owoce morza - 5166 przepisów (strona:105/345)

TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 173

wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia.  Farsz do tortilli może stanowić wszystko -  warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy.  Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach.  Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli

potrawyregionalne
DORSZ W TEMPURZE 147

TEMPURA jest potrawą kuchni japońskiej. Tempurę robi się ze wszystkiego: z ryb,owoców morza, drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw pokrojonych w plasterki lub słupki (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, cukinia, bakłażan, papryka),  z różyczek kalafiora i brokułów. Ja do dzisiejszego dania wykorzystałam flety z dorsza. Pokroiłam je na małe kawałki. Rybę posoliłam

potrawyregionalne
Sushi w domu 183

drugiej. Za to w smaku dorównają tym wykonanym u sushi mistrza. Robię sushi z dostępnych mi składników. Trudną do kupienia świeżą rybę zastępuję wędzonym łososiem, odpowiednio przygotowanymi owocami morza czy paluszkami krabowymi. Używam zazwyczaj sezonowych warzyw. Natomiast jeżeli chodzi o ryż - zamiennie używam tego przeznaczonego do sushi ze zwykłym białym ( nie oburzajcie się Państwo znawcy, zwykły ryż też

kawawszklance
Sałatka z winem, gruszką i serem pleśniowym 162

Konkursie Winiarskim" . Pachnie wanilią, jest lekkie bo pochodzi z Włoch, a dokładniej z Langwedocji, a w takich miejscach wszystko jest delikatne jak piórko. Idealnie pasuje do ryb, owoców morza lub sałatek czy chudego mięsa. Ma intensywną barwę i cudowny smak.  Niżej przepis na banalną w wykonaniu, ale niebanalną smakowo sałatkę. Składniki: 3 garście rukoli 2 łyżki wina

Czarnawisienka
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 153

wpis  z pyszną rybą w roli głównej. Delikatesy Rybne Gadus to sieć sklepów z produktami świeżymi, mrożonymi i garmażem. Misją firmy jest odkrywanie nowych smaków ryb i owoców morza. Firma jest jednocześnie producentem i dystrybutorem swoich produktów.  W swojej ofercie posiada ryby świeże, mrożone i niezliczoną ilość  przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście

Kulinarne przygody Gatity
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 142

odmiany Arborio. Ważne jest aby nigdy nie płukać ryżu! Każda odrobina skrobi z tego rodzaju ryżu sprawia, że risotto jest takie kremowe.  Condimenti - przyprawy, dodatki - mięso, warzywa, owoce morza, ser, lub jakikolwiek inny dodatek, który nadaje risotto indywidualny charakter. W zależności od przepisu dodawane są na początku, w trakcie lub pod koniec gotowania.  Dodatkowe porady

Codzienne Gotowanie
Enchilady z siekaną wołowiną 182

MalgosiaZ ,  Shinju . Na początek kilka słów o tej tradycyjnej meksykańskiej potrawie. Najprościej rzecz ujmując jest to zrolowana, kukurydziana tortilla wypełniona dowolnym farszem, może to być mięso, warzyawa, owoce morza, a wszystko to zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu obecność

Codzienne Gotowanie
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 139

wspomniałam kilka dni temu na Facebooku, doszłam do wniosku, że pom imo tego iż mieszkam  na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem , to jem  ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów.  Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo

Codzienne Gotowanie
Pilaw ze szpinakiem i małżami 179

Pyszne danie które polecam na obiad. Lekko chrupki ryż, aromatyczne i kremowe małże i kwaskowe mango i szpianak a w rezultacie wykwintne danie. Koniecznie musicie to

Moje Małe Czarowanie
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 119

MANZANILLA – kolor blady słomkowy. Aromaty drożdżowe, migdałowe i kwiatowe. Smak wytrawny, świeży łagodny lekko gorzki. Podane z dojrzewającą szynką nie zachwyciło. Może wymaga bardziej różnorodnych tapas lub wręcz owoców morza. AMONTILLADO - w kolorze bursztynowym, dominują w nim aromaty orzechów laskowych, w smaku jest łagodne, lekkie, wytrawne ma długi posmak. My próbowaliśmy je z twardym aromatycznym żółtym serem. Dało

królestwo garów
Szymon Kubicki: Smacznie, kreatywnie i bez glutenu. Recenzja + Konkurs 109

VIII Ziemniaki i bataty IX Pory X Szpinak i jarmuż XI Soczewica XII Kasze XIII Ryż i komosa ryżowa XIV Mąka XV Jaja XVI Sery XVII Ryby i owoce morza XVIII Mięso XIX Bakalie XX Czekolada i kakao FiKowego bloga www.facetikuchnia.com śledzę już od dawien dawna. Część przepisów przetestowałam na własnej skórze i mogę potwierdzić, że przepisy Szymona

Moja pasja smaku
Chińszczyzna z kurczakiem, mango i zieloną fasolką szparagową 222

kilka tych produktów a w domu już pachnie pyszną chińszczyzną! Potem składniki dobieramy jak chcemy. Ananas, mango, mandarynka... to są te słodkie kwestie. Ale ryba, czy kurczak albo owoce morza? Warzywa- papryka, cebulka, kalafior? Orzechy? Kombinujemy dokładnie jak chcemy aby uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :)  Składniki: 300 gram piersi z kurczaka* cebula dymka

Mango Papaja
wywar rybny 221

rybny Gotowy wywar rybny Podstawą każdej zupy rybnej jest dobry wywar. Z pewnością nie można polegać na gotowych produktach, bowiem delikates jakim niewątpliwie  jest zupa rybna z owocami morza zamiast delektować nasze podniebienia okaże się klapą. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować wywar samemu. składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech

Miód i pieprz
Krewetki z patelni z porem, czosnkiem i natką 223

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza i chyba jedyne, które tak dobrze mi smakują. Nie przyrządzam ich zbyt często, ale jeśli już nadarzy się okazja, robię w to możliwie najprostszy, a zarazem najlepszy sposób. Przede wszystkim nie może zabraknąć mi czosnku, a reszta dodatków zależy od tego, co znajdę w lodówce. ;) Dzisiaj miałam ochotę na coś bardziej

Kuchnia Ellie
Krój Gotuj, WOW - ale książka! 157

właśnie towarzystwa :) A wiecie, że każdy region Włoch ma swoje regiony? Który słynie z nabiału? Który z oliwy? Który słynie z najlepszych nadziewanych pierożków? A który z najlepszych owoców morza? Tego celowo nie napiszę, bo warto przeczytać o tym i wielu innych ciekawostkach w książce "Krój, Gotuj, WOW"  wydawnictwo Insignis. No właśnie Włochy Włochami, a tu książkę

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania