ogórki małosolne - 1061 przepisów (strona:27/71)

Ogórki małosolne (prosty przepis) 115

Prosty przepis na najlepsze OGÓRKI MAŁOSOLNE! Z czosnkiem, koperkiem i chrzanem... mniam:) WSKAZÓWKI Ogórki można przekroić na pół lub delikatnie nakroić wzdłuż - szybciej będą gotowe. Słoiki gotowe są już po 2-3 dniach, maksymalnie powinno się zjeść je do 7 dni. Chrzan można pominąć (choć lepsze są z nim). Do ogórków najlepiej sprawdzą się grube łodygi koperku

Czarnawisienka
Najlepsze surówki do obiadu! 1626

wygląda. Polecam! SAŁATKA WIELOWARZYWNA PRZEPIS TUTAJ Rewelacyjna sałatka z mnóstwem smacznych i kolorowych warzyw, która świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadów a także na przykład do burgerów. OGÓRKI MAŁOSOLNE PRZEPIS TUTAJ Powszechnie znane i lubiane domowe ogórki. W sezonie znajdują się w większości polskich domów, szczególnie ze względu na prostotę i łatwość ich wykonania, ale przede wszystkim

Blog z Apetytem
Ogórki kiszone na zimę 93

kiszone na zimę to sprawdzony przepis mojej babci, z którego korzystam od wielu lat. Pasują niemal do wszystkiego - do sałatek, kanapek i do obiadu. W sezonie pewnie robisz ogórki małosolne na bieżąco, ale warto też przygotować na zimę ogórki kiszone w słoikach.  Ten przepis zwiera jedynie 5 składników i jest bardzo prosty. Chrupiące ogórki kiszone

Cztery Fajery
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 166

lodówki. Polecam letnie kiszenie. Kapusta jest przepyszna, delikatna, jednym słowem wspaniała! Co jakiś czas można ukisić jedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo

Leśny Zakątek
Ogórki kanapkowe z curry 64

już ostatni moment na zrobienie przetworów z ogórków. W tym roku sezon zaczął się nieco później przez kapryśna wiosnę, więc mogliśmy się cieszyć tymi pysznymi zielonymi warzywami prosta z krzaczka nieco dłużej.  Na blogu znajdziecie przepisy na kiszone ogórki , ogórki na zupę i ogórki małosolne kimchi . Dziś natomiast zapraszam Was po przepis na pyszne ogórki

Kulinarne przygody Gatity
Ogórki kanapkowe 324

sprzyjająca ich zbiorom. Znów zrobiłam całą masę ogórkói) na zimę w różnej postaci. Oprócz klasycznych ogórków kiszonych , zrobiłam ponownie hit ogórkowy: ogórki w sosie pomidorowym , oraz ogórki małosolne w plastrach, pikle z papryką, korniszony , sałatkę szwedzką i ogórki w zalewie musztardowej . W tym roku postanowiłam ponownie zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą. Robię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
40 przepisów z nowalijkami 187

dymką Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne w plasterkach Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Woda ogórkowo - cytrynowa Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa

Moja smaczna kuchnia
Ogórki kiszone z miodem 1051

zalać całość wrzątkiem pod szyjkę słoika i zakręcić. Odstawić na kuchenny blat, by słoiki powoli stygły. Następnego dnia wynieść w ciemne i chłodne miejsce. Jeśli chcemy mieć ogórki małosolne do szybkiego zjedzenia, zostawić słoik na blacie kuchennym na tydzień. Ogórki po 26 godzinach od zakręcenia słoików Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z ogórków i cebuli do słoików 242

przepis z cyklu – Coś na zimę. Ogórki na działce obrodziły, więc chcąc nie chcąc je przerabiam i przerabiam. A obiecałam sobie w tym roku, że oprócz ogórków małosolnych, które zjadamy na bieżąco przez cały sezon letni przygotuję jedynie ogórki kiszone na zimę . Cóż tylko krowa nie zmienia poglądów… jest sierpień, a ja siedzę w kuchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki małosolne na sucho (z woreczka) 309

blogu Moje Małe Czarowanie znalazłam świetny przepis na ogórki małosolne. Szybko i wygodnie, a smak ten sam! Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej a nawet mniej, bo nie wszyscy lubią tak słone 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w słupki liść chrzanu 3 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami 5-6 ząbków czosnku 1 łyżeczka

