owoce morza - 5166 przepisów (strona:103/345)

Książka kucharska z przepisami ale też do poczytania - Apetyt na Francję. 128

Trzecia rzecz - przepisy.  Jakie przepisy znajdziemy w książce? Jest to przede wszystkim kuchnia francuska. Znajdziemy tu sporo przepisów na tarty, przepis na ciasto francuskie, na ptysie, na owoce morza wszelakiej maści (np. na homara), zupy i inne typowo francuskie dania, których nazw wypowiedzieć nie umiem. Książka zawiera 94 przepisy i jest podzielona na 4 rozdziały. Wiosna, lato

Poezja Smaków - blog kulinarny
Lepiej późno niż wcale... czyli krótkie podsumowanie 2015 r. 132

zrozumiemy tego, dopóki sami nie zostaniemy rodzicami. Latem udało mi się zdobyć moje pierwsze zlecenie fotograficzne, z czego jestem bardzo dumna :) Moje przepisy i zdjęcia na potrawy z owocami morza ukazały się we wrześniowym magazynie "Dbam o zdrowi e" . Chciałabym zająć się profesjonalnie fotografią kulinarną, dlatego mam nadzieję, że 2016 rok przyniesie więcej takich zleceń. Z tego też

Chilli Czosnek i Oliwa
Chowder czyli zupa rybna z małżami 146

Australii i Nowej Zelandii. Nazywana jest zupą rybaków. Tradycyjnie przygotowuje się ją na wywarze z rybich głów i boczku. Do wywaru dodaje się kawałki ryb i owoce morza, a następnie zabiela mlekiem lub śmietaną i zagęszcza zasmażką. Przepisów na tę zupę jest wiele w zależności od kraju i regionu. Składniki: 500 g małży  600 g filetów

Smakowity Blog Kulinarny
Jak odmienić wygląd kuchni? Lodówki w stylu retro. 163

zachować witaminy oraz minerały szuflada Fresh Zone zapewniająca świeżość owocom i warzywom szuflada Zero Zone, w której panuje temperatura ok. 0 stopni C idealna do przechowywania ryb, owoców morza i mięsa, a także system dostosowania wysokości półeczek w drzwiach lodówki, ułatwiający przechowywanie butelek i słoików.  Którą wybieracie? Jestem ciekawa, która lodówka podoba się Wam najbardziej

Chilli Czosnek i Oliwa
Paella 143

nią zabierałam. To oczywiście moja wersja, która odbiega od oryginalnego przepisu, ograniczyłam się do krewetek, dlatego że nie potrafię się odważyć na inne mrożone owoce morza. Potrzebne składniki:  1 litr bulionu warzywnego 150 g Chorizo 300 g ryżu najlepiej Arborio 200 g krewetek 1 papryka czerwona 0,5 papryki żółtej

Łycha smaków
Ryż do sushi 147

Sushi to japońska potrawa przygotowywana z ugotowanego ryżu, najczęściej zawinięta w liście wodorostów (nori) wraz z dodatkiem ryb jak i owoców morza. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was na samą myśl o surowych rybach może mieć wstręt do sushi. Nic bardziej mylnego – sushi możecie przygotować, np. z wędzonym łososiem jak i paluszkami krabowymi.   Niestety ryżu

Ugotować
Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro 229

i warzyw. Zapewnia ona świeżość, aromat, kolor i smak żywności na dłużej. Szuflada ZeroZone, w której panuje temperatura około 0°C, to idealne miejsce to przechowywania świeżych owoców morza, ryb lub mięsa. Dzięki niej delikatne produkty dłużej zachowują świeżość, naturalną soczystość oraz składniki odżywcze. Szuflada XtremeFreeze, zapewnia szybkie mrożenie w skrajnie niskich temperaturach. Takie „szokowe” podejście pozwala

karmelowy
Recenzja książki Ryby są super . 108

miłą chęcią będziesz je przyrządzać  . Serdecznie polecam i zapraszam na zakupy :)  W książce znajdziecie 286  przepisów na : ZUPY DANIA GŁÓWNE  ŚWIĘTA GRILL  OWOCE MORZA  Wszystkich zainteresowanych książką informuję że jest ona dostępna w specjalnej promocji ,która trwa we wszystkich sklepach Lidl od 23 listopada 2015 r. Wystarczy zebrać 6 naklejek w sklepach

Sama słodycz i szczypta chili
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 165

rodzajów pasty: Jasna , tzw. Shiro Miso (albo żółte Shinshu Miso), zrobiona jest z fermentującego ryżu i soi. Lekko słodka, zrównoważona. Nadaje się do dań lekkich jak ryby i owoce morza, a także do zup i marynat. Fermentuje i dojrzewa najkrócej, jest przez to najmniej słoną z past i najrzadszą, ale też najmniej aromatyczną. Jasnożółta, kremowa, beżowa.   Czerwona

Karo in the Kitchen
Gumbo 176

powstało w Luizjanie w XVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu, a nawet pochodzenia

Gotuj z Rumcajsem
Domowa przyprawa CAJUN. Idealna do mięs, owoców morza, ryb, warzyw. 160

Przechowujemy w szczelnym pojemniczku. Śmiało można zmieniać proporcje przypraw, w zależności od preferencji smakowych. Świetna przyprawa do kurczaka, do mięsa mielonego drobiowego czy wieprzowego (idealna do burgerów), do owoców morza

Naturalna Kuchnia
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 272

trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak łatwo go zrobić samemu. Ten jest mocno czosnkowy – idealny do wieprzowiny, owoców morza i ziemniaków. Jeśli pominiecie ząbki czosnku i zamienicie je na łyżkę stołową musztardy Dijon, ukręcicie pyszny, klasyczny majonez! Majonez to nic innego jak emulsja oleju i wody . Coś

Karo in the Kitchen
Sałatka z roszponki i zielonego jabłka 216

skórki z cytryny. Chrupiące, słodko-kwaśne i bardzo soczyste jabłko idealnie komponuje się z delikatną w smaku roszponką. Sałatka świetna jako dodatek do dań z ryb i owoców morza (np. przegrzebków). Sałatkę z roszponki i zielonego jabłka podałam do „ Soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej ” w towarzystwie „ Sałatki na ciepło z makaronu orzo „. Polecam

Moja Delicja