorek. Podane z cukrem pudrem, konfiturą, bitą śmietaną, owocami smakują obłędnie. Ja uwielbiam a Wy? Gofry podałam swojej rodzince z konfiturą truskawkowy rabarbar
Zrób to smacznieWakacje. Czyli co? Urlop? Wolne? Wyjazd nad morze, w góry, nad jezioro? Co to znaczy dla mnie, bo przecież każdy ma swoją definicję wakacji. Spanie do późna i długie rozmowy do nocy. Palce w kolorach owoców. Krople kompotu spływające po brodzie. Nogi sparzone od pokrzyw. Odrapane łokcie i kolana. Wybity palec u nogi i w ręce
KUCHARNIAnototenie to rybki morskie, ale ponieważ mają neutralny smak ( nie są z tych pachnących ,, ostro,, morzem) to często przygotowuję je podobnie do ryb słodkowodnych. Jeden zestaw smaków zdecydowanie mi pasuje i to zarówno do ryb jak i drobiu czy mięsa. Zioła, przyprawy i owoce. A by nie zakłócać nuty smakowej używam oleju kokosowego ( kupiłam twardy-zastygły). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniiña colada to dla mnie prawdziwy smak wakacji - zapach morza, dotyk piaszczystych plaż, ciepło promieni słońca i przede wszystkim błogie wieczory spędzone w doborowym towarzystwie z orzeźwiającymi napojami w dłoniach. Mimo że nigdy nie miałem okazji być na Karaibach, to myślę, że tak one właśnie smakują - kremowym kokosem i słodkim ananasem. Mmm... Jako że już jutro obieram wakacyjny(...)kierunek i podążam w może nieco mniej egzotyczne miejsce, bo nad nasze piękne polskie morze, to postanowiłem skraść nieco karaibskiego słońca i umieścić go w tym cudownym lodowym lizaku. Podążając za pomysłem z książki My New Roots Sarah Britton, umieściłem w sorbecie również owoce passiflory (marakui), które wprost cudownie kontrastują z aksamitną kombinacją ananasa i kokosa oraz nadają
Food Squaregofry. Mogłabym je jeść codziennie. W moim wykonaniu gofry były z bitą śmietaną i owocami ( truskawki, borówki i kiwi). Wyśmienicie smakują również z cukrem pudrem. To już zależy kto co lubi.;-) Powiem Wam jeszcze, że takie gofry kojarzą mi się z wakacjami, urlopem i morzem;-) A Wam z czym kojarzą się gofry?? Zapraszam do spróbowania. ;-) Przepis ten bierze udział
Passion of CookingNareszcie nadarzyła się okazja, żeby upiec tort z rozmachem :) Cztery tabliczki czekolady, pół litra śmietany i morze przyjemności! Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru
sama złodyczPrzepis na lekkie i chrupiące gofry, które smakują jak z budki nad morzem. Gofry kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem. Osłodź sobie życie i wypróbuj moje gofry. Przepis jest banalnie prosty, wystarczy tylko zastosować się do kilku wskazówek. Poznaj mój najlepszy i najprostszy przepis na pyszne gofry. Zaledwie z kilku składników przygotujesz chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku gofry(...)pudrem. Moje dzieci lubią także: polane czekoladą z bitą śmietaną obsypane sezonowymi owocami posmarowane dżemem. polane płynnym miodem Jak zrobić chrupiące gofry? Dobry przepis i umiejętność wykonania to oczywiście tylko połowa sukcesu. Cały sekret chrupiących gofrów tkwi przede wszystkim w odpowiedniej gofrownicy. To dlatego gofry nad morzem smakują nam najlepiej. Pomijając fakt, że składają się z wielu wspomagaczy
Ania gotujeŚledź curry należy do kanonu duńskiej kuchni. Pyszna, aromatyczna potrawa z całą symfonią smaków, łączy słoneczny aromat przypraw orientu z chłodnym, skandynawskim smakiem morza. Wbrew pozorom śledź i curry nie są połączeniem zaskakującym. To historyczna potrawa zakorzeniona w duńskiej tradycji już od XVII wieku. Duńskie imperium kolonialne obejmowało bowiem od roku 1620 także część Indii. Dalekowschodnie przyprawy korzenne były(...)warzywami, a na koniec na deser: kanapkę z serami i owocami. Wypróbuj przepis na zdrowy, domowy, świąteczny ZAKWAS Z BURAKÓW Print Karryslid – duński śledź curry Śledź curry należy do kanonu duńskiej kuchni. Pyszna, aromatyczna potrawa z całą symfonią smaków, łączy słoneczny aromat przypraw orientu z chłodnym, skandynawskim smakiem morza. Kategoria Przystawki Kuchnia Duńska Czas przygotowania 1 day Czas
smakowitehistorie.comprzeżywałam kilka razy w roku, kiedy jeździliśmy do dziadków (300km) i nad morze (800km) w czasach, kiedy dobrych polskich dróg było jak na lekarstwo. Moja mama zawsze woziła w wiklinowym koszyku jabłka i nas ochoczo częstowała…. zapach auta + zapach jabłek… Moja niechęć do tych owoców rosła z każdym rokiem… Jabłka przewijały się koło mnie przez całe
W Kawiarence