Czerwień i błękit
Surówka z ogórków małosolnych i kalafiora 234

Smaczna, szybka surówka do obiadu. Składniki: 4 ogórki małosolne, 4 łyżki utartego surowego kalafiora, 2 łyżki oleju, zielenina. Wykonanie: Ogórki opłukać, pokroić w kostkę, dodać starty kalafior, polać olejem i posypać zielenina. Surówkę możemy także podać z majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym

Tradycyjna Kuchnia
OGÓRKI MAŁOSOLNE + FILMIK 708

Dzisiaj przepis na ogórki małosolne które zawsze się udają, smaczne, chrupiące i pachnące :) SKŁADNIKI :  2 kg ogórków gruntowych 1 pęczek (koper, czosnek, chrzan ) liście chrzanu (jak mamy ) przegotowana, gorąca woda sól  PRZYGOTOWANIE :  Ogórki myjemy.  Do dużego słoja nakładamy koper , korzeń chrzanu, czosnek i układamy ciasno ogórki. Dokładamy jeszcze ząbki czosnku

Kulinarne Fantazje Marioli
ogórki małosolne "na sucho" (po rosyjsku) 202

Widywałam takie na wielu blogach, nie mogłam nie spróbować! Spisałam sobie przepis skądś, niestety nie zapisałam skąd... Ogórki małosolne przygotowywane w woreczku, gotowe w 24 godziny - takie imprezowe last minute:D Ogóreczki wychodzą naprawdę świetne: smaczne, chrupiące. Jedyna moja uwaga: łyżka soli gruboziarnistej to zdecydowanie za dużo jak dla mnie. Woreczki z zamykaniem strunowym można kupić w małych sklepach(...)klipsem, ważne, żeby do środka nie dostało się powietrze. Po wyjęciu z woreczka można przez kilka dni cieszyć się tym samym, pysznym smakiem małosolnych pod warunkiem, że będziemy je przechowywać w lodówce. składniki: 1 kg ogórków gruntowych łyżeczka soli miałkiej lub łyżka gruboziarnistej ok 5 cm korzeń chrzanu 3 ząbki czosnku łyżeczka ziaren gorczycy 2-3 baldachy kopru kilka

6niebo
NAJLEPSZE OGÓRKI KISZONE: MAŁOSOLNE I NA ZIMĘ, TRADYCYJNE I PIKANTNE 162

Ogórki kiszone cieszą się u nas niesłabnącą popularnością od zawsze. To jedyny produkt, którego nigdy nie brakuje w naszej spiżarni. Co roku kiszę je stopniowo (po 2-3kg jednorazowo), aż zapełni się cała półka w spiżarni... Zajadamy je zawsze od razu na świeżo i to już na drugi dzień po zakiszeniu... mamy non stop świeże małosolne ogóry(...)pasteryzuję , by przerwać proces kiszenia. Niestety nie mam ani piwniczki z niską temperaturą, ani ziemianki do przechowywania przetworów (choć bardzo mi się marzy...). W kamiennym garnku przygotowuję ogórki małosolne tylko na początku sezonu, później już zawsze robię je w słoikach, nie zjedzone odstawiam na zimę. By cieszyć się w zimie dobrymi, nie za kwaśnymi ogórkami, od wielu

Smaczne Zdrowe
Salatka z mlodych ziemniakow, z malosolnym i szczypiorkiem 190

młodych ziemniaków, z małosolnym i szczypiorkiem 500 g małych, młodych, ugotowanych ziemniaczków 1 słodkie jabłko np. Ligol 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem 2 ogórki małosolne sos: 2 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki oliwy łyżka syropu z agawy Ziemniaki kroimy na pół, jabłko myjemy i kroimy w kostkę, cebulkę kroimy w piórka a szczypior w plasterki

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania