owoce morza - 5166 przepisów (strona:89/345)

Sałatka kanaryjska 136

spożywane zazwyczaj wraz ze skórką. Sos do sałatki powstał z sentymentu do boskiego w smaku sosu - składnika mało kanaryjskiego, ale przepysznego spaghetti marinero. Wprawdzie w moim sosie ograniczyłam owoce morza jedynie do krewetek i zdecydowanie zmniejszyłam ilość oliwy, ale zachowałam to co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło - dużą ilość liścia laurowego. Składniki: (4 porcje) Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaczki

Delicious Place
Menu na tydzień: Dieta z pudełka Azja Express 99

szukamy prostszego. Mieszkamy w Warszawie, jednak zakupy robimy w jak większość Polaków, czyli w marketach i dyskontach. Przed rokiem, też będąc w Słopnicach, zrobiliśmy menu na tydzień z owocami morza, czyli raczej wyszukane, zaopatrując się wyłącznie w lokalnych sklepach i dyskontach. Teraz też ruszyliśmy sprawdzić jak jest zaopatrzeniem w Słopnicach, Limanowej i Tymbarku. I wiecie co? Jest lepiej

Niedzielny kucharz
Enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym 113

tortille z ryżowym nadzieniem i warzywami polane sosem pomidorowym i posypane serem żółtym , całość zapieczona w piekarniku. To jedno z najpopularniejszych meksykańskich dań , enchilady wypełnia się najczęściej mięsem , owocami morza , warzywami, koniecznie podaje się je   na ostro więc nie żałujmy przypraw , ta jest pyszna, gorąca i pożywna. Składniki na 4 porcje: 8 sztuk pszennych tortilli ½ kg fileta

Wanilia i Kardamon
Konoba MAX w Biograd na moru (Chorwacja) 117

świeże pieczywo. Krewetki w sosie pomidorowym. Podobny sos starałam się potem odwzorować w domu. Bardzo proste danie, a fantastyczne w smaku. Najwięcej zabawy dostarcza zdejmowanie pancerzyków :) Gwarancja zapachu owoców morza na dłoniach. Kucharz grilluje danie główne zaraz za barem tak, aby goście restauracji mogli wszystko widzieć. Nie wiedzieliśmy na co się zdecydować jeśli chodzi o danie główne. Zapytaliśmy

Karola gotuje
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób 131

ugotowaniu, wystudzeniu i spakowaniu włożyliśmy do zamrażalnika. Dlaczego? Bo najłatwiej je zamrozić. Wiele z Was pyta jak przechowujemy gotowe dania. Nasza metoda jest taka, że: potrawy z ryb, owoców morza, trzymamy w lodówce maksymalnie jeden dzień dania z kurczaka i wieprzowinę 2 dni wołowinę – 3 dni jedzenie na czwartek i piątek zawsze mrozimy, chyba, że jest robione

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Buddha bowl z serem halloumi 129

miska Buddhy, albo raczej micha, bo to musi być solidne naczynie, jest daniem bardzo popularnym w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ale często występuje w mniej ortodoksyjnej wersji: z owocami morza, kurczakiem. Trudno takie danie nazywać miską Buddhy, który przecież był wegetarianinem, jednak bardziej tu chodzi o sposób przygotowywania potrawy niż o takie, czy inne konotacje. W Buddha bowl

Niedzielny kucharz
Najpopularniejsze danie Maroko - tażin (tagine, taijne) 168

świeże, pełne smaków i aromatu.  Gdy po kilku dniach tradycyjnego jedzenia zapragnęliśmy czegoś innego, przypadkiem weszliśmy dla małej kawiarnio - restauracji na obrzeżach Marrakeszu. O Matko! Makaron z owocami morza po prostu pachniał morzem,  to był zapach morza z tagliatelle.  A bagietka z wędzonym łososiem, grillowanym bakłażanem i oliwą? To była eksplozja smaku, próbowałam

