Uwielbiam gotować z winem, czasami dodaję je do potraw :) A tak poważnie, to Ja i Syn jesteśmy takie człowieki, które owoce to najlepiej te z morza, a jak z morza to w każdej ilości :) Normalnie tak lubimy, że aż wstyd. A mi? Mi to się marzy strasznie tak na tydzień dwa trafić do miejsca, w którym jest
Blondynka GotujePieczona makrela po kreolsku Świeżą makrelę przyrządzałam po raz pierwszy , przyznaje się bez bicia . Jak ją wyczaiłam w sklepie byłam cała podekscytowana , zdobyczą . Wiele sobie obiecywałam
Ogrodnik w podróżyUwielbiam owoce można za dwie rzeczy: za ich niesamowity smak i za to jak z niewielką ilością składników można z nich wyczarować pyszne danie. I
Kulinarne przygody GatityRyba w majonezowo, koperkowej , chrupkiej panierce Ryba w majonezowo koperkowej panierce to prawdziwy wynalazek , na skale koła . Zrobiłam tak z ” bani” czyli po prostu
Ogrodnik w podróży„ Awokado to wspaniały owoc o wszechstronnym wykorzystaniu, bardzo smaczny i zdrowy. Jest idealny do kanapek – rozdrobniony z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a
mojewypiekiinietylkoRyba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty
DefinicjaSmakuOd dawna już chciałam spróbować połączenia ryby z owocami. Po głowie chodzą mi jeszcze inne rodzaje sals owocowych, ale jakieś nowe przepisy pojawią się pewnie
KardamonovyOd dawna już chciałam spróbować połączenia ryby z owocami. Po głowie chodzą mi jeszcze inne rodzaje sals owocowych, ale jakieś nowe przepisy pojawią się pewnie
KardamonovyBardzo lubię risotta. Z grzybami, z warzywami, z mięsem czy z owocami morza. Przeróżne. Do niedawna nie jadłam jednak risotta z dodatkiem owoców. Okazało się, że połączenie kurczaka i ananasa sprawdza się również w takim daniu. Dla niektórych może być to zaskakujące, inni powiedzą, że to nic nadzwyczajnego. Jednych i drugich zachęcam do spróbowania tej potrawy, ponieważ
Ratunku obiadŚledzie po kaszubsku – czyli aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Przepisów i receptur na nie jest tyle, co gospodyń i gospodarzy
Poezja smakuNo tak, z ananasem. Dawno już się do niej przymierzałam. Połączenie ryby z owocami nie jest w końcu niczym nadzwyczajnym. Ale do tej sałatki jakoś
KardamonovyTosty można przygotować w wielu odsłonach, mimo, że zazwyczaj przygotowywane są tradycyjne, np.: z masłem czosnkowym, z owocami , francuskie czy przekładane serem i warzywami
Kraina Miodem Płynącaoraz wspólna historia , które ukształtowały grupę produktów będących wizytówką tej kuchni. Tereny leżące nad Morzem Śródziemnym charakteryzują się słonecznym, łagodnym klimatem i żyzną glebą, które odpowiadają za duży w niej udział różnorodnych świeżych warzyw, owoców oraz ziół , a nadmorskie usytuowanie za obfitość owoców morza . Kuchnia śródziemnomorska nie może obyć się bez oliwy , która jest najbardziej rozpowszechnionym(...)handlowej, a w konsekwencji kulturowej , przenosząc produkty i tradycje jednego kraju, np. przyprawy, na terytoria innych krajów. Jest to kolejne źródło kulinarnych podobieństw tradycji śródziemnomorskiej. Piękna mapa Basenu Morza Śródziemnego z połowy XVII w., Amsterdam, Janssonius Joan. 1649-60, źródło: link Ale czy 21 krajów może charakteryzować się jednolitą kuchnią? Oczywiście że nie! Dlatego, abstrahując od wszelkich powyższych
Chilli Czosnek i OliwaPrzyszedł czas upałów, więc lekkie sałatki na bazie sosu winegret, są doskonałym pomysłem na posiłek w taki dzień. Dzisiaj polecam połączenie warzyw, owoców i wędzonego
Gosia gotujeSkładniki: sałata lodowa opuncja małże wędzone cebula szalotka pomidor malinowy fasola czerwona konserwowa koper świeży ser mozzarella z zalewy Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie myjemy
Karczma Honorietty