jakiej okazji pokazał mi się tam filmik o ogórkach małosolnych na sucho. Jednak pokazał się, zaintrygował i zmusił do podjęcia wysiłku odtworzenia całej sytuacji w mojej kuchni - małosolne bez wody, czy to się w ogóle może udać? Udało się. Udało się wręcz doskonale. Wydaje mi się, że takie ogórki pozostają w stanie małosolnym i nie przechodzą w fazę(...)szabru na działkach ani rusz... ;) I jeszcze jedno spostrzeżenie, którym muszę się podzielić. Zapach unoszący się w mieszkaniu przy robieniu małosolnych sprawia, że miejsce to staje się bardziej domem. link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=BbR9qEvamdU&t=438s Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej zestaw do kiszenia (dwa ząbki czosnku, dużo kopru, korzeń i liść chrzanu) Wykonanie: Ogórki
zadanie-gotowanieLekka, orzeźwiająca sałatka na lato, ale nie tylko. Bo ogórki małosolne, które uwielbiam, a które teraz rządzą w kuchni, zimą można zastąpić kwaśnymi kiszonymi. Sos lekki, na bazie jogurtu, miodu, octu jabłkowego i ziół. Jogurt można również zastąpić dowolnym olejem. Składniki: kostka twardej fety 3 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy kilka ogórków konserwowych lub małosolnych opakowanie pomidorków
Czerwień i błękitUwielbiam małosolne ogórki. Nie tylko na kanapki. Można z nich zrobić prostą sałatkę do mięsa na obiad. Swoją podałam do gulaszu z kurkami i suszonymi pomidorami. Polecam! Składniki: 5-6 ogórków kiszonych (użyłam małosolnych) 1 mała dymka ze szczypiorem łyżka oleju, np. z awokado 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z kiszenia ogórków pieprz i ew. sól
Czerwień i błękitchwil kilka ruszy sezon ogórkowy, dlatego już teraz przedstawiam mój domowy sposób na małosolne , a po kilku dniach kiszone ogórki. Przepis nie zawodzi od wielu lat ! Pyszne , zdrowe, chrupiące.... Ogórki koper wraz z kwiatami liście i korzeń chrzanu czosnek sól ( na 1l wody łyżka soli przy małosolnych, 2 łyżki do kiszonych ) przegotowana woda ( rok temu robiłam(...)dobrze umyć i powkładać ciasno do słoików. W szczeliny poupychać czosnek, chrzan lub koper. Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią ogórki, tak aby całe były zamoczone. Po około 2-3 dniach mamy pyszne małosolne ogóreczki
Jemy Pijemykolor i trzeba to wykorzystywać póki można. Warzywa i owoce latem są niepowtarzalne, są lekkie, kruche, smaczniejsze. Właśnie dzisiejsza sałatka jest takim powiewem lata. Młode ziemniaki, młoda marchewka, ogórki małosolne, koperek i oczywiście najważniejszy smak sałatki-chrupiący kalafior, wszystko w słonecznych kolorach i smakach lata. Idealna sałatka na kolację i na grilla do pieczonego mięska. Składniki: pół dużego kalafiora(...)ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone lub małosolne 3 duże marchewki pęczek koperku 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu biały pieprz sól Sposób przygotowania: Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Zagotować wodę z łyżką soli. Do wrzątku wrzucić kalafior. Gotować 5 minut. Kalafior nie może być rozgotowany. Musi być chrupiący. Odcedzić i ostudzić. Ziemniaki
na moim stole...wypatroszone pstrągi 4 plastry cytryny 4 grube plastry masła cebulowego lub czosnkowego Gałązki świeżego koperku Sól morska do smaku Zioła do ryb Salsa z małosolnych: 3 średnie ogórki małosolne ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju ½ papryczki chili marynowanej w oliwie 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu Sok z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Szczypta mielonego imbiru Sposób przygotowania: Pstrągi(...)każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do ryb, w środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki. Odstawić na godzinę do lodówki. Przygotować salsę: Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory posiekać drobno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i szczyptą mielonego imbiru , odstawić do lodówki. Ryby
Wanilia i Kardamonwarzyw, także z grilla. Wbrew moim obawom połączenie buraczków i ogórków okazało się wspaniałym pomysłem. Buraczki z małosolnym i koperkiem 3 młode buraki, upieczone 2 ogórki małosolne łyżka oliwy łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz garść posiekanego koperku Buraki i ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy z resztą składników. Chłodzimy i podajemy
Dzieje kuchennej WiewióryRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: ½ opakowania makaronu penne 1 czerwona papryka 2-3 ogórki małosolne 1-2 ogórki konserwowe 1 duża cebula kawałek kiełbasy lub szynki ½ pęczka koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka śmietany 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy
Smaki Nataliimałosolne 1 średni ogórek zielony(gruntowy) 6 rzodkiewek, dodatkowo 3 do dekoracji 3 jajka kawałek kiełbasy wędzonej kawałek mięsa gotowanego z drobiu 3 marchewki z rosołu kilka pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 łyżka majonezu, 2 łyżki greckiego jogurtu przyprawą włoska, grubo zmielony pieprz WYKONANIE: kuskus zalać rosołem 1cm. powyżej, przykryć, odstawić na 1/2 godz.wymieszać, ogórki
Kuchnia Beatycytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według potrzeb) Latem kupiłam trochę chrzanu do ogórków małosolnych. Sezon na ogórki się skończył, a chrzanu mi zostało. Umyty, osuszony, ze skórką włożyłam do zamrażarki. Wczoraj właśnie go wyjęłam. Jeśli macie taki chrzan – na noc zalewamy go zimną wodą
mojewypiekiinietylkoPoczątek lata pachnie koprem, czosnkiem i ogórkami małosolnymi. Składniki: małe ogórki gruntowe czosnek gałązki kopru korzeń chrzanu sól Wykonanie: Do słoika wkładamy ogórki, kilka obranych ząbków czosnku, gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu. Całość zalewamy gorącą osoloną wodą: na litr wody 1 czubata łyżka soli. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: ogórki do kiszenia na małosolne 1,5 kg, zestaw do kiszenia 1 porcja, sól kamienna 2-3 łyżeczki Ogórki do kiszenia dobrać o jednakowej wielkości, w misce moczyć w zimnej wodzie z godzinę z 3 razy zmieniając wodę. Ogórki wytrzeć ręcznikiem papierowym, odciąć z obu stron końcówki, opłukać pod zimną wodą porcję zestawu do kiszenia:koper(...) są pyszne., przechowywać w lodówce. Ja ogórki wyjęłam do miski, zestaw do kiszenia przełożyłam do nowego worka i jeszcze raz wykorzystam, dodałam nowe ogórki, sól - ogórki małosolne przygotowane na sucho bez wody tylko w zamkniętym worku są bardzo smaczne kruche, szybko gotowe do zjedzenia...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKiedy zaczyna się sezon na ogórki to jestem w raju. Uwielbiam małosolne, mizerię, w sałatkach i pod każdą inną postacią. Ale prym wiodą ogórki małosolne. Jeden słój się kończy zaczynam robić kolejny. Idealne do kanapek, obiadu, sałatek, zupy lub jako zdrowa przekąska. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 l wody 2 łyżki soli koper 3 liście laurowe
O kuchni z uczuciemstworzenie nowego przepisu. Tym razem powstał chłodnik nie na bazie botwiny (ostatni był jakiś rozwodniony...), wykorzystałam do niego tylko ugotowane buraki, dodałam też tym razem nie surowego ogórka jak zwykle, tylko małosolne. Dzięki temu chłodnik był błyskawiczny i nie taki wodnisty, jak poprzedni. Ten zauroczył nas swym smakiem totalnie, od teraz już innego nie będzie. Ja wykorzystałam wszystkie "białe płyny(...)największą robotę, dzięki niej chłodnik wyszedł gęsty i meeega kremowy. Polecam, ta wersja jest genialna 👌😋 Składniki: - 500g ugotowanych buraków (wykorzystuję kupne, pakowane po 0,5kg) - 3 średnie ogórki małosolne - 5-7 rzodkiewek - 950g gęstej kwaśnej śmietany, u mnie 18% - 800g kefiru (mój był dość gęsty) - 300g maślanki - koper - sól (ja dałam 2 łyżeczki himalajskiej, ale najlepiej dodawać stopniowo
Smaczne Zdrowe