chińsku. Zawsze smakował nam smażony makaron od chińczyka, miał swój specyficzny smak, który trudno było osiągnąć przygotowując makaron w domu. Do takiego makaronu można dodać cokolwiek, mięso, warzywa, owoce morza, czy po prostu zjeść go samego. Jako surowy przypomina on ten dodawany do chińskich zupek, ale nie próbowaliśmy robić tego dania na zupkach. Kupujemy makaron Chow Mein
KasiaiKrzysiu.plrobi ale również posiada umiejętność dzielenia się tajnikami sztuki kulinarnej. W dalszej kolejności mieliśmy przygotować kaczkę na sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko powiększył się o dodatkowe elementy, łącznie z wycieczką po kuchni na zakończenie
SzczyptaSmaQaromat" i tak oto dostałem się do finału konkursu, w którym dostałem zadanie zrobić danie z makaronu i 2 wybranych składników z : Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :) Składniki : 150 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka
Parowar Facetakolekcji, który doskonale sprawdzi się na grillu. Ma lekko słodki smak z nutą limonki u mnie dodatkowo wzbogacony o wyraźnie wyczuwalne brandy, więc idealnie pasuje nie tylko do owoców morza, ale też do grillowanego hamburgera, innych mięs, czy nawet sałatek. Sos pierwszy raz zrobiła Fanny Cradock w 1960 do swojego słynnego dania z krewetek. Od tamtej pory jest
Milion Smakówbloga Kuchnia Peruwiańska , gdzie gotują pasjonaci Ameryki Południowej i kuchni peruwiańskiej. Po małej modyfikacji dziś u nas na blogu. Podstawą dobrego ceviche z ryb lub owoców morza są świeże produkty, a ich zdobycie nie zawsze jest proste. Wersja wegańska przygotowana z pieczarek smakuje znakomicie i nie ma większych problemów z zakupem świeżych. Wegańskie ceviche jest idealną
SzczyptaSmaQodcedzony makaron, dokładnie mieszamy, dodajemy łyżkę zimnego masła, aby zagęścić sos. Tagliatelle z krewetkami podajemy w głębokich talerzach. Danie można skropić sokiem z cytryny, aby podkreślić smak owoców morza. Idealnym dopełnieniem posiłku będzie kieliszek białego wina
W kuchni KatieDanie kuchni japońskiej ,choć początek swój miało w Portugalii. Do smażenia używamy warzyw oraz owoce morza. Tempura tendon podawana jest na ryżu ,choć można Tempurę podawać samą z dodatkiem sosów. Ważne jest ,by olej był mocno rozgrzany ,a ciasto mocno schłodzone. Składniki Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka zimnej wody żółtko jajka kilka kostek lodu sól ,pieprz Do smażenia
R'n'G KitchenTagliatelle z mulami , dla wielbicieli owoców morza i makaronów wymarzone danie. Składniki 1 kg muli 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 pomidory pół łyżeczki soli 300 g szpinaku ( tylko drobne listki ) pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietanki 30 % szczypta szafranu 250 g makaronu tagliatelle garść startego parmezanu Przygotowanie Mule
R'n'G KitchenKalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne, pamiętam też swoje. Pierwsze zjedzone krewetki, małże czy pierwsze ich przygotowanie. Długie szperanie w sieci, w celu odnalezienia wskazówek i porad. Wpatrywanie się w surowiec z nadzieją, że pojawi się ktoś, kto kwestie oczyszczania zrobi za mnie
W kuchni Karmel-itkiBędąc ostatnio na Lanzarote drogą kupna nabyłam świeżutką doradę. To co bardzo mi się spodobało, to fakt iż w każdym sklepie, w którym kupowałam ryby czy też owoce morza, bez problemu oprawiano je na miejscu :) Bardzo dobry pomysł !!! W Polsce jeszcze się z czymś takim nie spotkałam :( Przepis na pieczoną doradę jest prosty, wystarczą
Jemy Pijemypełną pomysłów. Prawie miesiąc w Tajlandii sprawił, że zakochałam się w tamtejszej kuchni, mocno mnie zainspirowała i śmiało mogę stwierdzić, że będzie jedną z moich ulubionych. Dostępność świeżych owoców morza, aromatycznych przypraw, grzybów, zdrowych kokosów, śmierdzących acz smacznych durianów, pysznych i słodkich mango i ananasów i innych pysznych produktów przyprawiła mnie o zawrót głowy. Bardzo tęsknię
Jemy Pijemyrazu po przygotowaniu. Posypać chilli oraz kolendrą. Całe gotowanie nie powinno nam zająć więcej niż 10-15 minut. Smacznego :) Zupę tą można również przygotować z mieszanką owoców morza lub z kurczakiem. Wtedy nie będzie się nazywała goong ( z krewetkami ). Do tej zupy NIE DODAJEMY MLEKA KOKOSOWEGO ! ! ! Można ją zabielić mlekiem krowim w niewielkiej ilości - około 4 łyżki
Jemy Pijemymnie na blogu jest. - Jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Rolada biszkoptowa. Babka z bakaliami, czy bez? - Bez. Czy lubisz owoce morza? - Nie. Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Riva del Garda - Włochy. Najlepszy sposób na wypoczynek…- Sen. Twoja ulubiona zupa. - Pieczarkowa. Potrawy z grilla, czy z piekarnika
Mania WypiekaniaPierwszą rzecz jaką robiliśmy z Bartkiem podczas wspólnego gotowania w ramach „Projekt 40″ była zupa krewetkowa z sufletami czosnkowymi Smakoszom owoców morza na pewno podejdzie ta potrawa Składniki na zupę: - 2 łyżki cukru - 1 marchewka - 2 cebule - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 ml białego wytrawnego wina - 2 szklanki wody - 250 g krewetek Składniki na suflet
Kuchenne WariacjeBardzo szybko i bardzo smacznie. O ile ktoś lubi owoce morza :) Bo my z Madzią uwielbiamy! Ooohh, moglibyśmy codziennie jeść, tylko musielibyśmy nieco więcej zarabiać. Bo dość drogie to jedzonko jest, niestety. Ale ceny swojej warte, tutaj nie ma dyskusji. Ostatnio właśnie krewetki przygotowaliśmy. Tylko właśnie ja nie bardzo lubię te małe koktajlowe, ich to w ogóle
Marder&Marder Manufacture