owoce morza - 5166 przepisów (strona:91/345)

Cudowne właściwości czekolady 151

sposobów dekorowania wypieków. Czekolada świetnie nadaje się również do przygotowania fondue czy rozgrzewającego napoju na zimę. Znane jest również połączenie czekolady z mniej oczywistymi składnikami, takimi jak mięso, owoce morza czy zupa. Post Cudowne właściwości czekolady pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak pieczony w mleku 136

jego wysokości. Użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób .  Zwróćcie uwagę na sól , która przyznam, że wpłynęła na smak kurczaka. Niby bardziej pasuje to potraw kuchni azjatyckiej, do owoców morza, ryb, ale... dla mnie świetnie skomponowała się w tym daniu

Di gotuje
ZUPA RYBNA Z KREWETKAMI I ŁOSOSIEM 155

Dobrze mnie już znacie i wiecie, że uwielbiam dania rybne lub z owocami morza. Zupę rybną gotuje od dość niedawna, bo może 3 -4 lata temu przygotowałam ją po raz pierwszy. Niestety w  regionie Polski, z którego pochodzę, zupy rybne nie są popularne. Zresztą mam wrażenie, że oprócz Mazur to nie robi się ich w polskich domach

SMYKWKUCHNI
Śniadania świata - Japonia... 149

śniadanie. Jest dobrym substytutem ryżu. Często garnirowana marynowanymi warzywami (tsukemono) lub marynowanymi śliwkami (umeboshi), albo przyprawami, jak wiórki suszonej ryby - bonito (katsuobushi), lub konserwowanymi wodorostami morskimi albo owocami morza (tsukudani); zupa misu  (misu shiru) - tradycyjna japonńska zupa, przygotowywana z pasty z fermentowanej soi (miso) i bulionu  dashi . Znane dodatki obejmuja tofu, posiekane zielone cebulki, wodorosty

Lejdi of the house
WOŁOWINA WASABI PO JAPOŃSKU 169

osób na całym świecie, także w Polsce. Japonia, oprócz sushi słynie z takich potraw jak: zupa ramen oraz miso, okonomiyaki, takoyaki, deserów przyrządzanych z zielonej herbaty, a także owoców morza, surowych oraz suszonych ryb, warzyw, ryżu i makaronów. Japończycy posiadają bogatą tradycję kulinarną. Kuchnia to bardzo ważny element ich życia, posiłkom poświęcają szczególną uwagę, a ich spożywanie związane

Kuchnia MagdaLeny
Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 156

soku limonki i sosu sojowego. Kuchnia filipińska jako taka na tle innych kuchni azjatyckich (tajskiej, chińskiej, wietnamskiej etc.) wydaje się dość uboga. W większości potraw, opartych na owocach morza i ryżu, dostrzec można silne wpływy kuchni chińskiej, malajskiej oraz hiszpańskiej. Filipińczycy kochają także słodycze (o ile można do nich zaliczyć lody o smaku awokado czy sera :) ). Dlatego

Pociąg Do Kuchni
Makaron orzo z krewetkami i groszkiem 185

Choć wiem, że wiele osób nie przepada za owocami morza - ja nic na to nie poradzę - ale je uwielbiam - a w szczególności krewetki :)  Od czasu do czasu warto je zjeść bo są świetnym źródłem białka (mają go więcej niż kurczak), witamin z grupy B oraz potasu, magnezu i fosforu :) Już kiedyś przekonałam się, że krewetki świetnie komponują

Moje Kuchenne Rewelacje
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 221

dań Ryż z warzywami i kurczakiem- w menu znajdziecie pełno takich dań, będą różnić się składnikami, ale smakują podobnie. Do wyboru różne warianty z kurczakiem, z wieprzowiną oraz owocami morza. Po lewej najlepszy deser jaki jadłam w życiu- mango stickie rice- nie możecie tego pominąć! Jego prostota jest zaskakująca, to specjalna, dosyć klejąca odmiana ryżu, gotowana na mleku

Czerwona Porzeczka
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 145

nasz piątkowy obiad. Ryby w naszym domu to spore wyzwanie, bo Agnieszka szczególnie za nimi nie przepada, a ja wręcz przeciwnie. Obydwoje równie silnym uczuciem darzymy za to owoce morza. Jeśli chodzi o ryby to muszę się niemało nakombinować, żeby znaleźć jakiś patent, który zainteresuje Agnieszkę. Gołąbki z dorsza wpadły mi w oko od razu jak je tylko

Niedzielny kucharz
Curry z dynią 168

duecie z mleczkiem kokosowym. Tajskie curry możemy przygotować w wersji mięsnej, na przykład z drobiem, w wersji wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub  z owocami morza. Curry na blogu curry z krewetkami i ananasem curry z ciecierzycą i kurczakiem palony łosoś z kapustą kiszoną curry curry z kurczakiem zielone warzywne curry curry z ziemniakami

Kulinarne przygody Gatity
Krewetki na ostro 139

Uwielbiam owoce morza, te krewetki to mój debiut w ich przygotowaniu. Składniki ( 2 porcje): opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych 2 szklanki oleju 1 szklanka oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku 6 ostrych papryczek Przygotowanie: krewetki rozmroź na patelni rozgrzej olej przełóż na patelnię krewetki, smaż na mocnym ogniu około 3 minut czosnek obierz i pokrój w plastry, dodaj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Chowder kukurydziany 144

franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière ) na której gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie chowdery jadano głownie na żaglowcach lub w miastach portowych, a ich główny składnik stanowiły ryby i owoce morza. Nie mniej popularny jest chowder kukurydziany w skład którego wchodzą kukurydza, cebula, ziemniaki, mleko lub śmietana, a często także pomidory. Chowder kukurydziany to dobry pomysł na wzbogacenie naszego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krótka historia pewnego romansu – smażone tofu w miodzie faceliowym 181

baba… całe życie żarła mięcho aż się uszy trzęsły i dopiero po latach ją olśniło. HIPOKRYTKA!”. Być może, szczególnie, że spożywam jeszcze niewielkie ilości ryb i owoców morza. Niemniej jednak wszelkie świnki, krówki, puchate króliczki i inne latające potwory poszły w odstawkę. Zobaczymy jak ten romansik się rozwinie (póki co trwa już 2 czy 3 tygodnie

Kate's Kitchen
Zupa Soy Sauce Ramen Oyakata 247

nasz tradycyjny rosół. Jest gotowany przez kilka długich godzin, aż bulion z wieprzowiny  i kości wieprzowych będzie bardzo mocny. Możemy  do niego także dodać drób lub owoce morza czy też ryby. Ramen wzbogacamy także marynowanymi jajkami i różnego  rodzaju warzywami . Znaczącym  elementem tego dania jest aromatyczna i słona esencja, którą umieszczamy na dnie miski

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z pieczonym łososiem 123

zadowoli podniebienia nawet najbardziej wrażliwych wielbicieli dobrego smaku. Składniki (4 porcje): Makaron: 250 g czarnego makaronu tagliatelle (u mnie barwiony sepią, który doskonale komponuje się z rybami i owocami morza) 1 (ok. 300 g) młoda cukinia 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki

Fitsweet.me

Proponowane wyszukiwania