Moje pierwsze w tym roku ogórki małosolne. Najbardziej lubię takie na trzeci dzień i takie właśnie są na zdjęciu. Powiem Wam w tajemnicy, że po zrobieniu zdjęć dopadłam się do tych ogórków jak jakaś dzikuska :) Takie były dobre, że nie mogłam się najeść :) A Wy jakie lubicie najbardziej? Mój maż je dopiero po pięciu, sześciu dniach
Agusiowe smakołykipracy. Składniki: / 2 porcje 300 g gotowanego brokułu ( waga po ugotowaniu ) 80 g łososia wędzonego o obniżonej zawartości tłuszczu i soli 2 małe jajka 5 g pestek dyni 1 ogórek małosolny lub kiszony Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Do pudełka wykładamy kawałki brokułu ugotowanego al dente. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i układamy na brokule. Ogórka kroimy w plasterki
Smaki Ewyprzyrządzenia surówka z selerem naciowym i warzywami. Jest lekka i niskokaloryczna, idealna do wiosennego grillowania lub obiadu. Składniki: 1 seler naciowy 3 pomidory 1 papryka czerwona 3-4 ogórki małosolne 1 cebula czerwona Pęczek szczypiorku 2-3 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, oczyszczamy, selera naciowego kroimy w plasterki, ogórki kroimy w pół
Bajeczna KuchniaOgórki małosolne niezwykle szybko można przygotować, a smakiem cieszyć się już po dwóch dniach. Idealnie nadają się do sałatki, jednak ja najbardziej lubię chrupać same :) Składniki: ogórki gruntowe ( małe i jędrne) 4-5 ząbków czosnku 1 pęczek koperku korzeń chrzanu liście porzeczki, wiśni (niekoniecznie) 2 łyżki soli na 1,5 l wody Przygotowanie: Zagotuj
KukuleczkiSkładniki : 3 ogórki małosolne (mogą być kiszone) 2 pomidory 1 cebula Sól i pieprz Olej 3-4 łyżki Ocet jabłkowy - do smaku ( może być spirytusowy lub winny ) Wykonanie : Ogórki , pomidory , cebulę pokroić w kostkę , posolić , popieprzyć , połączyć olej z octem Wszystkie składniki dokładnie pomieszać i odstawić na chwilę do lodówki. Podawać np do ziemniaków
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęPowód tego jest dość banalny. Pasty zawsze przygotowuje na śniadanie co jest równoznaczne z brakiem czasu i energii. Składniki dla 2 osób 2 jajka pęczek koperku pęczek szczypiorku 1 ogórek małosolny 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego ( może być inny) 2-3 łyżki oliwy (ja używam rzepakowej) Wykonanie Krok 1 Umyty koperek i szczypiorek pokroić drobno. Ogórek zetrzeć na tarce
Eli GotowanieSkładniki: 1 szklanka ryżu 300 g śledzi w occie 2 ogórki małosolne (kiszone) 2-3 liście salaty łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu (jogurtu) sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Śledzie i ogórki pokroić w kostkę, sałatę porwać na małe kawałki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski dodać majonez lub jogurt, doprawić
magiczna kuchnia Kasilodówce :) Takie połączenia zawsze fajnie a przede wszystkim smacznie wychodzą :) Składniki: - 1/2 kapusty pekińskiej - 3 małe pomidory - 1/2 słoika czarnych oliwek - 250 g grillowanej szynki - 3 ogórki małosolne - 4 jajka - olej rzepakowy lniany Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo a następnie kroimy je w kostkę. Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ogórki i szynkę również kroimy
Zainspirowana w kuchnichłodnik często zabieram sobie w słoiczku do pracy a Wy? 1 l jogurtu naturalnego gęstego 1 szkl śmietany 18% 1/3 szkl koncentratu barszczu Krakus 1 pęczek rzodkiewki 4 ogórki małosolne 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz do smaku Jogurt naturalny, śmietanę i koncentrat barszczu wymieszać. Warzywa umyć. Rzodkiewki razem z ogórkami zetrzeć
Smakołyki AsiCZYLI COŚ CO LUBIĘ,W SAM RAZ NA DOMOWĄ UROCZYSTOŚĆ,LUB PO PROSTU NA KOLACJĘ SKŁADNIKI: 250G PIECZAREK 6 JAJEK 200G SERA ŻÓŁTEGO SERA GROSZEK SZCZYPIOREK 3-4 OGÓRKI MAŁOSOLNE LUB KISZONE BULIONETKA DROBIOWA ŁYŻKA MAJONEZU 3 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: PIECZARKI KROIMY I PODSMAŻAMY , JAJKA GOTUJEMY ,STUDZIMY I KROIMY W KOSTKĘ, SER I OGÓRKI RÓWNIEŻ