Ale Pyszka!
Środa: Zupa instant ze słoika z domową kostką rosołową 128

oglądaliśmy sporo przepisów, głównie amerykańskich, na mason jar soups. Patent jest bardzo prosty: siekasz warzywa, albo pakujesz do słoja mrożonki. Dorzucamy do tego upieczone lub ugotowane mięso, owoce morza lub tofu. Tak przygotowaną zupę można bez problemu zabrać do pracy. Przed jedzeniem całość wystarczy zalać wrzątkiem i gotowe. Domowa kostka rosołowa Wszystko pięknie, ale zasadnicze pytanie brzmi

Niedzielny kucharz
Walencja od A do Z 101

porcie – lubimy zajęcia w terenie, np. takie na które zabrał nas nasz nauczyciel gotowania Fernando. Podczas wycieczki do portu miałyśmy okazję zaobserwować całą procedurę zakupu ryb i owoców morza przez lokalnych przedsiębiorców niemal natychmiast po połowie. Ł jak łamańce językowe – jak wyprowadzić z równowagi dotąd spokojnych i przyjaźnie nastawionych do nas Hiszpanów? Poprosić ich o powtórzenie

Gotuj po hiszpańsku
Curry z indykiem i świeżym ananasem, jak zrobić samemu w domu przyprawę curry? 121

Lubicie curry? Ja uwielbiam, u Nas latem jest minimum raz w tygodniu, a zima i jesienią 3-4 razy, robię tą potrawę na sto różnych sposobów, z rybą, owocami morza, kurczakiem, indykiem i zawsze oczywiście robię ją inaczej. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na takie szybkie dania jednogarnkowe. Zerknijcie do zakładki Kuchnia chińska  i kuchnia azjatycka

SMYKWKUCHNI
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 146

wersji drobiu pasuje naprawdę wiele, więc puśćcie wodze fantazji i gotujcie!     Koniecznie wypróbujcie i połączcie roladki z sosem Veloute , który świetnie komponuje się z drobiem i owocami morza – polane roladki zyskają nowego oblicza! Gotowe roladki z kurczaka podaję z rozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią, koniecznie ziemniakami, tymi pieczonymi chrupiącymi , smażonymi, gotowanymi, ryżem

Zasmakuj Kuchni
Różne rodzaje ryżu - który do sushi? 137

także wybór odpowiedniej jakości produktów. W zależności od tego na jaki rodzaj sushi się zdecydujemy, powinniśmy zadbać o właściwy dobór składników. Możemy zdecydować się na surową rybę, owoce morza czy warzywa - wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. Wszystkie produkty powinny być świeże oraz odpowiednio pokrojone i przyrządzone. Niezbędnym składnikiem będzie także ryż. Produkt ten również powinien być właściwie

Kuchcik gotuje
Sos veolute 219

znikały ze smakiem w towarzystwie długo wyszukiwanego sosu. Sos veolute wspaniale komponuje się z białym mięsem, jak dla mnie strzał w dziesiątkę do drobiu i owoców morza. Może stanowić świetną bazę do innych sosów, np. holenderskiego. Kremowy, aromatyczny, delikatny, aksamitny w smaku. Taki sos powstaje na bazie sosu beszamelowego, który uwielbiam w zapiekankach, potrawach z mięsa i warzyw

Zasmakuj Kuchni
Dlaczego warto stosować sos sojowy 124

cytrusowy sos Ponzu produkowany z użyciem cytrusów, mirinu, octu ryżowego i dashi idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, grillowanych steków, owoców morza, sushi i sahimi.  Zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować pyszny cytrusowy vinaigrette. Źródła: http://www.soyinfocenter.com/HSS/soy_sauce1.php https://www.kikkoman.pl https://food.ndtv.com https://www.news-medical.net/health/Health-Benefits-of-Naturally-Brewed-Soy-Sauce.aspx

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata