owoce morza - 5166 przepisów (strona:87/345)

DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI (keto, LCHF, bez glutenu) 382

Komponując dietę (nie tylko ketogeniczną) warto zadbać o to by była urozmaicona i nie bazowała tylko na mięsie. Jeśli nie macie przeciwwskazań do spożywania podrobów, ryb i owoców morza, to polecam by i one znalazły się w Waszych jadłospisach. Tym razem moją propozycją jest ryba – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Wybrałam dorsza czarniaka – bardzo

Ola la LCHF
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie trzeciego tygodnia. 188

mleka roślinne) – 7,3 zł PIECZYWO  – 3,83 zł NABIAŁ  (u mnie głównie jajka i sery) – 7,13 zł MIĘSO  – 11,6 zł RYBY I OWOCE MORZA  2,14 zł POZOSTAŁE  (np. mleczko kokosowe w puszce, dżemy, sosy, pesto, czekolada gorzka, miód lub syropy) – 3,89 zł Procentowy rozkład wydatków na poszczególne kategorie

Powiedz dietom nie
BURRITO Z PALUSZKAMI RYBNYMI 101

wzmacniaczy smaku, barwników i aromatów. Skład jest prosty i czytelny. Produkt spełnia globalne standardy MSC w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, co powinno być ważnym czynnikiem przy wyborze ryb i owoców morza. Producenci Mówią jak jest – szczegółowy skład zajmuje pół opakowania, a na specjalnej, dedykowanej stronie www.frostafoodtracker.pl sami możemy wpisać kod produktu i dowiedzieć się skąd pochodzą użyte składniki. Jest

Ostra na Słodko
Menu na tydzień: 4 szybkie dania i jedno w stylu wolnym 81

niezwykle sycące danie, idealne na lunch. U nas z dressingiem w wersji light. Czwartek: SPAGHETTI Z KREWETKAMI W MAŚLANYM SOSIE Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie

Niedzielny kucharz
Piątek: Błyskawiczne curry z kurczaka 120

łatwe Liczba porcji: 2 Jest mnóstwo odmian curry o składzie zależnym od regionu, języka i wyzwanej religii kucharza. W języku Tamilów curry znaczy „sos”, który może zawierać mięso, owoce morza lub same warzywa. Najważniejsze są przyprawy: kolendra, kumin, kurkuma, które najczęściej wstępują w przepisach. Curry jest daniem niezwykle popularnym w Indiach, skąd w XVIII w. przywędrowało do Europy

Niedzielny kucharz
San Thai - oryginalna kuchnia tajska w Warszawie 89

zapragnęliśmy stworzyć w sercu Polski, w centrum Warszawy, tętniącą życiem przestrzeń kulinarną o orientalnym charakterze. Powstała w ten sposób restauracja tajska pozwala przenieść się do świata aromatycznych przypraw, owoców morza, soczystych mięs i oryginalnych dodatków." Warto też podkreślić profesjonalną obsługę tego lokalu. Mimo, że po kilku minutach od naszego przyjścia  lokal zapełnia się prawie całkowicie, goście

Kulinarne przygody Gatity
Kolorowa i wyrazista kuchnia tajska – co warto o niej wiedzieć? 134

może zabraknąć świeżego, wyrazistego imbiru, trawy cytrynowej, liści limonki i oczywiście mleczka kokosowego, które dodawane jest do bardzo wielu potraw. Mieszkańcy Tajlandii w sposób szczególny upodobali sobie owoce morza – przede wszystkim skorupiaki takie jak krewetki czy homary. W najbardziej popularnych potrawach nie może zabraknąć ponadto ryb i sosów rybnych, ryżu, makaronu, grzybów, fasoli i oczywiście curry. Smaki kuchni

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Menu na tydzień: Coś gorącego na chłodną jesień 349

wskroś wegański, słodki, kremowy i mega zdrowy! Piątek: Proste curry z kurczaka i małż Może nie lubicie kuchni hinduskiej, może jej nie próbowaliście, może nie przepadacie za owocami morza. Wierzcie, że wszystkie te uprzedzenia opadną z Was jak łuski z oczy Szawłowych. Przedstawiamy Wam danie najprostsze na świecie, wykwintne przy tym, treściwe dzięki kurczakowi, z subtelnym posmakiem morza

Niedzielny kucharz
Łyżka i Widelec | Radom – Miejsca ze Smakiem 155

jest niewiele miejsc, w których można smacznie zjeść, dlatego restauracja stawia na wszechstronność. To restauracja zarówno na obiady z rodziną czy wyjścia ze znajomymi. Szczerze polecam. Jeżeli lubicie owoce morza, koniecznie zamówcie przy wizycie kalmary!   Artykuł Łyżka i Widelec | Radom – Miejsca ze Smakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Wymarzone pierwsze dni w Walencji 88

wycieczka z naszą szefową kuchni Maríą José do głównej hali targowej w Walencji – ”Mercat Central de València”, w której mogliśmy zobaczyć mnóstwo warzyw, mięs, ryb, owoców morza oraz innych produktów typowych dla Walencji i Hiszpanii. Było to dla mnie idealne miejsce ponieważ jedną z moich pasji poza gotowaniem jest fotografia, dlatego też uwieczniłem wielość kolorów

Gotuj po hiszpańsku
Mule 183

małże w mleczku kokosowym z czosnkiem i imbirem zrobisz dosłownie w 10 minut. Idealny smak i super dobrane składniki. Cudownie smakują podane z makaronem ryżowym.  Jeśli lubisz owoce morza, to zachęcam do zerknięcia na przepis na makaron ryżowy z krewetkami lub smażone ośmiorniczki

AniaGotuje.pl
Karmazyn i fasolka szparagowa 149

prostego i szybkiego na obiad. Idealna propozycja dla zabieganych, ale ceniących sobie dobry smak i będących fit. Ja osobiście uważam się raczej za osobę uzależnioną od ryb i owoców morza, dlatego mój jadłospis ostatnio obfituje w tego typu pozycje. Jakoś zamiast wieprzowiny wolę zjeść dobrą rybkę. Szczególnie, gdy jest ich coraz większy wybór w zwykłym supermarkecie. Składniki: Filety

Karczma Honorietty
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 83

chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i potrawy kuchni europejskiej. Jest to doskonała metoda do przyrządzania owoców morza. Do smażenia używa się niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, najlepszy jest olej arachidowy, sojowy lub rzepakowy. Najpierw na silnie rozgrzany tłuszcz wrzucamy

Cztery Fajery
Makaron łączy ludzi... 103

straconego. W podwójnej roli - dziennikarza i blogera, w gościnnych progach Restauracji "na Skrajnej"   miałam okazję spróbować najlepszej w życiu lasagne ze szpinakiem i owocami morza  oraz.... ciastek z makaronu przygotowanych przez szefa kuchni Pawła Worońko. Makaron łączy ludzi...  Makarom powstał najprawdopodobniej w Chinach około 4000 lat temu. Do Europy, jak głosi legenda sprowadził

Cztery Fajery