Swojskie jedzonkofont:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Pikantna sałatka z ryżem Składniki 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 czerwona papryka 3-4 ogórki małosolne 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypiorek sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy Sposób przygotowania: Ugotowany ryż wkładamy do dłużej miski. Cebulę, paprykę i ogórka kroimy kostkę
Smaki Nataliiogórki z ogródka przeoczymy kilka sztuk. Do następnego rwania tamte osiągają dużo większe rozmiary i nie opłaca się ich wkładać do słoików. Albo też czasami kiedy przejemy się małosolnymi ogórkami i po pewnym czasie mamy słoik z kiszonymi niechcianymi już ogórkami. Mam na nie taki swój sposób. Wykorzystuję plastikowe butelki 5-6litrowe po wodzie mineralnej. Ścinam
W garach u GosiOgórki małosolne pewnie w wielu domach zajmują czołowe miejsce w menu. Są pyszną przekąską, składnikiem sałatek, dodatkiem do obiadu i tak dalej... Niedawno trafiłam w internecie przepis na te ogórki na sucho- bardzo mnie zaciekawił! Ponoć przepis ten pochodzi z Rosji, gdzie właśnie przygotowuje się te pyszne ogórki bez zalewy. Tak, więc za 24 godziny poznam
Kuchnia BeatyCzęsto po obiadku zostaje nam trochę warzyw, warto więc wykorzystać je na sałatkę. SKŁADNIKI: 6 ugotowanych ziemniaków 6 ugotowanych jajek 6 ogórków małosolnych lub kiszonych kilka różyczek ugotowanego(półtwardo) kalafiora szczypiorek kilka pomidorków cherry 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki, jajka, ogórki kroimy w większą kostkę, dodajemy różyczki
Kuchnia BeatyIdealnie sprawdza się latem z grillowanym mięsem. Jest to również dobra odmiana dla najpopularniejszego podawania gotowanych ziemniaków na ciepło. Polecam! Porcja dla 2 osób: 6 średnich ziemniaków 2 ogórki małosolne 1 mała cebula szczypiorek 2 łyżki majonezu świeżo mielony pieprz sól Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w plastry, dodać pokrojone w kostkę ogórki
Kuchnia Pani Wiosnyekspresowa w wykonaniu i bardzo smaczna surówka, idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania :) Składniki: -1 papryka czerwona -2 małe cebule -3-4 ogórki małosolne -oliwa z oliwek -sól, świeżo mielony pieprz -posiekany koperek lub natka pietruszki Wykonanie: Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na dłuższą chwilę aby zmiękła. Ogórki wraz
KasiekGotujepomidorach. Faszerowane pomidory to był strzał w dziesiątkę. Smakowały rewelacyjnie i pięknie się prezentowały. Fajna przekąska na imprezy. Składniki: 5 twardych pomidorów średniej wielkości 3 ogórki małosolne 3 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Z pomidorów ściąć delikatnie górę i łyżeczką wydrążyć środki. Ogórki
O kuchni z uczuciemmoje pierwsze w życiu ogórki małosolne, są pyszne, chrupiące i smakują idealnie. Zrobiłam ich tak dużo, że chyba przez najbliższy tydzień tylko nimi będziemy się zajadać. Składniki (na 2 duże słoiki): 2 kg ogórków gruntowych 1,5 litra ciepłej wody 3 łyżki soli 7-8 baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego
Mango PapajaDzisiaj zrobiłam trochę inną wersję , bardziej łagodną. Okres wiosenno-letni to idealny czas na sałatki. Składniki: 1 sałata rzymska czerwona 2 pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki małosolne 1 czerwona cebula Sos 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oregano 1/4 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Ogórki
O kuchni z uczuciemniż inne sałaty. Jednak w smaku jest zupełnie inna. Świetnie się komponuje z sosem majonezowo-smietanowym. Składniki: 1 sałata rzymska czerwona 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki małosolne 1 cebula czerwona 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Sałatę umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Ogórka pokroić
O kuchni z uczuciem