owoce morza - 5166 przepisów (strona:87/345)

Kolorowa i wyrazista kuchnia tajska – co warto o niej wiedzieć? 150

może zabraknąć świeżego, wyrazistego imbiru, trawy cytrynowej, liści limonki i oczywiście mleczka kokosowego, które dodawane jest do bardzo wielu potraw. Mieszkańcy Tajlandii w sposób szczególny upodobali sobie owoce morza – przede wszystkim skorupiaki takie jak krewetki czy homary. W najbardziej popularnych potrawach nie może zabraknąć ponadto ryb i sosów rybnych, ryżu, makaronu, grzybów, fasoli i oczywiście curry. Smaki kuchni

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Menu na tydzień: Coś gorącego na chłodną jesień 358

wskroś wegański, słodki, kremowy i mega zdrowy! Piątek: Proste curry z kurczaka i małż Może nie lubicie kuchni hinduskiej, może jej nie próbowaliście, może nie przepadacie za owocami morza. Wierzcie, że wszystkie te uprzedzenia opadną z Was jak łuski z oczy Szawłowych. Przedstawiamy Wam danie najprostsze na świecie, wykwintne przy tym, treściwe dzięki kurczakowi, z subtelnym posmakiem morza

Niedzielny kucharz
Łyżka i Widelec | Radom – Miejsca ze Smakiem 168

jest niewiele miejsc, w których można smacznie zjeść, dlatego restauracja stawia na wszechstronność. To restauracja zarówno na obiady z rodziną czy wyjścia ze znajomymi. Szczerze polecam. Jeżeli lubicie owoce morza, koniecznie zamówcie przy wizycie kalmary!   Artykuł Łyżka i Widelec | Radom – Miejsca ze Smakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Wymarzone pierwsze dni w Walencji 94

wycieczka z naszą szefową kuchni Maríą José do głównej hali targowej w Walencji – ”Mercat Central de València”, w której mogliśmy zobaczyć mnóstwo warzyw, mięs, ryb, owoców morza oraz innych produktów typowych dla Walencji i Hiszpanii. Było to dla mnie idealne miejsce ponieważ jedną z moich pasji poza gotowaniem jest fotografia, dlatego też uwieczniłem wielość kolorów

Gotuj po hiszpańsku
Mule 207

małże w mleczku kokosowym z czosnkiem i imbirem zrobisz dosłownie w 10 minut. Idealny smak i super dobrane składniki. Cudownie smakują podane z makaronem ryżowym.  Jeśli lubisz owoce morza, to zachęcam do zerknięcia na przepis na makaron ryżowy z krewetkami lub smażone ośmiorniczki

AniaGotuje.pl
Karmazyn i fasolka szparagowa 161

prostego i szybkiego na obiad. Idealna propozycja dla zabieganych, ale ceniących sobie dobry smak i będących fit. Ja osobiście uważam się raczej za osobę uzależnioną od ryb i owoców morza, dlatego mój jadłospis ostatnio obfituje w tego typu pozycje. Jakoś zamiast wieprzowiny wolę zjeść dobrą rybkę. Szczególnie, gdy jest ich coraz większy wybór w zwykłym supermarkecie. Składniki: Filety

Karczma Honorietty
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 93

chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i potrawy kuchni europejskiej. Jest to doskonała metoda do przyrządzania owoców morza. Do smażenia używa się niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, najlepszy jest olej arachidowy, sojowy lub rzepakowy. Najpierw na silnie rozgrzany tłuszcz wrzucamy

Cztery Fajery
Makaron łączy ludzi... 114

straconego. W podwójnej roli - dziennikarza i blogera, w gościnnych progach Restauracji "na Skrajnej"   miałam okazję spróbować najlepszej w życiu lasagne ze szpinakiem i owocami morza  oraz.... ciastek z makaronu przygotowanych przez szefa kuchni Pawła Worońko. Makaron łączy ludzi...  Makarom powstał najprawdopodobniej w Chinach około 4000 lat temu. Do Europy, jak głosi legenda sprowadził

Cztery Fajery
Chowder kukurydziany 165

franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière ) na której gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie chowdery jadano głownie na żaglowcach lub w miastach portowych, a ich główny składnik stanowiły ryby i owoce morza. Nie mniej popularny jest chowder kukurydziany w skład którego wchodzą kukurydza, cebula, ziemniaki, mleko lub śmietana, a często także pomidory. Chowder kukurydziany to dobry pomysł na wzbogacenie naszego

Cztery Fajery
Pobyt w Walencji 106

hiszpańskiej prowadzony przez Fernando Ferrero. Przygotowywaliśmy typowe dania hiszpańskie takie jak: Paella, Tortilla, Gaspacio; hiszpańskie desery takie jak Crema Catalana czy Tarta de Santiago, oraz poznaliśmy tutejsze popularne owoce morza i ryby. Fernando pokazywał nam zarówno tradycyjne jak i modernistyczne wersje dań. Podczas ostatnich zajęć mieliśmy okazję popisać się własnymi umiejętnościami i kreatywnością gdyż za zadanie mieliśmy wymyślić

Gotuj po hiszpańsku
Gdzie warto zjeść w Porto? 80

warto zjeść w Porto – każdy kto był tutaj poleca odbić od centrum miasta i wybrać się do Matosinhos. Blisko piaszczystej plaży można zjeść najlepsze świeże ryby i owoce morza. Ponieważ mamy kawałek do tego miejsca wsiadamy w metro i w niecałe 20 minut jesteśmy w Matosinhos. Casa Serrao i grillowana ośmiornica Ruszamy uzbrojeni […] Artykuł Gdzie warto

Pink Envelope
5 niecodziennych przepisów na spaghetti 96

Włochy. Polecamy mega łatwy przepis na mega smaczną pastę do przygotowania Spaghetti z krewetkami w maślanym sosie       To najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki wg tego przepisu możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo

Niedzielny kucharz
Menu na pierwszy tydzień września – 105 zł dla dwóch osób 128

planowaliśmy tego, nie robiliśmy zakupów, żeby zaoszczędzić, tak po prostu wyszło. Dwie są zasadnicze przyczyny stosunkowo niskiej ceny. Po pierwsze w tym tygodniu zrezygnowaliśmy z ryb i owoców morza. Bardzo je lubimy, głównie krewetki, ale ostatnio były w jadłospisie co tydzień i to burżujstwo nam się przyjadło. Niestety, krewetki mają też swoją cenę, a jeśli chce się kupić

Niedzielny kucharz
MINI PIZZE Z CUKINII (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 463

zrbrązowiał. Gotowe pizze lekko przestudzić a następnie przełożyć na talerze lub półmisek i ozdobić świeżą rukolą lub/i bazylią. Podawać jako dodatek na przykład do mięs, ryb, owoców morza albo jako przystawkę. Mini pizze z cukinii świetnie komponują się w towarzystwie różnego rodzaju dipów np czosnkowym, ziołowym czy pomidorowym. Osobiście wolę podawane na ciepło, ale na zimno też bardzo

Ola la LCHF
„Pollo en Pepitoria” hiszpańska potrawka z kurczaka 107

mielone migdały . Jest to potrawa zdecydowanie inna od tych nam znanych, bardzo bogata w smaku . Przede wszystkim , pokazuje też inne oblicze kuchni hiszpańskiej niż tapas, tortille czy owoce morza .Smaczna receptura , chociaż pierwsze przygotowanie , było nieco kłopotliwe , drugi raz , już szło jak po maśle Polecam , choćby z samej ciekawości do poznania kuchni innych niż nasza rodzima . Składniki

Ogrodnik w podróży