owoce morza - 5166 przepisów (strona:105/345)

DORSZ W TEMPURZE 148

TEMPURA jest potrawą kuchni japońskiej. Tempurę robi się ze wszystkiego: z ryb,owoców morza, drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw pokrojonych w plasterki lub słupki (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, cukinia, bakłażan, papryka),  z różyczek kalafiora i brokułów. Ja do dzisiejszego dania wykorzystałam flety z dorsza. Pokroiłam je na małe kawałki. Rybę posoliłam

potrawyregionalne
Sushi w domu 186

drugiej. Za to w smaku dorównają tym wykonanym u sushi mistrza. Robię sushi z dostępnych mi składników. Trudną do kupienia świeżą rybę zastępuję wędzonym łososiem, odpowiednio przygotowanymi owocami morza czy paluszkami krabowymi. Używam zazwyczaj sezonowych warzyw. Natomiast jeżeli chodzi o ryż - zamiennie używam tego przeznaczonego do sushi ze zwykłym białym ( nie oburzajcie się Państwo znawcy, zwykły ryż też

kawawszklance
Sałatka z winem, gruszką i serem pleśniowym 163

Konkursie Winiarskim" . Pachnie wanilią, jest lekkie bo pochodzi z Włoch, a dokładniej z Langwedocji, a w takich miejscach wszystko jest delikatne jak piórko. Idealnie pasuje do ryb, owoców morza lub sałatek czy chudego mięsa. Ma intensywną barwę i cudowny smak.  Niżej przepis na banalną w wykonaniu, ale niebanalną smakowo sałatkę. Składniki: 3 garście rukoli 2 łyżki wina

Czarnawisienka
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 158

wpis  z pyszną rybą w roli głównej. Delikatesy Rybne Gadus to sieć sklepów z produktami świeżymi, mrożonymi i garmażem. Misją firmy jest odkrywanie nowych smaków ryb i owoców morza. Firma jest jednocześnie producentem i dystrybutorem swoich produktów.  W swojej ofercie posiada ryby świeże, mrożone i niezliczoną ilość  przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście

Kulinarne przygody Gatity
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 144

odmiany Arborio. Ważne jest aby nigdy nie płukać ryżu! Każda odrobina skrobi z tego rodzaju ryżu sprawia, że risotto jest takie kremowe.  Condimenti - przyprawy, dodatki - mięso, warzywa, owoce morza, ser, lub jakikolwiek inny dodatek, który nadaje risotto indywidualny charakter. W zależności od przepisu dodawane są na początku, w trakcie lub pod koniec gotowania.  Dodatkowe porady

Codzienne Gotowanie
Enchilady z siekaną wołowiną 186

MalgosiaZ ,  Shinju . Na początek kilka słów o tej tradycyjnej meksykańskiej potrawie. Najprościej rzecz ujmując jest to zrolowana, kukurydziana tortilla wypełniona dowolnym farszem, może to być mięso, warzyawa, owoce morza, a wszystko to zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu obecność

Codzienne Gotowanie
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 141

wspomniałam kilka dni temu na Facebooku, doszłam do wniosku, że pom imo tego iż mieszkam  na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem , to jem  ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów.  Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo

Codzienne Gotowanie
Pilaw ze szpinakiem i małżami 181

Pyszne danie które polecam na obiad. Lekko chrupki ryż, aromatyczne i kremowe małże i kwaskowe mango i szpianak a w rezultacie wykwintne danie. Koniecznie musicie to

Moje Małe Czarowanie
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 120

MANZANILLA – kolor blady słomkowy. Aromaty drożdżowe, migdałowe i kwiatowe. Smak wytrawny, świeży łagodny lekko gorzki. Podane z dojrzewającą szynką nie zachwyciło. Może wymaga bardziej różnorodnych tapas lub wręcz owoców morza. AMONTILLADO - w kolorze bursztynowym, dominują w nim aromaty orzechów laskowych, w smaku jest łagodne, lekkie, wytrawne ma długi posmak. My próbowaliśmy je z twardym aromatycznym żółtym serem. Dało

królestwo garów
Szymon Kubicki: Smacznie, kreatywnie i bez glutenu. Recenzja + Konkurs 112

VIII Ziemniaki i bataty IX Pory X Szpinak i jarmuż XI Soczewica XII Kasze XIII Ryż i komosa ryżowa XIV Mąka XV Jaja XVI Sery XVII Ryby i owoce morza XVIII Mięso XIX Bakalie XX Czekolada i kakao FiKowego bloga www.facetikuchnia.com śledzę już od dawien dawna. Część przepisów przetestowałam na własnej skórze i mogę potwierdzić, że przepisy Szymona

Moja pasja smaku
Chińszczyzna z kurczakiem, mango i zieloną fasolką szparagową 225

kilka tych produktów a w domu już pachnie pyszną chińszczyzną! Potem składniki dobieramy jak chcemy. Ananas, mango, mandarynka... to są te słodkie kwestie. Ale ryba, czy kurczak albo owoce morza? Warzywa- papryka, cebulka, kalafior? Orzechy? Kombinujemy dokładnie jak chcemy aby uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :)  Składniki: 300 gram piersi z kurczaka* cebula dymka

Mango Papaja
wywar rybny 223

rybny Gotowy wywar rybny Podstawą każdej zupy rybnej jest dobry wywar. Z pewnością nie można polegać na gotowych produktach, bowiem delikates jakim niewątpliwie  jest zupa rybna z owocami morza zamiast delektować nasze podniebienia okaże się klapą. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować wywar samemu. składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech

Miód i pieprz
Krewetki z patelni z porem, czosnkiem i natką 226

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza i chyba jedyne, które tak dobrze mi smakują. Nie przyrządzam ich zbyt często, ale jeśli już nadarzy się okazja, robię w to możliwie najprostszy, a zarazem najlepszy sposób. Przede wszystkim nie może zabraknąć mi czosnku, a reszta dodatków zależy od tego, co znajdę w lodówce. ;) Dzisiaj miałam ochotę na coś bardziej

Kuchnia Ellie
Krój Gotuj, WOW - ale książka! 157

właśnie towarzystwa :) A wiecie, że każdy region Włoch ma swoje regiony? Który słynie z nabiału? Który z oliwy? Który słynie z najlepszych nadziewanych pierożków? A który z najlepszych owoców morza? Tego celowo nie napiszę, bo warto przeczytać o tym i wielu innych ciekawostkach w książce "Krój, Gotuj, WOW"  wydawnictwo Insignis. No właśnie Włochy Włochami, a tu książkę

Blondynka Gotuje
Pierogi ruskie z... 125

taki smak! To dressing Tysiąca Wysp  FIRMY ROLESKI Dressing Tysiąca Wysp to wspaniała kompozycja czerwonej papryki, przypraw oraz śmietany. Smakuje idealnie do oczywistych dodatków, takich jak sałatki, owoce morza i swieże warzywa. Ale z naszymi odsmażonymi ruskimi i mięsem mielonym to już... "Niebo w gębie

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania