owoce morza - 5166 przepisów (strona:109/345)

Makaron tagliatelle z mulami i szpinakiem 165

Tagliatelle z mulami , dla wielbicieli owoców morza i makaronów wymarzone danie. Składniki 1 kg muli 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 pomidory pół łyżeczki soli 300 g szpinaku ( tylko drobne listki ) pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietanki 30 % szczypta szafranu 250 g makaronu tagliatelle garść startego parmezanu Przygotowanie Mule

R'n'G Kitchen
PIKANTNE KALMARY I MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE 148

Kalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne, pamiętam też swoje. Pierwsze zjedzone krewetki, małże czy pierwsze ich przygotowanie. Długie szperanie w sieci, w celu odnalezienia wskazówek i porad. Wpatrywanie się w surowiec z nadzieją, że pojawi się ktoś, kto kwestie oczyszczania zrobi za mnie

W kuchni Karmel-itki
Pieczona dorada 113

Będąc ostatnio na Lanzarote drogą kupna nabyłam świeżutką doradę. To co bardzo mi się spodobało, to fakt iż w każdym sklepie, w którym kupowałam ryby czy też owoce morza, bez problemu oprawiano je na miejscu :)  Bardzo dobry pomysł !!!  W Polsce jeszcze się z czymś takim nie spotkałam :( Przepis na pieczoną doradę jest prosty, wystarczą

Jemy Pijemy
Najnowsze smaki czyli wspomnienia z Tajlandii. Oj będzie się działo :) ! 237

pełną pomysłów. Prawie miesiąc w Tajlandii sprawił, że zakochałam się w tamtejszej kuchni, mocno mnie zainspirowała i śmiało mogę stwierdzić, że będzie jedną z moich ulubionych. Dostępność świeżych owoców morza, aromatycznych przypraw, grzybów, zdrowych kokosów, śmierdzących acz smacznych durianów, pysznych i słodkich mango i ananasów i innych pysznych produktów przyprawiła mnie o zawrót głowy. Bardzo tęsknię

Jemy Pijemy
Ostro kwaśna tajska zupa z krewetkami TOM YUM GOONG 163

razu po przygotowaniu. Posypać chilli oraz kolendrą. Całe gotowanie nie powinno nam zająć więcej niż 10-15 minut. Smacznego :)  Zupę tą można również przygotować z mieszanką owoców morza lub z kurczakiem. Wtedy nie będzie się nazywała goong ( z krewetkami ). Do tej zupy NIE DODAJEMY MLEKA KOKOSOWEGO ! ! ! Można ją zabielić mlekiem krowim w niewielkiej ilości - około 4 łyżki

Jemy Pijemy
Liebster Blog Award 96

mnie na blogu jest. - Jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną.  Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Rolada biszkoptowa. Babka z bakaliami, czy bez? - Bez. Czy lubisz owoce morza? - Nie. Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Riva del Garda - Włochy. Najlepszy sposób na wypoczynek…- Sen. Twoja ulubiona zupa. - Pieczarkowa. Potrawy z grilla, czy z piekarnika

Mania Wypiekania
Zupa gambas z sufletem czosnkowym 178

Pierwszą rzecz jaką robiliśmy z Bartkiem podczas wspólnego gotowania w ramach „Projekt 40″ była zupa krewetkowa z sufletami czosnkowymi Smakoszom owoców morza na pewno podejdzie ta potrawa Składniki na zupę: - 2 łyżki cukru - 1 marchewka - 2 cebule - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 ml białego wytrawnego wina - 2 szklanki wody - 250 g krewetek Składniki na suflet

Kuchenne Wariacje
Krewetki z czosnkiem na maśle 95

Bardzo szybko i bardzo smacznie. O ile ktoś lubi owoce morza :) Bo my z Madzią uwielbiamy! Ooohh, moglibyśmy codziennie jeść, tylko musielibyśmy nieco więcej zarabiać. Bo dość drogie to jedzonko jest, niestety. Ale ceny swojej warte, tutaj nie ma dyskusji. Ostatnio właśnie krewetki przygotowaliśmy. Tylko właśnie ja nie bardzo lubię te małe koktajlowe, ich to w ogóle

Marder&Marder Manufacture
Babeczki ośmiornice 160

taką małą znowu – bo pewnie się właśnie oburza ;)) kuzynką Anią. Najważniejszy element to żelki ośmiornice – udało mi się je znaleźć w Realu nazywają się Owoce morza (firma Tolli) i oprócz ośmiornic można się doszukać koników morskich i małży – spodobały mi się od pierwszego wejrzenia! Ania mogła sama zdecydować z czym robimy babeczki więc padło

Ciastkozercy
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 163

Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy. Przykładowo surówki wolę raczej łagodne, natomiast mięso, zupy czy dania z warzyw preferuję mocniej doprawione. 11. Czy lubisz owoce morza? Nie wiem, bo nie jadłam^^ Blogi, które nominuję: http://apetytprzepisy.blogspot.com/ http://kulinarnyblogsamanthy.com/ http://bee-sweet.blogspot.com/ http://razadobrze.blogspot.com/ http://schokoladeinspirationen.blogspot.com/ http://walnut-kitchen.blogspot.com/ http://kokilka.blogspot.com/ http://chochlikikuchenne.blox.pl/html http://kulinarnydomek.blogspot.com

My simple kitchen
Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami 125

Sałatka z pokrojonym w kosteczkę awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki

Oryginalny smak
Karaibski sos do kurczaka z grilla 183

Niezwykle wyrazisty sos do mięs z grilla idealnie pasujący do drobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą wersję zamiast papryczki serrano można użyć jalapeno. Składniki: 1 szklanka keczupu 1/3 szklanki ananasa w kawałkach ¼ szklanki octu ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli 2 papryki serrano lub jalapeno 2 ząbki czosnku 2 łyżki

naRuszcie
Serowa żytnianka 147

wyrobu większości słodyczy, w tym lodów i czekolady. Specyfikiem tym można przyprawiać także słone dania – znakomicie ożywia on sosy podawane do ryb, mięs (szczególnie cielęciny) czy niektórych owoców morza. Aromat wanilii idealnie zazębia się z cynamonem, goździkami i kakao. doskonale sprawdzi się we wszystkich potrawach, w których dodaje się tradycyjne laski wanilii. Proponowana przez  skworcu.com.pl

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Polenta 167

ogranicza Was tylko wyobraźnia. Można pokroić w kostkę, paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę

mojewypiekiinietylko
Gibanica za sirom w Montenegro 124

Właścicielem restauracji jest Czarnogórzec Veselin Djurović. Szef kuchni, rodowity Serb Slobodan Doringer przypomni nam bałkańskie smaki, przygotowując dania z tamtejszych produktów. Zjemy tu gibanicę, plejskavicę, ryby i owoce morza, sery.... A do picia znajdziemy tu czarnogórskie wina z plantacji Plantaźe, a także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija , śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych „kieliszkach”, a także

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania