Śledzie po kaszubsku 3916Śledzie po kaszubsku – czyli aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Przepisów i receptur na nie jest tyle, co gospodyń i gospodarzy
Poezja smaku
Sałatka z tuńczykiem, porem, kukurydzą i ananasem 144No tak, z ananasem. Dawno już się do niej przymierzałam. Połączenie ryby z owocami nie jest w końcu niczym nadzwyczajnym. Ale do tej sałatki jakoś
Kardamonovy
Tosty z pastą krewetkową podane z Witbierem 259Tosty można przygotować w wielu odsłonach, mimo, że zazwyczaj przygotowywane są tradycyjne, np.: z masłem czosnkowym, z owocami , francuskie czy przekładane serem i warzywami
Kraina Miodem Płynąca
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 185oraz wspólna historia , które ukształtowały grupę produktów będących wizytówką tej kuchni. Tereny leżące nad Morzem Śródziemnym charakteryzują się słonecznym, łagodnym klimatem i żyzną glebą, które odpowiadają za duży w niej udział różnorodnych świeżych warzyw, owoców oraz ziół , a nadmorskie usytuowanie za obfitość owoców morza . Kuchnia śródziemnomorska nie może obyć się bez oliwy , która jest najbardziej rozpowszechnionym(...)handlowej, a w konsekwencji kulturowej , przenosząc produkty i tradycje jednego kraju, np. przyprawy, na terytoria innych krajów. Jest to kolejne źródło kulinarnych podobieństw tradycji śródziemnomorskiej. Piękna mapa Basenu Morza Śródziemnego z połowy XVII w., Amsterdam, Janssonius Joan. 1649-60, źródło: link Ale czy 21 krajów może charakteryzować się jednolitą kuchnią? Oczywiście że nie! Dlatego, abstrahując od wszelkich powyższych
Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka wiosenna z wędzonym łososiem 201Przyszedł czas upałów, więc lekkie sałatki na bazie sosu winegret, są doskonałym pomysłem na posiłek w taki dzień. Dzisiaj polecam połączenie warzyw, owoców i wędzonego
Gosia gotuje
Sałatka z opuncją i wędzonymi małżami 187Składniki: sałata lodowa opuncja małże wędzone cebula szalotka pomidor malinowy fasola czerwona konserwowa koper świeży ser mozzarella z zalewy Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie myjemy
Karczma Honorietty
Awokado i krewetki 139Czas czytania: 2 min Awokado i krewetki to dla mnie wspomnienie wakacji:) Przepyszna przystawka, niezwykle prosta, a jednocześnie bardzo elegancka. Podstawą jest dojrzały owoc awokado, trudno
SprawdzonaKuchnia.pl
Krewetki w sosie mango z warzywami 195Lekkie, zdrowe i bardzo smaczne danie kuchni azjatyckiej. Warzywa aldente, krewetki, sos mango z imbirem i ryż. Uwielbiam takie smaki. Mango to jedno z moich ulubionych
wesoła kuchnia
Grilowane Przegrzebki z Pancettą na musie z arbuza ,granatu i limonki 171ViolaPasion Małże Św. Jakuba w innej odsłonie. Grillowany rarytas z wspaniałym musem. Składniki: 12 przegrzebek 12 plastrów Pancett-y 1 plaster limonki 1 mały plaster arbuza
Viola cooks with passion
Przegrzebki z pomidorową salsą 229Przegrzebki z pomidorową salsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców
Pociąg Do Kuchni
Śledzie z morwą i orzechami 223Pierwszy raz suszoną morwę jadłam jakoś z pół roku temu. Chociaż nie do końca pierwszy raz, bo jej smak przypomniał mi dzieciństwo. Jest bardzo prawdopodobne, że
Kardamonovy
Śledzie z morwą i orzechami 133Pierwszy raz suszoną morwę jadłam jakoś z pół roku temu. Chociaż nie do końca pierwszy raz, bo jej smak przypomniał mi dzieciństwo. Jest bardzo prawdopodobne, że
Kardamonovy
Proste i szybkie danie z grilla – szaszłyki ananasowe z krewetkami w sosie sweet chilli & garlic 123Dziś mam dla Was przepis na lekkie danie w stylu azjatyckim prosto z grilla. Jeśli polski grill kojarzy Wam się tylko z tłustym, wieprzowym mięsem to
Eat me! Fit me!
KREM ORZECHOWY I BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE – pyszności! 224Gdy tak zapytać mnie o ulubione śniadania – bez zastanowienia odpowiedziałabym PŁATKI. Od wielu wielu lat nie wyobrażam sobie innego śniadania niż micha wypełniona nimi po
Ostra na Słodko
Rybka z kurką 212też poczyniłam takie obserwacje, choć w górach nie byłam dawno, to jak widać niewiele się pod tym względem zmieniło. Jak o tym myślę, to chyba lekko lepiej jest nad morzem, gdzie kuchnia włoska, czy kebab są oczywiście na porządku dziennym, ale jednak króluje tam ryba. Inna sprawa, co to za ryba. Niewiele osób orientuje się bowiem, że o tej porze(...)świeżego dorsza w nadmorskiej smażalni wcale nie jest takie proste, gdyż połów tej ryby w lecie jest mocno ograniczony. Najlepiej sięgnąć zatem po flądrę, turbota, czy mocno niedocenianego śledzia. Owocem moich przemyśleń była rybka na obiad. W panierce, bo taka kojarzy mi się z wakacjami nad Bałtykiem najmocniej. Do tego sos kurkowy- żeby było nieco inaczej. Wypróbujcie. Czytaj więcej
Pichceniomania