owoce morza - 5166 przepisów (strona:92/345)

Makaron orzo z krewetkami i groszkiem 167

Choć wiem, że wiele osób nie przepada za owocami morza - ja nic na to nie poradzę - ale je uwielbiam - a w szczególności krewetki :)  Od czasu do czasu warto je zjeść bo są świetnym źródłem białka (mają go więcej niż kurczak), witamin z grupy B oraz potasu, magnezu i fosforu :) Już kiedyś przekonałam się, że krewetki świetnie komponują

Moje Kuchenne Rewelacje
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 202

dań Ryż z warzywami i kurczakiem- w menu znajdziecie pełno takich dań, będą różnić się składnikami, ale smakują podobnie. Do wyboru różne warianty z kurczakiem, z wieprzowiną oraz owocami morza. Po lewej najlepszy deser jaki jadłam w życiu- mango stickie rice- nie możecie tego pominąć! Jego prostota jest zaskakująca, to specjalna, dosyć klejąca odmiana ryżu, gotowana na mleku

Czerwona Porzeczka
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 131

nasz piątkowy obiad. Ryby w naszym domu to spore wyzwanie, bo Agnieszka szczególnie za nimi nie przepada, a ja wręcz przeciwnie. Obydwoje równie silnym uczuciem darzymy za to owoce morza. Jeśli chodzi o ryby to muszę się niemało nakombinować, żeby znaleźć jakiś patent, który zainteresuje Agnieszkę. Gołąbki z dorsza wpadły mi w oko od razu jak je tylko

Niedzielny kucharz
Curry z dynią 145

duecie z mleczkiem kokosowym. Tajskie curry możemy przygotować w wersji mięsnej, na przykład z drobiem, w wersji wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub  z owocami morza. Curry na blogu curry z krewetkami i ananasem curry z ciecierzycą i kurczakiem palony łosoś z kapustą kiszoną curry curry z kurczakiem zielone warzywne curry curry z ziemniakami

Kulinarne przygody Gatity
Krewetki na ostro 119

Uwielbiam owoce morza, te krewetki to mój debiut w ich przygotowaniu. Składniki ( 2 porcje): opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych 2 szklanki oleju 1 szklanka oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku 6 ostrych papryczek Przygotowanie: krewetki rozmroź na patelni rozgrzej olej przełóż na patelnię krewetki, smaż na mocnym ogniu około 3 minut czosnek obierz i pokrój w plastry, dodaj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Chowder kukurydziany 130

franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière ) na której gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie chowdery jadano głownie na żaglowcach lub w miastach portowych, a ich główny składnik stanowiły ryby i owoce morza. Nie mniej popularny jest chowder kukurydziany w skład którego wchodzą kukurydza, cebula, ziemniaki, mleko lub śmietana, a często także pomidory. Chowder kukurydziany to dobry pomysł na wzbogacenie naszego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krótka historia pewnego romansu – smażone tofu w miodzie faceliowym 156

baba… całe życie żarła mięcho aż się uszy trzęsły i dopiero po latach ją olśniło. HIPOKRYTKA!”. Być może, szczególnie, że spożywam jeszcze niewielkie ilości ryb i owoców morza. Niemniej jednak wszelkie świnki, krówki, puchate króliczki i inne latające potwory poszły w odstawkę. Zobaczymy jak ten romansik się rozwinie (póki co trwa już 2 czy 3 tygodnie

Kate's Kitchen
Zupa Soy Sauce Ramen Oyakata 229

nasz tradycyjny rosół. Jest gotowany przez kilka długich godzin, aż bulion z wieprzowiny  i kości wieprzowych będzie bardzo mocny. Możemy  do niego także dodać drób lub owoce morza czy też ryby. Ramen wzbogacamy także marynowanymi jajkami i różnego  rodzaju warzywami . Znaczącym  elementem tego dania jest aromatyczna i słona esencja, którą umieszczamy na dnie miski

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z pieczonym łososiem 101

zadowoli podniebienia nawet najbardziej wrażliwych wielbicieli dobrego smaku. Składniki (4 porcje): Makaron: 250 g czarnego makaronu tagliatelle (u mnie barwiony sepią, który doskonale komponuje się z rybami i owocami morza) 1 (ok. 300 g) młoda cukinia 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki

Fitsweet.me
Sos Aioli 151

Bardzo go lubimy i zawsze szykuję go do domowych zimnych i ciepłych przekąsek, typu nuggetsy, sery w panierce, przekąski z ciasta francuskiego, wędlin, itp. Pasuje także świetnie do owoców morza – szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce oraz do gotowanych warzyw, np. fasolki szparagowej. Tak jak sos pomidorowy czy pesto nie może go zabraknąć na domowej

Zasmakuj Kuchni
Prosta zupa miso 176

końca roślinny bulion dashi i rozpuszczona w nim sfermentowana pasta miso. Do tej bazy, w zależności od regionu, sezonu czy upodobań, dodaje się tofu, warzywa, glony, owoce morza. W mojej wegańskiej wersji dashi zastępuję wywarem z glonami wakame, zagęszczam mięciutkim aksamitnym tofu (ang. silken tofu) i okraszam chrupiącym szczypiorkiem. Pychotka Miso to bardzo rozgrzewająca zupa o wyrazistym słonawym

Lamarida.pl
To już miesiąc pobytu w Walencji!! 130

zobaczyć, jak tu ludzie żyją i jak wygląda miasto Dzięki temu, że biorę udział w tym projekcie, mogłam nauczyć się wielu rzeczy i skosztować nowych potraw, m. in. owoców morza, których smaku byłam bardzo ciekawa. Uczę się dużo Na praktykach, na które chodzę, poznałam sposób przygotowania paella’i (typowe danie w Walencji) od podstaw i mogłam sama

Gotuj po hiszpańsku
Tapas i nie tylko w Sevilli I 123

kiełbasa z dodatkiem suszonej, mielonej papryki, jest najpopularniejszą kiełbasą w Hiszpanii), sera czy oliwek, kanapki z anchois, łososiem... po bardziej skomplikowane i rozbudowane – foie gras, sałatki z tuńczykiem, owoce morza w tempurze.... Opowieść należy zacząć od wizyty w najstarszym tapas barze El Rinconcillo , w Sewilli, założonym w 1670 roku. Przy ulicy Gerona 40, El Rinconcillo istnieje

królestwo garów
Krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki + film 265

Krewetki to doskonała przystawka dla wielbicieli owoców morza, smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki smakują wybitnie, są prostym i szybkim w przygotowaniu niezwykle aromatycznym daniem.     składniki na 2 porcje 250 g mrożonych krewetek królewskich lub tygrysich 2-3 łyżki masła klarowanego 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól przepis Obrane ząbki czosnku kroimy

Smakowite Dania
Makaron łączy ludzi... 183

straconego. W podwójnej roli - dziennikarza i blogera, w gościnnych progach Restauracji "na Skrajnej"   miałam okazję spróbować najlepszej w życiu lasagne ze szpinakiem i owocami morza  oraz.... ciastek z makaronu przygotowanych przez szefa kuchni Pawła Worońko. Makaron łączy ludzi...  Makarom powstał najprawdopodobniej w Chinach około 4000 lat temu. Do Europy, jak głosi legenda sprowadził

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata