owoce morza - 5166 przepisów (strona:116/345)

Walentynki już jutro - 14 lutego. 177

afrodyzjak ,ceniony już przez starożytnych Greków. Awokado jest uważane za środek wzmacniający pożądanie już od czasów ,gdy hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli je do Europy z zamorskich wypraw. Wśród owoców morza najbardziej miłosne są krewetki. Najbardziej „całuśne” są oczywiście pierniczki całuski ,bo zawierają korzenie ,które od tysięcy lat w Chinach pałają miłością, czyli goździki, gałka muszkatołowa i cynamon

Kulinarny karnet Christophera
Fajitas z rybą. 169

Fajitas with the fish. Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas  (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami.   Składniki. 200g dorsza 1 pomidor 1 chilli czerwone małe 1 dymka ze szczypiorem

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. 175

piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii  przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona

Kulinarny karnet Christophera
Kwiecista cukinia z krewetkami. 174

zmiażdżonym czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć. Zdecydowanie lepsze są krewetki królewskie. Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni. Danie to stanowi idealne połączenie owoców morza i ogrodów. Zamiast krewetek doskonale pasują mule gotowane w winie

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z bobu, krewetek koktajlowych i czosnku 168

Kocham owoce morza i bób, więc pomyślałam, że warto by te smaki ze sobą połączyć. Oprócz tego to świetne danie dla osób, które są na diecie i liczą kalorie. Sałatka jest sycąca i z pewnością w letnie dni zastąpi nam obiad, a przygotowuje się ją w kwadrans. Oto mój przepis... Składniki dla 4 osób: 1 kg bobu

Apetyczna babeczka
Szkoła Gotowanie 155

gotowaniem.  Książkę można kupić tutaj .     Książka jest podzielona na 10 działów: poradnik; zupy i potrawy jednogarnkowe; sosy i dipy; sałaty i sałatki; ryby i owoce morze; mięso; potrawy z jaj; warzywa; ziemniaki; ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery.  W każdej części znajdziemy poradnik, składający się z podstawowych rad oraz pojęć. Ponadto

Aga w kuchni
Sushi 145

arkusz z glonów nori i otacza je ryż. Zewnętrzna warstwa ryżu jest posypywana sezamem lub czarnuszką. Nigiri-zushi - są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza lub warzyw. Często nigiri jest owinięte cienkim paskiem nori. Więc jak już wstępnie wiemy co i jak, to zabieramy się do pracy, bo trochę nam się zejdzie :). Sushi SKŁADNIKI

Zainspiruj się kuchnią
FOCACCIA ALLA GENOVESE 192

Liguria to kraina marynarzy, słynnych żeglarzy – by wspomnieć choćby o najsłynniejszym z nich, Krzysztofie Kolumbie. Paradoksalnie, ryby i owoce morza to jedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest  Liguria . Focaccia  to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach

Z Kuchni Do Kuchni
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 193

każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem . Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone . Po skosztowaniu jej dania żałowałam, że nie poszłam w jej ślady

kolorowotorcikowo
Degustacja menu w La Traviacie - relacja 160

jestem wielką fanką sosów śmietanowych to chętnie zamówiłabym ten makaron jeszcze raz.  Jako ostatnie danie główne otrzymałyśmy makaron z małżami, pomidorami koktajlowymi, szparagami i owczym serem . Lubię owoce morza, ale to połączenie chyba nie zdobędzie mojego serca. Zjadłam większość, ale najbardziej ucieszyła mnie obecność szparagów.  Ania w przeciwieństwie do nas postawiła na inne danie i wybrała

Pasja Smaku
Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza 213

Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne al ragu, pizze czy tiramisu

Kulinarne przygody Gatity
C - Paella z kurczakiem, cukinią i papryką 295

dostępności zastąpiony został w mojej propozycji barwiącą na żółto kurkumą),     podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza , mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pstrąg po Hiszpańsku 143

Pstrąg po Hiszpańsku Od razu piszę ,że nie jest to przepis oryginalny , tylko zainspirowany przez kuchnię hiszpańską . Jest całkowicie przeze mnie wymyślony . Dlaczego to piszę ? Bo

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania