ugotowaniu, wystudzeniu i spakowaniu włożyliśmy do zamrażalnika. Dlaczego? Bo najłatwiej je zamrozić. Wiele z Was pyta jak przechowujemy gotowe dania. Nasza metoda jest taka, że: potrawy z ryb, owoców morza, trzymamy w lodówce maksymalnie jeden dzień dania z kurczaka i wieprzowinę 2 dni wołowinę – 3 dni jedzenie na czwartek i piątek zawsze mrozimy, chyba, że jest robione
Niedzielny kucharzmiska Buddhy, albo raczej micha, bo to musi być solidne naczynie, jest daniem bardzo popularnym w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ale często występuje w mniej ortodoksyjnej wersji: z owocami morza, kurczakiem. Trudno takie danie nazywać miską Buddhy, który przecież był wegetarianinem, jednak bardziej tu chodzi o sposób przygotowywania potrawy niż o takie, czy inne konotacje. W Buddha bowl
Niedzielny kucharzświeże, pełne smaków i aromatu. Gdy po kilku dniach tradycyjnego jedzenia zapragnęliśmy czegoś innego, przypadkiem weszliśmy dla małej kawiarnio - restauracji na obrzeżach Marrakeszu. O Matko! Makaron z owocami morza po prostu pachniał morzem, to był zapach morza z tagliatelle. A bagietka z wędzonym łososiem, grillowanym bakłażanem i oliwą? To była eksplozja smaku, próbowałam
Ale Pyszka!oglądaliśmy sporo przepisów, głównie amerykańskich, na mason jar soups. Patent jest bardzo prosty: siekasz warzywa, albo pakujesz do słoja mrożonki. Dorzucamy do tego upieczone lub ugotowane mięso, owoce morza lub tofu. Tak przygotowaną zupę można bez problemu zabrać do pracy. Przed jedzeniem całość wystarczy zalać wrzątkiem i gotowe. Domowa kostka rosołowa Wszystko pięknie, ale zasadnicze pytanie brzmi
Niedzielny kucharzporcie – lubimy zajęcia w terenie, np. takie na które zabrał nas nasz nauczyciel gotowania Fernando. Podczas wycieczki do portu miałyśmy okazję zaobserwować całą procedurę zakupu ryb i owoców morza przez lokalnych przedsiębiorców niemal natychmiast po połowie. Ł jak łamańce językowe – jak wyprowadzić z równowagi dotąd spokojnych i przyjaźnie nastawionych do nas Hiszpanów? Poprosić ich o powtórzenie
Gotuj po hiszpańskuLubicie curry? Ja uwielbiam, u Nas latem jest minimum raz w tygodniu, a zima i jesienią 3-4 razy, robię tą potrawę na sto różnych sposobów, z rybą, owocami morza, kurczakiem, indykiem i zawsze oczywiście robię ją inaczej. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na takie szybkie dania jednogarnkowe. Zerknijcie do zakładki Kuchnia chińska i kuchnia azjatycka
SMYKWKUCHNIwersji drobiu pasuje naprawdę wiele, więc puśćcie wodze fantazji i gotujcie! Koniecznie wypróbujcie i połączcie roladki z sosem Veloute , który świetnie komponuje się z drobiem i owocami morza – polane roladki zyskają nowego oblicza! Gotowe roladki z kurczaka podaję z rozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią, koniecznie ziemniakami, tymi pieczonymi chrupiącymi , smażonymi, gotowanymi, ryżem
Zasmakuj Kuchnitakże wybór odpowiedniej jakości produktów. W zależności od tego na jaki rodzaj sushi się zdecydujemy, powinniśmy zadbać o właściwy dobór składników. Możemy zdecydować się na surową rybę, owoce morza czy warzywa - wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. Wszystkie produkty powinny być świeże oraz odpowiednio pokrojone i przyrządzone. Niezbędnym składnikiem będzie także ryż. Produkt ten również powinien być właściwie
Kuchcik gotujeznikały ze smakiem w towarzystwie długo wyszukiwanego sosu. Sos veolute wspaniale komponuje się z białym mięsem, jak dla mnie strzał w dziesiątkę do drobiu i owoców morza. Może stanowić świetną bazę do innych sosów, np. holenderskiego. Kremowy, aromatyczny, delikatny, aksamitny w smaku. Taki sos powstaje na bazie sosu beszamelowego, który uwielbiam w zapiekankach, potrawach z mięsa i warzyw
Zasmakuj Kuchnicytrusowy sos Ponzu produkowany z użyciem cytrusów, mirinu, octu ryżowego i dashi idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, grillowanych steków, owoców morza, sushi i sahimi. Zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować pyszny cytrusowy vinaigrette. Źródła: http://www.soyinfocenter.com/HSS/soy_sauce1.php https://www.kikkoman.pl https://food.ndtv.com https://www.news-medical.net/health/Health-Benefits-of-Naturally-Brewed-Soy-Sauce.aspx
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybkie smażenie nie tylko dla wołowiny Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza się w przypadku makaronów, warzyw, owoców morza, drobiu, czyli generalnie produktów miękkich, podatnych na wysokie temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego
Niedzielny kucharzSzybkie smażenie nie tylko dla wołowiny Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza się w przypadku makaronów, warzyw, owoców morza, drobiu, czyli generalnie produktów miękkich, podatnych na wysokie temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego
Niedzielny kucharzAromatyczny i uniwersalny wywar rybny to doskonała baza do zup rybnych, risotto, sosów czy też owoców morza. Po wyklarowaniu można go użyć do przygotowania fantastycznej galarety rybnej. Inne wywary mięsne, drobiowe i warzywne znajdziesz w dziale Wywary . Wywar rybny. Składniki 800 g ryby - kręgosłupy z kawałkami mięsa, z płetwami, ja użyłam 3 z sandacza
Szybko SzybkowarCześć :D Jeśli ktoś się zastanawia, co ugotować na szybko, to proponuję właśnie to danie. Coś dla smakoszy owoców morza i wszelakich ryb w każdym wydaniu :D Makaron z tuńczykiem w śmietanie - palce lizać! Składniki: * 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes * 30 dkg makaronu * 150 ml śmietany 30% * 1 mała cebula
Pieprzyć z Fantazją