owoce morza - 5166 przepisów (strona:99/345)

Spotkanie w warszawskiej La Vinotheque Vine Bar 151

ciepło z pysznym kozim serem  w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano nam małże z sosie pomidorowym oraz smażone krewetki  z chili. Uwielbiam owoce morze i te dwa dania bardzo mi smakowały. Jednym z głównych dań w La Vinoteque jest ośmiornica duszona w maślanym sosie z ziołami. Pięknie się prezentowała na talerzu, była mięciutka

Kulinarne przygody Gatity
Pomysły na wycieczki gastronomiczne z Warszawy 169

porcje obfitsze, niż zwykle w takich miejscach. Falenica i pizzeria La Repubblica Pizza jak pizza, całkiem dobra, ale w weekendy w La Repubblica częstuje daniami na bazie owoców morza. Potem możemy pooglądać wille w Falenicy i obejrzeć film w kinie na stacji kolejowej. Nie zapomnijcie też o ciachu w cukierni Andrzeja Kozaka – to klasyka w najlepszym wydaniu

Ugotowane pozamiatane
Imbir w alkoholu 129

czasie wyjazdu wakacyjnego, gdybym miała tą nalewkę zapewne nie doszłoby do tego. Po przeczytaniu tej książki bez chwili namysłu przygotowałam nalewkę imbirową. I teraz niestraszne mi surowe owoce morza:)  Nalewka imbirowa pomaga również w kłopotach żołądkowych po zjedzeniu ciężkostrawnego, tłustego posiłku. W podróż zabieram nalewkę na spirytusie, którą trzeba rozcieńczyć wodą.  tak jest ekonomiczniej

Codziennik Kuchenny
Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu 239

Pradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza. Najczęściej ramen podaje się z makaronem pszennym, ja zdecydowanie wolę makaron soba, sojowy czy z fasolki mung. Dziś wybrałam makaron z rośliny konjac glukomman, w nas bardzo mało popularny, ale w Azji

Codziennik Kuchenny
Ryba z jabłkiem w sosie curry 155

Wlewamy bulion. Dokładamy starte na tarce jabłko. Wkładamy rybę. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. źródło: "Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza" Encyklopedia gotowania Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Caponata 225

ratatouille i peperonata podawana jest również jako dodatek do innych potraw – w tym wypadku zwłaszcza takich, które lubią raczej kwaśne towarzystwo. Doskonale pasuje np. do ryb i owoców morza. Caponata 2016-09-30 21:37:46 Zdrowa, kolorowa, bogata w składniki, ale bardzo łatwa do przygotowania caponata z Sycylii. Interesująca alternatywa dla ratatouille i peperonaty. Zapisz przepis Drukuj

Kulinarna Pokusa
Spaghetti z krewetkami i pomidorkami 170

Pyszne wspomnienie niedawnego urlopu na moich ukochanych Bałkanach :)  Ilekroć spędzamy tam urlop - zawsze musimy zaliczyć wszelkie dania z owocami morza - makarony, pizze, risotta i takie tam (trochę bardziej wykwintne:)). Później w domu kombinujemy, jak odtworzyć tamte smaki :)  Dzisiaj makaron w szybkiej wersji z krewetkami koktajlowymi - prosto i smacznie - takie dania są najlepsze !!! SKŁADNIKI (na 4 porcje

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w cytrynie i oregano 171

polewamy sosem, wkładamy na parę minut do piekarnika). Kurczaka w cytrynie i oregano podajemy na ciepło ze skarmelizowanymi wcześniej plasterkami cytryny i najlepiej ryżem. Podobne przepisy Paella z owocami morza i kurczakiem Kurczak panierowany po amerykańsku Polędwiczki z kurczaka w panierce Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z krabów i ogórka 165

swoją własną wersję tej sałatki. Jesteśmy tego świadomi, że część z Was nie lubi, nie ma dostępu lub najzwyczajniej w świecie nie stać na kupienie krabów czy innych owoców morza. To żaden problem – świetnie sprawdzi się tutaj np szynka konserwowa, wędzona pierś z kurczaka… Chętnie przekonam się jakie są Wasze pomysły Do przygotowania sałatki potrzebujemy

Szybko Tanio Smacznie
Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami 158

Czosnek – 2 ząbki Wino białe wytrawne – 120 ml Masło – 25 g Sok z ½ cytryny Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej Sól, pieprz Oliwa z oliwek i masło do smażenia owoców morza Wykonanie: Krewetki obrać i usunąć z nich jelita (kilka można zostawić w pancerzu do dekoracji).  Przegrzebki delikatnie przepłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek

Kuchnia Bon Appetit
Hiszpania - kulinarny raj 96

przygotowywania paelli, więc teraz będę mogła powtarzać ją w domu!  Obowiązkowo i z wielką przyjemnością jedliśmy też różne tapas, moją ulubiona jamon iberico, sery i ogromne ilości owoców morza. A to wszystko popijałam słodziutką Sangrią ;) Oprócz samej Hiszpanii odwiedziliśmy też Maroko, którego kuchnię uwielbiam. Zajadaliśmy się tadżinem, oliwkami i wyśmienitym marokańskim chlebkiem. A o to kilka zdjęć

Kuchnia Bon Appetit
Chowder kukurydziany 129

zupa wywodząca się z kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii. Jest gęsta, kremowa, zabielana dużą ilością śmietany. Najpopularniejszy jest chowder bazujący na owocach morza  (przepis) , ale równie popularną wersją jest chowder kukurydziany, słodki od świeżej kukurydzy, gęsty, kremowy i bardzo pożywny. Słodycz kukurydzy przełamuje dodany do zupy wędzony boczek, który w wersji

Smakowity Blog Kulinarny
"Sosik mega" 151

chwila słabości!) w naszym koszyku skomentował "o dobre! ja to tak lubię sobie zrobić i z zimną maślaneczką zjeść!" Albo pani, która widząc w naszych rękach smażonkę z owoców morza, zrobiła rączki podżeraptora* i podekscytowanym głosem spytała, gdzie ją kupiliśmy.  "Swoim" ludziom ufamy prawie bezgranicznie. Bo oni wiedzą co to jest kulinarne dobro. Wierzymy nawet, kiedy piszą

les mirabelles
Domowa przyprawa kajenska 204

Przyprawa kajeńska to element kuchni cajun, występującej w Luizjanie w USA. To kuchnia oparta głównie na rybach, owocach morza, wieprzowinie, daniach prostych, chłopskich, bardzo mocno przyprawione ostrą papryką, chili, pieprzem kajeńskim, tabasco. Jedną z przypraw charakterystycznych dla tego regionu jest przyprawa cajun czyli kajeńska. Można ją bardzo łatwo wykonać w domu, bo większość składników każdy

Bernika - moj kulinarny pamietnik