owoce morza - 5166 przepisów (strona:83/345)

Gdzie i co zjeść w Wiedniu. 159

Wiedniu jest mnóstwo dobrych restauracji, cukierni i całkiem dobrej jakości fast food. Trafiliśmy na fajne miejsce Nordsee , gdzie można zjeść bardzo smaczne dania z ryb i owoców morza. Zdziwiłam się nieco, że takie miejsce znajduje się w środku Europy z dala od morza. Gdyby to była Szwecja czy Norwegia, ale Austria! Nordsee proponuje jedzenie na wynos, przeróżne

codojedzenia
Jak kroić i wycisnąć sok z limonki 122

limetki na dobre rozgościły się w naszej kuchni. Dodajemy je m.in. do takich napojów jak orzeźwiająca lemoniada , smoothies czy koktajle. Świeżo wyciśniętym sokiem z limonki skrapiamy sałatki i owoce morza. Limonka i sok z limonki jest składnikiem wielu drinków np. Cuba Libre czy mojito - ulubiony drink Ernesta Hemingwaya Aby pozbyć się goryczki z limonki wycinamy biały rdzeń

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tortellini z czosnkiem i rukolą 120

Każde włoskie danie jest dla mnie pyszne...  A jakie są Wasze ulubione smaki? Moim kolejnym celem podróży są również Włochy i spróbowanie tamtejszych, prawdziwych, włoskich dań z owocami morza, z różnego rodzaju makaronami i świeżymi ziołami. Podzielcie się ze mną w komentarzach jakie są Wasze ulubione i wymarzone cele podróży? Wyjeżdżając pamiętacie o bezpieczeństwie? Mam nadzieję

MintTaste
Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku 112

tymianku oraz solą i pieprzem. Masło ziołowe śmiało można modyfikować pod kątem dania do którego będziemy go używać. Do ryb i owoców morza dodajemy skórkę cytrynową. Do jagnięciny rozmaryn, a do kurczaka np. drobno posiekane suszone pomidory. Jeżeli chcesz żeby masło miało kopa, dodaj papryczkę chilli

kuron.com.pl
Pierwszy krok w chmurach. 97

resztą zrobiło na mnie ogromne wrażenie już pierwszego dnia) do produktów i przygotowanych z nich dań podchodzi się z niesamowitą dokładnością, pasją i zaangażowaniem. Każda dostawa ryb i owoców morza to wydarzenie: kucharze z Tastem (często też z siostrzanej restauracji Honoo ) gromadzą się wokół styropianowego pudełka i zawzięcie dyskutują problem świeżości przywiezionego dzisiaj tuńczyka, bądź też stoją kilkanaście

Gotuj po hiszpańsku
Hamburger wołowo-wieprzowy z salsą mango (Hamburger di suino e bovino con salsa al mango) 167

Wczoraj na blogu pojawił się przepis na wytrawną salsę z mango , która rewelacyjnie podkręca smak każdego dania, zwłaszcza potrawom mięsnym i rybnym np. owocom morza.   Dziś chciałam zaproponować Wam przepis na domowy fast-food, hamburger wo ł owo-wieprzowy z  dodatkiem wspomnianej salsy z mango. S ł odko-pikantny smak salsy  doskonale komponuje się

La grande e la piccola cuoca
Winerua – Box z winem – recenzja 101

dobrą kwasowością i nutami wody różanej, brzoskwiń, cytrusów i ziół. Jak można domyślić się z pięknej etykiety Dos Claveles to po hiszpańsku 2 goździki Winerua poleca je do owoców morza, ryb i białego mięsa, ale moim zdaniem będzie też dobre do owocowego deseru. Myślę, że mogłabym skusić się na nie ponownie. Pecorino 2018 z regionu Torre di Chieti

Ugotowane pozamiatane
Menu dla początkujących: Gotowanie na trzy dni 119

serowo-drobiowe Dzisiaj mamy dla Was dwa zestawy po trzy dania w każdym – do wyboru. Uznaliśmy, że nie każdy lubi krewetki i zdecydowaliśmy się przygotować jeden „trzypak” z owocami morza, drugi bez. Pierwszy zestaw wygląda tak: Ugotuj zestaw dań na trzy dni: krewetki z makaronem orzo, pulpety z parmezanu i indyka, kurczaka teriyaki Menu jest następujące: Poniedziałek: Makaron

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Krewetki z makaronem orzo 136

Makaron jest świetnym dodatkiem do zup, skutecznie udając właśnie ryż, ale doskonale sprawdzi się jako podstawa dania głównego. Najlepszym przykładem są krewetki z makaronem orzo – danie delikatne, pachnące owocami morza i bardzo łatwe do zrobienia. Zazwyczaj do smażonych krewetek dodaje się spaghetti, ale wcale tak nie musi być. Bardzo dobrze w roli bazy sprawdzą się drobne odmiany makarony

Niedzielny kucharz
Sałatka z mięsem kraba 104

Dziś proponuję przepyszną sałatkę z mięsem krabowym. I nie są to paluszki krabowe tylko mięso z kraba. Mnie udało się zakupić mrożonego kraba, zmiażdżyłam mu pancerz

Moje Małe Czarowanie
Deser tiramisu z truskawkami 293

Pewnie już wiecie - kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych. Kocham ją za pizze, spaghetti bolońskie, carbonara i inne pasty, za bruschette, owoce morza oraz tiramisu <3 Z miłości do słodkości, kawy i truskawek przygotowałam szybki deser :) Zapraszam na truskawkowe tiramisu :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Deser tiramisu z truskawkami 293

Pewnie już wiecie - kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych. Kocham ją za pizze, spaghetti bolońskie, carbonara i inne pasty, za bruschette, owoce morza oraz tiramisu <3 Z miłości do słodkości, kawy i truskawek przygotowałam szybki deser :) Zapraszam na truskawkowe tiramisu :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Relacja z See Bloggers - Łódz 109

oparte są na najwyższej jakości produktach: świeżych warzywach, mięsie, rybach pochodzących od lokalnych hodowców i producentów. Szef Kuchni Wiesłar od kilku lat zachwyca smakiem potraw z dziczyzny, wyszukanymi owocami morza oraz wieloma produktami sezonowymi.   Należy do grona najlepszych i najbardziej doświadczonych polskich kucharzy. Wiesław Bober słynie z doskonałego wyczucia smaku i komponowania niebanalnych dań. Propaguje kuchnię polską

Moniki Smakołyki
"Mój świat na talerzu" Hanna Lis 169

jest zbyt krótkie, żeby jeść byle jak". Zgadzam się z tym jak najbardziej :-) W książce znajdziemy propozycje na pyszne śniadania, przekąski, zupy, makarony, mięso i drób, ryby i owoce morza, dania wegetariańskie i dodatki. Jest pyszna szakszuka, jajecznica poche, azjatyckie placki z kukurydzy, gruszkowa tarta z gorgonzolą, zupa ajo blanco, caldo verde i moje ulubione makarony: tagiatelle

kruche babeczki
Filipińskie adobo – wegański gulasz z grzybów i tofu 96

Adobo jest tradycyjnym daniem pochodzącym z Filipin. Zwykle składa się ono z mięsa, owoców morza albo warzyw duszonych w occie, sosie sojowym, czosnku i ziarnach pieprzu. Po raz pierwszy usłyszałam o nim od naszej znajomej pochodzącej właśnie z Filipin, która przynajmniej raz na tydzień gotowała sobie ten gulasz. W mojej wegańskiej wersji mięso zastępuję grzybami i tofu

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania